Referat demografie

Demografie

Procesul demografic : reprezinta modificarea in timp a fenomenului demografic sub influenta factorilor de natura demografica, social - economica, culturala.

Demografia : este o stiinta sociala care are ca obiect de studiu colectivitatiile umane, fenomenele si procesele demografice, in scopul cunoasterii legiilor care determina evolutia structurii si miscarii acesteia, a efectivului populatiei, care contribuie la stabilirea locului si a relatiilor ce rezulta din importanta populatiei in cadrul sistemului social economic general.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 18kb
Downloads: 944
Materia: Drept

Recensamant - demografie

Inregistrari au existat in cadrul Imperiului Roman in timpul imparatului Servius Tullius(578-534 i.e.n.) denumite “census”,inregistrarile se efectuau cu o periodicitate de 5 ani,apoi de 10 ani,iar pe timpul lui Diocletian din 15 in 15 ani.
In acele timpuri populatia era numarata in general pentru organizarea evidentei dupa care se incasau taxele si pentru determinarea populatiei masculine apte de serviciul militar.In multe cazuri,datele obtinute erau incomplete.In Roma veche,de exemplu,nu se facea numaratoarea femeilor,a sclavilor si a copiilor.

Alte referate despre: referate recensamant demografie, recensamant demografie referat, recensamant - demografie

Bomba demografica

Azi, emigratia ramane posibila, chiar daca este dificila, iar tehnologia produce efecte si acolo unde nu mai exista crestere demografica.
Aceste probleme s-au aflat in centrul discutiilor Conferintei de la Cairo despre populatie si dezvoltare (aceasta a avut ca problematica: „Fonduri pentru populatia Natiunilor Unite”, 6-13 septembrie 1994), care s-a concentrat in principal pe rolul femeii (contraceptie, educatie etc.).

Alte referate despre: bomba demografica, bomba demografica 5pagini, bomba demografica-referat 5 pagini

Demografie Brasov

Se remarcă o scădere a populaţiei urbane, cu preponderenţă datorită reducerii activităţii unor agenti economici industriali de tip vechi, în timp ce populaţia rurală se menţine aproape în aceeaşi parametri.

În anul 2004 faţă de anul 1990 numărul născuţilor-vii a scăzut cu 27,6%.
În anul 2004 faţă de anul 2000 numărul născuţilor vii a crescut cu 1,3%.
În anul 2004 sporul natural tinde spre echilibrare.
Rata mortalităţii în judeţul Braşov a fost cea mai scăzută din ţară în anul 2004 (9,8‰).

La nivelul judeţului Braşov, din totalul populaţiei active, cea mai mare pondere se regăseşte în grupa de vârstă 45-49 ani (16,5%), urmată de grupa de vârstă cuprinsă între 30 şi 34 ani (16,3%).

Alte referate despre: demografie brasov, demografia brasovului, populatia factor demografic brasov

Oras si sat

7. 1880 se organizeaza greve tot mai puternice
8. 1850 se organizeaza sindicate.
9. teoreticieni :Robert Owen ,Charles Fourier, Pierre Joseph Proudhon
ce au elaborat noi modele sociale si economice .
10. apare legislatia muncii
11. miscarea muncitoreasca a fost influientata de socialism in a sec
XlX
12. cea mai influenta doctrina a fost cea a lui Karl Marx (marxism )
13. propunerea lui Marx de o societate lipsita de clase si prin o
proprietate colectiva a mijloacelor de productie si supusa
dictaturii proletariatului ce permite trecerea la comunism .

Alte referate despre: oras si sat in epoca moderna, orasul si satul medieval, oras si sat

Profilul demografic al Romaniei

Evoluţia variabilelor demografice în România nu face excepţie de la tendinţa generală în populaţiile europene. Aici, pe de o parte, natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea au valori din ce în ce mai mici. Pe de altă parte, vârsta medie la căsătorie, la prima căsătorie, la naşterea primului copil, frecvenţa disoluţiei familiilor, a uniunilor consensuale sunt în creştere.

Alte referate despre: profilul demografic al romaniei, profilul demografic, profil demografic

Evolutia proceselor demografice in Basarabia in secolul al XIX-lea

Este semnificativ faptul ca numarul populatiei a crescut considerabil. De la 400.000 in 1812 la 950.000 in anii '50 ai secolului al XIX-lea si atingind cifra de 2.642.000 in anul 1918. Cauzele care au favorizat aceasta crestere nu este tocmai sporul natural. Un rol important l-a jucat procesul de migratiune si colonizare. Factorii care au favorizat aceasta migratiune a u fost in prima instanta politica de colonizare promovata de tarism, lipsa obligativitatii efectuarii serviciului militar pina in anul 1874, lipsa serbiei si nu in ultimul rind caracterul tolerant al populatiei bastinase.

Alte referate despre: evolutia economica a basarabiei in secolul al xix-lea, influenta politicii tariste in basarabia in secolul al xix-lea, agricultura in basarabia in secolul al xix-lea

Probleme demografice ale judetului Maramures.Solutii de remediere

Populatia migratoare. Este vorba de aceea parte a populatiei care se deplaseaza in teritoriu si isi schimba domiciliul si locul de munca. In afara de deplasarea intre continente sau intre tari, aici se incadreaza si migratia populatiei din mediul rural spre cel urban.

Alte referate despre: probleme demografice ale judetului, problema demografica cauze efecte si solutii, marile probleme ale educatiei din romania si solutiile de remediere

Analiza demografica a Indiei si Elvetiei

Republica Indiana are numele oficial Baharat si este situata in Asia de sud si se invecineaza cu Pakistan, Afghanistan, R.P.Chineza, Nepal, Bhutan, Birmania, Bangladesh, Oc.Indian(Golful Bengal, Marea Arabiei). .Acest stat care are o deschidere mare la oceanul Indian are capitala la New Delhi.Statul este impartit in 25 de state federale, 6 teritorii autonome, capitala.

Alte referate despre: analiza demografica a elvetiei, analiza demografica, analiza demografica a romaniei

Domeniile comertului electronic

Astfel, din ce in ce mai mult, Internetul le asigura marketerilor elecronici la o gama vasta si diversa de sisteme demografice. De exemplu gradul de acces la Internet la domiciliu pentru lucratorii din categoria “gulere albastre” creste mai repede decat orice alt grup occupational, majorandu-se cu 52% doar in ultimul an, un studiu in randul “bobocilor” de pe Internet- cei care au inceput sa utilizeze Internetul in anul precedent- a constatat ca 71% nu aveau studii superioare, 65% castigau sub 50,000$ pe an si numai 25% aveau sub 30 de ani.

Alte referate despre: domeniile comertului electronic, comert electronic in domeniul agroalimentar, domenii ale comertului electronic

Cresterea numarului populatiei in perioada moderna

La sfârşitul secolului al XIX-lea,Franţa şi Rusia, au început să organizeze şi ele asemeni recenseminte periodice. Apariţia demografiei moderne coincide cu finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, odată cu explozia populaţiei,de data această la scară mondială,cu sporirea datelor disponibile şi cu apariţa computerelor.Recensemintele şi înregistrarea naşterilor,căsătoriilor,deceselor şi a divorţurilor au fost introduse în marea majoritate a ţărilor,de obicei cu ajutorul Naţiunilor Unite. Totodată s-a înregistrat şi o creştere a datelor obţinute de la diverse segmente reprezentative de populatie. De exemplu, divizia ce se ocupă cu studiul populaţiei de pe lângă O.N.U. pregăteşte din doi în doi ani un raport cu privire la numărul, structura şi creşterea prognozată a populaţiei.

Alte referate despre: cresterea numarului populatiei in perioada moderna, cresterea numarului populatiei in perioada moderna in china, cresterea numarului populatiei

Rolul resurselor naturale in dezvoltarea economica

Evolutia economica, sociala si politica a societatii umane din ultimele decenii a pus in prim plan problematica resurselor naturale de care dispune globul terestru, oamenii de stiinta punandu-si, cu tot mai multa seriozitate, intrebarea in ce masura aceste resurse vor putea sustine dezvoltarea economica si in perspectiva, vor putea asigura hrana unei populatii in continua crestere si vor putea contribui la eradicarea subdezvoltarii. Accentuarea unor fenomene majore - explozia demografica, tendinta de epuizare a unor resurse naturale, deteriorarea calitatii mediului, subdezvoltarea, etc. - a fost si este discutata cu tot mai multa responsabilitate de catre specialisti, elaborandu-se un numar mare de prognoze pentru o perspectiva de durata variabila.

Alte referate despre: rolul resurselor naturale in dezvoltarea economica, importanta si rolul resurselor naturale pentru dezvoltarea economiei, resursele naturale si dezvoltarea economica a lumii contemporane

Studiu statisic privind populatia din Romania si media Uniunii Europene

Migratia si cetatenia, inclusiv informatii privind stocurile populatiei in functie de cetatenia si tara nasterii, pe fluxurile de migratie de cetatenie, tara de origine si tara de resedinta anterioara / urmatoare, si la dobandirea cetateniei.Se observa ca in Romania populatia tarii scade de la an la an, in schimb media Uniunii Europene creste. Aceasta poate fi cauza emigratiilor dareste posibil ca rata mortalitatii din Romania sa creasca iar rata natalitatii din alte tarii sa creasca ducand astfel la cresterea populatie din UE.

Alte referate despre: deficit bugetar datorie publica media uniunii europene, studiu de caz populatia romaniei, studiu comparativ privind contul de profit si pierderi

Piata muncii

1.3.Piata muncii (cererea si oferta de munca) se desfasoara in trei trepte sau faze :
In prima faza se formeaza conditiile generale de angajare a salariatilor, se contureaza principiile care stau la baza stabilirii salariilor.Aici se manifesta tendinta generala de formare a salariilor la nivelul economiei nationale sau la nivelul unor mari segmente de piata a muncii.
In cea de-a doua faza – o continuitate a primei- are loc intalnirea in termeni reali a cererii si ofertei, intalnire in baza conditiilor concrete ale firmelor si salariatiilor (potentiali).

Alte referate despre: piata muncii, piata muncii referat, piata muncii in romania

Retragerea aureliana

Retragerea aureliana, dupa 271, a constituit un element major cu consecinte deosebite de ordin politic, demografic, economic, social si administrativ, insa fara sa insemne incetarea vietii daco-romane pe acest teritoriu. Activitatea economica se restrange, se produc mari schimbari in plan demografic, se revine incet la economia naturala, viata se ruralizeaza. Dupa parasirea zonei, castrul incepe sa cada in ruina.

Alte referate despre: retragerea aureliana, retragerea aureliana referat, retragerea aureliana din dacia
Referate afisate : 15
Medie note: 8.53 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles