Razele roentgen in medicins

Razele Roentgen

In momentul cand se stabileste circuitul electric de inalta tensiune polul pozitiv al transformatorului de inalta tensiune este reunit la anodul tubului iar polul negativ la catod. Intre aceste doua piese exista o diferenta de potential mare (intre 10 kV si 400 kV, variabila dupa tipul aparatului si necesitatea de moment) care face ca electronii catodici (al caror numar variaza in raport cu tensiunea de incalzire a filamentului) sa fie atrasi si sa izbeasca cu putere anodul.

Din franarea brusca rezulta un proces complex; 98% din energia cinetica sub 100 kV se transforma in caldura, 1% in raze X, 1% se pierde.MECANISMUL PRODUCERII RAZELOR X Razele X iau nastere in tub prin franarea brusca a electronilor catodici la nivelul anodului. Producerea razelor X se explica prin fenomene care au loc la nivelul atomului. Electronii catodici, cu energie corespunzatoare curentului de inalta tensiune din tub, lovind pastila anodica produc in atomii metalici ai acesteia, fenomene de ionizare si deci ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 20kb
Downloads: 135
Materia: Medicina

Mutatii

Genele, ca si cromozomii, sunt de obicei constante; totusi de mult s-a constatat ca apar, din cand in cand, la diferitele organisme, variatii bruste, mai mult sau mai putin evidente. Aceste variatii, denumite mutatii, se datoreaza fie schimbarii unei singure gene, fie schimbarii cromozomilor intregi sau a unor segmente ale acestora. Unele dintre aceste schimbari bruste, devenite imediat ereditare la urmasii directi, s-au observat inca de multa vreme.

Alte referate despre: mutatii genetice, mutatii genetice la om, mutatii genetice referat

Telemedicina ca aplicatie in medicina moderna

Telemedicina ca aplicatie in medicina moderna - NASA – “Integrarea tehnologiei asistenţei medicale, a informaţiei, a telecomunicaţiilor şi a interfeţei om-maşină în scopul asigurării îngrijirii medicale pentru persoanele aflate în spaţiu.”

Alte referate despre: medicina moderna, medicina moderna referat, medicina moderna romaneasca

Premiul Nobel in medicina 2001

Premiul Nobel in medicina 2001- Prin testamentul sau, Alfred Nobel constituia la 27 noiembrie 1895 Fundatia Nobel care avea sa acorde, incepand din 1900, premiul Nobel cercetatorilor care “au adus cele mai mari beneficii omenirii” si in particular celor care au facut cele mai importante descoperiri in domeniul fiziologiei si medicinei”.

Alte referate despre: cine a primit premiul nobel la medicina an 2001, premiul nobel pentru medicina, detinatori ai premiului nobel in medicina

Medicina legala

În România, până în anul 1953 a fost folosită denumirea de „medicină legală”, reflectată si întitulatura principalei institutii de specialitate, a cărei constructie a fost initiată si realizată după
planurile profesorului Mina Minovici si inaugurată la data de 20 decembrie 1892 sub numele (nou) de Morgă a orasului Bucuresti care în anul 1898 devine Institutul Medico-Legal. După anul 1953, Institutul medico-legal se transformă în Institutul de Cercetări StiinŃifice Medico-judiciare, iar disciplina adoptă denumirea de „medicină judiciară”, ce se va mentine până în anul 1965 când revine
la denumirea de „medicină legală.”

Alte referate despre: medicina legala, referat medicina legala, referate medicina legala

Medicina alternativa

Medicina mind-body ("minte-corp") utilizeaza o varietate de tehnici conepute pentru a creste capacitatea psihicului de a afecta functiile si simptomele somatice. Dintre acestea fac parte meditatia, yoga, hipnoza, imageria, art-terapia, muzicoterapia, dans-terapia si obiceiurile legate de religie si spiritualitate (rugaciunea, vindecarea spirituala, confesiunea).

Alte referate despre: medicina alternativa, instalatii si echipamente in medicina alternativa referat, referate medicina alternativa

Istoria medicinii veterinare

Istoria medicinei veterinare este un domeniu de studiu interdisciplinar pentru a carui abordare sunt necesare cunostinte de biologie si patologie animala si un nivel de cunostinte apartinand.

Alte referate despre: istoria medicinii veterinare, istoria medicini veterinare, istoria medicinii veterinare in antichitate

Medicina arhaica

Paleopatologia ne arata bolile de care a suferit omul primitiv dintre care cele mai multe exista si astazi (cele osoase). S-au evidentiat leziuni de tip reumatismal, de tip osteomielitic, leziuni osoase tuberculoase, luetice, leziuni de tumori osoase (osteosarcoame).

Alte referate despre: medicina arhaica, medicina arhaica indiana, istoria nursingului medicina arhaica

Premiul Nobel pentru medicina

Inainte de aceasta descoperire se considera ca stresul si modul de viata dezordonat constituie principalele cauze ale aparitiei ulcerelor. Astazi va fi anuntat Nobelul pentru Fizica, iar miercuri Nobelul pentru Chimie. Laureatul Premiului Nobel pentru Economie va fi comunicat la 11 octombrie. In ceea ce priveste Nobelul pentru Literatura, un alt premiu extrem de asteptat, acesta, anuntat de obicei in ziua de joi, face obiectul unor reguli speciale, data exacta a comunicarii sale nefiind cunoscuta decat cu doua zile inainte.

Alte referate despre: toate premiile nobel pentru medicina, laoreatii premiului nobel pentru medicina, descarca despre premiul nobel im medicina 2009

Locul medicinei de familie in medicina moderna

Conform definitiei elaborate in anul 2002 de catre Societatea Europeana de Medicina de Familie (Wonca Europe) medicina de familie este o disciplina academica si stiintifica ce are un continut propriu educational, de cercetare, de medicina bazata pe dovezi si de activitate clinica, precum si o specialitate clinica orientate spre asistenta primara.

Alte referate despre: familia in epoca moderna, locul meu in familie grup si societate, rolul familiei in societatea moderna

Descoperirea razelor X

Sunt invizibile,insa pot fi puse in evidenta prin faptul ca influenteaza filmul fotografic sau dau fluorescenta unui ecran acoperit cu sulfura de zinc si de cadmiu.Patrund prin lemn sau tesuturile moi ale corpului,dar sunt oprite de substante cu duritate mare,ca metalele si oasele.Aceste proprietati descoperite de Rontgen le-a facut sa aiba o utilizare exceptional de importanta in medicina:evidentierea radiografica si radioscopica a tesuturilor si organelor umane.

Imbunatatirile de ordin tehnic(tuburile de producere ,selectionare,amplificare si dirijare fasciculului,imbunatatire imaginii la ecran sau radiografic) s-au completat cu descoperirea substantelor de contrast(opace la razele X),tehnicile farmacodinamice,fotografierea sau televizarea imaginilor,astfel incat radiologia a capatat o importanta deosebita in studiul corpului omenesc,in stare normala sau patologica.

Roentgenterapie,tratament ...

Alte referate despre: descoperirea razelor x, cine a descoperit razele x, descoperirea razele x

Razele Rontgen

3. Difracţia razelor Rontgen. Dacă radiaţia Rontgen reprezintă unde electromagnetice, ea trebuie să manifeste difracţie – fenomen propriu tuturor tipurilor de unde. La început razele Rontgen treceau prin fante foarte înguste făcute în plăci de plumb, însă nu s-a observat nimic asemănător cu difracţia. Atunci fizicianul german Max Laue i-a venit ideia, că lungimea razei Rontgen probabil e foarte mică, pentru ca să se poată observa difracţia acestor unde la obstacole create artificial.

Alte referate despre: razele rontgen, raze rontgen, referate razele rontgen

Emisia si receptia undelor electromagnetice

Sunetul se defineste ca o unda elastica are poate fi perceputa de urechea umana.Sunetele sunt produse de oscilatiile corpurilor materiale.Aceste oscilatii se propaga printr-un mediu elatic(gaz,lichid.solid) sub forma unor unde sonore care ajungand la receptorul audititv sunt transformate de nervii auditivi in senzatia de sunet.Prin gaze si lichide undele sonore se propaga sub forma de unde longitudinale akcatuite din comprimari si dilatari succesive ale mediului de propagare.

Alte referate despre: emisia si receptia undelor electromagnetice, referat fizica emisia si receptia undelor electromagnetice, emisia si receptia undelor electromagnetice referat

Razele X

Romania a fost a patra tara din lume in care s-au realizat laseri,in urma unor cercetari intreprinse de un colectiv condus de Ion I. Agarbiceanu (fiul scriitorului Ion Agarbiceanu). Rezultatul lor a fost raportat in 1961.Laserul este un dispozitiv complex ce utilizeaza un mediu activ laser, ce poate fi solid, lichid sau gazos, si o cavitate optica rezonanta.

Alte referate despre: razele x, raze x, razele x referat

Stiinta si viitorul omenirii

Încă de la inceputul lumii, omul, pentru a putea trăi, a fost nevoit să modifice mediul de viaţa după bunul plac, astfel ca acesta să-i poată oferi toate condiţiile necesare dezvoltării atat pe plan intelectual cat şi pe plan moral şi social.
Toate aceste modificări au fost necesare, deoarece fără ele omul nu şi-ar fi putut dezvolta inteligenţa, insă omul a acţionat, acţionează şi este foarte posibil să mai acţioneze nechibzuit asupra mediului şi în viitor. Aceasta creatură magnifică -omul- a văzut că aproape nimic nu-i poate sta în cale şi, ca o concluzie greşită a considerat natura ca pe învinsul său.
Unii cred că omul a evoluat extraordinar de mult într-un timp foarte scurt, însă şi astăzi trăieşte pe baza acelorlaşi constituenţi: oxigen, apă, sol, plante, animale, iar dacă analizăm daunele aduse naturii de către om, mai greu putem spune că acesta a progresat.
Exitenţa şi activitatea umană depind ...

Alte referate despre: viitorul omenirii, genetica moleculara stiinta a viitorului, viitorul omenirii eseu

Combustibili nucleari

Razele gamma,izbind in continuu atomii elementele din care sunt alcatuite obiectele de pe pamant,elibereaza din aceestia electroni si treptat energia si dispar.Neutronii ,ciocnindu-se cu nucleri atomilor diferitelor elemente,degaja din acestea raze gamma isi pierd treptat energia si sunt absorbitiv de nucleii diversilor atomi.Substantele care au absorbit neutroni devin radioactive,se dezagrega,emitand particule alfa si beta,precum si raze gamma.

Alte referate despre: combustibili nucleari, combustibil nuclear, combustibili nucleari referat

Razele X

Indiferent de frecventa si lungimea de unda, undele electromagnetice au o viteza de 299.792km/s in vid. Lungimea si frecventa undeleor electromagnetice sunt importante in determinarea efectului termic, al vizibilitatii, al penetrarii si a altor caracteristici.

Radiatiile X sunt radiatii electromagnetice penetrante, cu lungime de unda mai scurta decat a luminii si rezulta prin bombardarea unei tinte de tungsten cu electroni cu viteza mare. Au fost descoperite intamplator in anul 1895 de fizicianul german Wilhem Conrad Roentgen, in timp ce facea experimente de descarcari electrice in tuburi vidate, respectiv el a observat ca din locul unde razele catodice cadeau pe sticla tubului razbeau in exterior raze cu insusiri deosebite; aceste raze strabateau corpurile, impresionau placutele fotografice, etc. El le-a numit raze X deoarece natura lor era necunoscuta. Ulterior au fost numite raze (radiatii) Roentgen, in cinstea fizicianului care le-a descoperit.

Alte referate despre: raza atomica, referat razele x, referat raze x

Osciloscopul catodic - aplicatii in medicina

Osciloscopul a devenit tot mai mult un aparat universal de masurat, datorita numarului mare de parametri ai semnalelor electrice care se pot analiza: perioada, frecventa;timpi de crestere, de cadere ai fronturilor impulsurilor;intârzierea, durata, factorul de umplere.

În 1897 a fost inventat primul tub cu raze catodice.La început a fost utilizat în oscilografe. Mulţi cercetători au încercat să îmbunătăţească tubul cu raze catodice pentru afişarea imaginilor fotografice. Manfred von Ardenne a produs un tub de joasă tensiune care a fost introdus de inginerii de la General Radio Co în primul osciloscop rudimentar cu tub cu raze catodice (1931). Aparatul era compus din două părţi :

Alte referate despre: aplicatii in medicina a osciloscopului, osciloscopul catodic, proprietatile radiatiei laser si aplicatii in medicina
Referate afisate : 18
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles