Referat 23 august 1944

Actul de la 23 august 1944

La 12 aprilie 1944, sovieticii au cerut, in discutiile de la Stockholm intre Frederic Nanu si Alexandra Kollontay, incheierea armistitiului. in aceeasi zi, la Cairo, lui Stirbey i s-au comunicat conditiile armistitiului, si anume intoarcerea armelor impotriva hitleristilor, refacerea frontierei din 1940 intre Romania si Uniunea Sovietica, plata unor despagubiri si reparatii de razboi.

Tratativele cu Aliatii pentru iesirea Romaniei din razboi s-au izbit insa, permanent, de unele reticente britanice si americane, rezultat al intelegerilor secrete ale lui Winston Churchill, Franklin Roosevelt si Sta/in privind impartirea Europei in sfere de influenta. inca in 1943, Serviciul Secret de Informatii al Romaniei condus de Eugen Cristescu, a semnalat ca la reuniunea de la Moscova a ministrilor de externe ai statelor din coalitia antihitlerista, Sta/in ceruse ocuparea de catre trupele sovietice, pana la incheierea pacii, a Finlandei, Poloniei, Moldovei, Dobrogeisi gurilor Dunarii.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 30kb
Downloads: 271
Materia: Istorie

23 august 1944

Timp de peste patru decenii, pana la caderea regimului comunist, 23 august a fost ziua nationala a Romaniei, marcata cu parade miliare, steaguri si spectacole grandioase tinute pe stadioanele tarii. Astazi, pentru romani, aceasta data aproape ca si-a pierdut semnificatia. Manualele de istorie retin totusi, ca in urma cu 63 de ani, tara noastra s-a aflat intr-un moment de rascruce.

Alte referate despre: actul de la 23 august 1944, referat 23 august 1944, 23 august 1944 referat

Razboiul cel Mare

Franta declara razboi Austro-Ungariei (11 august 1914), urmata de Anglia (12 august 1914); la 23 august 1914, Japonia declara razboi Germaniei (prin acest act, conflictul european devine mondial); Turcia declara, la 12 noiembrie 1914, razboi Triplei Intelegeri; in 23 mai 1915, Italia declara razboi Austro-Ungariei; in 16 august 1916, Romania a intrat in razboi alaturi de Tripla Intelegere (Antanta), iar la 6 martie 1917 si Statele Unite ale Americii intra in razboi impotriva Puterilor Centrale.

Alte referate despre: razboiul rece, razboiul de 100 de ani, razboiul de 30 de ani

Despre comunism

“Comunism”, “democratie populara”, “epoca de aur” – exista in mintea noastra tot atatea denumiri pentru o perioada pe care noi, cei tineri, nu o cunoastem decat din povestirile parintilor, bunicilor, din carti, ori vizionand diverse documentare. Este o perioada istorica ce fascineaza pe multi dintre noi, ce continua sa lase urme adanci in societate si-n mentalitati chiar si astazi, o perioada de moarte a spiritului! Multe din aspectele vietii cotidiene sunt categorisite, chiar, dupa momentul ’89 sau inaintea lui! Acest referat ce am intocmit nu-si propune sa tina partea nimanui, nici neo-comunistilor, nici celor nostalgici, nici denuntatorilor sai ci, sa prezinte obiectiv, distant, realitatile trecute, atat cu partile sale luminoase cat si cu cele intunecate.

Alte referate despre: comunismul in romania, comunismul, comunismul in romania referat

Comunismul in Romania

Guvernul format in urma acestor alegeri, prezidat tot de dr. Petru Groza (care desi nu era comunist, a facut jocul acestora), cu o compozitie comunista marita, a fost recunoscut de Puterile Aliate cum si de alte guverne ale lumii. Aceasta situatie a intarit pozitiile comuniste in diferite structuri ale puterii si ca atare, procesul de comunizare a Romaniei s-a accentuat.

Alte referate despre: perioada comunista, regimul comunist in romania, regimul comunist

Romania si Polonia dupa 23 august 1944

Intre timp, razboiul isi urma cursul lui victorios. Daca in privinta Estului Europei, Churchill s-a inteles cu Stalin, fara nici un fel de reticente, in privinta Poloniei, s-a izbit de un zid de neclintit. Razboiul al doilea mondial se declansase odata cu atacarea Poloniei de catre Germani si concomitent, de rusi.

Alte referate despre: armata romana dupa 23 august 1944, impactul regimului comunist asupra culturii dupa anul 1944, constituirea pcr si activitatea sa pana la 23 august 1944

Regimul Antonescu 23 ianuarie 1941-23 august 1944

In moravuri a fost un puritan, care are impresia ca pana si in textele biblice se afla pasaje imorale. "Ar trebui studiata, spunea el, chestiunea scoaterii din Evanghelie a anumitor pasaje indecente";
hotarat sa nu-si creeze un partid sau o clientela politica, Antonescu preconiza un regim dictatorial, sprijinit pe armata: "eu sunt general, nu sunt politician si nu-mi fac partid, ca Averescu";totul avea sa graviteze in jurul persoanei Conducatorului, iar regele urma sa fie readus la un rol pur decorativ;

Alte referate despre: evolutia regimului politic ianuarie 1941 si 23 august 1944, regimul antonescu si evreii 1940-1944, regimul antonescu si evrei 1940-1944

Razboiul rece

Sectorul sovietic fusese deja inclus in frontierele comuniste, dar el mai cuprindea si o parte din capitala istorica , Berlin, si ea impartita intre puterile ocupate. Berlinul de Vest are un avanpost al capitalismului in interiorul blocului sovietic, fiind o sursa de tensiuni si dispute. Nemultumirile au fost atat de mari incat, in iunie 1948, sovieticii au decis sa izoleze capitala prin intreruperea traficului feroviar si rutier.

Alte referate despre: razboiul rece referat, referat razboiul rece, perioada razboiul rece 1945-1989

Viata economica sociala si politica 1918-1941

* Reprezenta majoritatea populatiei;
* Dupa reforma agrara din 1921 a crescut numarul marilor proprietari
agricoli

Alte referate despre: viata economica sociala si politica 1918-1941 in america, viata economica sociala si politica 1918-1941, viata economica sociala si politica 1918-1941inamerika

Armata sovietica -1944

În faţa trupelor sovietice pe aliniamentul Narva, Pskov, Vitebsk, Orşa şi Kovel se găsea Grupul de armate german „Centru”, comandat de generalul feldmareşal Busch care avea 1.000.000 de oameni. Forţele hitleriste au amenajat fortificaţii de campanie fiind conştiente că pierderea Bielorusiei favoriza deschiderea spre Varşovia.

Alte referate despre: ziua armatei sovietice, armata sovietica, cauzele infringerii armatei sovietice in 2 razboi mondial

Romania pe drumul catre totalitarismul comunist

Soarta a milioane de locuitori a fost decisa astfel printr-un simplu petic de hartie cu cateva socoteli. Adevaratul partaj al Europei in sfere de influenta isi are originea inca in intelegerea de la Teheran din 1943. in cadrul intalnirii la nivel inalt de la lalta (februarie 1945), aproape muribund, presedintele american Roosevelt a acceptat toate cererile sovietice. O scrisoare a premierului britanic catre Sta/in, din 29 aprilie, 1945, a recunoscut interesele predominante ale U.R.S.S. in Bulgaria si Romania.Romania a fost ocupata, dupa evenimentele din luna august 1944, de Armata Rosie, care a devenit garantul transformarii tarii intr-un satelit sovietic

Alte referate despre: totalitarismul comunist, viata nu este decat un drum catre moarte, drumul catre servitute

Procesul lui Ion Antonescu

FLORIN CONSTANTINIU, O ISTORIE SINCERA A POPORULUI ROMAN, ED. UNIVERS
ENCICLOPEDIC, BUCURESTI, 2002.

Alte referate despre: procesul lui ion antonescu, procesul maresalului ion antonescu, procesul lui ion antonescu download

Auguste Renoir

Auguste Renoir îşi face apariţia în artă ca impresionist.Cariera sa de artist începe foarte devreme în condiţii defavorabile, aproape patetice şi se termină în ajunul morţii. Renoir trăieşte şaptezeci şi opt de ani din care mai bine de şaizeci îi petrece într-o muncă încordată.Se naşte în1841 la Limojes şi este fiul unui croitor foarte sărac.

Alte referate despre: auguste renoir, auguste renoir referat, auguste renoire

Auguste Renoir

Moare în 1919,la vârsta de 78 de ani.Opinia publică având alte preocupări în afară de un cerc restrâns,moartea sa a trecut aproape neobservată. Opera lui Renoir este foarte bogată.Dintre lucrările cele mai importante fac parte:’Copilul cu pisica’,’La Loge’,’Portretul d-nei Charpentier’,’Le moulin de la Galette’.

Alte referate despre: auguste renoir opere, pierre-auguste renoir, august renoir

Auguste Comte

Auguste Comte s-a nascut in 1789 la Montpellir si a murit la Paris in 1857. elev al politehnicii si intre 1817 si 1824 secretar al lui Saint-Simon, el a fost adinc influentat de acest premergator, ce a intrebuintat pentru prima oara termenul de filozofie pozitiva.

Alte referate despre: auguste comte, august comte, pozitivismul lui auguste comte

World War !

World War I, military conflict, from 1914 to 1918, that began as a local European war between Austria-Hungary and Serbia on July 28, 1914; was transformed into a general European struggle by Germany's declaration of war against Russia on August 1, 1914; and eventually became a global war involving 32 nations. Twenty-eight of these nations, known as the Allies and the Associated Powers, and including Great Britain, France, Russia, Italy, and the United States, opposed the coalition known as the Central Powers, consisting of Germany, Austria-Hungary, Turkey, and Bulgaria.

Alte referate despre: britain after world war 1, britain after world war one, britain after first world war

Auguste Renoir

Heureusement, pendant cette période difficile, des amateurs éclairés vont les encourager et les aider en achetant quelques toiles. Męme peu chčre, la moindre vente est d'une importance capitale.

Alte referate despre: referat auguste renoir, pierre auguste renoir lucrari, pierre auguste renoir

Auguste Renoir

Pendant quatre années, il va peindre des fleurs, des bouquets et autres ornements sur des assiettes de porcelaine .En 1858, les procédés d'impression mécanique prennent le pas sur le travail manuel. Les Frčres Lévy doivent fermer et, ŕ 17 ans, Renoir doit chercher un autre travail.

Il entre alors chez M Gilbert, il peint des fętes galantes ou mythologiques ŕ la maničre de Watteau sur des stores et des éventails.Tout comme chez les frčres Lévy, il est trčs apprécié par son employeur pour son travail remarquable de décorateur, mais il ne pense qu'ŕ une seule chose:

Alte referate despre: pierre auguste renoir opere, o pictura de a lui auguste renoir-referat, auguste renoir in romana

Sociologia ca disciplina de studiu - institutie si profesie

A fondat si condus: Asociaþia pentru Stiinþa si Reforma Sociala (1919 - 1921), Institutul Social Romtn (1921 – 1939, 1944 - 1948), Institutul de Stiinþe Sociale al Romtniei (1939 - 1944), Consiliul Naþional de Cercetari Stiinþifice (1939 - 1948). A creat impreuna cu Victor Ion Pop, Henri H. Stahl si G. Focsa Muzeul Satului (1936) ca prioritate mondial in domeniu. Opere principale: Cunoastere si acþiune in serviciul naþiunii (1939), Egoismus und altruismus (1904), Cosmologia elena, Die soziologieschen Betrehungen in der neuen Ethik (1908), Sociologia militans (vol. I – 1935, vol. I+II - 1946), Problema sociologiei (1940), La science de la realite sociale (1941).

Alte referate despre: educatia fizica ca disciplina de studiu, studiu de caz profesii pentru domeniul energiei, sociologia ca disciplina sociala
Referate afisate : 19
Medie note: 8.64 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles