Razboiul de 100 ani

Razboiul de 100 ani

Intre Franta si Anglia a avut loc Razboiul de 100 de ani. Caracterul intamplator al mostenirilor ducea la o incrucisare de destine si teritorii.Anglia detinea in mod legal Guyene su Gasconia , care erau necesare regelui Frantei pentru implinirea teritoriala a regatului sau.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 17kb
Downloads: 5903
Materia: Istorie

Razboiul de 100 de ani

Prima victorie
Prima mare victorie nu a fost deloc una cavalereasca. !n 1346, armata lui Edward a fost incoltita pe teritoriu strain, si silita sa dea batalia de la Crecy. Mai degraba disperarea decat priceperea militara i-a determinat pe englezi sa foloseasca tacticile neortodoxe pe care Ie experimentasera, mai inainte, pe scotieni in loc sa incalece si sa intalneasca cavaleria franceza intr-o confruntare deschisa, ei au descalecat, luand o pozitie defensiva, aliniind arcasii in apropierea taberei adverse.

Alte referate despre: razboiul de 100 de ani, razboiul de 100 de ani referat, referat razboiul de 100 de ani

Razboiul de o suta de ani

Anglia agricola si Flandra manufactiera traiau in simbioza. Indata ce regele Frantei paru sa ravneasca la Flandra si ii impuse un comite francez, negustorii englezi se agitara.”Era vorba(se spune),pentru rege, de succesiunea Frantei; pentru popor,de libertatea comertului.
Adunata in jurul Sacului cu lina,Camera Comunelor vota cu draga inima armate.

Izbucnirea razboiului
Cand Eduard al- III-lea a devenit rege al Angliei, principala sa proprietate din Franta era ducatul de Aquitaine din sud-vest. Mandrul Eduard al- III-lea,care la Masa Rotunda s-a legat prin juramant sa cucereasca Franta,ca si aceasta tagma de cavaleri de-a dreptul nebuna,care,in urma unui legamant,poarta un ochi acoperit cu postav rosu, nu este totusi atat de nebuna ca sa lupte pe cheltuiala sa.

Alte referate despre: razboiul de o suta de ani, referat razboiul de o suta de ani, razboiul celor o suta de ani

Aparitia si evolutia fenomenului razboi

Cauzele indirecte sunt determinate de competitia pentru resurse, deteriorarea mediului, numar mare de populatie, saracia, etnia, etc. Cauzele directe sunt provocate de probleme din sistemul social si politic, politicile guernamentale, programe de reforme economice sau ajutor militar exter pot fi surse directe ale conflictelor violente.

Alte referate despre: aparitia si evolutia omului, aparitia si evolutia marketingului, aparitia si evolutia impozitelor

Performante tragice in istoria omenirii - razboiul ca stare de permanenta

"Performante tragice in istoria omenirii - razboiul ca stare de permanenta"
Definit ca un conflict armat de durată între două sau mai multe state, în vederea realizării unor interese economice sau politico-teritoriale, războiul a fost considerat de anumite curente de opinie drept un inevitabil motor al progresului.
"Performante tragice in istoria omenirii - razboiul ca stare de permanenta"

Alte referate despre: holocaustul-pagina tragica in istoria omenirii, referat la istorie despre razboiul rece, compunere importanta cartii in istoria omenirii

Razboiul coloniilor engleze

Razboiul coloniilor engleze - Pentru a-si completa trezoreria, guvernul englez a introdus taxe suplimentare la importul de zahar si ceai in colonii, in plus, drepturile politice ale coloniilor erau foarte reduse. Desi aveau parlamentele lor alese, ele trebuiau sa aprobe impozitele impuse coloniilor de Parlamentul englez.

Alte referate despre: razboiul coloniilor, jocuri razboiul coloniilor, razboiul coloniilor engleze referat

Razboiul rece

SUA au venit ]n ajutorul Europei devastate de razboi, cu un program de
ajutorare(Planul Marshall, 1948-1952) care grabea procesul de refacere
postbelica si facea mai putin posibila exploatarea comunista a celor
nemultumiti. Ca reactie a sovieticilor la doctrina Trueman si la
planul Marshall s-a construit Cominformul, o organizatie conceputa
pentru a coordona actiunile partidelor comuniste aflate de ambele
parti ale Cortinei de fier. Puterea blocului Sovietic a fost
consolidata ulterior de lovitura de stat din Cehoslovacia, din1948,
care i-a adus pe comunisti la putere, si de victoria comunistilor
chinezi în razboiul civil împotriva nationalistilor. Cu toate acestea,
dominatia sovietica asupra miscarii comuniste internationale a suferit
o înfrângere în plan propagandistic când liderul iugoslav, Tito, adept
al independentei, s-a hotarât sa-si urmeze propriul drum si s-a
separat de URSS.

Alte referate despre: razboiul rece, razboiul rece referat, referat razboiul rece

Razboiul din Coreea

Razboiul din Coreea - Crizele initiale ale Razboiului Rece au avut în vedre Turcia si Iranul, dar estul Asiei a fost, în general, neimplicat în dispute, în ciuda razboiului civil din China (1946-1949), care a condus la instaurarea în acest spatiu a unui regim comunist, apropiat Moscovei.

Razboiul din Coreea a determinat largirea zonei de „containment” în întreg perimetrul estic al Asiei. Desi în politica SUA se remarca o crestere a cheltuielilor destinate apararii si o extindere geografica a zonei de îngradire a URSS înca din perioada premergatoare razboiului coreean, conflictul a fost catalizatorul, conditia necesara pentru consolidarea acestui proces.

La momentul diviziunii Coreei, secretarul de stat american, Byrnes a înclinat catre ideea împingerii granitei cât mai spre nord posibil. În aceasta ordine de idei, SUA a sugerat Paralela 38 ca linie de demarcatie, propunere acceptata fara nici un fel de obiectie de Stalin, deoarece chiar daca lasa doua ...

Alte referate despre: razboiul din coreea, razboiul din coreea 1950, razboiul din coreea referat

Razboiul ruso - turc 1806 - 1812

(sudul Bulgariei, n.n.), câta neconsecventa nu ar fi de a ceda niste cetati care alcatuiesc siguranta împaratiei otomane (Hotinul, Benderul, Ismailul) astazi când Rusia în ajunul de rumpe cu Franta, si-a adunat toate puterile în Polonia, a desertat Rumelia si nu mai are pe teritoriul otoman decât o slaba armata de 20,000 de oameni care nu se poate spori !”

Alte referate despre: razboiul ruso-turc 1806-1812, referat razboiul ruso - turc 1806 - 1812, razboiul ruso- turc 1806-1812 anexarea basarabiei la rusia

Razboiul cel Mare

O caracteristica a Primului Razboi Mondial este folosirea strategica pe scara larga a transeelor ca linii de aparare pe Frontul de Vest, acestea intinzandu-se de la Marea Nordului pana la granita cu Elvetia. Mai mult de 9 milioane de persoane au fost ucise pe campurile de lupta ale razboiului iar, pe langa acestea, mai multi isi pierd viata in spatele liniilor frontului, datorita lipsei resurselor de baza - mancare, caldura sau combustibil, mobilizate cu prioritate pentru alimentarea armatelor - si a genocidului comis sub acoperirea numeroaselor razboaie civile si conflicte interne (de exemplu, genocidul armean).

Alte referate despre: razboiul de 30 de ani, razboiul din vietnam, razboiul peloponesiac

Razboiul rece

SUA au venit in ajutorul Europei devastate de razboi, cu un program de ajutorare (Planul Marshall, 1948-1952) care grabea procesul de refacere postbelica si facea mai putin posibila exploatarea comunista a celor nemultumiti. Ca reactie a sovieticilor la doctrina Trueman si la planul Marshall s-a construit Cominformul, o organizatie conceputa pentru a coordona actiunile partidelor comuniste aflate de ambele parti ale Cortinei de fier.

Alte referate despre: perioada razboiul rece 1945-1989, razboiul rece referat istorie, romania in perioada razboiului rece

Razboiul Arabo-Israelian

In acest timp, negocierile au continuat. Natiunile Arabe refuzau sa negcieze inainte ca Israelul sa se ratraga fara garantii pentru pace si securitate.Nici Statele Unite si nici Israelul nu credeau ca fortele arabe ar putea provoca puterea militara bine-cunoscuta a Israelenilor. URSS-ul, care sprijinise Natiunile Arabe in timpul razboiului anterior cu Israelul si aprovizionase Egiptul cu armament, stia ca Egiptul se pregateste de razboi, dar a subestimat hotararea lui Sadat de a folosi o posibilila armata impotriva Israelului. Mai mult chiar, nici Wachington-ul si nici Moscova nu erau la curesnt cu diferentele adanci in politica dintre conducatorii egipteni si sirieni.

Alte referate despre: razboiul arabo-israelian, razboiul arabo israelian din 1967, razboiul arabo-israelian 1948

Sinteza a reglementarilor privin sanctionarea juridica a crimelor de razboi

În actualul stadiu de dezvoltare a dreptului international, faptele prin care se încalca regulile de drept international umanitar aplicabil în perioada de conflict armat si care, datorita gravitatii lor, au caracter de crime de razboi sunt prevazute în mai multe instrumente juridice internationale, ce se completeaza reciproc:

- Statutul Tribunalului militar international de la Nürenberg ( art.6. lit.a) si Carta Tribunalului international de la Tokio (art.5 lit.b) ale caror prevederi, împreuna cu principiile degajate din lucrarile tribunalelor respective, au fost aprobate si însusite de Adunarea Generala a O.N.U. prin Rezolutia nr. 97 (I) din 11 dec. 1946;
- Conventiile de la Geneva din 1949, art.50 (Conventia I), 51 (Conventia a II-a), 130 (Conventia a III-a) si respectiv 147 (Conventia a IV-a );
- Conventia de la Haga din 1954 (art.28);
- Conventia de la Geneva din 1976 asupra interzicerii folosirii tehnicelor de modificare a mediului în scopuri militare sau în alte ...

Alte referate despre: sanctionarea juridica a crimelor impotriva umanitatii, referat sanctionarea juridica a crimelor impotriva umanitatii, referat despre sanctionarea juridica a crimelor impotriva umanitatii

Evolutia socio economica a Brailei la 20 de ani de la comunism

De asemenea, se observă neîncrederea oamenilor în posibilităţile de promovare a firmelor brăilene pe plan naţional. Aproape jumătate dintre cei care au format eşantionul declară că numărul firmelor brăilene de importanţă naţională este în scădere. Un procent de 26% este pentru creştere, în timp ce 27% este pentru staţionare.

Alte referate despre: evolutia socio economica a brailei la 20 de ani de la comunism, evolutia socio economica a brailei, evolutia socio-economice a romaniei

Razboiul si datoria noastra de Barbu Stefanescu Delavrancea

Argumentarea sau demonstraţia este a patra parte din conţinutul discursului oratoric al lui Barbu Ştefănescu Delavrancea. Autorul crede că Unirea mult dorită se va realiza pentru că “moldovenii, ardelenii şi muntenii … sunt acelaşi neam din aceeaşi tulpină”, dar ei sunt “o fiinţă pe care Carpaţii nu o despart, ci o întregesc.”

Alte referate despre: razboiul si datoria noastra de barbu stefanescu delavrancea, razboiul si datoria noastra de barbu stefanescu delavrancea idei, opini despre razboiul si datoria noastra de barbu stefanescu
Referate afisate : 15
Medie note: 8.11 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles