Referat desertul sahara

Desertul Sahara - geologie, asezari, animale

Clima este tropical-deşertică, cu temperaturi medii ridicate (38°C), deosebit de fierbinte şi uscată; vântul dominant tot timpul anului este vântul Pasat, un vânt uscat ce aduce ploi rare. Variaţiile mari de temperatură de la zi la noapte au determinat formarea deşertului. Iarna, pe timpul nopţii temperatura scade până la -10 grade, pe când vara atinge în timpul zilei 58 de grade Celsius.

Precipitaţiile sunt reduse (20-200 mm/an) şi amplitudini termice diurne foarte mari (30°C în aer şi 70°C pe sol). Temperatura medie a lunii ianuarie este de +10°C, iar a lunii iulie 35°C. Temperatura maximă absolută a fost înregistrată în septembrie 1922 la Al-'Azīzīyah (Libia), iar minima absolută -18°C (pe timp de noapte). Sahara este o regiune endoreică, lipsită de cursuri de apă permanente, reţeaua hidrografică fiind reprezentată prin ueduri, care se umplu cu apă în timpul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 190kb
Downloads: 11
Materia: Geografie

Africa-continent al deserturilor

În nord-estul Africii există depresiunea Afar,paralelă cu ţărmul vestic al Mării Roşii,considerată ca singurul loc de pe glob unde poate fi studiată la zi deriva continentelor.

Ca o curiozitate,notăm faptul că în Africa,în parcul natural Serengeti (Tanzania),pe o suprafaţă de 14503 km pătraţi,se află o faună bogată(circa un milion de indivizi-lei,leoparzi,elefanţi, ş.a.).În Africa se găseşte cel mai lung teleferic din lume (67km), care uneşte localităţile Moanda(Gabon) şi M’Binda(Congo).

SAHARA.Deşert,situat în Africa,de o parte şi de alta a tropicului de nord.Se întinde pe o suprafaţă de circa 7 milioane km pătraţi(aproximativ un sfert din Africa)de la Oceanul Atlantic,care îl mărgineşte la vest,până la Marea Roşie,în partea de est (6000 km)şi de la munţii Atlas şi litoralul Mediteranei la 2000 ...

Alte referate despre: africa continent al deserturilor in engleza, africa - continentul fenomenelor extreme, africa-continent al contrastelor

Sahara

Populatia este foarte scazuta fiind formata din arabi berberi si mauri, pe langa acestia mai fiind neamurile tuaregilor si tubu. Populatia acestui tinut se ocupa cu cresterea animalelor, comertul cu caravane fiind foarte important. Vegetatia este foarte scazuta din cauza climei uscate, plantele ca legume cereale curmali etc. sunt cultivate in apropierea oazelor. Fauna este foarte săracă :scorpioni, şopârle , vulpi de deşert. Spre margini pătrund uneori animale de savană.

Alte referate despre: desertul sahara, sahara, desertul sahara referat

Rauri din Africa

Numeroasele praguri si cascade, asociate cu debitul mare conferă un potenţial hidroenergetic ridicat, evaluat la 100 mil. KW(13% din potenţialul mondial si 50% din cel al Africii).

Alte referate despre: rauri din africa, raurile din africa, rauri in africa

Africa

Depresiunile sunt largi şi limitate de praguri: Kalahari, Zair, Ciad, Niger precum şi cele din Sahara. Câmpiile sunt restrânse şi de scufundare recentă (Senegalului, Guineei Superioare, Mozambicului şi Somaliei).

Alte referate despre: africa, africa referat, referat africa

Africa - poze

Documentul este un power point cu poze din Africa, facaute de Rose Laurens.

Alte referate despre: populatia africii, africa de sud, africa de nord

Tunisia

Mineritul
Se extrag anual peste 5 mil. de tone de fosfati dar si minereuri de fier,plumb si zinc.Exista o mica productie de gaze naturale.Sarea se obtine din lagunele de pe coasta.Principalele de exploatare miniera sunt in El Borma in extremitatea sudica,si in Golful Gabes

Alte referate despre: tunisia, referat tunisia, tunisia referat

Desertul Gobi

Particularitatile factorilor abiotici de mediu
În prezent, deşertul Gobi se extinde într-un ritm alarmant, într-un proces cunoscut sub numele de deşertificare. Extinderea este deosebit de rapidă pe marginea de sud în China, care a văzut 3600 km2 de terenuri pentru păşunat depăşit în fiecare an de către Deşertul Gobi. Furtunile de praf, în China, au cunoscut o creştere dramatică, în ultimii 20 de ani, în principal din cauza deşertificării, care provoacă daune suplimentare pentru economia Chinei.

Alte referate despre: desertul gobi, desertul gobi referat, referat desertul gobi

Desertul Atacama

Masele de aer rece se reincalzesc la coborare, fiind astfel capabile sa absoarba mai multa umidiate. De aceea precipitatiile sunt foarte rare in aceasta regiune, ceea ce provoaca desertificarea unor suprefete intinse ale continentului. Distanta dintre aceste suprafete si tarm poate fii ata de mare , incat vanturile marine cald pierd prematur din imditate, sub dforma ploilor.

Alte referate despre: desertul atacama, desertul atacama referat, referat desertul atacama

Deplasarea polilor

In acelasi timp, in ceea ce este astazi Africa de nord (acea portiune care intereseaza in primul rind capitolul de fata), Sahara era pe atunci un teritoriu locuit si foarte fertil. Ce anume il facea sa fie? O mare cantitate de apa care provenea probabil din faimosul sau fluviu. Caci, vorbind despre cursul sau modificat din acele vremuri, tirindu-se ca un sarpe lenes prin cimpiile inverzite ale Saharei, Cayce conchidea: Nilul se varsa in oceanul Atlantic.

Alte referate despre: deplasarea polilor terei, deplasarea polilor magnetici, polii magnetici deplasare

Africa

Desertul este lipsit de aproape orice fel de precipitatii, singurele zone izolate irigate de raurile subterane ce izvorasc din Muntii Atlas fiind oazele. In est, apa Nilului face pamantul fertil pe portiuni restranse.

Alte referate despre: africa de sud referat, clima africii, despre africa

Australia - prezentare power point

Intersectarea Desertului Simpson cu aceste bazine interioare estompeaza distinctiile fizice dintre aceste regiuni. In Australia activitatea vulcanica a incetat doar in ultimele milioane de ani si exista multa activitate seismica in Platoul Estic si Vestic. Cealalta caracteristica geografica importanta a Australiei este marea din dreptul coastei tropicale a Queensland-ului . Marea Bariera de Corali , cel mai mare recif coralier din lume , are o lungime de peste 2.000 km si este clar vizibila din cosmos.

Alte referate despre: australia, referat australia, australia referat

Peru

Peru este a treia tara ca marime din America de Sud avand capitala la
Lima si consta in trei regiuni orientate nord-sud. In vest se gaseste
desertul Atacama, mai intins in nord, cu dune de nisip imense. Mai
spre sud,coasta este adesea stancoasa, cu siruri de dealuri.

Aproximativ 50 de rauri strabat desertul,pornind din Anzi, care in
interior depasesc inaltimea de 5000m. Huascaran, cel mai inalt varf
atinge 6768 m, si multi dintre munti sunt vulcanici. Cele doua lanturi
principale, Cordillera Occidentala si Cordillera Orientala, sunt
separate de un platou inalt pe care se afla Lacul Titicaca, cel mai
mare lac din America de Sud (6900 km).La est de Anzi, solul este
puternic inclinat pana in Bazinul Amazon sau regiunea selvas,ocupand
62% din uscat.

Desetul este mentinut racoros prin influenta curentului litoral rece
Humboldt,desi in nord exista izbucniri ocazionale de vreme calda si
umeda, asociata cu un curent ...

Alte referate despre: referat peru, peru, peru referat

Australia

Intre Scutul Vestic si Platoul Estic sunt trei bazine interioare
-Bazinul Murray , Bazinul Carpentaria , Bazinul Eyre . Acestea se
numesc impreuna Marele Bazin Artezian , care are in cea mai mare parte
mai putin de 300 m peste nivelul marii . In nord , partea mai mare a
Bazinului Carpentaria este inundat de Golful Carpentaria . Bazinul
Eyre contine Lacul Eyre care la 15 m sub nivelul marii este cel mai
jos din Australia . Intersectarea Desertului Simpson cu aceste bazine
interioare estompeaza distinctiile fizice dintre aceste regiuni

Alte referate despre: economia australiei, australia si oceania, australia capitala

Egipt

Tara are o clima subtropicala, marcand diferente destul de semnificative intre diferitele zone ale tarii, zona Alexandriei fiind afectata si de clima mediteraneana.In partea de nord, Egiptul este scaldat de Marea Mediterana si in partea de est, de Marea Rosie. Intre desert si tarmul muntos al Marii Rosii, intregul teritoriu este strabatut de fluviul Nil.
Vegetatia saraca este alcatuita din specii mediteraneene in nord (palmier, lotus, leandru) si specii xerofite in desert. Se remarca oazele in care cresc curmali.

Alte referate despre: egiptul antic, egiptul antic referat, arta egiptului antic

Vietuitoare rare

9.O planta bine adaptata la soarele si la furtunile de nisip din Desertul Kalahari si din Desertul Namibiei este FELINARUL BOSMANILOR, numita asa deoarece seva vascoasa din tulpina ei contine ceara, grasimi si o substanta cleioasa, este inflamabila,iar daca este aprinsa arde cu flacara vie. Planata nu depaseste 15 cm inaltime, are flori roz sau purpurii sub forma de cupe, tulpina este cu spini, iar frunzele arse emana un miros aromatic placut asemanator cu cel de tamaie.

Alte referate despre: vietuitoare rare, vietuitoare rare referat, informati despre vietuitoare rare

Originile imperiului roman

Multe familii conducătoare erau cunoscute sub numele de patricians si cei care nu erau in aceasta categorie purtau denumirea de plebeians. Unii din aceasta categorie (plebeians) precum bancherii si negustorii erau mai bogaţi iar restul erau simpli fermieri dar ca cetăţeni romani aveau toţi dreptul dea vota, femeile nu aveau dreptul la vot fiindcă nu erau considerate ca cetăţeni. Femeile erau dependente de taţi si soţi pentru ca nu aveau drept la vot, in anumite feluri semănau cu sclavii care erau dependenţi de stăpâni si ca sclavi nu aveau dreptul al vot.

Alte referate despre: originea imperiului roman, originile imperiului otoman, originea imperiului bizantin

Alone on a desert island

I saw that it’s around six o’clock, and I was hungry, so I looked for something to eat. I found a kind of berry which looked eatable to me, and I tried it. It was sweet, and tasty, so I put some in my pockets too, and I returned to the shelter. I was waiting for someone to show up, but nobody did. I was all alone, and as the night settled in, I was starting to feel more and more frightened. I kept on hearing the sound of the ocean, the wind blowing through the trees and I couldn’t get any sleep all night.

Alte referate despre: alone on a desert island, desert island, alone on a deserted island

Crocodilul de Nil

Dar atunci cand animalul este sub apa aceasta comunicare se intrerupe, si astfel inima si creierul primesc doar sange oxigenat. Numarul pulsatiilor pe secunda oscileaza intre 22 si 47.

Animalul poate sa stea cu gura deschisa sub apa fara ca plamanii sai sa fie invadatzi de apa.Cand animalul se scufunda complet doua valve blocheaza automat narile, impiedicand patrunderea apei. Cei 2 plamani de forma ovaida,impartiti in cavitati cu pereti alveolari aspira aerul prin sutine intocmai ca pistonul unei siringi. Ficatul indeplineste rolul pistonului, miscandu-se sub efectul contractiei muschilor. Simtul mirosului este foarte dezvoltat ca si auzul de altfel crocodilul avand o ureche interna cu o structura combatibila cu aceea a vertebratelor superioare.

Alte referate despre: crocodilul de nil, referat crocodilul de nil, crocodilul de nil referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.16 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK