Referat despre atena

Atena - perioada antica

Râul Cephisos cuge spre vest, nu departe de oraș și este alimentat de două râuri mai mici, Eridandos și Iissos, la nod și la sud de Acropolă, ce avea să fie Acropola unui mare oraș, era inițial orașul însuși . Atena părea să aibe avantaje puternice, acropola se ridica deasupra câmpiei și stâncile abrupte nu erau prea confortabile atacatori. Urme ale unui palat micenian au fost descoperita aproape de centrul părți nordice și ziduri puternice cu multe fațade fuseseră construite în jurul acestei zone în secolul al XIII î.Hr. . Aceste zidur par să fi fost puternic influiențate de zidurile Argolidei cu care se aseamănă mult .

Din punct de vedere al origini, ateneieni se lăudau că sunt o populaţie autohtonă, de rasă pură, nefiind niciodată cuceriţi de alţii, dar Tucidide comentează acid afirmaţia arătând ,, că acest lucru se întâmplase, totuşi, deoarece Atica avea un sol sărac, chiar dacă forţa Acropolei nu era deloc irelevantă” . În ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 346kb
Downloads: 2227
Materia: Istorie

Orasul Atena

La Atena , copiii erau crescuţi de către tată până la 18 ani , acest lucru constituind o îndatorire civică . Băieţii începeau şcoala la 7 ani , iar fetele erau educate acasă . Taţii erau responsabili cu întreţinerea familiei , fie muncind , fie investind în pământ sau comerţ Mamele erau responsabile cu aprovizionarea şi administrarea sclavilor care aduceau apă de la fântânile publice , găteau , făceau curat şi îngrijeau copiii.

Alte referate despre: orasul atena, caracteristici geografice ale orasului atena, despre orasul atena

Grecia antica

Locuitorii Atenei au avut însă o altă idee. La sfârşitul anilor 500 î.e.n., aici s-a născut prima democraţie – “domnia poporului”. Influenţele acestei revoluţii s-au făcut simţite în toată lumea antică, ajungând să dăinuie până în zilele noastre. Nu exista un conducător unic, ci o adunare cetăţenească alcătuită din cetăţeni de sex masculin, care se întruneau de 40 de ori pe an pentru a vota deciziile de stat. Cei care stabileau programul întrunirilor şi puneau în aplicare decretele erau membrii unui consiliu alcătuit din 500 de oameni, aleşi prin tragere la sorţi să îndeplinească această funcţie timp de un an.

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, referat grecia antica

Egiptul Antic

Odata cea mai bogata si puternica natiune in lumea antica, Egiptul isi pierdea puterea incetul cu incetul. Cucerit de persi in 525 i.H., taramul faraonilor avea sa ramana teritoriul imperiilor straine pentru urmatorii 1000 de ani. Dupa persi au venit grecii si apoi romanii. Dar nici macar acele mari imperii nu au putut sterge cu totul traditiile egiptenilor antici. La fel ca piramidele si templele antice, spiritul faraonilor a razbatutmult dupa ce cuceritorii s-au retras.

Alte referate despre: egiptul antic, egiptul antic referat, arta egiptului antic

Atena

Ionicul are coloana mai verticalizata, capitelul mai bogat arcuit si profilurile mai jucate. Distinctia însa se exprima mai clar prin felul în care ionicul umplea registrul frizei cu o panda continua de sculpturi fata de banda dorica. Asa ca Parthenonul se înfatisa în afara cu metopele sculptate, iar pe dinauntru cu friza continua a reliefului Ionic, care înconjoara încaperea în care se afla statuia Atenei Parthenos. Pe reliefurile statuii, apare lupta zeilor cu gigantii, lupta lapitilor cu centaurii si lupta atenienilor cu amazoanele.

Alte referate despre: atena, atena antica, sparta si atena

Razboiul Peloponeziac

Era folosit in cazul in care cetatea era atacata , drept arma defensiva. De obicei , arcasii stateau pe zidurile cetatilor pentru a elimina cat mai multi ardversari si pentru a fi cat mai bine protejati. Datorita vitezei pe care o poate atinge o sageata , aceasta poate trece prin diferite materiale cu grosimea de 40 - 45 cm indiferent de densitatea si structura acestora. Mai este folosit de arcasii calareti drept arma de atac-aparare.

Alte referate despre: razboiul peloponeziac, referat razboiul peloponeziac, cratip istoria razboiului peloponeziac

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice - Acropolele Atenei au fost locuite încă din Neolitic. Încă din 1400 i. Hr. a fost fortificata asemenea Micenei, Tyrnisului, sau alte cetăţi din Epoca Bronzului. La acea vreme si in următoarea epoca, anume „epoca obscura”, in care s-a realizat răspândirea populaţiei pe majoritatea teritoriului, Atena a fost una din micile state din Attica.

La mijlocul secolului al IX-lea i. Hr., teritoriul înconjurător incluzând micul port Pireu, a fost încorporat in orasul-stat Atena. Cand monarhia a fost inlocuita de aristocratia nobililor, oamenii simpli aveau putine drepturi. Orasul era controlat de aeropagus (Consiuliul celor batrani), care intrunea trei, si mai tarziu 9 magistrati, sau arhonti, care erau responsabili ...

Alte referate despre: cetatea atenei si institutiile ei democratice, cetatea atenei, cetatile atenei

Razboiul peloponesiac

Ce reprezinta Liga attiko-delica?
Liga maritimă attiko-dellică, sau Liga de la Delos, cum mai este cunoscută, reprezintă o consecinţă a înfrângerii lui Xerxes şi o concurentă a Ligii peloponesiace. Imediat după bătălia de la Mykale, Atena, datorită lui Aristeides, pune bazele Ligii de la Delos, constituită dintr-un număr de insule şi de polisuri ioniene şi eoliene. Ea apărea în cadrul alianţei hellenice condusă de Sparta, cu rolul de a continua războaiele medice şi de a-i proteja pe hellenii mikroasiatici.

Alte referate despre: razboiul peloponesiac, razboiul peloponesiac referat, referat razboiul peloponesiac

Maraton

Miltiade, strateg al Atenei, va relateaza, onorati cetateni atenieni , gloriosele fapte e vitjie de la Maraton. Aflandu-ma la Atena, am auzit cu strangere de inima de debarcarea imensei armate persane pe campia de la Maraton.Calauzit de zei nu m-am speriat, ca ceilalti strategi ci am propus ca dusmanul sa fie imediat atacat chiar daca egoista.Sparta nu ne-a trimis ajutoare.


Alte referate despre: batalia de la maraton, eroul de la maraton, maraton

Atena

Ionicul are coloana mai verticalizata, capitelul mai bogat arcuit si profilurile mai jucate. Distinctia însa se exprima mai clar prin felul în care ionicul umplea registrul frizei cu o panda continua de sculpturi fata de banda dorica. Asa ca Parthenonul se înfatisa în afara cu metopele sculptate, iar pe dinauntru cu friza continua a reliefului Ionic, care înconjoara încaperea în care se afla statuia Atenei Parthenos.

Alte referate despre: zeita atena, atena referat, atena si sparta

Atena

În cadrul Jocurilor Olimpice mai existau meciuri de box, alergări, întreceri de lupte şi petatlon. În limba greacă “pente” înseamnă cinci, iar “atlon” – întrecere. Deci pentatlonul era o combinaţie de cinci discipline sportive diferite. Concurenţii trebuiau să alerge, să sară în lungime, să arunce discul şi suliţa şi să se lupte. Învingătorii purtau pe cap o cunună de frunze de măslin sălbatic.
Dansul joacă un rol mult mai important la vechii greci decât în societatea modernă. Dansul nu este o doar o distracţie ci expresia spontană a unor sentimente profunde (bucurie, tristeţe). Pe lângă dansurile solemne, se cunoşteau dansurile violente şi lascive , numite cordax. Sparta a fost una din cetăţile unde dansul era la mare cinste. Muzica era unul din elementele de cult şi puţine ceremonii religioase se desfăşurau fără cântece. Muzica era acompaniamentul necesar al poemelor şi al “corurilor de dansatori” şi umplea lungile intermedii ...

Alte referate despre: referat atena, sparta si atena referat, acropole atena

Bulimie si Anorexie

Desigur nu este nici un motiv de a se ingrijora pentru asa ceva.
Primii pasi spre o alimentatie normala
Este important sa nu te ocupi doar de identificarea cauzelor dereglarii obiceiurilor tale alimentare ci sa si incercerci sa adoptezi un comportament alimentar sanatos.

Alte referate despre: bulimie si anorexie, bulimia si anorexia, bulimia si anorexia la adolescenti referat

Politologie

În epoca contemporana, statul de drept reprezinta tot mai mult
elementul esential al puterii politice din diferite tari, constituind
un factor de baza al progresului general. Tarile cu traditie în statul
de drept sunt în acelasi timp cele mai dezvoltate, prospere, dpdv
economic, stabile dpdv politic si cu o viata spirituala bogata.

Alte referate despre: referat politologie, politologie, referate politologie

Ateneul roman - Edificiu - simbol al culturii nationale

Putini stiu astazi ca Palatul Ateneului Roman s-a cladit cu banii dintr-o subscriptie publica, in urma organizarii unei loterii nationale (500.000 de bilete in valoare de un leu), apelul adresat cetatenilor de naturalistul Constantin Esarcu (1836-1898), fondatorul Societatii Ateneul Roman, sunand ca o chemare populara, printr-un slogan de-a dreptul comic si banal: "Dati un leu pentru Ateneu!".

Alte referate despre: cultura nationala vs cultura organizationala, cultura nationala in secolul xix-lea, cultura nationala in sec 19

Grecia

Influenta miturilor egiptene si asiatice in mitologia greaca este
urmata firesc de influenta acestora asupra romanilor dupa cucerirea
acestora. Zeii greci se numesc olimpieni , fiindca locuiau pe muntele
Olimp.C.m.importanti: Zeus=tatal zeilor
Athena=intelepciunea;Artemis=vinatoare;Ares=razboi;Afrodita=iubire. Ei
sunt umani, nemuritori si au puteri supranaturale. Ei sunt partasi la
greselile oamenilor si participa la rivalitatile
acestora,implicindu-se in razboaie si intrigi.Fiinte umane ca
Hercule,Castor si Polux devin prin bunavointa lor chiar nemuritori .

Alte referate despre: grecia referat, referat grecia, grecia - referat

Protagoras

Protagoras - Potrivit concepţiilor specifice acelui timp, aceste cursuri trebuia să fie plătite. Protagoras s-a înţeles cu ucenicul său ca el să primească 500 de drahme pentru aceast iniţiere, dar cu condiţia ca banii să-i revină în momentul când Evalthos va câştiga primul său proces. Însă timpul trecea şi Evalthos nu lua nici un proces aşa cum nu avea nici o obligaţie să-şi plătească profesorul.

Alte referate despre: protagoras, omul este masura tuturor lucrurilor protagoras, omul este masura tuturor lucrurilor protagoras comentariu

Eros si Psyhe

Ea zareste acolo “Nu departe de cursul acestei ape se inalta un palat regesc, construit nu de maini omenesti, ci cu o arta intr-adevar divina. De cum treci pragul acestui palat, simti ca te aflii in locuinta splendida si incantatoare a vreunei divinitati. Intr-adevar, tavanele, imbracate in tablii artistic sculptate in fildes si in lemn de lamai, sunt sustinute de coloane de aur. Toti peretii sunt acoperiti in intregime cu basoreliefuri in argint

Alte referate despre: eros si psyhe, eros si psyhe referat, eros

Turismul in Grecia

Primele vestigii ale unei asezari umane pe Acropole dateaza din mileniul 3-2 i.Hr. Polis hegemon al Aticii (sec 8-7 i.Hr.), Atena devine, in sec. 5 i.Hr., dupa respingerea invaziei persane si dupa intemeierea Ligii delio-atice, cel mai stralucit centru economic, politic, dar mai ales cultural, al intregii lumi grecesti. In ciuda infrangerilor in razboiul peloponesiac (404 i.Hr.) si a cuceririi macedonene (388 i. Hr.), Atena ramane metropola spirituala a Greciei, pozitie pastrata si sub dominatia romana. In timpul stapanirii bizantine si indeosebi a celei turcesti, Atena ajunge la nivelul unei umile asezari rurale cu 2-3000 loc. La 18.09.1834 devine capitala Greciei independente.

Alte referate despre: turismul in grecia, turismul in grecia referat, turismul din grecia

Grecia

O buna retea rutiera, numeroase porturi si legaturi prin ferry-car cu Italia si ins. Din arhipeleag favorizeaza accesul milioanelor de turisti, al caror nr. A sporit de 10 ori in ultimul patrar de secol, incasarile marindu-se in acelasi interval de 30 ori. Natura Grecia ocupa partea sudica a Peninsulei Balcanice si circa 2000 insule din Marea Egee, Marea Mediterana si Marea Ionica. Grecia continentala are un tarm sinuos cu golfuri si peninsule; cu exceptia partii de V a Macedoniei, nici un punct al tarii nu se afla la mai mult de 60 km de tarm; in apropierea tarmului sunt numeroase insule separate de continent prin canale. Relieful este predominant muntos (4/5 din teritoriu).

Alte referate despre: grecia, zeii greci, zeii greciei antice
Referate afisate : 19
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles