Referat cerere si oferta

Piata muncii - cererea si oferta pe piata muncii

Piata muncii - cererea si oferta pe piata muncii
Factorul munca, care contribuie la crearea, utilizarea si dezvoltarea celorlalti FDP, se asigura prin intermediul pietei muncii, aceasta ocupand un rol central in sistemul economico-social. Datorita acestui lucru, piata muncii are o influenta directa asupra altor subsisteme si ramuri economice si determina diverse actiuni asupra componentelor vietii sociale. Piata muncii se bazeaza pe intalnirea si confruntarea cererii cu oferta de munca, componente ale raportului dintre productie si consum.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 58kb
Downloads: 14
Materia: Economie

Piata muncii in Romania

A doua faza reprezinta o continuare a celei dintai si consta in intalnirea cererii cu oferta de munca in termeni reali, in functie de conditiile concrete ale firmei si salariatilor ei. Cererea se dimensioneaza precis, ca volum si structura, pe baza contractelor si a altor angajamente asumate de firma, iar oferta se delimiteaza si ea pornind de la programul de munca, numar de ore suplimentare pe care salariatii accepta sa le efectueze sau nu, in functie de nevoile si aspiratiile lor, de situatia sociala si economica etc. la momentul respectiv.

Alte referate despre: piata muncii, piata muncii referat, piata muncii in romania

Somajul si piata muncii in romania

Somajul si piata muncii in romania
Premisele teoretice ale analizei pietei muncii sunt: munca si rolul ei in dezvoltarea social-economica, teoria pietei si a preturilor in general. Piata muncii functioneaza dupa acelasi mecanism ca si piata unui bun. Structurile ei pot fi analizate sub forma tuturor modelelor si tipurilor de piata: concurenta perfecta, monopol, monopson, monopol-monopson, concurenta monopolistica, oligopol, oligopson, oligopol-oligopson. Totodata, fiind principala componenta a pietei factorilor, structurile si principiile de functionare sunt asemanatoare cu cele ale celorlalte componente, piata resurselor naturale si piata capitalului. Ca si aceste componente, piata muncii asigura derularea fluxurilor reale si monetare, desfasurarea proceselor de productie, distribuire si consum. Dar, avand in vedere ca in cadrul posesorilor de factori ponderea cea mai mare o detin lucratorii salariati, ca salariul are cea mai mare pondere in totalul veniturilor realizate, piata ...

Alte referate despre: referate somajul si piata muncii in romania, somajul si piata muncii, somajul si piata muncii in romania

Piata muncii in Romania

Fara intentia unei critici la adresa sistemului, in speta la adresa profesorilor si a echipelor manageriale ale liceelor, nu putem sa nu observam, totusi, diferenta substantiala care exista intre sistemul românesc de orientare scolara si profesionala, si cel din spatiul european, a dificultatii cu care tinerii, dupa absolvire, isi gasesc locuri de munca satisfacatoare si conforme cu pregatirea lor,subliniaza necesitatea preocuparii pentru viitorul tinerilor ce vor fi absorbiti de piata locurilor de munca din Romania in viitorul apropiat.

Alte referate despre: referat piata muncii, cerere si oferta pe piata muncii, piata munci

Cererea si oferta de munca

Orice activitate economica, pentru desfasurarea ei, necesita factorul munca alaturi de ceilalti factori de productie. Daca se au in vedere: volumul productivitatii muncii si timpul legal de munca pentru o perioada determinata, putem stabili nevoia de munca, deci forta de munca necesara in perioada respectiva. Piata muncii sau a fortei de munca reprezinta spatiul economic in care are loc confruntarea libera a cererii de munca cu oferta de munca.

Alte referate despre: cererea si oferta de munca, cererea si oferta de munca in romania, cereri si oferte de munca

Principalii factorii ai cererii si ofertei

Principalii factorii ai cererii si ofertei
Se referă la ceea ce individul se aşteaptă în viitor, referitor la toate bunurile şi faptele, relevante pentru situaţia lui economică. De exemplu, o perspectivă de creştere a preţului unui bun oarecare, ce intră frecvent în consumul personal, generează, în prezent, o creştere a cererii. Deci, pentru bunul respectiv, curba cererii se deplasează spre dreapta.

Alte referate despre: principalii factori ai cererii si ofertei, principalii factori ai cererii si ofertei mcdonald s, referat principalii factori ai cererii si ofertei

Elasticitatea cererii si ofertei

Elasticitatea incrucisata a cererii sau tranzitiva Raportul modificarii procentuale a cantitatii cerute dintr-un bun, ca urmare a modificarii procentuale a pretului pentru alte bunuri,
celelalte conditii ramanand neschimbate.

Alte referate despre: elasticitatea cererii si ofertei, elasticitatea cererii si ofertei in raport cu pretul, elasticitatea cereri si ofertei in raport cu pretul

Cererea si oferta

Tabel 4
Preţ/Kg.( $ )
Nr. Kg.
oferite pe
lună
Nr. Kg.
cerute pe
lună
Surplus ( + )
Sau lipsă ( - )
Schimbarea de preţ cerută pentru stabilirea ecilibrului

Alte referate despre: cererea si oferta, cerere si oferta, cererea si oferta referat

Analiza cererii in actiune

Prima predictie implicata de figura 6.2 (i) este aceea ca rezultatul
deschiderii tunelului va fi o scadere a pretului mediu al calatoriilor
de traversare a Canalului Mânecii si o crestere a cantitatii
achizitionate. Cresterea dimensiunii pietei totale rezulta (cel putin
pe termen scurt, când veniturile sunt constante) din cresterea
cantitatii cerute ca raspuns la reducerea pretului. Cât de mare va fi
aceasta crestere depinde în întregime de cât de mult se reduce pretul
si de elasticitatea cererii.

Alte referate despre: analiza cererii, analiza cererii laptelui, analiza cererii la un service auto

Cererea de marfuri

1. Produsul - care trebuie identificat si definit in mod clar in functie de natura sa si de categoria din care el face parte (de exemplu produse alimentare, imbracaminte, automobile, etc)
2. Volumul - reprezinta cantitatea totala ce ar putea fi achizitionata, masurata prin unitati naturale si valorice (de exemplu tone, kilograme, litri, vagoane, etc)

Alte referate despre: cererea de marfuri, factori care influenteaza cererea de marfuri, analiza cererii de marfuri

Cererea si oferta

Cererea
Concept. Legea cererii
Cererea este o categorie economică ce exprimă ,în anumite condiţii
social-istorice, nevoia socială. Cererea este numai o parte a nevoii sociale, determinată de mărimea mijloacelor băneşti, de puterea de cumpărare de care dispun membrii societăţii. Ea reprezintă parte solvabilă a nevoii sociale, respectiv acea parte care poate fi satisfăcută de piaţă. Deci, cererea reprezintă cantitatea totală dintr-un anumit bun, care poate fi cumpărată pe piaţă, într-o perioadă determinată de timp, la un anumit preţ dat.
Cererea poate fi privită ca cerere pentru un produs sau un serviciu anume, pentru o industrie sau cererea pentru o firmă, respectiv pentru producţia ei.
Dimensiunea cererii pentru un anumit bun, precum şi dinamica acesteia sunt determinate de nivelul şi dinamica preţului bunului respectiv. Deci, între evoluţia preţului unitar al unui bun şi cererea de piaţă pentru bunul respectiv există o relaţie ...

Alte referate despre: cererea si oferta de moneda, cererea si oferta pe piata muncii, referat cerere si oferta

Economie - cererea si oferta

In functie de elasticitatea cererii la pret, bunurile se clasifica in trei categorii:
bunuri cu cerere elastica, unde coeficientul elasticitatii cererii este, in valoare absoluta, superior lui 1.
bunuri cu cerere elastica unitara, unde coeficientul elasticitatii cererii este, in valoare absoluta, egal cu 1.
bunuri cu cerere inelastica, unde coeficientul elasticitatii este, in valoare absoluta, mai mic ca 1.

Alte referate despre: referat economie cerere si oferta, referat economie cererea si oferta, economie cererea si oferta

Cererea si oferta

Piata - un grup de vanzatori si cumparatori ai unui anumit produs sau serviciu.Piata concurentiala - o piata pe care sunt atat de multi vanzatori si cumparatori, incat nici unul dintre ei nu poate influenta pretul produsului respectiv.Cantitatea ceruta - cantitatea dintr-un produs pe care cumparatorii vor si pot sa o cumpere.Legea cererii - cantitatea ceruta dintr-un produs scade pe masura ce pretul acestuia creste (in ipoteza ca alti factori raman nemodificati).

Alte referate despre: cerere si oferta referat, model cerere de oferta, cerere de oferta

Piata muncii in Romania

Cererea se dimensioneaza precis, ca volum si structura, pe baza contractelor si a altor angajamente asumate de firma, iar oferta se delimiteaza si ea pornind de la programul de munca, numar de ore suplimentare pe care salariatii accepta sa le efectueze sau nu, in functie de nevoile si aspiratiile lor, de situatia sociala si economica etc. la momentul respectiv. Din confruntarea cererii cu oferta de munca la acest nivel se determina marimea si dinamica salariului nominal. Insuficienta ofertei la acest nivel se traduce pritr-o cerere suplimentara care se manifesta pe prima treapta, iar insuficienta cererii, printr-o oferta suplimentara pe aceeasi treapta.

Alte referate despre: piata muncii in republica moldova, piata muncii si salariul, piata muncii in romania referat

Piata muncii

1.Piata muncii reprezinta spatiul economic in care tranzactioneaza in mod liber utilizatorii de munca (detinatorii de capital) in calitate de cumparatori si posesorii resursei de munca, in calitate de vanzatori, in care, prin mecanismul pretului muncii, al concurentei libere intre agentii economici, al altor mecanisme specifice, se ajusteaza cererea si oferta de munca.
1.1.Oferta de munca se delimiteaza in cadrul potentialului demografic printr-o serie de criterii, de conditii socio-demografica, de optiuni ale persoanelor cu varsta legala de munca si apte de munca.

Alte referate despre: piata muncii in romania in perioada 2000-2010, piata muncii si formarea salariului, piata muncii referat economie

Cererea de chemare in judecata

3. Calitatea juridică în care părţile stau în judecată, atunci can dele nu stau în numele lor propriu. Părţile stau în judecată într-o dublă ipostază: în calitatea ce le derivă din raportul juridic substanţial (de exemplu, creditor şi debitor); în calitate ce le derivă din raportul juridic procesual (de exemplu, reclaman şi pârât, intervenient principal, intervenient accesoriu, chemat în garanţiei).

Alte referate despre: cerere de chemare in judecata, cererea de chemare in judecata, cererea de chemare in judecata referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles