Referat civilizatia maya

Civilizatia Maya

Civilizatia Maya a trait in America Centrala in zona in care exista in zilele nostre Yucatan, Guatemala, Belize si partea de sud a Mexicului - provinciile Chiapas si Tabasco. Suprafata, aflata la sudul Tropicului Racului si la nordul Ecuatorului, are cam 900 kilometri de la nord la sud si 550 kilometri de la est la vest. Cultura lor era inca a pietrei, desi stiau sa lucreze cu carbunii si aurul. Civilizatia Maya

Nivel: Liceu
Dimensiune: 22kb
Downloads: 14
Materia: Geografie

Civilizatia Maya

Unele palate au cвte două rânduri de camere doar la primul etaj, dar s-au descoperit şi clădiri impozante, cu cinci etaje. Se pare că cei care au construit oraşul doreau să ajungă mai aproape de cer şi de zeii lor. Ei au construit cele mai înalte clădiri din America antică, unul din temple ajungând până la 70m înălţime. Lespezile de piatră apar foarte des în Tikal. Până astăzi, mai mult de 80 de astfel de lespezi au fost descoperite, patru dintre ele având sculpuri în relief reprezentând figuri umane, hieroglife şi numerotarea timpului. Este posibil ca lespezile care nu au fost sculptate să fi fost pictate, dar trecerea nemiloasă a timpului să fi şters mesajele comemoralite scrise pe ele.

Alte referate despre: civilizatia maya, civilizatia maya referat, referat civilizatia maya

Alinierea planetelor in anul 2012

Mayasii cred ca in momentul revenirii pe pamant a lui Quetzalcoatl, lumea se va sfarsi prin foc, iar Hunab Ku (“pantecele cosmic”) va da nastere “Celui de-al Saselea Soare”,numit de mayasi astfel. Anul 2012 va fi momentul cand adevarul ne va fi revelat,in nici un caz nu va fi “Sfarsitul lumii”.

Alte referate despre: alinierea planetelor in anul 2012, alinierea planetelor din anul 2012, alinierea planetelor in anul 2012 referat

Civilizatia azteca

Căsătoria era permisă numai cu un membru al altui clan. După peţirea fetei de către o bătrână a clanului şi după consinţământul ambelor familii mireasa era adusă în cârcă de peţitoare la casa mirelui. Ceremonia căsătoriei – la care asistau şi căpeteniile clanurilor mirilor, căci o căsătorie însemna şi un act de înrudire implicită a celor două clanuri – consta în interminabile cuvântări şi în consumarea din abundenţă a unei băuturi alcoolice; apoi mirii se aşezau pe o rogojină şi li se înodau împreună poalele veşmintelor – actul simblic principal al ceremoniei. Urmau apoi, timp de patru zile, diferite alte ceremonii.

Alte referate despre: civilizatia azteca, referat civilizatia azteca, civilizatia azteca referat

Civilizatia maya

Văzut de la distanţă, oraşiul pare că se înalţă din marea de verdeaţă a pădurii tropicale. Templele se ridică graţioase din junglă, cu ziduri aproape verticale, cu baza şi colţuri modelate, accentuân senzaţia de înălţime. Muchiile acoperişurilor au ceva specific în Tikal. Scările care urcă pe faţada scărilor, fără suport lateral sporeşte parcă înălţimea clădirilor.

Alte referate despre: referate civilizatia maya, referat despre civilizatia maya, despre civilizatia maya

Mayasii, azdecii, olmecii si incasii

OLMECII
Cele mai vechi oraşe cunoscute, care datează dinaintea venirii europenilor în America, sunt situate în susul Mexicului actual.Acolo se succed nişte popoare care venerează zeul-jaguar:olmecii cu peste o mie de ani î.HR, apoi mayaşii până-n secolul al-X-lea d.HR. Olmecii înălţau nişte sculpturi monumentale.Lor li se datorează negreşit începuturile astronomiei şi ale primelor calendare,perfecţionate ulterior de către mayaşi.Aceştia,din urmă construiesc peste 100 de oraşe.Fiecare oraş domină mediului încojurător şi constituie un mic stat.
AZTECII

Alte referate despre: istoria olmecilor mayasilor incasilor aztecilor, civilizatia mayasa si incasa, incasi mayasi si azteci

Maiasii

Populatia Maya a trait in America Centrala in zona in care exista in zilele nostre Yucatan, Guatemala, Belize si partea de sud a Mexicului - provinciile Chiapas si Tabasco. Suprafata, aflata la sudul Tropicului Racului si la nordul Ecuatorului, are cam 900 kilometri de la nord la sud si 550 kilometri de la est la vest. Cultura lor era inca a pietrei, desi stiau sa lucreze cu carbunii si aurul. Poporul Maya adora jadul. Peisajul imperiului era foarte divers: vulcani activi, paduri, campie si tarmul Pacificului.

Alte referate despre: maiasii, maiasi, istoria maiasilor

Religia civilizatiilor precolumbiene - aztecii incasii si mayasii

Zeii se iubesc, se reproduc si se omoara intre ei, provocand astfel schimbari enorme in realitate. De aceea, pentru a putea controla sau a provoca aceste schimbari, aztecii credeau cu convingere in razboi si in sacrificiile rituale care faceau posibila o viata noua, recolte bogate si progres .

Alte referate despre: informatii de civilizatii precolumbiene azteci mayasi incasi referat, referat azteci incasi si mayasi, civilizatia azteca incasa si mayasa

Civilizatii disparute

Un element important al Copacului Lumii era Monstrul Kawak, un cap gigantic cu un semn in frunte. Acest monstru era deasemeni un munte sau un monstru intelept. Un vas de sacrificiu de pe capul sau continea o sabie reprezentand sacrificiul, si Kimi care reprezentau moartea. Ecliptica era uneori reprezentat ca o linie care intersecteaza principala axa a Copacului Lumii, facand o forma asemanatoare crucii crestine. Deasupra Copacului Lumii se gaseste o pasare numita zeita Printesa pasare sau Itzam Ye. Iar deasupra se vede Soarele asa cum apare Mayasilor la Solstitiul de Iarna.

In timpul iernii, cand asa-numita Cale Lactee de Iarna domina cerul, era numita si "Sarpele cu Oase Albe". Atunci nu este asa stralucitoare ca nebuloasele care domina cerul la Nord de Ecuator in timpul verii, dar observatorii din locuri intunecate pot vedea cu usurinta licarirea. Aici Ecliptica traverseaza Calea Lactee din nou, langa constelatia Gemenii, care era cam in locul in care era Soarele in timpul Solstitiului ...

Alte referate despre: civilizatii disparute, civilizati disparute, cele sapte civilizatii disparute

Civilizatia greaca

Hranirea populatiei a devenit astfel o problema, data fiind slaba dezvoltare a agriculturii.Reactia grecilor a fost de a trimite o parte a populatiei pentru a intemeia noi orase sau colonii care ar fi putut ajuta. Ca urmare multe colonii au fost intemeiate in sudul Italiei si in Sicilia, iar zona a devenit cunoscuta ca Grecia Mare.

Alte referate despre: civilizatia greaca, cultura si civilizatia greaca, civilizatia greaca antica

Conceptul de cultura si civilizatie

Este vorba de rolul culturii in procesul de socializare a indivizilor, in actiunea de organizare, conducere, control si dinamica sociala. Ajutorul sociologiei in rezolvarea problemelor pe care filosofia culturii si le propune este de un mare folos si nu poate fi trecut cu vederea.

Alte referate despre: conceptul de cultura si civilizatie, conceptele de cultura si civilizatie, referate conceptul de cultura si civilizatie

Civilizatia si cultura romana

Zeii romani nu aveau statui, ci se credea că ei există in obiectele înconjurătoare. Zeii erau foarte numeroşi, se credea ca fiecare familie are zeul ei. Fiecare zeu acţiona într-un domeniu restrâns şi se presupune că existau peste 30.000 de zei care vegheau asupra bunei stări a Imperiului Roman şi a locuitorilor lui.

Alte referate despre: civilizatia si cultura romana, civilizatia si cultura franceza, civilizatie si cultura

Relatia cultura - civilizatie

Faptele de civilizatie, in care include, printre altele , ordinea sociala, ''intocmirile materiale ale oamenilor, uneltele scornite in necurmata lupta cu materia, inventiile felurite intru sporirea confortului'', poarta si ele, la fel ca si creatiile culturale, o pecete stilistica.

Alte referate despre: relatia cultura-civilizatie, relatia cultura civilizatie, relatia cultura - civilizatie

Civilizatia greaca

Numele acestei civilizatii provine din numele celei mai renumite cetati a aheilor, Micene, din Pelopones. Prima expeditie a aheilor a fost cea impotriva Cretei, pe care au jefuit-o. Au distrus civilizatia cretana dar au intemeiat in locul acesteia temuta cetate a Spartei. Incercand s acucereasca noi teritorii pe coastele Asiei Mici, au asediat cetatea Troiei, ceea cea dus la Razboiul de 10 Ani,terminat prin infrangerea acesteia(razboi devenit celebru prin Poema lui Homer).

Alte referate despre: civilizatia greaca referat, cultura si civilizatie greaca, eseu civilizatia greaca

Cultura si civilizatia incasa

Viracoccha care a iesit din lumea subacvatica, s-a instalat intr-o
grota langa Cuzco, numita Pacaritambu si aici a procreat opt copiii,
patru baieti si patru fete. Cei patru baieti si-au luat de neveste pe
cele patru fete. Legenda mitica justifica astfel practica leviratului
si a suroratului. Cei patru baieti numiti ayar sau regi simbolizeaza
capeteniile celor patru triburi fratuose sau aylu care aveau sa
constituie increngaturile genealogice ale Imperiului Incas. Numele
acestor patru frati redau fiecare in parte puterea simbolica a celor
patru regiuni: Manco, Anca, Cachi si Uchu. Cel mai dotat dintre frati
a fost ayarul Cachi.

Alte referate despre: cultura si civilizatia incasa, referate cultura si civilizatie incasi, cultura si civilizatia incasa referat

Civilizatia azteca

Poporul aztec este cel care a dominat partea centrala si de sud a Mexicului intre secolele 14 si 16, si care a format un imperiu vast, foarte bine organizat si elaborat, distrus insa de invadatorii spanioli. Numele de Aztec este derivat din denumirea unui tinut mistic din nordul vechiului imperiu, denumit Azatlan; aztecii isi spuneau de asemenea si "Mexica". Limba Azteca apartine ramurii Nahuatlan din familia Uto-Aztecan.

Alte referate despre: civilizatia aztecilor, despre civilizatia azteca, cultura si civilizatia azteca

Civilizatia si cultura romana

Zeii romani nu aveau statui, ci se credea ca ei exista in obiectele inconjuratoare. Zeii erau foarte numerosi, se credea ca fiecare familie are zeul ei. Fiecare zeu actiona intr-un domeniu restrans si se presupune ca existau peste 30.000 de zei care vegheau asupra bunei stari a Imperiului Roman si a locuitorilor lui. Vesmantul roman as putea spune chiar cel nasional era ,,toga".

Alte referate despre: civilizatia si cultura greciei antice, civilizatia si cultura in anglia, grecii un model de civilizatie si cultura

Civilizatia greaca

Civilizatia greaca
Periodizare:
Epoca arhaica (sec. VIII-VII i.Ch.); perioada mitologica reprezentata de Hesiod si Homer;
Epoca preclasica (sec. VI i.Ch.); secol arhitectonic reprezentat de Eschil – tragedianul arhitectonic.
Epoca clasica (sec. V i.Ch.); secolul sculptural reprezentat de Sofocle – sculpturalul atenian, Pericle, Anaxagoras, Fidias;
Epoca postclasica (sec. IV i.Ch.); secolul pictural reprezentat de Euripide, Praxiteles; secol reprezentat de decadere, dupa moartea lui Sofocle; apar comediile lui Aristofan, picturalizarea sculpturii(Praxiteles)
Epoca elenistica (sec.III-I i.Ch.).
Se cauta succesiunea "primei viori", o orchestratie a formelor culturale. Intrebarea care se pune este: nu exista in cultura un instrument care sa dea tonul?
Se incepe de la religie (cu epicul ca arta), prin Hesiod, Homer, Pindar, Sapho. Dualitatea religie-poezie epica (si chiar lirica) este un intreg cu doua fete. Urmeaza artele plasticizatoare (in toate culturile vechi) ajungandu-se ...

Alte referate despre: referat civilizatia greaca, cultura si civilizatia greaca origin religie ocupati, cultura si civilizatia greaca referat

Civilizatia greaca

Prin secolul al 18-lea
înainte de Hristos , grecii au inceput sa-si reorganizeze legaturile
comerciale cu alte popoare , exportând produse asemanatoare cu uleiul
de masline , vin , ceramica si lucrari din metal . Arta scrisului ,
pierduta in timpul Anilor Intunecati , a fost redescoperita cu
ajutorul unei recente inovatii feniciene aceasta fiind alfabetul.

Alte referate despre: referat cultura si civilizatia greaca, elemente de cultura si civilizatie greaca, despre civilizatia greaca
Referate afisate : 19
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles