Referat cauzele delincventei juvenile

Cauzele delincventei juvenile

Cauzele delincventei juvenile.Aşadar, din punct de vedere juridic, delincvenţa juvenilă este o devianţă de natură penală ce constă în ansamblul conduitelor minorilor şi tinerilor aflate în conflict cu valorile ocrotite de norma penală.

Perspectiva juridică nu oferă, însă, delimitări categorice între specificul conduitelor delictuale ale tinerilor şi cel al comportamentelor infracţionale ale adulţilor, căci nu se interesează de cauzele acestor comportamente, ci doar de stabilirea unui criteriu unilateral cu ajutorul căruia se poate distinge între o conduită ilicită sub aspect penal şi un comportament normal, acceptat de societate.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 80kb
Downloads: 20
Materia: Drept

Profilaxia delicventei

Modalitatea concreta de apreciere (pozitiva sau negativa) a comportamentelor se face prin intermediul "controlului social", care reprezinta in esenta, un ansamblu de mijloace si mecanisme sociale si culturale, prin intermediul carora: a) sunt impuse individului o serie de interdictii si constrangeri referitoare la necesitatea respectarii normelor si valorilor dezirabile; b) sunt permise anumite actiuni, fiind apreciate si recomandate conduitele care sunt conforme cu modelul normativ si cultural (Banciu, 1992).

Controlul social este un factor principal de organizare si ordonare a conduitelor individuale si a raporturilor sociale, asigurand consistenta si coeziunea interna a societatii, continuitatea si stabilitatea sa interna, orientarea si reglarea comportamentului social, integrarea individului in societate.

Alte referate despre: profilaxia delicventei juvenile, asistenta sociala privid profilaxia delicventei juvenile -, mijloace de drept privind profilaxia delicventei juvenile

Teorii si modele etiologice in domeniul delincventei juvenile

Primele tentative de explicare a conduitelor delincvente pornind de la faptele de observatie pot fi subsumate scenariului biologic, incluzand aici toate acele teorii care considera ca delincventa este o caracteristica innascuta, avandu-si sursa fie intr-un gen aparte de constitutie somatica, fie in codul genetic, fie in caracteristici neurofiziologice. Conform acestor teorii, caracteristicile innascute ale individului explica, direct sau indirect, comportamentele agresive, violente si criminogene.

Alte referate despre: cauzele delincventei juvenile, cauze ale delincventei juvenile, teorii si modele macroeconomice

Protectia copilului care a savarsit o fapta penala

Faptele penale savarsite de minori pot constitui nu numai un atentat impotriva ordinii de drept,generator de raspundere penala si contra caruia este normal sa se reactioneze prin masuri de aparare sociala ci si cauza unor prejudicii materiale si morale aduse unor persoane fizice sau juridice,ce se impune a fii reparate.Obligatia de a repara aceste daune le revin in primul rand,minorului,dar si unor persoane,pa- rinti,educatori,etc.,care neindeplinindu-si indatoririle de supraveghere si educatie ce le au fata de acesta,au facut posibila savarsirea faptei pagubitoare.

Intotdeauna minorii infractori au fost tratati,din punct de vedere penal,in mod special.In aceasta privinta,daca ne raportam la diversele legiuiri penale,se pot constata doua sisteme:primul de a inscrie in codurile penale,adica in legea penala generala,a unor dispozitii speciale privind minorii infractori si al doilea de a se adopta legi speciale pentru aceasta categorie de infractori.

Pentru minorii care se gasesc ...

Alte referate despre: protectia copilului care a savarsit o fapta penala, protectia copilului care a savarsit o fapta penala si nu raspnde penal, protectia copilului care a savarsit o fapta penala si nu rapunde penal

Sinteza psihologie judiciara

Psihologia juridica se adreseaza tuturor categoriilor de specialisti care participa la infaptuirea justitiei si ale carei hotarari produc un impact asupra destinului oamenilor aflati sub incidenta legii. In acest sens: a. psihologia juridica ajuta magistratul in intelegerea mecanismelor psihice ale persoanei implicate in drama judiciara indiferent de statutul sau (autor, victima, martor) si sprijina magistratul in exersarea autocontrolului pentru evitarea propriilor limite psihologice ce tin de caracterul, atitudinile si aptitudinile sale ca magistrat si ii ofera acestuia stategiile si mijloacele concrete prin care aceste limite pot si trebuie a fi depasite.

Alte referate despre: cursuri de sinteza in psihologie judiciar, psihologie judiciara, referate psihologie judiciara

Vinovatia

Alti autori, desi recunosc existenta unor deosebiri intre raspunderea civila si celelalte feluri de raspundere juridica, inclusiv in ce priveste continutul laturii subiective, propun desemnarea acestei notiuni prin termenul de vina sau vinovatie. In acest mod, termenul de vinovatie devine unul de aplicatie generala pentru toate felurile raspunderii juridice, inclusiv pentru raspunderea civila delictuala.

Alte referate despre: vinovatia, dupa melci-vinovatia copilului pentru moartea melcului, vinovatia la romani

Delicventa juvenila

A introduce punctul de vedere psihologic alături de cel social, etic, pedagogic, juridic, medico-psihiatric înseamnă a studia în toată complexitatea sa acestui tip de comportament deviant. Punctul de vedere psihologic are în vedere omul concret, al cărui comportament este determinat de modul în care el există şi acţionează în mediul ambiant fizic şi social, de modul cum el „cugetă” asupra acestui mediu şi-l evaluează, precum şi de mediul cum omul percepe şi se evaluează pe sine în raport cu alţii şi cu mediul său.

Alte referate despre: delicventa juvenila, delicventa juvenila referat, referat delicventa juvenila

Dezvoltarea psihica a adolescentului

Planul psihic suportă la vârsta adolescenţei prefaceri profunde. Este vorba de acele transformări care vor conduce treptat la cristalizarea şi stabilizarea celor mai multe dintre structurile psihice ale adolescentului.

Alte referate despre: dezvoltarea psihica a adolescentului, dezvoltarea psihica la adolescenti, dezvoltarea psihica a adolescentilor

Adolescentul si societatea

Omul a fost creat pentru a convietui într-o comunitate, alãturi de alti oameni si în acest scop el este indiscutabil legat si afectat de relatiile ce se stabilesc între cei deopotrivã cu el. Socieatea în care acesta îsi desfãsoarã activitatea îi oferã sau mai bine zis trebuie sã-i ofere cadrul propice de manifestare a personalitãtii cît si aprecierea muncii pe care o face, bineînteles, într-un scop benefic. Lumea în care trãim este importantã nu numai în ideea cã este spatiul în care vietuim, ea trebuie sã exprime dorinta noastrã de a progresa si de a urca pe scara umanitãtii. Cei ce vor asigura mai departe continuitatea efortului si a gîndirii umane sunt adolescenti de azi, oamenii de mâine.

Alte referate despre: adolescentul si societatea, adolescentul in societate, rolul adolescentilor in societate

Juvenile deliquency, alcoholism and drugs

More information and education is necessary for all citizens and main actors of the society, churches, authorities, media, and civil society organizations in order to gain awareness on juvenile delinquency and responsibilities, on democracy and its rules for the benefit of all, to prevent risks and injustice, to prepare a strong and clever young generation.

Alte referate despre: juvenile deliquency alcoholism and drugs are major, juvenile deliquency alcoholism and drogs, juvenile deliquency

Estetica postmoderna - Arta corporala

Inscriptiile pe piele si autoprovocarea cicatricilor au devenit in scurt timp o traditie puternic incarcata simbolic, reprezentand fie statutul social, fie apartenenta la un anumit grup sau starea de doliu.
Se pare ca termenul "tatuaj" provine de la cuvantul tahitian "tatu", care semnifica "a insemna / a marca". Conform altor surse, de la termenul polinezian "tatao" (a tapa) s-ar fi format denumirea actuala. Aceasta manifestare a artei (una dintre cele mai vechi) nu a aparut undeva anume, ci s-a practicat simultan in mai multe zone, sub diverse forme.

Alte referate despre: referat estetica postmoderna -arta, estetica postmoderna, estetica in arta

Organizatii sportive internationale

In randurile care urmeaza ma voi referi la una din multiplele posibilitati de a constientiza tineretul pentru activitaticorporale sustinute si eficiente, ca o contributie insemnata la cresterea capacitatii de lucru si, foarte important, la ridicarea tonusului psihic.

Alte referate despre: organizatii sportive internationale, referat organizatii sportive internationale, organizati sportive internationale

Violenta stradala

Ceea ce ii determina pe unii sa exercite acte de violenta stradala sunt problemele sociale cu care se confrunta. Aici putem vorbi despre : saracie, criminalitate economico-financiara, abandonul scolar, lipsa unei locuinte, lipsa unui loc de munca, detinerea unor boli incurabile, traficul de persoane, evaziune, consumul de alcool si droguri, tabagismul, tensiuni si dezorganizari familiale, handicapuri severe, lipsa de afectiune, frecventa lacaselor de cult, naivitatea, participarea la asociatii sau la miscari specifice tinerilor, atractia pentru jocurile de noroc, slaba supraveghere a copiilor, lipsa controlului social, si manifestarea libera a bandelor de cartier.

Alte referate despre: violenta stradala, referate violenta stradala, violenta stradala referat

Conceptul de probatiune si rolul serviciilor de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor

Mergand pe aceeasi conotatie, Smith A. (1988) mentiona faptul ca "probatiunea este o dimensiune a domeniului ingrijirii corectionale, care este un serviciu legal, social si personal, operand in interiorul cadrului judiciar si constand in investigare si supraveghere, facute in scopul protejarii societatii, prevenirii delincventei si infractionalitatii si a reabilitarii personalitatii infractorului".

Alte referate despre: servicii de protectie a victimelor, serviciul de protecti al victimelor, institutii si servicii in protectia copilului

Abandon maternal

Pentru anii de referinţă 2003 şi 2004 s-a constatat că aproape 4000 de copii nou-născuţi sunt abandonaţi (în fiecare din aceşti ani) în maternităţi, la care se adaugă peste 5000 de copii, abandonaţi (anual) în spitale/secţii de pediatrie. În spitalele şi secţiile de pediatrie rata abandonului exprimă numărul de copii abandonaţi la 100 de internări şi a fost de 1,5% în 2003 şi de 1,4% (2,1%) în 2004.

Alte referate despre: abandonul maternal, abandon maternal, cauzele abandonului maternal
Referate afisate : 15
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles