Referat cupru

Cupru

Trecerea de la epoca de piatră la epoca bronzului, aşa cum şi de la aceasta avea să se treacă mai târziu la epoca fierului. Judecând după obiectele vechi de cupru descoperite, se poate afirma că acest metal a apărut în Egipt, cu 5.000 de ani î.e.n. şi apoi, cam cu un mileniu mai târziu,în regiunea dintre Tigru şi Eufrat, unde se dezvoltase civilizaţia sumeriană. În Egipt, pe vremea faraonului Turmes cuprul se exploata în Peninsula Sinai (azi bogată în petrol) şi şi era cunoscută sub numele de komt.

Tot în Antichitate mai apare denumirea chalcos. Cu două mii de ani înaintea erei noastre, cuprul era folosit numai la fabricarea bronzului şi, mai târziu, la confecţionarea unor podoabe, iar combinaţii ale cuprului la colorarea sticlei în albastru (folosită ca piatră scumpă, la inele, broşe etc.).

Nivel: Facultate
Dimensiune: 275kb
Downloads: 5970
Materia: Chimie

Cuprul

STARE NATURALA
Cuprul se gaseste in natura foarte rar sub forma nativa cristalizat in octaedre sau cuburi.In minereurile de baza din care se extrage, se gaseste sub forma de combinatii: sulfuri, oxizi si carbonati. Cele mai importante sulfuri naturale sunt: calcopirita (CuFeS2), calcozina (Cu2S), erubescita sau bornita (Cu3FeS3), precum si sub forma de sulfoarseniuri si sulfostibiuri (tetraeditelele si bournonita).

Alte referate despre: cuprul, aliajele cuprului, cuprul referat

Cuprul

Cuprul
Tot în Antichitate mai apare denumirea chalcos. Cu două mii de ani înaintea erei noastre, cuprul era folosit numai la fabricarea bronzului şi, mai târziu, la confecţionarea unor podoabe, iar combinaţii ale cuprului la colorarea sticlei în albastru (folosită ca piatră scumpă, la inele, broşe etc.). Este sigur că grecii şi apoi romanii extrăgeau cupru din insula Cipru (începând cu anul 1.500 î.e.n.). Tot pe insula Cipru se făcea prelucrarea cuprului în bronz.

Alte referate despre: utilizarile cuprului, cuprul si aliajele sale, obtinerea cuprului

Coroziunea metalelor

• Pete de coroziune, care se repartizează pe suprafeţe relativ mari,
dar adâncimea lor este mică;
• Coroziunea intercristalină, care se caracterizează prin distrugerea selectivă a metalului la limita dintre cristale;
• Coroziunea transcristalină, care reprezintă un caz tipic de coroziune locală la care distrugerea corozivă este determinată de direcţia tensiunilor mecanice de întindere. Caracteristic la acest fel de coroziune este faptul că fisurile se propagă nu numai la limita cristalelor ci ele chiar le traversează.
După mecanismul de desfăşurare se pot distinge două tipuri de coroziune:

1. coroziunea chimică care se referă la procesele de distrugere a metalelor şi aliajelor care se produc în gaze uscate, precum şi în lichide fară conductibilitate electrică şi în majoritatea substanţelor organice ;

Alte referate despre: coroziunea metalelor, coroziunea metalelor referat, referat coroziunea metalelor

Experimente chimie

Dupa 15 min. prin orificiul din varful vulcanului, va iesi o cantitate de apa, el incepand sa erupa, acoperindu-se cu un fum alburiu. Fenomenul care sta la baza experimentului, este reactia de combinare a fierului cu sulful, cand, odata cu formarea sulfurii de fier II, se elibereaza o cantitate de energie, suficienta pentru a evapora apa, cel putin partial.

Alte referate despre: experimentul philadelphia, experimentul philadelphia einstein, experimente fizica

Nichelul - prezentare

Nichelul este elementul chimic cu numarul atomic 28 situat in grupa a VIII-a secundara, perioada a 4a fiind un metal de tranzitie.Nichelul are simbolul Ni, iar denumirea sa provine din limba greaca Nickel cea ce inseamna “diavol”.A fost descoperit in anul 1751 de catre Alex Cronstedt.

Stare naturala, raspandire in natura

Nichelul este un metal raspândit în diverse produse chimice şi aliaje constituind circa 0,008% din scoarţa pământului. De asemenea se gaseste in cantitati mari in nucleul Pamantului, in proportie de 10%, aceste resurse fiind incaccesibile. Se gasestie si in apele marilor si oceanelor dizolvate aproximativ 8 miliarde tone.

Nichelul se gaseste de asemenea in milerit(combinatii nichel-sulf), nichelina(nichel-arsenic), gersdarffit(nichel-sulf-arsenic), pentlandit(sulfuri de nichel-fier:[(NiFe)9S8]). Principalele zone in care se gaseste sunt:Rusia, Australia, ...

Alte referate despre: nichel, nichelul, metale aluminiu titan nichel

Amestecuri

Referat despre Amestecuri
Amestecurile se formeaza prin combinarea a doua sau mai multe substante in aceeasi stare de agregare sau in stari de agregare diferite.Amestecurile pot fi: in stare gazoasa: aerul; in stare lichida: ulei + apa, apa + vin; in stare solida: aliaje, fer+sulf; in toate cele trei stari de agregare: apa tulbure(apa+nisip+aer).

Alte referate despre: amestecuri de substante intalnite in viata cotidiana, amestecuri de substante, amestecuri

Aliajele

Majoritatea metalelor pe care le folosim sunt aliaje, amestecuri in care cel putin o substanta este un metal. Aceasta deoarece metalele pure au rareori proprietatile ideale pentru o anumita sarcina , dar pot fi imbunatatite prin adaugarea altor metale. Proprietatile fizice ale unui metal, precum rezistenta, duritatea, punctul de topire si conductivitatea electrica, depind de structura sa cristalina. Aceasta se modifica atunci cand metalul este amestecat cu o alta substanta.

Alte referate despre: aliaje, aliajele, aliaje si importanta lor in practica

Minerale

Prin zgarierea unui mineral se produce o pulbere. Uneori culoarea acestei pulberi difera de cea a mineralului. De exemplu, pulberea mineralului negru hemetatit este rosu, pe cand pulberea magnetitului, care este asemanator cu hematitul, este neagra.

Alte referate despre: saruri minerale, ape minerale, apele minerale

Determinarea cuprului din alama prin metode colorimetrice

"Determinarea cuprului din alama prin metode colorimetrice"
4. Spectrografie Raman : efectul raman consta in aceea ca lumina
monocromatica difuzata de un mediu transparent contine pe langa frecventa luminii incidente si o serii de lumini cu recvente mai mici ( linii Stokes ) precum si o serie de liniii foarte slabe cu frecvente mai mari , dispuse simetric de primele linii anti-Stokes. Spectrul ramun este characteristic molecolelor substantei care produce difuzia

Alte referate despre: determinarea cuprului din alama prin metode colorimetrice, determinare cuprului din alama, determinarea cuprului din alama

Curentul electric in electroliti

Se pune sarcina în faţa elevilor ca prin efectuarea experienţei săse determine de ce depinde masa substanţei depuse pe catod/sarcini deductive/ şi pentru lucrul sinestătător /sarcini de evaluare/

Alte referate despre: curentul electric in electroliti, curenti electrici in electroliti, curent electric cu electrolit

America de nord - resurse

Mai recent o cantitate mare de minereu de fier a fost produsa in laboratorul provinciei Quebec, in estul Canadei. Printre celelalte minerale de care dispune America de Nord se numara si arama, argintul, zincul, nichelul, sulful, azbestul, uraniul, roci de fosfat si potasiul.

Alte referate despre: america de nord resursele naturale, america de nord resurse, america de nord resurse naturale

Metalurgia cuprului

Pirometalurgia cuprului.La baza extragerii cuprului din sulfurile de cupru, prin procedeul pirometalurgic stau urmatoarele procese de baza:
a) Topirea in suspensie. In tara noastra pentru topirea in suspensie se aplica procedeul cu folosirea aerului preincalzit (procedeul de la Outokumpu-Finlanda), care foloseste ca incarcatura: 85% concentrat cupros si pirita aurifera si 15% cuart macinat la finetea concentratului.

Alte referate despre: metalurgia cuprului, poluanti in metalurgia cuprului, metalurgia cuprului referat la chimie

Laborator de cofetarie

- trusa de duiuri şi şpriţuri cuprinde un număr de 10-12 şpriţuri (fig. 3,a) cu vârful zimţat, sau duiuri (fig. 3,b) cu vârful drept. Sunt confecţionate din tablă cositorită şi se utilizează, împreună cu poşul, la ornamentarea şi decortarea torturilor.

Alte referate despre: laborator de cofetarie, dotarea unui laborator de cofetarie cu utilaje si ustensile, laboratoare de cofetarie

Elemente galvanice

Industria sovietică producea o mare cantitate de elemente galvanice de diferite tipuri, care după calitatea lor sunt considerabil mai bune decât altele modele din străinătate. Un mare merit pentru aceste succese aparţine inginerilor sovietici laureaţi ai premiului Stalin - G. G. Morozov şi N. S. Krivoluţkaia.

Alte referate despre: elemente galvanice, elementul galvanic, element galvanic

Mineralele

Luciul reprezinta stralucirea suprafetei unui mineral. De exemplu,
mineralul numit galena (minereu de plumb) are luciu metallic si
straluceste asemenea unui metal, pe când majoritatea silicatilor au
luciu sticlos, adica seamana cu sticla stralucitoare. Alte tipuri de
luciu sunt cel adamantin (ca diamantul), sidefos, matasos si pamântos
sau mat. Totusi unelr minerale apar cu o gama larga de luciuri. De
exmplu, luciul calcitei poate fi sticlos pânî la pimentos.

Alte referate despre: minerale, apa minerala, alimente de origine minerala

Transferul caldurii

*** EXPERIMENT ***
Materiale necesare:
Cutie cu suporti pentru tije
Tije din diferite materiale
Apa fiarta
Parafina
Plasa de sarma
Tijele, din diferite materiale, se inmoaie in parafina, cu care se vor acoperi, apoi se introduc in suportii cutiei;
Se toarna apa fiarta in cutie;
Dupa cateva minute, se constata ca distantele ( pe tije ) pe care s-a topit parafina difera; in acest fel, se poate realiza o evaluare a conductivitatii termice a materialelor solide.

Alte referate despre: transferul caldurii, transfer caldura, transferul caldurii referat

Socul Electromagnetic (EMP)

La inceputul “erei” nucleare prezenta socului elecrtomagnetic era cunoscuta.Inainte de testul Trinity Iulie 16 1945 Enrico Fermi a incercat sa calculeze posibilul cimp electromagnetic care s-ar fi produs din pacate efectele EMP nu erau inca cunoscut pe deplin.Abia in anii 1960 adevarata natura a acestuia a fost cu adevarat cunoscuta.

Alte referate despre: socul electromagnetic, forta electromagnetica, soc anafilactic

Resursele minerale din oceane

Depozitele detritice reprezintă rezultatul eroziunii rocilor preexislenle, materialul rezultat fiind transportat de râuri în ocean. Un astfel de depozit detritic îl cpnslituie mineralele grele, mai frecvente fiind: magnetitul, ilmenitul, titanitul, zirconiu!, columbitul si în cantităţi mai mici: casiteritul, wolframitul, diamantul, cromitul, aurul, monazitul etc. Dintre minerale grele unele pot fi găsite în preajma uscalului, aproape de sursa lor iniţială, altele se află în componenţa unor vechi plaje, aflate acum sub apele mării.

Alte referate despre: resursele minerale ale oceanului pacific, resursele minerale din mari si oceane, resurse minerale oceanice
Referate afisate : 19
Medie note: 8.10 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles