Referat definirea sociologiei

Sociologia ca stiinta - raporturile cu stiinta

1.1.Definirea sociologiei
Intr-un sens foarte general, termenul de sociologie este folosit pentru a desemna stiinta socialului.Termenul de sociologie provine din imbinarea a doua cuvinte, unul latin "socius" ce inseamna social si altul ce provine din limba greaca "logos" cu semnificatia - stiinta; ca urmare putem considera ca sociologia este o stiinta despre social, despre societate.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 20kb
Downloads: 167
Materia: Sociologie

Introducere in sociologie

“Pentru Max Weber, sociologia are un obiect propriu al ei, anume actiunea sociala, care da nastere colectivitatilor si complexelor sociale sau, cu un cuvant, culturii întregi.”
Actiunea sociala este definita ca raport cu altcineva, ea avand doua sensuri: unul subiectiv care il priveste pe cel care infaptuieste actiunea si unul obiectiv, adica raportarea la alti indivizi, necesara pentru ca actiunea sa devina sociala.

Alte referate despre: introducere in sociologie, referat introducere in sociologie, introducere in sociologie referat

Aparitia sociologie

Montesquieu incearca sa inteleaga chiar si diversitatea temperamentelor in functie de clima, veche problema aristotelica pe care geografii si-au pus-o la sfarsitul secolului XIX si pe care sociologii si psihologii si-o pun la ora actuala, in termenii de personalitate sociala. Cel care a dat numele sociologiei si care este unanim recunoscut ca parinte si fondator al sociologiei ca stiinta este Auguste Comte (1798-1857). El sustine ca exista un fenomen social asa cum exista si unul fizic numind "fizica sociala", sociologie. In conceptia sa, "grupurile au o viata, o evolutie si o disolutie". Ele pot fi privite din punct de vedere static : prin analiza structurii lor, a organelor care o compun.

Alte referate despre: aparitia sociologiei, aparitia sociologiei in spatiul rominesc, aparitia sociologiei ca stiinta

Importanta sociologiei in epoca contemporana

Constatand prezenta acestei crize a putut emite idei menite a ameliora sistemul educational cel de invatamant in primul rand pornind de la revizuirea programelor si proceselor privind organizarea educatiei si a invatamantului .

Alte referate despre: importanta sociologiei in epoca contemporana, importanta filosofiei in epoca contemporana, importanta artei in epoca contemporana

Aparitia sociologiei ca stiinta

Mai tarziu, in epoca medievala, marile spirite s-au plasat deliberat in perspectiva platoniciana : Sf. Thomas "construia" cetatea lui Dumnezeu si Th. Morus, cetatea ideala (Utopia). Trebuie sa asteptam pana in secolul al XVIII-lea pentru a putea constata reluarea perspectivei empirice si pozitiviste a lui Aristotel. Mai multe puncte de vedere, printre care si cel al lui Raymond Aron, sustin ca Montesquieu este cel dintai ganditor care creeaza o opera sociologica.

Alte referate despre: importanta studierii sociologiei ca stiinta, aparitia psihologiei ca stiinta, sociologia ca stiinta

Sociologia - obiect, definitie, teorie

Complexitatea deosebita a realitatii sociale face posibila studierea acesteia din mai multe puncte de vedere, fiecare cu egala indreptatire. In sociologie exista astfel, mai multe modele de gandire, mai multe paradigme. De aceea, sociologia este considerata o stiinta multiparadigmatica.

Alte referate despre: definitia teorii sociologice, descrierea obiectiva definitie, roman obiectiv definitie

Experimentul sociologic

Obstacolele cele mai serioase sunt legate de controlul factorilor, societatea fiind un sistem deosebit de complex. Asadar, numarul factorilor de controlat este foarte mare; izolarea factorilor nu beneficiaza de instrumente valide, ca in stiintele naturii; exista un factor inedit -- oamenii stiu ca sunt supusi experimentului si se comporta nenatural, ca intr-o situatie cu totul speciala.

Alte referate despre: experimentul sociologic, referat experimentul sociologic, experimentul sociologic referat

Metode de culegere a informatiei - Observatia sociologica

Sociologul Marcel Mauss spune ca: "Nu este suficient sa traim in mijlocul evenimentelor cercetate pentru a crede ipsofacto ca avem competenta necesara interpretarii lor stiintifice. Nu e deajuns sa ai stomac pentru a cunoaste legile digestiei, sau sa ai amintiri pentru a cunoaste legile memoriei"1. In acelasi sens, psihologul social francez Roger Daval afirma ca "observatia sociala trebuie facuta de specialisti".

Alte referate despre: metode de culegere a informatiei in sociologie, observatia sociologica, observatie sociologica

Empirismul sociologic si aspectele metodolige si doctrinare

K. Pearson de exemplu considera legile stiintifice ca "expresii concentrate ale realitatilor si succesiunilor"(12) obtinute prin generalizari de tip probabilist, iar relatiile dintre lucruri reprezentate prin numere de forma coeficientilor este corelatii sau de contingenta. "Problema fundamentala a stiintei este de a descoperi cum este corelata variatia dintr-o clasa cu variatia dintr-o alta clasa"(13)
Dezvoltand tehnica statistica a calcularii coeficientului de corelatie, K. Pearson a ajuns la concluzia ca inlocuirea, in stiinta, a cauzalitatii cu contingenta si corelatia, genereaza o "noua epoca a cercetarii".

Alte referate despre: sociologia culturii aspecte fundamentale, cultura organizationala sociologie definitie aspecte, doctrina sociologica

Sociologismul - contributie esentiala la constituirea obiectului epistemic al sociologiei

Aceasta zona a socialului constituie "constiinta colectiva", care cuprinde: "totalul de credinte si de sentimente comune 'mediei ' membrilor unei aceleiasi societati" si care "formeaza un sistem determinat care are viata sa proprie" si viata, in genere tot ce apare individului ca "institutie". Prin institutie E. Durkheim intelege: "orice credinta si orice mod de conduita instituit de colectivitate"; sociologia este o "stiinta a institutiilor, a genezei si functionarii lor".

Alte referate despre: contributia scriitorilor la constituirea limbii literare, contributia scriitorilor la constituirea limbii romane, contributia scriitorilor lo constituirea limbii romane

Teoriile deviantei - Teorii sociologice in domeniul deviantei

-ce rol au elementele raţionale si cele iraţionale în acţiunea umană?
În cursul timpului în sociologia devianţei s-au conturat o serie de interpretări şi modele teoretice , prezentându-le aici pe cele mai semnificative care alcătuiesc de fapt baza teoretică a sociologiei devianţei.

Alte referate despre: teorii sociologice in domeniul deviantei si delincventei, teoria deviantei referat sociologie, teorii de orientare sociologica

Rationalitatea sociala ca problema a sociologiei

Incercand o sinteza intre logosul grec si rationalismul modern, G.W.F. Hegel este intemeietorul categoriei de ratiune dialectica in lucrarea "Fenomenologia spiritului", prin care ratiunea cumuleaza nu numai prerogativele inteligibilitatii, ci chiar pe acelea de constructie a realului: "ceea ce este real, este si rational". In acest sens, pe baza altor premise ontologice A. Comte a sustinut posibilitatea producerii de catre om a rationalitatii lumii in care traieste.

Alte referate despre: probleme sociale si probleme sociale, rationalitatea sociala, politici sociale pentru invatamant-referat sociologie

Sociologie - Consumul de droguri in randul adolescentilor 14 - 18 ani

Toate aceste lucruri arata amploarea fenomenului ce se desfasoara in Romania si de aceea este foarte important sa se actioneze cat mai rapid si mai eficient posibil in gasirea si implementarea unor actiuni concrete importiva consumului de droguri, si in special consumului in randul adolescentilor care sunt cei mai vulnerabili si mai predispusi sa experimenteze lucruri noi fara sa cunoasca consecintele actiunilor lor.

Alte referate despre: consumul de droguri in randul adolescentilor, doc consumul de droguri in randul adolescentilor, consumul de droguri in randul adolescentilor lucrare

Intrebari sociologie

1.Cui ii apartine expresia “fapt social.”Expresia “fapt social”, ii apartine sociologului francez Emill Durkheim.
2.Cand apare sociologia ca stiinta?Sociologia ca stiinta apare in secolul XIX in deceniile 3 si 4.
3.Cine a folosit prima data termenul sociologie?Pentru prima data termenul sociologie a fost folosit de francezul Auguste Compte in studiul intitulat ‘Course de psilosophie positive’ , publicat in anul 1838.

Alte referate despre: intrebari sociologie, intrebari sociologice, intrebari sociologie juridica

Definirea situativa a pietei muncii in cadrul economiei nationale

Piata duala a muncii reprezintă totalitatea lucrătorilor ocupaţi la întreprinderi şi organizaţii fără contract de muncă,care au probabilitate mai mare de a-şi pierde locul de muncă.De regulă aceste persoane au un salariu mai mic,nu sunt protejate de sindicatul de ramură sau profesional,nu au perspective de promovare şi nu se bucură de bunurile protecţiei sociale de pe piaţa muncii la care au acces toţi angajaţii de pe piaţa oficială a muncii,în aceasta categorie de ocupaîi pot fi incluse persoanele care se consideră formal angajate la întreprinderi dar real ele nu lucrează şi nici nu primesc salariu.

Alte referate despre: functiile pietei muncii in cadrul economiei de piata, dimensiunile sectorului serviciilor in cadrul economiei nationale, miscarea circulara in cadrul economiei nationale

Regimul juridic al functionarilor publici debutanti sau definitivi

a) are cetăţenia română şi domiciliul în România;
b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi;
d) are capacitate deplină de exerciţiu;
e) are o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate;
f) îndeplineşte condiţiile de studii prevăzute de lege pentru funcţia publică;

Alte referate despre: regimul juridic al functionarilor publici debutanti, regimul juridic al functionarilor publici europeni, regimul juridic al functionarului public

Sociologia corpului

Sociologia corpului - Raspandirea bolilor de nutritie este uimitoare si lamureste influenta factorilor sociali asupra vietilor noastre. Domeniul cunoscut sub numele de sociologie a corpului investigheaza modalitatile prin care trupurile noastre sunt afectate de influente sociale. Corpurile noastre sunt profound afectate de experientele noastre sociale, ca si de normele si valorile grupurilor carora apartinem.

Alte referate despre: sociologia corpului, paradigme in sociologia corpului, sociologia corpului definitie
Referate afisate : 17
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK