Referat desfacerea casatoriei prin divort

Desfacerea casatoriei prin divort

Desfacerea casatoriei prin divort
Din punctul de vedere al sociologiei, familia reprezinta “grupul social fundamental, care asigura mentinerea continuitatii biologice a societatii prin procreare, ingrijirea si educarea copiilor, precum si mentinerea continuitati culturale prin transmiterea catre descendenti a limbii, obiceiurilor, modelelor de conduita” .
Desfacerea casatoriei prin divort

Nivel: Facultate
Dimensiune: 13kb
Downloads: 29
Materia: Drept

Procedura divortului

În mod normal, casatoria înceteaza doar odata cu decesul unuia dintre soti. Dar în viata pot interveni împrejurari dintre cele mai diverse, ce pot duce la imposibilitatea continuarii casatoriei. Tocmai de aceea, majoritatea legislatiilor permit desfacerea casatoriei prin divort.
Dispozitii ce trateaza tema divortului sunt prezente atât în Codul familiei unde se gasesc normele materiale (art. 37-44 C.fam.), cât si în Codul de procedura civila unde sunt normele procedurale (art. 607-619 CPC).

Alte referate despre: procedura divortului, procedura divortului referat, referat procedura divortului

Disolutia familiei prin divort

Etapele disoluţiei căsătoriei
Stările conflictuale şi eroziunea
Acestea pot apărea mai devreme sau mai târziu având efecte de disoluţie şi eroziune a vieţii conjugale prin manifestarea satisfacţiei faţă de convieţuirea în cuplu.

Alte referate despre: disolutia familiei prin divort, ranile familiei adulterul divortul avortul, disolutia familiei

Casatoria in dreptul roman si contemporan

Concubinajul nu este interzis de lege, dar nici nu i se pot aplica, prin analogie, dispoziţiile legale referitoare la căsătorie. Între concubini se pot face convenţii, dacă acestea ar respecta condiţiile de valabilitate din dreptul comun.

Alte referate despre: casatoria in dreptul roman si contemporan, referat casatoria in dreptul roman si contemporan, referate casatoria in dreptul roman si contemporan

Desfiintarea casatoriei

4 - Ion P.Filipescu, TRATAT DE DREPTUL FAMILIEI, Ediţia a V-a, Bucureşti, 2000, Ed. AllBeck, p.177;
5 - Adrian Pricopi, DEPTUL FAMILIEI, Bucureşti, 2005, Ed. Fundaţia România Mare, p.23;
6 – Ibidem 5, p.24.

Alte referate despre: desfiintarea casatoriei, referate dreptul familiei desfiintarea casatoriei, desfiintarea casatoriei romane

Procedura divortului

Desfacerea casatoriei nu mai reprezinta doar o problema de ordin personal, ci si social, divortul intervenind "numai in cazuri exceptionale", adica atunci cand "datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil
vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea" ei, vorbindu-se chiar despre principiul incheierii casatoriei pe viata .

Alte referate despre: procedura divortului drept procesual civil, procedura divort, procedura divortului dreptu procesual civil

Persoana fizica - Drept civil

CAPACITATII DE EXE RESTRANSA
CAND MINORUL DE 14 ANI POATE INCHEIA ACTE JURIDICE DAR ACESTEA SE INCHEIE NUMAI CU INCUVIINTAREA PREALABILA A OCROTITORULUI LEGAL (PARINTI , TUTORE ).
IN UNELE CAZURI PENTRU INCHEIEREA ANUMITOR ACTE JURIDICE CIVILE ESTE NEVOIE IN AFARA ACORDULUI OCROTITORULUI LEGAL SI DE CEL AL AUTORITATII TUTELARE.
EXISTA UN NR LIMITAT DE ACTE JURIDICE INTERZISE MINORULYUI DE 14 –18 ANI : DONATII, IPOTECA , GAJ.
INCETAREA CAPACITATII DE EXE RESTRANSA:
- MINORUL DOBANDESTE CAPACIT DEPLINA CAND IMPLINESTE 18 ANI ( IAR IN CAZUL CASATORIEI FETELE DE 16 RESPECTIV 15 ANI.
IN CAZUL CASATORIEI INCETAREA CAPACIT DE EXE RESTRANSA , NU ESTE DEFINITIVA , FIIND REVERSIBILA ,IN CAZUL DECL NULITATII CASATORIEI ( DACA FEMEIA NU A IMPLINIT 18 ANI SI A FOST DE REA CREDINTA)
- MINORUL ESTE PUS SUB INTERDICTIE JUDECATOREASCA
- MINORUL DECEDEAZA
ACTELE CARE SE INCHEIE CU MINORII CARE NU AU IMPLINIT 14 ANI SUNT ANULATE PENTRU INCAPACITATE, CHIAR DACA NU EXISTA LEZIUNE.
DACA MINORII ...

Alte referate despre: persoana fizica drept civil, persoana juridica drept civil, persoana fizica -drept civil

Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei

Daca actiunea se poate intenta impotriva mostenitorilor pretinsului tata, cu atat mai mult ea se poate continua impotriva lor, atunci cand pretinsul tata a decedat in timpul procesului.

Alte referate despre: actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, stabilirea paternitatii din afara casatoriei, referat stabilirea paternitatii din afara casatoriei

Incetarea casatoriei

c) Comunitatea de bunuri încetează. Partea din bunurile comunecare se cuvenea soţului decedat formează masa succesorală împreună cu celelalte bunuri ce i-au aparţinut şi se va diferi moştenitorilor. Soţul supravieţuitor are chemare la moştenire conform prevederilor Legii nr.319/1944.

Alte referate despre: incetarea casatoriei, incetarea casatoriei referat, referat incetarea casatoriei

Noutati in materia logodnei si casatoriei din perspectiva noului cod civil

In cadrul caracterelor juridice ale casatoriei putem analiza trei situatii speciale respectiv: concubinajul, logodna si casatoria conventionala ( dreptul de folosinta al sotilor asupra locuintei commune si reproducerea asistata medical).

Alte referate despre: reglementarea nulitatii casatoriei in noul cod civil, conditiile de fond ale casatoriei in noul cod civil, noutati in materie de ambalaje

Dreptul muncii

Conform art. 130, alin. 1 din Codul muncii, contractul de munca poate fi desfacut din initiativa unitatii, in cazul cand:
a) unitatea isi reduce personalul prin desfiintarea unor posturi de natura celui ocupat de cel in cauza ca urmare a reoganizarii;
b) unitatea isi inceteaza activitatea prin dizolvare;
c) unitatea se muta in alta localitate si are posibilitatea sa-si asigure pe plan local cadrele necesare;

Alte referate despre: dreptul muncii, referate dreptul muncii, referat dreptul muncii

Casatoria - Definitii si conditii de fond la incheierea ei - Aspecte teoretice

In doctrina s-au axprimat numeroase opinii cu privire la natura juridica a casatoriei care pot fi grupate in trei teorii:
-teoria contractuala, potrivit careia casatoria este considerata un contract, caracteristica Codului civil de la 1865 (care a reglementat relatiile de familie pana la aparitia Codului familiei)

Alte referate despre: conditii de fond la incheierea casatorie, conditii de fond la incheierea contractului individual de munca, conditiile de fond la incheierea casatoriei

Impozite pe profit sau impozite pe venitul capitalului

2.Impozitul pe care fiecare persoana este obligata sa il plateasca trebuie sa fie bine precizat si nu arbitrar. Epoca (adica termenul) de plata, modalitatea si suma de plata trebuie sa fie clare si evidente, atat pentru contribuabili, cat si pentru orice alta persoana.
3.Orice impozit trebuie sa fie perceput la timpul si modul care reies a fi cele mai convenabile pentru contribuabil ca sa-l plateasca.
4.Orice impozit trebuie sa fie astfel conceput incat sa scoata si sa “instraineze din buzunarele” populatiei cat mai putin posibil, peste atat cat poate aduce in tezaurul public al statului.

Alte referate despre: impozit pe profit sau impozit pe venit, impozit pe profit sau impozit pe venit micro, referat impozitul pe profit si impozitul pe venit

Casatoria - datini si obiceiuri

Primul pas spre intemeierea unei familii este casatoria. De aceea,
oricine doreste sa faca acest pas planuieste evenimentul cu ceva timp
inainte ,astfel incat totul sa se petreaca in cele mai bune conditii
si sub conditii prielnice. Legate de aceste conditii exista cateva
superstitii mostenite de la bunici, unele respectate cu strictete
altele mai putin.

Alte referate despre: datini si obiceiuri de craciun, datini si obiceiuri de iarna, viata religioasa oglindita in creatii populare in datini si obiceiuri

Evolutia casatoriei si familiei in istoria dreptului romanesc

Ea devine apoi element de stabilitate sociala, deoarece relatiile din cadrul ei dau tonul relatiilor din societate.Numele de familie vine din famulus ("sevitor"), care inseamna potrivit "Dictionarului etimologic al limbii latine", "ansamblul sclavilor si al servitorilor ce traiau sub acelasi acoperis". Familia ajunge sa cuprinda agnati, rudele pe cale paterna, cognati, rudele pe latura materna, devenind in cele din urma gens (comunitate formata din rudele de acelasi sange). Familia, ca nucleu social, inregistreaza o evolutie continua, existand in forme diferite de-a lungul istoriei.

Alte referate despre: evolutia casatoriei si familiei in istoria dreptului romanesc, evolutia casatoriei si familiei in istoria dreptul romanesc, evolutia casatoriei si familiei istoria dreptului romanesc

Activitatile de aprovizionare - desfacere (vanzare)

In economia tarilor dezvoltate se apreciaza ca, prin actiunea sectorului aprovizionare materiala se pot reduce costurile de productie cu circa 5-10%. Semnificatia sensului de actiune este relevanta daca avem in vedere ca intr-un orizont de timp definit (mediu sau lung) intre sursele potentiale de crestere a profitului reducerea costurilor va reprezenta o cale prioritara.

In literatura si practica de specialitate se apreciaza in tot mai mare masura ca activitatea de aprovizionare materiala reprezinta un "centru de profit" si nu unul de cheltuieli. Subsistemul aprovizionare materiala se manifesta ca "centru de profit" prin controlul pe care il poate avea asupra costurilor specifice, cum sunt: costurile de achizitie, costurile de gestiune, costurile suplimentare de prelucrare etc.

Alte referate despre: activitatile de aprovizionare-desfacere vanzare, activitatea de aprovizionare si de vanzare, activitatea de aprovizionare si desfacere referat

Contabilitatea unei firme

La acesta se mai adauga si fructuatiile de curs valutar ce duce la
modificari frecvente a pretului de productie a buteliei de aragaz si
de asemenea si a pretului de desfacere catre populatie.

Alte referate despre: contabilitatea unei firme, contabilitatea unei firme bar -caiet practica, contabilitatea unei firme de transport

Primul razboi

Anglia si Franta, vechi state industriale si posesoare ale unor mari imperii coloniale, au fost depasite de unele state – Germania si S.U.A. , care au cunoscut o puternica dezvoltare industriala.
Pe 28 iunie 1914 , mostenitorul tronului austro-ungar , arhiducele Franz Ferdinand, impreuna cu sotia sa sunt asasinati la Sarajevo. Autorii sunt un grup de tineri sarbi , din Bosnia.. O luma mai tarziu incepe razboiul .

Alte referate despre: primul razboi mondial, primul razboi mondial referat, referat primul razboi mondial

Introducere in conceptul de marketing

Clientul este cineva care ne aduce dorintele sale. Sarcina noastra este de a satisface aceste dorinte cu un profit pentru ambele parti.Clientul nu reprezinta o statistica seaca, ci un om in carne si oase, de multe ori cu idei preconcepute sau gresite.Clientul nu este cineva cu care sa te certi sau caruia sa-i pui la indoiala capacitatea intelectuala. Nimeni pana acum nu a iesit invingator din cearta cu un client.

Alte referate despre: conceptul de marketing, conceptul de marketing referat, locul marketingului serviciilor in evolutia conceptului de marketing
Referate afisate : 19
Medie note: 8.06 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles