Referat alessandro volta

Alessandro Volta

Contribuţia sa în domeniul fizicii şi al electricităţii în special a fost deosebit de importantă, fiind punctul de plecare pentru numeroase cercetări şi descoperiri ulterioare. A făcut cercetări şi în domeniile chimiei (în 1778 a fost primul savant care a izolat metanul, principalul constituent al gazului natural), meteorologiei (a inventat electrometrul, instrument de măsurare a electricităţii atmosferice) etc.

Printre invenţiile sale cele mai cunoscute se numără :
- în 1774 : electroforul (un instrument pentru acumularea de electricitate statică – care stă la baza condensatoarelor utilizate şi astazi) ;
- în 1775 : electroscopul (un instrument care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial) ;

- în 1800 : invenţia sa majoră, prima baterie electrică din istorie, aşa-numita “pilă voltaică”- “strămoşul” bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. Această invenţie constă dintr-o ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 40kb
Downloads: 3688
Materia: Fizica

Baterii si celule de combustie

Dupa Volta, s-au inventat multe forme similare de pile electrice. Acum
se folosesc substante variate pentru placi, sau electrozi, si pentru
solutie, sau electrolit. Asemenea pilei electrice functioneaza prin
transformarea energiei chimice în energie electrica. Electrolitul
emite ioni (atomi sau grupuri de atomi încarcati electric) care sunt
atrasi de electrozi. Un electrod atrage ionii încarcati negativ, care
au un surplus de particule încarcate negativ numite electroni.
Celalalt electrod atrage ionii încarcati pozitiv, care au o deficienta
de electroni. Când se conecteaza un circuit conductor între placi,
electronii curg prin circuit de la electrodul negativ la cel pozitiv.
Acest flux formeaza un curent electric.

Alte referate despre: baterii si celule de combustie, baterii si celule de combustibil, celule de combustie

Alessandro Volta (lb germana)

1774 wurde Volta Physiklehrer in seiner Heimatstadt. Fünf Jahre später
(bis 1804) wurde er als Professor an die Universität in Pavia berufen,
wo für ihn und seine Instrumente ein neuer Vorlesungssaal, die Aula
Voltiana, gebaut wurde.

Alte referate despre: alessandro volta, alessandro volta referat, referat alessandro volta

De la celula lui Volta la bateriile Cadmiu-Nichel

Substanţele chimice iniţiale sunt refăcute făcând astfel celulele din nou utilizabile. Sarcina care intră în pile în timpul încărcării este stocată ca energie chimică şi se acumulează treptat. Din acest motiv bateriile din elementele galvanice secundare sunt adesea numite baterii de acumulare, sau acumulatoare. Ele se folosesc la maşini şi la unele aparaturi electrice de uz casnic, precum uneltele electrice reîncărcabile.

Alte referate despre: de la celula lui volta la bateriile cadmiu-nichel, de la celula lui volta la bateriile cadmiu nichel, referat fizica de la celula lui volta la bateriile cadmiu-nichel

Electricitate

PILA LUI VOLTA
Cercetarile in domeniul electricitatii efectuate de William Gilbert (1540-1603) cu “versorium” (primul electroscop) au permis sa se faca distinctia intre corpurile care se electrizeaza prin frecare si cele care nu se electrizeaza . Galilei, considera ca savantul englez “trebuie admirat pentru numarul atat de mare de observatii noi si corecte pe care le-a facut…”

Ceea ce frana cercetarile era faptul ca electricitatea produsa prin frecarea unei vergele de sticla nu putea fi generata in cantitate mare si continuu. Intr-un cuvant lipsea o buna masina electrica . Otto de Guericke (1602-1686) a efectuat la Magdeburg o serie de experimente vestite, rezolvand in parte, printre altele, si aceasta problema, inventand prima masina producatoare de electricitate. Dupa prima masina electrica inventata de Guericke, butelia de Leyda este al doilea tip de aparat electric care a impulsionat cercetarea intr-o masura si mai mare.

1. PENDUL ELECTRIC CU SUPORT
Este ...

Alte referate despre: curentul electric, energia electrica, efectele curentului electric

Motoare electrice

Motoare cu curent continuu.Curentul continuu este un curent electric care circula intotdeauna in aceeasi directie dinspre o baterie sau orice alta sursa . Daca se conecteaza o baterie la la bobina unui motor electric simplu , aceas - ta se comporta ca un magnet, avand la un capat polul nord si la celalalt polul sud . Intrucat polii opusi se atrag , polul nord al bobinei este atras de polul sud al magnetului permanent , iar polul sud al bobinei este atras de polul nord al magnetului permanent . Aceste forte de atractie produc rotirea bobinei .

Totusi , un schimbator automat numit comutator schimba directia de circulatie a curentului electric prin bobina .Cumutatorul unui motor de curent continuu simplu este alcatuit dintr-un inel de cupru taiat in doua si instalat pe un material izolator , pe axa de rotatie.Capetele bobinei sunt conectate la cele doua capete ale inelului .Curentul electric ...

Alte referate despre: motoare electrice, motoare electrice referat, referat motoare electrice

Electricitatea si magnetismul

Electricitatea si magnetismul
Obiectele din jurul nostru contin multe milioane de sarcini electrice. Aceste sarcini sunt componente ale atomilor care compun obiectul respectiv. Centrul sau nucleul atomului este compus in general din doua feluri de particule: neutroni si protoni. Neutronii nu au sarcina electrica, protonii insa au si prin conventie aceasta se numeste sarcina pozitiva. Particulele care se misca in jurul nucleului, se numesc electroni si au sarcina electrica negativa. In mod normal, numarul electronilor in atom este acelasi cu numarul neutronilor, astfel sarcinile lor de marime egala dar de semn opus, se neutralizeaza reciproc. In aceasta stare, atomul nu prezinta nici un fel de sarcina sau putere electrica detectabila, daca insa rasturnam acest echilibru, corpul se va comporta ca fiind incarcat cu sarcina pozitiva sau negativa, in functie de particulele care au ramas mai multe: protonii sau electronii.

ELECTRIZARE PRIN FRECARE
Unele materiale se pot incarca prin frecare, ...

Alte referate despre: electricitate si magnetism, electricitatea si magnetismul, electricitate si magnetism referat

Motoare

Curentul alternativ isi schimba de regula directia de 50 sau 60 de ori
pe secunda . Unele motoare care functioneaza cu curent alter-

Alte referate despre: motoare termice, motoare termice referat fizica, motoare termice referat

Chimisti celebri

Cea mai veche metoda de a se genera electricitate provine din crearea unei incarcaturi statice. In anul 1660, Otto von Guericke a construit prima masina electrica care consta dintr-un glob mare de sulf care prin frecare si rostogolire atragea pene si bucati mici de hartie. Guericke a fost capabil sa demonstreze ca scanteile generate erau intr-adevar electrice. Prima idee de folosire a electricitatii statice a fost asa-zisul "pistol electric".

Alte referate despre: chimisti celebri, chimisti celebrii, chimisti celebri referat

Cand a fost inventata bateria

Discurile de argint şi zinc sunt separate prin bucăti de hârtie umedă. In acelaşi an, Volta si-a expus descoperirea legată de sursa continuă de electricitate la Societatea Regala din Londra. De această data, experimentul nu se mai limita la o scurtă serie de scântei. De acum era disponibil curentul electric în flux continuu.

Alte referate despre: cand a fost inventata bateria elctrica, cand a fost inventat telefonul, cand a fost inventata roata

Metan

Metanul este un gaz incolor, mai uşor decât aerul , insolubil în apă , solubil în alcool , eter , benzen. Mirosul gazului metan din conductele industriale şi casnice este dat de substanţele continând sulf ( mercaptani ) care sunt adăugate special pentru a face gazul uşor de recunoscut prin miros ; eventualele scăpari de gaze pot fi astfel descoperite la timp.

Alte referate despre: chimizarea metanului, metanul, metan

Viata si activitatea lui Mussolini

Copilăria lui Benito se desfăşoară la adăpostul grijilor legate de muncă şi de foame. E un băiat bătăios, certăreţ, care-şi dispută cu înverşunare partea lui din micile furtişaguri la care se dedau copiii tuturor satelor în vagabondajele lor.

„Acum douăzeci şi cinci de ani eram un copil mândru şi violent – va scrie el – Unii dintre tovarăşii mei mai au şi astăzi pe cap cicatrice lăsate de pietrele aruncate de mine.

Alte referate despre: viata si activitatea lui mussolini, istorie-viata si activitatea lui mussolini, viata si activitatea lui benito mussolini

Mussolini

Familia Mussolini o scoate greu la capăt. Tatăl a izbutiti totuşi să construiască o mică batoză, pe care o închiriază tăranilor, iar mama, Rosa, născută Maltoni, contribuie cu salariul ei la gospodărie. Când moare, în 1905, la vârsta de 46 de ani, istovită de muncă după o viaţă de devotament, Alessandro se instalează ca hangiu la Forli. Acolo trăieşte cu Anna Giudi, văduva unui ţăran ruinat.

Alessandro, cu toate că e privilegiat în comparaţie cu umilii zileri, cunoaşte şi el, în mod direct, vitregia timpurilor. În noua lui familie, căci Anna Guidi are cinci fete, cea mai tânără dintre ele, Rachele, născută în 1892 şi care va deveni mai târziu nevasta lui Benito, conduce gospodăria Chiadinilor, din Forli, pentru un salariu de trei lire pe lună. Seara, în familia Mussolini, ca a multor altor italieni, singura mâncare era mămăliga, „polenta”, carnea ...

Alte referate despre: mussolini, benito mussolini, mussolini referat

Baudelaire - une revolution poetique

Le ciel est intérieur et extérieur, c’est le ciel de l’âme qui pèse comme un couvercle; ce ciel peut être aussi l’idéal qui pèse à son intérieur, car il est brumé, noirci. C’est le ciel dans le plan du réel et dans le sens figuré. Les mots “lourd, pèse, couvercle” deviennent le symbole d’une âme.emprisonnée. Pour exprimer la comparaison, Baudelaire utilise “comme”, à cause de “om” nasalisé qui crée la musicalité et l’effet des nasales. L’orchestration de “s” et “z” réalise une atmosphère pesante, son isolement est parfait, il est fermé et le ciel verse ce jour triste, noir. Baudelaire est mélancolique, d’humeur noire et pour lui le jour est plus noir que la nuit.

Alte referate despre: baudelaire une revolution poetique, la revolution poetique de baudelaire, boudelaire une revolution poetique

Chimisti celebrii

Prima idee de folosire a electricitatii statice a fost asa-zisul "pistol electric". Inventat de Alessandro Volta (1745-1827), acesta consta intr-o bucata de sarma pusa intr-un vas umplut cu gaz metan. Prin trimiterea unei scantei de la un capat la celalalt al sarmei vasul urma sa explodeze. Volta s-a gandit sa-si foloseasca inventia pentru a realiza comunicariile la distanta, chiar adresandu-se numai in sistem binar.

Alte referate despre: referate chimisti celebrii, referat chimisti celebri, chimisti celebri romani
Referate afisate : 15
Medie note: 7.85 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles