Redarea frazeologismelor in traducere

Redarea frazeologismelor in traducere rusa

Orice limbă cunoaşte expresii ,locuţiuni ,îmbinări de cuvinte valoarea lexicală a cărora se îndepărtează mai mult sau mai puţin de sensurile fiecărui cuvînt luat aparte. Ele constituie un tezaur bogat, în care s-a înveşnicit pentru întotdeauna înţelepciunea poporului , experienţa de viaţă şi modul de gîndire a acestuia.

Aceste îmbinări „sudate” au fost numite frazeologisme (există mai multe păreri şi controverse la denumirea lor), comportamentul din care ele fac parte a fost numit frazeologie. Despre frazeologie, care este o ramură tînără (şi aici opiniile cercetătorilor sunt divergente) şi despre frazeologisme nu s-au scris multe lucrări-monografii. Însă în majoritatea gramaticilor autorii au cîte un capitol sau paragraf referitor la expresiile „sudate”.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 68kb
Downloads: 15
Materia: Romana

Traduceri - Aspecte ale omonimiei bilingve

Procedeul traducerii începe cu determinarea genului operei , întrucît de caracterul acesteia depinde alegerea vocabularului redarea diferitelor nuanţe ale cuvîntului : una dintre condiţiile de bază pentru traducerea literaturii artistice, de exemplu, este cunoaşterea la perfecţie a limbii , a culturii ,a istoriei poporului precum şi a obiceiurilor acestor descrise în original, în caz contrar , traducătorul riscă să denatureze trăsăturile caracterului, specificul naţional al creaţiei inspirate a scriitorului . Deci una dintre cele mai de seamă de realizare a traducerii adecvate este buna cunoaştere a celor două limbi şi culturi .

Alte referate despre: referat traduceri - aspecte ale omonimiei bilingve, aspecte ale omonimiei bilingve, traduceri bilingve

Romeo si Julieta (traducere) - William Shakespeare

Datarea operelor shakespeareene nu a fost rezolvata de o maniera satisfa¬catoare nici macar pentru o majoritate confortabila a specialistilor. Astfel stand lucrurile, cronologia de mai jos, propusa de F.E. Hallidayi, este doar o optiune oarecare. Titlurile englezesti ale pieselor sunt cele din The New Arden Shukespeare, traducerile preiau mai ales titlurile din Shakespeare, Opere complete, ESPLA, Bucuresti; in ultima coloana se mentioneaza prima traducere a piesei respective in limba romana.2 impartirea pe perioade este una dintre cele mai frecvente.

Alte referate despre: romeo si julieta traducere - william shakespeare, referate romeo si julieta traducere william shakespeare, romeo si julieta de william shakespeare

Marin Preda-biografie

1940 Scoala pe care o urma se închide, prin urmare Marin Preda se mută la Bucuresti.
1970 Împreună cu Niculae Gane traduce romanul lui Feodor Dostoievski Demonii. 

Alte referate despre: marin preda biografie, marin preda biografie pe scurt, marin preda-biografie

Alexandru Donici

(…)La Chisinau il cunoaste in 1835 pe C.Negruzzi,venit pentru a doua oara in Basarabia.In acelas an Donici trece in principatul Moldovie.La Iasi,detine o functie in Epitropia scolilor,apoi cea de asesor al curtii de apel, activeaza si ca membru in divanul obstesc.Se alatura initiativelor culturale legate de dezvoltarea invatamintului public,presei periodice ,teatrului national.

Alte referate despre: alexandru donici, actualitatea fabulelor lui alexandru donici, biografia lui alexandru donici

Grigore Alexandrescu

Date biografice: Poet, prozator, traducator. S-a nascut in Targoviste, la 22 februarie 1810. Este fiul lui Mihai Alexandrescu (sames si vistier) si al Mariei Fusea. Invata greaca moderna cu dascali greci. In 1831, se inscrie la cursurile de limba si literatura franceza ale profesorului Vaillant. Este coleg cu C. A. Rosseti si Ion Ghica. Continua studiul la Colegiul "Sf. Sava". Primele poeziiau fost publicate in 1830, in revista "Curierul Romanesc". Este redactor la "Poporul Suveran" in timpul revolutiei de la 1848. Detine functia de director al Cultelor, in 1859. Opera cuprinde poezii lirice, meditatii, elegii, satire, epistole. Specia preferata este fabula. In opera sa sunt elemente romantice si clasice. Meditatiile, lirica patrioca si cea eroica sunt elemente romantice; fabulele, epistolele si satirele sunt clasice. S-a stins din viata la Bucuresti, pe 25 noiembrie 1885.
Opera (selectiv: ...

Alte referate despre: ca iepurele ogarul si copoiul e grigore alexandrescu ca e poezie epica, grigore alexandrescu, cainele si catelul de grigore alexandrescu

Traducere engleza-articol MMS

HANNOVER, Germany – On his birthday last August, Andrew Finkelstein’s wife bought him camera attachment for his new color-screen mobile phone.
At first, the 34-year-old financial trader in the City of London had some fun sending friends pictures via e-mail, but he hasn’t used camera for the past few months. ”It’s like toy, then you move on to new toys”, he says. ”There are zero practical applications.”
That isn’t what mobile-phone operators in Europe and The U.S. want to hear.

Alte referate despre: articol in engleza la castelul peles cu traducere, traducere articole din engleza in romana, articolul

Plan de afaceri - birou de traduceri

Plan de afaceri - birou de traduceri - Majoritatea birourilor de traduceri care funcţionează în România oferă servicii complexe, în sensul că dispun de traducători specializaţi în numeroase limbi străine, începând cu cele de circulaţie internaţională (engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă) şi terminând cu cele foarte rar utilizate. Plan de afaceri - birou de traduceri

Alte referate despre: plan de afaceri birou de traduceri, rezumatul unui plan de afaceri birou de traduceri, plan de afaceri birou traduceri

Cum a influentat mediul social evolutia mintii - traducere

1.Cognitia Sociala la Primatele Umane
Pope Edwards (1982, 276) a descris ordinea sociala a societatilor umane preliterate ca implicand “cooperarea si obligatii reciproce intr-o structura ierarhica de relatiilor de autoritate”. Aceasta descriere a celor mai multe societati umane si institutii sociale este atat de buna ca oricare alta. Si astel nu este surprinzator sa gasim dovada unei pregatiri biologice umane spre dezvoltarea functiilor cognitive pentru acele clase de probleme care sunt critice pentru supravietuire intr-o ierarhie a dominatei sociale.

Alte referate despre: influenta mediului social in maturizarea psihica, influenta mediului social asupra personalitatii umane, influentele mediului social asupra mediului de afaceri in romania

Gargantua si Pantagruel

A ajuns un netot din cauza metodelor folosite. Gargantua e trimis de tatăl său la un preceptor umanist, Ponocrates. Călare pe o iapă uriaşă care, pentru a se apăra de muşte, dărîmă cu coada păduri întregi, pleacă împreună cu noul său învăţător la Paris. Acolo ia clopotele de la Notre-Dame şi le atîrnă de gîtul iepei. Ponocrates reuşeşte să facă din Gargantua un om nou datorită educaţiei pe care i-o dă după noile metode umaniste.

Alte referate despre: gargantua si pantagruel, gargantua si pantagruel rezumat, rezumat gargantua si pantagruel

Scrierea cuneiforma

Scrierea cuneiforma a fost inventata de catre sumerieni, stabiliti in Babilon, incepand cu sec. al IV-lea, i.Hr. fiind un tip de scris, in acelasi timp, idiografic si fonetic.
La origini, fiecare semn reprezinta un obiect, mai tarziu reprezentand un sunet ce corespunde cu acel obiect transformat intr-un simplu element fonetic.
Acelasi semn a fost adoptat sa traduca idei mai dezvoltate decat cea primitiva. Scrierea cuneiforma, folosita in Babilon pana in era crestina, s-a dezvoltat in timp in sensul simplicitatii si uzualitatii.
Un mare numar de texte hitite si harite au fost transcrise, de asemenea, in caractere cuneiforme.
Scrierea cuneiforma a fost redactata pe diferite obiecte specifice poporului sumerian precum lutul,lemnul si piatra.
Scrierea cuneiforma a aparut prima oara pe tablite de lut. Scrierile erau facute de catre scribi cu ajutorul unui toc ascutit facut din trestie. Pe acele tablite erau trecute documentele economice datate din sec. al XXI-lea i.Hr.
Uzul tablitei de ...

Alte referate despre: scrierea cuneiforma, scriere cuneiforma, scrierea cuneiforma referat

Deontologia functionarului public

Partea introductivă a proiectului nostru va evidenţia, în primul rând, modalitatea de abordare a acestuia, gândită de noi sub forma unei cercetari în urma căreia sperăm să evidenţiem, bazându-ne pe o analiza obiectivă, cum se reflectă în practică, prevederile deontologice cuprinse în Statutul Funcţionarilor Publici dar şi-n Codul de Conduită. De asemenea un punct important al proiectului nostru îl reprezintă şi redarea principalelor caracteristici ale celor două acte normative de maximă imporanţă pentru conduita funcţionarilor publici dar şi analiza principalelor prevederi pe care acestea le conţin.
 

Alte referate despre: deontologia functionarului public, deontologia functionarului public referat, principiile de baza in deontologia functionarului public

Despre CD-uri

Un fascicul laser proiectat pe o suprafata lucioasa este reflectat înapoi spre sursa laser. Sa presupunem ca distanta între sursa şi suprafaţa este un multiplu întreg al lungimii de undă a laserului. În acest caz unda reflectată este în fază cu unda directă. Daca o mică zonă din aceiaşi suprafaţă este mai ridicată cu un sfert din lungimea de undă, unda reflectată nu va mai fi în fază cu cea directă. Pe aceste defazări care se traduc prin diminuări intermitente ale intensitaţii luminoase a luminii reflectate, se bazează principiul de funcţionare a CD-ului.

Alte referate despre: cv-uri, modele de cv-uri, modele cv-uri

Comunicarea pe internet

Una din utilizarile cele mai practice si directe ale comunicarii prin Internet este chatul ( a discuta in traducere din engleza). Formele pe care le imbraca acest tip de comunicare sunt diverse. De la simple programe care includ linii de text pina la transmisii de sunet si video in timp real cu posibilitatea de video conferinta.

Alte referate despre: comunicarea pe internet, comunicarea prin internet, comunicare pe internet

Sfantul Apostol Andrei

"Adevarat zic voua ca voi, cei ce Mi-ati urmat Mie, la innoirea lumii, cand Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecand cele douasprezece semintii ale lui Israel." Asa sta scris la Matei:19, 28, cu referire la Apostolii lui Hristos, care aveau sa implineasca opera de evanghelizare. Andrei, conform Evangheliei dupa Ioan, a fost, cronologic, Apostolul cel dintai chemat, adica primul care L-a cunoscut personal pe Iisus Hristos. El s-a nascut, ca si Simon, fratele sau, supranumit si Chefa(care inseamna piatra, de unde si numele de Petru), in familia pescarului Iona. Numele sau deriva din grecescul Andreas, care se traduce “viteaz”, ”barbat”.

Alte referate despre: sfantul apostol andrei, sfantul apostol andrei referat, viata sfantului apostol andrei
Referate afisate : 15
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles