Referat criminalistica

Identificarea criminalistica

Astfel, în condiţiile unei erupţii infracţionale, în cele mai diverse şi neaşteptate zone sociale, legiuitorul şi mai ales justiţia se pot opune crimei numai printr-o reacţie sigură şi fermă, apelând la procedee ştiinţifice moderne, prin care să combată eficient actele criminale, mai ales în condiţiile în care însăşi răufăcătorii îşi perfecţionează modul de operare. Numai aşa poate fi consolidată ordinea socială, fără de care un stat de drept nu poare exista.

1.2. Ştiinţa criminalisticii
Aflarea adevărului într-un proces judiciar şi impunerea ordinii de drept presupune combaterea eficientă, prin metode ştiinţifice, pe baza şi în spiritul legii, a faptelor antisociale, mai ales a celor pe care societatea a înţeles să le sancţioneze prin normele sale penale.
Prima formă de protecţie juridică a societăţii a reprezentat-o iniţierea unui sistem de legi prin care se arăta şi sancţiona ceea ce era permis sau considerat periculos.

Realitatea ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 17kb
Downloads: 2718
Materia: Drept

Criminalitatea in Romania

Columbia: - “La Costena” (de-a lungul Atlanticului)
- Antioquia şi Cauca Valley ( din zonele centrale şi estice)
- Cartelul Medellin
- Cartelul Cali
- Coast Cartel
- Asse del Caffe
- Norte del Valle
- Ibaque
- Santander
- Orgota

Alte referate despre: criminalitatea, psihologia criminalului, criminalitatea in romania

Criminologie : Cesare Lombroso

Criminologie : Cesare Lombroso
Lombroso includea pozitivismul lui Comte, evolutionismul lui Darwin, dar si alte studii ale timpului cum ar fi lucrarile de frenologie ale medicului vienez Frederik Joseph Gall cu privire la corelatia dintre anomaliile craniului si functiile creierului si alte trasaturi ale individului, studiile de fizionomie ale lui J. R. Lavater, concepte asupra degenerescentei speciei umane ale lui Charles Morel.

Criminologie : Cesare Lombroso
Teoria biologica constitutionala evolutionista a clasificat atavismul ca pe o forma incipienta a vietii animale aparuta din timpuri ancestrale la anumite persoane, sub forma unor ,,stigmate anatomice”. Pentru Lombroso, fara a exclude influenta factorilor sociali si fizici, ereditatea, din punctul de vedere al influentei ei asupra criminalitatii, a avut o mare importanta deoarece a considerat actul criminal ca o fatalitate ereditara.

Alte referate despre: criminologie -cesare lombroso, cesare lombroso criminologie, cesare lombroso

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta.Orice domeniu de cunoaştere umană care – prin multitudinea de date care le vehiculează, prin obiectul scopul ei funcţiile sale ca şi prin metodele de cercetare pe care le utilizează – se constituie ca o ştiinţă autonomă, nu se poate dispensa de analiza cauzelor fenomenului sau fenomenelor constituind sfera sa de preocupări.

Alte referate despre: orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta, orientarea psihologica in criminologie, metodologia cercetarii psihologice model de lucrare de licenta

Criminalitatea din perspectiva normativului

Uneori , aceste valori sunt bineintelese , alteori sunt explicite;
cateodata , ele apar sub forma unor clasificari operate de legiuitor
(valori intelectuale, politice , economice , estetice , religioase
etc.) , in timp ce , in unele legislatii , ele sunt concretizate si
explicitate (cum ar fi , de pilda , viata , sanatatea si demnitatea
persoanei, libertatea si frumusetea, proprietatea, familia , siguranta
statului si institutiilor democratice etc.).

Alte referate despre: criminalitatea din perspectiva normativului penal, criminalitatea din perspectiva expertizei psihiatrice medico-legale, perspectiva normativa

Criminologie

Aceasta idee s-a concretizat in asa- numita teorie a "etichetarii" (
labeling theory ), sustinuta, intre altii, de Howard S. Becker, Edwin
Lemert, Kai Erikson, Erving Goffman, Thomas Scheff s.a.

Alte referate despre: criminologie, referat criminologie, referate criminologie

Criminalistica

Criminalistica
Putem defini c-tica ca fiind stiinta care elaboreaza si foloseste mijloacele tehnice, metodele si procedeele tactice necesare descoperirii si cercetarii inf. si a persoanelor care le-au savarsit, precum si a prevenirii faptelor antisociale.
Obiectul c-ticii. C-tica are un obiect propriu de studiu si metode specifice de cercetare. Aceasta elaboreaza metodele de cercetare a urmelor infractiunii: urmele de maini, urmele mijloacelor de transport, urmele instrumentelor de spargere, urmele impuscaturii,
cu scopul de a identifica obiectele creatoare de urme si persoanele care le-au folosit. C-tica elaboreaza metodele tactice si procedeele de ascultare a persoanelor implicate in savarsirea inf.

Alte referate despre: criminalistica, referat criminalistica, referate criminalistica

Criminalistica

În criminalistica metoda descrierii are specificul sau determinat de
mai multi factori, dintre care:

Alte referate despre: criminalistica referate, identificarea criminalistica, criminalistica referat

Balistica judiciara

Istoria balisticii judiciare, este strins legata de perfectionarea şi dezvoltarea tehnicii, privind constructia armelor de foc, de raspândirea lor pe toate continentele lumii şi de utilizarea acestora în comiterea unor infractiuni. Din punct de vedere etimologic, radacinile cuvintului”balistica”se regasesc în termenul latin “balista” şi în grecescul “ballo”, care inseamna “a arunca”. Termenul prvine din antichitate şi evidentia un atac cu ajutorul catapultelor, care , printr-un sistem mecanic , aruncau sub un unghi de 450 bolovani sau alt gen de proiectile asupra cetatilor asaltate.

Alte referate despre: balistica judiciara, balistica judiciara referat, elemente de balistica judiciara

Accidentele rutiere

Lucrarea de fata studiaza problematica referitoare la cercetarea criminalistica a accidentelor de trafic rutier.Structura acesteia este realizata din cinci capitole, ce acopera toata aria problemelor referitoare la tema studiata.Astfel, in primul capitol, am studiat principalele cauze ce duc la producerea accidentelor de trafic rutier si, de asemenea, si aspectele juridice referitoare la acestea, dar si imprejurarile ce trebuiesc stabilite la cercetarea acestor accidente.

Alte referate despre: accidente rutiere, accidente rutiere referat, referat accidente rutiere

Particularitati ale cercetarii locului faptei

Analizele ADN prezinta avantaje pentru Criminalistica: identificarea certa a unor persoane cercetate de justitie, a celor declarate disparute în urma unor catastrofe sau suspectate de comiterea unor infractiuni grave: omoruri, violuri, tâlharii; stabilirea paternitatii, probleme de emigratie etc.

Alte referate despre: particularitati ale cercetarii locului faptei, fazele cercetarii locului faptei, metodologia cercetarii locului faptei

Tagada paternitatii

Criminalistica
După ce s-a stabilit perioada legată de concepţie ,urmează a se afla cine este tatăl copilului.Timp de milenii ,legiuitorul l-a aflat prin intermediul unei prezumţii. Astfel,căsătoria face să se prezume coabitarea soţilor,adică existenta relaţilor intime dintre aceştia, şi, pe cale de consecinţă,naşterea copilului. Cu alte cuvinte, într-o formulă simplă, există o căsătorie şi o naştere, deci există o paternitate.

Alte referate despre: tagada paternitatii, actiunea in tagada paternitatii, tagada paternitate

Criminologie generala

1.2. Incursiune istorica
Criminalitatea, ca fenomen social, a aparut odata cu structurarea primelor forme de organizare sociala. Anterior acestui fapt istoric nu se poate afirma existenta criminalitatii, deoarece "acolo unde nu exista morala si norme nu exista crime".Desi criminalitatea nu a fost studiata in mod stiintific decat relativ recent (in ultimele doua secole), numeroase izvoare prezente pe intreaga perioada a evolutiei umanitatii releva interesul pentru acest fenomen.Data aparitiei criminologiei ca stiinta, ca si in cazul altor discipline sociale, nu poate fi precizata cu exactitate.

Alte referate despre: criminologie referat, criminologie curs, functiile criminologiei

Profilaxia delicventei

Din aceeasi perspectiva controlul social poate fi: formal, realizat prin intermediul unor legi si prescriptii de natura morala, administrativa, juridica etc. si informal, intemeiat pe aprobare difuza si spontana.

Alte referate despre: profilaxia delicventei juvenile, asistenta sociala privid profilaxia delicventei juvenile -, mijloace de drept privind profilaxia delicventei juvenile

Europol

5.Finantare
Europol este finanţat din cotizaţiile achitate de statele membre în funcţie de produsul naţional brut al fiecăruia.Bugetul pentru 2005:63,4 milioane euro.
Controlul financiar,care este numit de Consiliul de Administraţie în unanimitate,răspunde de modul în care sunt angajate şi achitate cheltuielile,precum şi de încasarea venitului Europol.
Conturile anuale ale Europol sunt audiate.Această activitate este efectuată de Comitetul comun de auditare,alcătuit din trei membri numiţi de Curtea de Conturi a Comunităţilor Europene.

Alte referate despre: europol, europol eurojust si mandatul de arestare european, europol romania

Expertiza de contabillitate

Expertiza contabila este o forma de cercetare stiintifica in vederea lamuririi modului in care sunt reflectate in documente si in evidenta tehnic-operativa si contabila anumite fapte, imprejurari, situatii, etc. de natura financiar-contabil.Expertiza contabila este misiunea data unui expert de a controla registrele, conturile si actele justificative ale unui agent economic in scopul de a furniza partilor interesate datele pentru o echitabila regularizare a situatiei.

Alte referate despre: expertiza contabila, raport de expertiza contabila extrajudiciara, referat expertiza contabila
Referate afisate : 16
Medie note: 8.42 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles