Razboiul peloponesiac referat

Razboiul peloponesiac

Razboiul peloponesiac va avea loc dupa 50 de ani de la razboaiele grecilor purtate cu persii, asa numitele razboaie medice. Toata aceasta jumatate de secol va fi marcata de opozitia Persia-Atena. Liga maritimă attiko-delică, a avut o semnificaţie deosebită pentru ideea luptei naţionale împotriva perşilor, incheiată glorios pentru helleni prin ‘pacea lui Kallias’ din anul 449 î.Hr. De asemenea si dezvoltarea politicii a fost dusă mai departe nu de un polis, ci de alianţe hegemoniale, peloponesiacă sau attiko-delică.

Ce reprezinta Liga attiko-delica?
Liga maritimă attiko-dellică, sau Liga de la Delos, cum mai este cunoscută, reprezintă o consecinţă a înfrângerii lui Xerxes şi o concurentă a Ligii peloponesiace. Imediat după bătălia de la Mykale, Atena, datorită lui Aristeides, pune bazele Ligii de la Delos, constituită dintr-un număr de insule şi de polisuri ioniene şi eoliene. Ea apărea în cadrul alianţei hellenice condusă de Sparta, cu rolul ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 19kb
Downloads: 16
Materia: Istorie

Orasul Atena

Orasul Atena - În Grecia antică s-au evidenţiat în mod special două oraşe ,cetăţi-state, foarte diferite între ele : Atena şi Sparta , având modele diferite de conducere. Organizarea politică a Spartei era bazată pe dominaţia absolută a minorităţii razboinice a spartanilor în timp ce în Atena exista un regim democratic.

Alte referate despre: orasul atena, caracteristici geografice ale orasului atena, despre orasul atena

Atena - perioada antica

Referat despre Atena - perioada antica
Atena , capitala Greciei, este unul dintre cele mai vechi și interesante orașe ale Europei, cu o strălucită istorie, care șe-a păstrat peste milenii calitatea de capitală economică, politică și spirituală a lumi grecești, menținându-se până astăzi un adevărat oraș-muzeu cu prețioase vestigii care sunt vii și astăzi datorită mulțimei de vizitatori. Atena rămâne o capitală eternă, care simbolozează drumul luminos al civilizației umane de la începuturi și până în prezent.

Alte referate despre: atena-perioada antica, atena perioada antica, perioada antica din atena

Tucidide

Timpul insa a fost folosit cu intelepciune. In timpul acestui exil, Tucidide a facut cercetari si a scris una dintre cele mai mari opere istorice ale antichitatii. Textul sau cuprinde neintelegerile dintre Atena si Sparta dintre anii 431-421, pana in 404.

Alte referate despre: tucidide, tucidide razboiul peloponesiac, tucidide- razboiului peloponesiac

Performante tragice in istoria omenirii - razboiul ca stare de permanenta

La 1 Septembrie 1939, punând în aplicare “Planul Alb”, armatele lui Adolf Hitler atacau Polonia declanşând cel de- al doilea război mondial, război ce se va transforma în cea mai mare grozăvie trăită de omenire de la începuturile sale. Din Europa până în Africa şi Asia, din Oceania până în America, un cerc de foc şi de moarte a cuprins pământul pentru 6 ani: 1939 – 1945.

Alte referate despre: holocaustul-pagina tragica in istoria omenirii, referat la istorie despre razboiul rece, compunere importanta cartii in istoria omenirii

Razboiul coloniilor engleze

Razboiul coloniilor engleze - Revolutia americana, initiata de cele 13 colonii engleze din America de Nord (1775-1783) contra dominatiei coloniale engleze, a fost prima revolutie burgheza de pe continentul american, inlaturarea dominatiei metropolei a constituit obiectivul ei principal .Razboiul coloniilor engleze

Alte referate despre: razboiul coloniilor, jocuri razboiul coloniilor, razboiul coloniilor engleze referat

Razboiul rece

Pentru pastrarea uni control total, statele comuniste s-au izolat de
restul lumii, si termenul de ,,Cortina de fier" a fost popularizat de
Winston Churchill, pentru a desemna frontierele acestora; în
consecinta ,,în spatele cortinei de fier" semnifica ,,în interiorul
blocului comunist". Churchill a fost unul dintre primii sustinatori ai
razboiului rece, dar în 1947 Truman, presedintele SUA, preocupat fiind
de securitatea Greciei si Turciei, a anuntat ,,Doctrina Truman". SUA a
fost de acord sa sprijine natiunile libere care ,,luptau împotriva
încercarilor de subjugare din partea minoritatilor înarmate sau a
presiunilor externe". Aceasta a însemnat ca SUA va actiona pentru
restrângerea expansiunii comunismului: dictaturile non-comuniste
asupra ,,popoarelor libere"erau tolerate si într-adevar au fost adese
ori sprijinite de SUA în timpul Razboiului Rece, mai ales în tarile
sarace, unde ploiticile democratice ar fi putut aduce la putere un
...

Alte referate despre: razboiul rece, razboiul rece referat, referat razboiul rece

Razboiul de o suta de ani

Anglia agricola si Flandra manufactiera traiau in simbioza. Indata ce regele Frantei paru sa ravneasca la Flandra si ii impuse un comite francez, negustorii englezi se agitara.”Era vorba(se spune),pentru rege, de succesiunea Frantei; pentru popor,de libertatea comertului.
Adunata in jurul Sacului cu lina,Camera Comunelor vota cu draga inima armate.

Izbucnirea razboiului
Cand Eduard al- III-lea a devenit rege al Angliei, principala sa proprietate din Franta era ducatul de Aquitaine din sud-vest. Mandrul Eduard al- III-lea,care la Masa Rotunda s-a legat prin juramant sa cucereasca Franta,ca si aceasta tagma de cavaleri de-a dreptul nebuna,care,in urma unui legamant,poarta un ochi acoperit cu postav rosu, nu este totusi atat de nebuna ca sa lupte pe cheltuiala sa.

Alte referate despre: razboiul de o suta de ani, referat razboiul de o suta de ani, cat a durat razboiul de o suta de ani

Razboiul din Coreea

Stalin s-a consultat cu Mao Zedong, care a aprobat initiativa nord-coreeana argumentând ca Statele Unite nu vor interveni din moment ce razboiul ar fi o problema interna a Coreei. Stalin, desi nu la fel de încrezator precum cei doi lideri asiatici, a încuviintat invazia mizând pe un conflict de scurta durata si pe o victorie rapida a Nordului si evitând în acest fel o interventie americana.

Alte referate despre: razboiul din coreea, razboiul din coreea 1950, razboiul din coreea referat

Razboiul franco - prusac

Bismark urmarea cotropirea si jefuirea Frantei.
Pentru muncitorime si pentru intregul popor francez amenintarea lui bismark devenise o primejdie nationala. Dupa Sedan trupele germane deschisera drumul spre capitala Frantei. Poporul trebuia deci sa-si asigura un guvern care sa apere si nu sa tradeze interesele nationale ale tarii.
Poporul francez era hotarat sa apere Franta si Parisul. Se formeaza batalioane compuse din muncitori, meseriasi,functionari si tarani.
La 19 septembrie 1870 cand Germania a trecut la asediul parisului masele populare ale Frantei erau inca in febra inarmarii gata sa-si verse singele pentru apararea patriei lor.

Alte referate despre: razboiul franco-prusac, razboiul franco prusac, razboiul franco-german 1870-1871

Razboiul rece

Un potential conflict exista inca dinainte de cel de-al doilea razboi mondial, dar a fost tinut sub tacere datorita politicii de neimplicare a SUA si preocuparii URSS-ului pentru problemele sale interne, ceea ce insemna ca Europa continua sa fie arena principala a disputelor politice. Apoi, in timpul razboiului, SUA si URSS au luptat impreuna impotriva puterilor naziste. Dupa infrangerea Germaniei Naziste, Europa era ruinata si in scurt timp a devenit clar ca statele europene nu se mai puteau compara cu SUA sau URSS devenite cunoscute pe plan mondial ca ,,superputeri".

Alte referate despre: perioada razboiul rece 1945-1989, razboiul rece referat istorie, romania in perioada razboiului rece

Razboiul Rece

Desi nu departe de acest inteles, originea razboiului rece trebuie cautata in ingrijorarea de care au fost cuprinse marile puteri occidentale (S.U.A., Anglia, Franta, Germania Occidentala) fata de cursul politicii din tarile unde s-au instaurat dictaturi totalitare, ca expresie a extinderii sferei de influenta sovietica.

Alte referate despre: romania in timpul razboiului rece, referat istorie razboiul rece, romania in perioada razboiului rece referat

Razboiul celor Doua Roze

Zdrobiti
Puterea Yuorkezilor era acum in plina ascensiune, cu toate ca Regina Margareta solicita ajutor din partea Frantei si a Scotiei si organizat atacuri. Dupa o lupta crancena la Hedgeley Moor, soldata cu capturarea regelui Henric in anul 1465, cauza Lancasterilor pare practic pierduta. Insa in tabara Yorkezilor incepusera sa se formeze doua grupuri. Cel mai puternic sustinator al lui Edward, Ducele de Warwick, se simti insa ofensat de casatoria lui Edward cu o fata care nu era de sange nobil, pe nume Elizabeth Woodwill, si de ascensinuea rapida a familiei acesteia- probabil o metoda gandita de Edward de a crea o tabara de nobili pentru a contrabalansa influenta lui Warwick.
Dupa o serie de copromisuri si inselaciuni, Warwick si-a reorientat interesul catre Regina Margareta, iar Edward a fost obligat sa paraseasca regatul.
Henric a fost proclamat rege, cu WarwicK alaturi, care era, ca intotdeauna, puterea din spatele tronului.
Lancasterii au triumfat cu ajutorul Frantei si au ...

Alte referate despre: razboiul celor doua roze, razboiul celor 2 roze, razboiul celor doua roze referat

Razboiul de 100 de ani

Pretentie la tron
La incepulul conflictului, Edward al III-lea a ridicat miza prin pretentia la tronul Frantei, bazandu-se pe faptui ca mama sa fusese fiica unui rege francez, Filip Cel Drept, in timp ce Filip al VI-lea era doar descendent al fratelui mai tanar al acelui rege. Ca replica, avocatii francezi au declarat ca dreptui la tron nu putea fi asigurat de o femeie.

Alte referate despre: razboiul de 100 de ani, razboiul de 100 de ani referat, referat razboiul de 100 de ani

Grecia

Primele vestigii ale unei asezari umane pe Acropole dateaza din mileniul 3-2 i.Hr. Polis hegemon al Aticii (sec 8-7 i.Hr.), Atena devine, in sec. 5 i.Hr., dupa respingerea invaziei persane si dupa intemeierea Ligii delio-atice, cel mai stralucit centru economic, politic, dar mai ales cultural, al intregii lumi grecesti. In ciuda infrangerilor in razboiul peloponesiac (404 i.Hr.) si a cuceririi macedonene (388 i. Hr.), Atena ramane metropola spirituala a Greciei, pozitie pastrata si sub dominatia romana.

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, grecia referat

Platon

La moartea lui Socrate (399 i.e.n.)Platon nu a putut fi de fata, fiind bolnav. Condamnarea nedreapta a maestrului l-a indemnat sa-l reabiliteze (Apologia lui Socrate) dialogurile de tinerete poarta marca puternica a filosofiei socratice.Platon refugiat o vreme la Megara, se bucura de prezenta lui Euclid, alt discipol al lui Socrate.

Alte referate despre: platon, platon banchetul, platon referat
Referate afisate : 16
Medie note: 7.97 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles