Reactia de substitutie

Benzenul

Benzenul este cel mai simplu si totodata cel mai important reprezentant al hidrocarburilor aromatice, o grupa de substante care se deosebesc in multe privinte de cele studiate pana acum. Proprietatile hidrocarburilor aromatice precum si influentele pe care le exercita resturile acestor hidrocarburi asupra celorlalte grupari din moleculele
in care sunt prezente, au un caracter specific.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 12
Materia: Chimie

Benzen

Spre deosebire de hidrocarburile nesaturate, benzenul rezistă chiar la temperatura de 9OO0C, manifestând stabilitate termică ridicată.
Toate proprietăţile benzenului, observate în diverse reacţii, nu concordă deplin cu formula de structură dată de către Kekule.
Experimental s-a dovedit că prin înlocuirea unui singur atom de hidrogen din ciclul benzenic cu un substituent, de exemplu cu un atom de halo gen (C1), se obţine un singur derivat monosubstituit al benzenu-lui, indiferent de atomul de hidrogen care a fost înlocuit (în mod obişnuit benzenul este reprezentat numai prin legături]e simple şi duble ale ciclului fără a se mai scrie simbolurile elementelor, formula simplificaţii):

Alte referate despre: benzenul, benzen, utilizarea benzenului

Benzenul

Caracterul aromatic reprezinta o consecinta a existentei unui sistem de electroni π delocalizati, care interactioneaza intre ei intr-o zona extinsa asupra intregii molecule, si nu limitata la spatiul dintre doi atomi legati printr-o covalenta multipla. Sistemul de electroni π aromatic cere o molecula plana si cu structura ciclica. Denumirea de substante aromatice are numai un caracter istoric si poate sa nu aiba nimic in comun cu mirosul acestor substante.

Alte referate despre: utilizarile benzenului, structura benzenului, alchilarea benzenului

Structura benzenului - Kekule vs Orbitala

Structura benzenului - Kekule vs Orbitala
Ar însemna că hexagonul ar fi neregulat dacă ar avea structura Kekulé, cu laturi mai scurte şi mai lungi alternând. La benzenul real toate legăturile sunt exact la fel – cu o lungime între valorile celor de C-C şi C=C , de 0.139 nm. Benzenul real este o moleculă cu forma unui hexagon perfect regulat.

Alte referate despre: structura benzenului kekule, structura benzenului si structura kekule, structura benzenului structura kekule referat

Arene

În urma diferitelor procese rezultă un ulei de absorbţie saturat cu hidrocarburi; acesta este încălzit la 135-1400C iar apoi distilat cu abur supraîncălzit într-o coloană de distilare. Produsul de distilare pînă la 1400C –format din benzen, toluen, xilen-reprezintă benzenul brut. Amestecul cu puncte de fierbere peste 1400C (naftalină, compusi aromatici cu sulf azot oxigen) formează un bun amestec dizolvant cunoscut sub denumirea de solvent nafta.

Alte referate despre: arene, arene chimie, arenele

Materii prime

Materii prime
Diferitele feluri de materie poarta numele de substante. Chimia este stiinta substantelor, adica se ocupa cu structura, proprietatile si cu reactiile care le pot schimba in alte substante. Aceasta definitie a chimiei este in acelasi timp si prea ingusta si prea larga. Ea este ingusta deoarece chimistul, atunci cand studieaza substantele, este obligat sa studieze si energia radianta, in interactiile ei cu substantele.

Alte referate despre: materii prime, materii prime si materiale textile, materii prime si materiale

Factorii care influenteaza viteza de reactie

Daca este satisfacuta conditia de orientare reactia va avea loc numai in cazul in care moleculele au o enrgie suficient de mare pentru a forma un complex activat cu o energie potentiala mai mare decat a reactantilor si a produsilor.Conform teoriei « Complexului Activa « ciocnirile dintre moleculele reactantilor sunt eficace numai atunci cand satisfac conditia geometrica (de orientare) si energetica.

Alte referate despre: factori care influenteaza viteza de reactie, factorii care influenteaza viteza de reactie, viteza de reactie factori care influenteaza viteza de reactie

Ecuatii de reactii frecvent intalnite

Ecuatii de reactii frecvent intalnite
Proprietati fizice:
- gaz, incolor, cu gust arzator, miros characteristic, densitate NH3 < densitate aer, la p=8,5 atm se lichefiaza. Vaporizarea NH3 (l) puternic endoterma NH3 lichid asociat (NH3)n si leg. de H.

Alte referate despre: ecuatii de reactii frecvent intalnite, ecuatii frecvent intalnite in reactii, reactii chimice intalnite in viata de zi cu zi

Alchimia - reactii

Alchimia - reactii
Un rol deosebit de important in aceasta pentru aur in alchimie l-au avut arabii care , dupa ce au impanzit Egiptul ,Grecia si Bagdadul cu manuscrisele lor vechi , apoi Nordul Africii si Spania , au dus cu ei manuscrisele ebraice si grecesti si au inceput traducerea lor in limba latina ,limba curenta atunci in teologie, filozofie, si stiinta .
Acest amalgon de idei si teorii de atunci a dus la contopirea unor teorii , s-a raspandit apoi rapid in multe tari si datorita lor alchimistii au putut convinge pe unii regi si papi ca transmutarea metalelor in aur este posibila , dand astfel un cuvant acestei arte care la inceput se practica in cel mai strict secret ,numai de preotii egipteni.

Alte referate despre: reactii de oxidare alchime, reactia de substitutie, tipuri de reactii chimice

Reactii catalitice - catalizatori

Schimbarea vitezei reactiei catalizate se explica prin scaderea energiei de activare a etapelor sale intermediare. Sa presupunem pentru exemplificare ca substantele A si B pot forma un compus AB:

Alte referate despre: referate chimie reactii catalitice catalizatori, referat chimie reactii catalitice catalizatori, reactii catalitice catalizatori

Reactiile redox in viata cotidiana

Oxidarea unei substante este intotdeauna insotita de reducere, sau acceptare de electroni, pe de-o parte a altei substante, prin urmare, termenul de “reactia de oxidare-reducere”, este numita uneori reactii redox.

Alte referate despre: importanta reactiilor redox in viata cotidiana, reactiile redox in viata cotidiana, reactii redox in viata cotidiana

Determinarea caldurii de reactie - lucrari laborator

unde n reprezintă fracţiunea de mol de apă formată în timpul reacţiei.
Observaţie: Se neglijează efectul de hidroliză a sării formate.

Alte referate despre: determinarea caldurii de reactie, determinare calduri de reactie, determinare caldura de reactie probleme chimie

Timpul de reactie

S-a observat in timpul experimentelor, ca subiectii, fiind supusi unor categorii de stimuli pentru prima oara, reactioneaza ca timp si viteza mai incet decat atunci cand deja au luat cunostiinta cu o anumita categorie de stimuli. Acest procedeu fiind repetat, rezultatele au fost cresterea vitezei de reactie pana la formarea unui reflex conditionat.

Alte referate despre: timpul de reactie, timp de reactie, timpul de reactie al unui sistem este timpul

Agresivitatea - forma de adaptare si contra reactie la frustrare la copiii institutionalizati de varsta scolara mica

Schimbarile sociale mari ( somaj, greve, schimbarea tiparelor de viata, etc. ) se soldeaza cu intreruperea comportamentelor umane individual organizate si cu distrugerea optimismului si sperantei. Ele conduc la violenta si agresiune ( DOLLARD ). Acest model de realitate evidentiaza un tip de discrepanta care a furnizat modificari cognitive, surescitare, conducand la violenta, agresivitate, suparare, lipsa de speranta ( SPIELBERGER ).

Alte referate despre: agresivitatea-forma de adaptare si contra-reactiela frustrarea, agresivitatea forma de adaptare, formarea identitatii de sine pana la varsta scolaritatii mici

Tipuri de reactii inflamatorii

Desii inflamatia este descrisa ca o reactie comuna nespecifica, de aparare impotriva distrugerii celulare, natura agentului patogen poate influenta tabloul inflamatiei.Reactia inflamatorie este influentata de natura agentului patogen dar si de tesutul afectat.Inflamatiile supurative
Cand se formeaza puroiul, inflamatia este denumita inflamatie supurativa. Supuratia in general indica faptul ca infectia a fost localizata.

Alte referate despre: tipuri de reactii chimice referat, tipuri de reactii nucleare, tipuri de reactii de precipitare

Reactii adverse la medicamente

Pot exista reactii nocive, nedorite, care apar la doze terapeutice (de ele se ocupa farmacovigilenta).Cele mai intalnite sunt semnalate de OMS, sunt date de asociatiile estroprogestative conventionale, antibiotice, chimioterapice, deprimantele centrale (diazepam), antiINS (indometacin, fenilbutazona).

Alte referate despre: reactii adverse la medicamente, reactii adverse ale medicamentelor, referate ro reactii adverse la medicamente
Referate afisate : 16
Medie note: 8.42 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK