Referat cruciade

Cruciadele intre occident si orient

Cuvantul "cruciada" este, insa, destul de tardiv: el nu apare in latina medievala inainte de secolulului al XIII-lea, desemnand un pelerinaj militar hotarat de papa, care acorda participantilor sai privilegii spirituale si temporale si le stabileste drept tel eliberarea Mormantului lui Christos de la Ierusalim. Acesti pelerini se socoteau, astfel, "ostasi ai lui Christos", "insemnati cu semnul crucii": cruce-signati, de aici formandu-se, mai tarziu, termenul de cruciada.

Aceasta miscare trebuie mai intai riguros asezata in contextul demografic si social al Occidentului crestin din secolul al XI-lea. Tocmai atunci se termina "criza", accentuata de invaziile sarazinilor, normanzilor si, in sfarsit, de cea a ungurilor, care mai mult au demoralizat si saracit decat au depopulat un ansamblu eterogen de popoare, a caror singura trasatura comuna era crestinismullor si faptul ca il recunosteau drept sef spiritual pe papa de la Roma.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 24kb
Downloads: 441
Materia: Istorie

Cruciadele

Cruciatii au respins armata selgiucidã si au cucerit Niceea si Dorileea (mai-iulie 1097). Antiohia a rezistat sapte luni, dar în cele din urmã a fost si ea ocupatã (1098). Cruciatii au trebuit sã lupte cu musulmanii încã un an pentru a-si croi drum spre Ierusalim. Dar în anul 1099 Ierusalim a cãzut în mâinile lor.

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Cele 4 cruciade

Pe de o parte rezultatele obtinute atunci au fost serios compromise cand pe la mijlocul secolului al XI-lea conducerea spirituala si politica trece de la arabi la turcii seldjucizi. Biserica era interesata sa ia initiativa organizarii unei mari expeditii militare. Printre altele , spera ca dupa schisma declarata in anul 1054 ,sa-si refaca influenta si sa-si subordoneze biserica orientala . Biserica mai conta si pe sprijinul material si eventual militar pe care corpul expeditionar al cruciatilor l-ar fi primit din partea Bizantului.

Alte referate despre: cruciada copiilor, referat cruciadele, politica de cruciada a voievozilor romani

Cruciadele

Cruciadele
      Caracterul si cauzele cruciadelor
      Cruciadele pot fi definite ca expeditii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri si coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au aparut într-o societate aflata în plina expansiune politica si militara si sunt o întregire a procesului de colonizare petrecut în Europa, la ele participând toate clasele si paturile sociale.
      Aspectul religios consta în faptul ca aceste expeditii au fost însotite, la început, de o ideologie crestina. Proclamate ca "razboaie sfinte", ele au fost organizate în numele eliberarii asa numitelor "locuri sfinte" (Ierusalimul), de sub dominatia musulmana. Caracterul religios al cruciadelor explica de ce conducerea lor a revenit papalitatii al carei rol, pe plan international, se afirma în secolul ...

Alte referate despre: referat cruciade, referat despre cruciade, cele 8 cruciade

Cruciadele

Caracterul şi cauzele cruciadelor
Cruciadele pot fi definite ca expediţii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri şi coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au apărut întro societate aflată în plină expansiune politică şi militară şi sunt o întregire a procesului de colonizare petrecut în Europa, la ele participând toate clasele şi păturile sociale.
Aspectul religios constă în faptul că aceste expediţii au fost însoţite, la început, de o ideologie creştină. Proclamate ca „războaie sfinte”, ele au fost organizate în numele eliberării aşa numitelor „locuri sfinte” (Ierusalimul), de sub dominaţia musulmană. Caracterul religios al cruciadelor explică de ce conducerea lor a revenit papalităţii al cărei rol, pe plan internaţional, se afirmă în secolul al XIlea.
Orientul Apropiat (Bizanţul, Siria, Palestina, Egiptul), fiind mai dezvoltat din punct de vedere economic şi cultural decât Occidentul, ...

Alte referate despre: cruciada 1, cruciadele in evul mediu, despre cruciade

Cruciadele

Cruciada 4 (1201-1204): initiata de papa Innocentiu al III-lea impotriva Egiptului (stapânul Ierusalimului), si-a abandonat rapid telul primar, degenerând intr-un razboi fraticid, indreptat contra Constantinopolului ortodox, unde aventurierii catolici vestici au instaurat temporar in 1204 un regat neviabil pro-catolic, deasemenea numeroase mici principate catolice pe teritoriul Greciei ortodoxe, principate la fel de neviabile. Peste tot au comis crime pe scara larga.

Alte referate despre: tarile romane in cruciada antiotomana in evul mediu, cruciada, cruciadele din evul mediu

Cruciadele

Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari. Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon.

Alte referate despre: cruciada tarzie, cele 4 cruciade, cruciadele tarzii

Cruciadele

Operatiunile militare de cea mai mare anvergura pe care le-a întreprins Occidentul medieval,cruciadele au constituit si sub alte raporturi un moment semnificativ al istoriei civilizatiei.Considerate mult timp(pană către 1806) exclusiv sub raportul lor religios,in realitate aceste expeditii au avut drept cauze(si rezultate) elemente de natura diferita-economice,sociale,politice,morale,-desi au fost mobilizate si s-au desfasurat sub lozinca ,,razboiul sfânt”,de eliberare a Ierusalimului si a ,,Sfîntului Mormânt ” de sub ocupatia ,,păgânilor” musulmani.

Alte referate despre: informatii despre cruciade, urmarile cruciadelor, cruciade referat

Politica de cruciada a voievozilor romani in sec XIV - XVI

La sfârşitul secolului al XIV-lea, turcii au ajuns la Dunăre, ameninţând Ţările Române şi chiar întreaga Europă. Puterile europene au reacţionat, declanşând cruciadele târzii, pentru a-i respinge pe otomani din partea centrală a continentului. Fiind primii ameninţaţi de pericolul otoman, domnitorii români s-au integrat efortului comun al puterilor creştine, care i-au luat în calcul în proiectele de cruciadă.

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv xvi, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv - xvi, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv-xvi

Cruciadele

În plus, oamenii erau mult mai credinciosi si traiau cu frica
chinurilor ce îi asteptau pe lumea cealalta. De câte ori cineva facea
un pacat mare, se ducea în pelerinaj la mormântul unui sfânt, ca sa-si
ispaseasca pacatul. Unii mergeau tocmai la Ierusalim, la mormântul
Mântuitorului.

Alte referate despre: politica de cruciada, prima cruciada, politica de cruciada a voievozilor

Caracterul si cauzele cruciadelor

Formarea emiratului de Damasc si a celor trei sultanate, Capadocia, Rum si Smirna reprezentau o mare primejdie pentru Bizant, intr-un moment in care cumanii, pecenegii, maghiarii si normanzii atacau imperiul. In aceasta situatie imparatii bizantini au fost nevoiti, in mai multe randuri, sa ceara ajutor militar in Occident. Asa s-a nascut initiativa papalitatii de a organiza expeditii in urma carora scaunul apostolic si-ar fi marit sfera de influenta, mai intai prin inlaturarea schismei, din anul 1054, dintre bisericile catolica si ortodoxa, apoi, prin raspandirea catolicismului in noi regiuni. In conciliile de la Piacenza si Clermont (10959, apelul de cruciada a fost lansat de catre papa Urban al II-lea.

Alte referate despre: rezumatul referatului caracterul si cauzele cruciadelor, cruciadele si caracterul, caracterul

Politica de cruciada a voievozilor romani

Domnul muntean si-a dat seama ca forta Portii este prea mare si,in lipsa unor aliante sigure a acceptat sa plateasca tribut sultanului, in schimbul mentinerii pacii. Un an mai tarziu Mircea cel Batran moare fiind inmormantat la manastirea Cozia, el fiind cunoscut si in prezent sub lozinca Cel mai viteaz si mai agil dintre principii crestini.
Trei decenii mai tarziu, Iancu de Hunedoara a repurtat mai multe victorii impotriva turcilor. Cneaz roman din Tara Hategului, Iancu a imbratisat de tanar cariera armelor, ajungand, in 1441, voievod al Transilvaniei, iar in 1446, guvernator al Ungariei.

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor romani referat, eseu politica de cruciada a voievozilor romani, politica de cruciade a voievozilor romani

Domnitorii

b. a doua etapa- lupta antiotomana
-amenintarea otomana a determinat o reorientare a politicii externe si o apropiere de Ungaria, la fel de amenintata ca si Tara Romaneasca de expansiunea otomana
-la 7 martie 1395 - tratatul de la Brasov intre Mircea cel Batran si Sigismund de Luxemburg ce se constituia in prima alianta antiotomana din istoria sud-estului european.
- tratatul prevede sprijinul reciproc impotriva turcilor.
- abilitatea diplomatica a domnitorului reiese si din recunoasterea de catre regele Ungariei a titlurilor lui Mircea ca duce de Fagaras si ban de Severin, anterior contestate.

Cauza luptei antiotomane: -otomanii s-au instalat la Dunare
- politica domnului indreptata impotriva stapanirii otomane in Peninsula Balcanica,
- sistemul de aliante cu statele crestine
- sprijinul militar acordat sarbilor
- stapanirea Dobrogei

Alte referate despre: domnitori romani, domnita ruxandra, domnitorul stefan cel mare

Efectele Cruciadelor asupra Tarilor Romane

Trebuie să precizăm faptul că ne vom referi cu precădere în cuprinsul studiului nostru la repercursiunile Cruciadelor asupra spaţiului balcanic şi asupra Ţărilor Române, pornind de la premisa că această zonă a Europei s-a aflat într-o strânsă legătură culturală, spirituală, politică şi economică cu Imperiul Bizantin, a cărui prăbuşire în anul 1204 va marca decisiv starea de lucruri în arealul geografic amintit.

Alte referate despre: efectele globalizarii asupra tarilor in curs de dezvoltare, efectele globalizarii asupra tarilor dezvoltate, efectele globalizarii asupra tarilor slab dezvoltate
Referate afisate : 14
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles