Reactia de aditie

Alchine

Uneori multe alchine sunt denumite sub forma de produse de substitutie ai acetilenei; de exemplu dimetilacetilena in loc de 2-butina. Radicalii derivati de la alchine se numesc alchinili, de exemplu CHC-CH2 se numeste 2-propinil.Atomii de C adiacenti celor implicati in legatura tripla (metinici) se numesc propargilici.

Prezentand doua legaturi π slabe ce se rup relativ usor acetilena si in general alchinele sunt substante reactive. Desi cele doua legaturii π blocheaza rotirea libera a celor doi atomi de carbon, alchinele nu prezinta izomerie geometrica din cauza ca la cei doi atomi de carbon angajati in tripla legatura prezinta doar un singur substituent.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 3010kb
Downloads: 0
Materia: Chimie

Alchene, alcani si alchine

Alchene, alcani si alchine
Dintre variantele enumerate mai sus, un interes major il prezinta alchilarea hidrocarburilor aromatice. Cunoscuta sub numele de reactie Friedel-Crafts, ea consta inin tratarea unei arene cu o halogenura de alchil, in cataliza acida, in prezenta unui acid Lewis (de exemplu, halogenura de alchil, de fier etc.). Produsul de reactie il constituie un omolog cu catena laterala al arenei folosite. Alchene, alcani si alchine Reactia de alchilare a arenelor decurge prin mecanismul obisnuit al substitutiei electrofile la nucleul aromatic, reactantul fiind carbocationul alchil ...

Alte referate despre: alchene alcani si alchine, alcheni alcani si alchine, alcheni alcani alchine

Alchinele

Se numesc alchine hidrocarburi aciclice nesaturate care contin in molecula lor o tripla leg. Intre 2 at. de C si in care raportul si in care raportul intre nr. de at. de C si H este dat de formula CnH2n-2 in care n=nr. de at. de C din molecula.Caracteristici: Alchinele sunt : hidrocarburi aciclice nesaturate (NE=2, datorita prez. a 2 leg.π in componenta leg. triple).

Alte referate despre: alchine, alchinele, alchine referat

Alcanii

Denumirea alcanilor se realizeaza astfel: la numeralul exprimat in greaca care indica numarul atomilor de carbon se adauga terminatia “-an” pirmii patru termeni avand denumiri specifice. Incepand cu al IV-lea atom de carbon apare fenomenul de izomerie.

Alte referate despre: alcani, alcanii, actiunea alcanilor asupra mediului si asupra oamenilor - 41k -

Alcani, izomerie si structura - plan de lectie

Alcani, izomerie si structura - plan de lectie
MIJLOACELE DE ÎNVĂŢĂMÂNT
-Manualul;
-Tabele.

Alte referate despre: structura planului de lectie pedagogie, plan de lectie alcani, alcani plan de lectie in eduintegrator

Chimia organica

Toluenul este de asemenea folosit pentru obtinerea explozibilului trinitrotoluen (TNT).Nitobenzenul este un compus format din benzen printr-un proces numit azotare . Nitrobenzenul este utilizat pentru obtinerea anilinei, care se utilizeaza pentru mase plastice, coloranti si medicamente.

Alte referate despre: substante organice, chimia organica, chimie organica

Reactia de oxidare

Reactia de oxidare
Descompunerea termica a alcanilor.Datorita inertiei lor chimice a alcanii prezinta o mare stabilitate termica, care poate fi incalzita pina la 300-400ْC fara a suferi vreo transformare. La temperaturi mai ridicate au loc ruperi ale legaturilor covalente C-C si C-H in urma carora din moleculele mai mari, ale unor alcani superiori, rezulta molecule mai mici de hidrocarburi saturate si nesaturate. Dupa temperatura la care are loc descompunerea termica aceasta poate fi :cracare, cind t 650ْC.

Reactia de oxidare
Oxidarea in chimia organica, intocmai ca si in cea anorganica, este o reactie foarte complexa, a carei principala caracteristica o constituie ireversibilitatea sa. Reactia de oxidare reprezinta procesul prin care :
- se introduce oxigen intr-o molecula,
-se mareste continutul de oxigen al unei molecule’
-se schimba natura unei functiuni, in sensul cresteri valentei,
-sau se micsoreaza continutul de hidrogen

Reactia de oxidare
In general, ...

Alte referate despre: reactia de oxidare, reactii de oxidare, importanta reactiei de oxidare in organismul uman

Factorii care influenteaza viteza de reactie

Cantitatea de energie primita de moleculele reactantilor pentru depasirea barierei de energie poarta numele de energie de activare. La trecerea moleculelor din starea activata in starea finala exista o degajare de energie. Diferenta dintre energia reactantilor si energia produsilor de reactie constituie efectul termic al reactiei chimice. Reactiile pot fi exoterme (cu degajare de caldura) si endoterme (cu absorbtie de caldura).

Alte referate despre: factori care influenteaza viteza de reactie, factorii care influenteaza viteza de reactie, viteza de reactie factori care influenteaza viteza de reactie

Reactii redox

In contrast, reactiile catabolice implica o crestere a entropiei si o eliberare de energie.Prin urmare este posibila directa legare a reactiilor anabolice si catabolice in organism. Atata timp cat energia eliberata prin catabolism este mai mare ca cea consumata prin anabolism, cea de-a doua lege este indeplinita.

Alte referate despre: reactii redox, aplicatii ale reactiilor redox, reactiile redox

Reactia de eliminare

Racţia prin care se elimina un hidrogen (ca proton,H*) si un halogen(ca ion halogenura,X-) din molecula unui compus organic se numeşte REACŢIA DE DEHIDROHALOGENARE. Prin dehidrohalogenarea compusilor monohalogenaţi, în soluţie de baze tari în etanol,se obţine o alchenă şi hidracidul sau ionul de halogenura X-corespunzător. Reacţia de dehidrohalogenare are loc în prezenţa unor baze tari(NaOH,KOH) dizolvate in alcooli inferiori.

Alte referate despre: reactia de eliminare, reactii de eliminare, reactii de eliminare intra si intermoleculare

Reactii adverse alergice la medicamente

După definiţia OMS, efectele secundare / acţiunile nedorite (tabelul 1) ar fi ,,reacţii indiferent de mecanismul de producere - care lezează primitorul si se produc neintenţionat, la dozele recomandate". Când se declanşează o stare morbidă prin inter¬mediul unui pharmacon, stare ce persistă si după întreruperea medicamentului, aceasta poartă numele de boală iatrogenă medicamentoasă.

Alte referate despre: reactii adverse alergice la medicamente, reactiile adverse alergice la medicamente, reactii adverse alergice medicamente proiect

Timpul de reactie

Variabilele caracteristice ambelor experimente sunt:
Variabile dependente: timpul de reactie la stimul, timpul cat sta aprins butonul.
Variabile independente: intervalul de expunere a stimulului.

Alte referate despre: timpul de reactie, timp de reactie, timpul de reactie si accidentele de circulatie

Agresivitatea - forma de adaptare si contra reactie la frustrare la copiii institutionalizati de varsta scolara mica

Tot in randul motivelor as mai putea adauga si interesul si curiozitatea privind modul de manifestare al agresivitatii la copilul de varsta scolara mica privat de prezenta unei familii si tinut in diverse institutii ( case de copii, centre de plasament, etc. ). In aceste institutii de educatie, diferitele tipuri de agresivitate se manifesta pregnant.

Alte referate despre: agresivitatea-forma de adaptare si contra-reactiela frustrarea, agresivitatea forma de adaptare, formarea identitatii de sine pana la varsta scolaritatii mici

Aditivi alimentari - prezentare generala

. E-urile sunt acei aditivi adăugaţi în alimente cu rol de îndulcitori, coloranţi, emulgatori, conservanţi. Mulţi dintre aceştia erau folosiţi şi înainte de 1989. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip „E“ pentru aditivii alimentari.
Numeroase organizaţii internaţionale de sănătate au tras însă serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarîndu-le toxice. Folosirea lor îndelungată sau improprie poate duce, în timp, la formarea unor afecţiuni grave care nu mai pot fi tratate.

În ţările din Europa numărul bolnavilor de cancer ...

Alte referate despre: aditivi alimentari, aditivi alimentari referat, referat aditivi alimentari

Aditivii

Coloranţii fac parte din cultura omului de foarte multă vreme. Arheologii au găsit date despre folosirea culorilor în cosmetică încă din anul 5000 BC. Scrierile egiptene vechi descriu coloranţi folosiţi în medicamente, iar istoricii spun că folosirea culorilor în alimente pare să fi început în preajma anului 1500î.Hr. De-a lungul vremurilor coloranţii au provenit mai ales din substanţe găsite în natură,
precum turmericul, paprica, şofranul. Aditivii alimentari joacă un rol esenţial în furnizarea unei hrane diverse şi nutritive. Ei permit populaţiei urbane, mereu în creştere, să se bucure de o mare varietate de alimente sigure, sănătoase şi gustoase pe durata întregului an.
Toţi aditivii sunt reglementaţi cu atenţie de autorităţi naţionale şi internaţionale, care se asigură că alimentele pot fi consumate şi că sunt corect etichetate. Scopul acestei broşuri este să furnizeze informaţii utile privind aditivii alimentari, de ce sunt folosiţi, ...

Alte referate despre: reactii de aditie, aditivi in detergenti, reactia de aditie

Aditivi si ingrediente

- agenti de intarire: interactioneaza cu agentii de gelificare pentru a produce un gel tare (de ex. gluconatul de calciu)
- potentiatori de aroma: intensifica gustul si/sau mirosul existent (de ex. glutamatul monosodic)
- agenti de spumare: formeaza dispersii omogene de gaz in lichid sau gaz in solid

Alte referate despre: aditivi si ingrediente in salam, aditivi si ingredienti alimentari, aditivi si ingrediente in salamul uscat

Tipuri de reactii inflamatorii

La varstnici, care in general au o reactivitate diminuata, se dezvolta mai frecvent procese inflamatorii cronice, vindecarea facandu-se mult mai incet.2. Starea nutritionala a organismului este un alt factor de mare importanta.Denutritii cronici, casecticii, prezinta o evolutie mult mai grava a procesului inflamator, riscul diseminarii microbiene fiind crescut iar vindecarea facandu-se defectuos si greoi.Desfasurata la nivel celular, umoral si vascular, reactia inflamatorie este controlata de sistemul neuroendocrin, formatia recticulara, hipotalamus si cortex, avand un caracter general (73).

Alte referate despre: tipuri de reactii chimice, tipuri de reactii chimice referat, tipuri de reactii nucleare
Referate afisate : 17
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK