Referat despre cruciade

Cruciadele intre occident si orient

Cuvantul "cruciada" este, insa, destul de tardiv: el nu apare in latina medievala inainte de secolulului al XIII-lea, desemnand un pelerinaj militar hotarat de papa, care acorda participantilor sai privilegii spirituale si temporale si le stabileste drept tel eliberarea Mormantului lui Christos de la Ierusalim. Acesti pelerini se socoteau, astfel, "ostasi ai lui Christos", "insemnati cu semnul crucii": cruce-signati, de aici formandu-se, mai tarziu, termenul de cruciada.

Aceasta miscare trebuie mai intai riguros asezata in contextul demografic si social al Occidentului crestin din secolul al XI-lea. Tocmai atunci se termina "criza", accentuata de invaziile sarazinilor, normanzilor si, in sfarsit, de cea a ungurilor, care mai mult au demoralizat si saracit decat au depopulat un ansamblu eterogen de popoare, a caror singura trasatura comuna era crestinismullor si faptul ca il recunosteau drept sef spiritual pe papa de la Roma.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 24kb
Downloads: 441
Materia: Istorie

Cruciadele

Cruciatii au respins armata selgiucidã si au cucerit Niceea si Dorileea (mai-iulie 1097). Antiohia a rezistat sapte luni, dar în cele din urmã a fost si ea ocupatã (1098). Cruciatii au trebuit sã lupte cu musulmanii încã un an pentru a-si croi drum spre Ierusalim. Dar în anul 1099 Ierusalim a cãzut în mâinile lor.

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Cele 4 cruciade

Din toate aceste motive itinerariile maritime erau net preferabile celor terestre. De accea,inca din anul 1099 ,orasul Pisa echipeaza 120 de corabii pentru a participa la prima cruciada,sub ordinele episcopului sau. In anul urmator venetienii trimit o flota de 10 corabii cu cruciati ,iar in anul 1122 o alta flota de numai putin 300 nave sub comanda dogelui .Pe aceste nave cruciastii calatoreu intr-o inghesuiala de neanchipuit "uneori numarul lor trecea de 1000 pe o singura corabie."

Alte referate despre: cruciada copiilor, referat cruciadele, politica de cruciada a voievozilor romani

Cruciadele

Cruciadele pot fi definite ca expeditii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri si coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au aparut într-o societate aflata în plina expansiune politica si militara si sunt o întregire a procesului de colonizare petrecut în Europa, la ele participând toate clasele si paturile sociale. Aspectul religios consta în faptul ca aceste expeditii au fost însotite, la început, de o ideologie crestina. Proclamate ca "razboaie sfinte", ele au fost organizate în numele eliberarii asa numitelor "locuri sfinte" (Ierusalimul), de sub dominatia musulmana. Caracterul religios al cruciadelor explica de ce conducerea lor a revenit papalitatii al carei rol, pe plan international, se afirma în secolul al XI-lea.

Alte referate despre: referat cruciade, referat despre cruciade, cele 8 cruciade

Cruciadele

Caracterul şi cauzele cruciadelor
Cruciadele pot fi definite ca expediţii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri şi coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au apărut întro societate aflată în plină expansiune politică şi militară şi sunt o întregire a procesului de colonizare petrecut în Europa, la ele participând toate clasele şi păturile sociale.
Aspectul religios constă în faptul că aceste expediţii au fost însoţite, la început, de o ideologie creştină. Proclamate ca „războaie sfinte”, ele au fost organizate în numele eliberării aşa numitelor „locuri sfinte” (Ierusalimul), de sub dominaţia musulmană. Caracterul religios al cruciadelor explică de ce conducerea lor a revenit papalităţii al cărei rol, pe plan internaţional, se afirmă în secolul al XIlea.
Orientul Apropiat (Bizanţul, Siria, Palestina, Egiptul), fiind mai dezvoltat din punct de vedere economic şi cultural decât Occidentul, ...

Alte referate despre: cruciada 1, cruciadele in evul mediu, despre cruciade

Cruciadele

Cruciadele au fost campanii militare ale crestinismului catolic, cu scopul de ocupare ale unor teritorii din Palestina, cu lacasuri de cult biblice, teritorii care nu au apartinut niciodata in trecut vreunei tari europene. Cruciadele

Alte referate despre: tarile romane in cruciada antiotomana in evul mediu, cruciada, cruciadele din evul mediu

Cruciadele

Introducere
Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari. Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon. In secolele 11-13, numarul oraselor a crescut spectaculos, inflorirea lor impunand forme de viata, de cultura si de gandire noi, ce anuntau viitorul progres social.In secolul 11, orientul era cunoscut europenilor doar din povestirile pelerinilor sau ale negustorilor.Pana la cruciade , prin Orient se intelegea, propriu-zis, Orientul Apropiat, si era concentrat ...

Alte referate despre: cruciada tarzie, cele 4 cruciade, cruciadele tarzii

Cruciadele

Prima cruciada, capturarea Ierusalemului (1099), întemeierea statelor
crestine

Alte referate despre: informatii despre cruciade, urmarile cruciadelor, cruciade referat

Cruciadele

Petcu Andrei
,,Istoria culturii si civilizatiei”-vol.5
Operatiunile militare de cea mai mare anvergura pe care le-a întreprins Occidentul medieval, cruciadele au constituit si sub alte raporturi un moment semnificativ al istoriei civilizatiei. Considerate mult timp(pană către 1806) exclusiv sub raportul lor religios,in realitate aceste expeditii au avut drept cauze(si rezultate) elemente de natura diferita economice, sociale, politice, morale, -desi au fost mobilizate si s-au desfasurat sub lozinca ,,razboiul sfânt”,de eliberare a Ierusalimului si a ,,Sfîntului Mormânt ” de sub ocupatia ,,păgânilor” musulmani.

Alte referate despre: politica de cruciada, prima cruciada, politica de cruciada a voievozilor

Politica de cruciada a voievozilor romani

-„campania cea lunga” (1443 – 1444) s-a incheiat cu seccese si cu pacea avantajoasa de la Seghedin;
-in 1444, Iancu a fost invins de turci la Varna;
-intre 1446 – 1452, Iancu a fost guvernator al Ungariei;
-in 1448, Iancu a fost infrant la Kossovopolje (Campia Mierlei);
-in 1453 Mehmed al II-lea a cucerit orasul Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin (azi Istanbul);
-la Belgrad, in 1456, Iancu i-a invins pe turci;
-a murit langa Belgrad si a fsot inmormantat la Alba Iulia in 1456.

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor romani referat, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv xvi, eseu politica de cruciada a voievozilor romani

Politica de cruciada a voievozilor romani in sec XIV - XVI

Alt voievod este Iancu de Hunedoara (1441-1456)
Iancu de Hunedoara a fost principalul organizator al rezistenţei antiotomane. A fost posibilă coalizarea tuturor forţelor din zonă, iar Iancu era considerat omul potrivit pentru a îndeplini acest obiectiv îndrăzneţ. În 1441,el începe campaniile pentru alungarea turcilor de la hotarele ţării sale, învingând pe beiul Semendria în Serbia.

Trece apoi în Ţara Românească şi instalează un domn fidel, favorabil unei campanii antiotomane. Ulterior, în septembrie 1442, obţine o nouă victorie, pe râul Ialomiţa. Iancu începe organizarea unei cruciade cu scopul de a-i alunga definitiv pe otomani din Eropa.

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv - xvi, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv-xvi, scrib politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv xvi

Cruciade

Cruciada I-a. Spre sfârsitul secolului încrederea în fortele proprii
al Europei Occidentale crescuse într-o asemenea masura încât
domnitorii ei s-au considerat în stare sa porneasca expeditii militare
de anvergura mai mare, ceea ce a rezultat prima cruciada din 1096,
pusa la cale de papa Urban al II-lea . Cavalerii ( o suta de mii) au
pornit spre bazinul estic al Marii Mediterane cu scopul de a recuceri
Pamântul Sfânt de la musulmani.

Alte referate despre: referat istorie cruciadele, politica de cruciada a domnitorilor romani, cruciadele evul mediu

Prima cruciada

Ţăranii au suferit pierderi grele, căci pentru un asemenea gen de înfruntări nu erau pregătiţi. Duceau lipsă de alimente şi de arme, ceea ce a făcut ca pe drum să comită prădăciunii din cauza cărora au fost prigoniţi de localnici, cu toată cruzimea. Cu toate acestea Petru şi oastea lui au ajuns, la începutul lui august 1096, înaintea porţilor Constantinopolului, la două saptămâni după sosirea trupei lui Walter.

Alte referate despre: prima cruciada in evul mediu, prima cruciada referat, primele cruciade

Efectele Cruciadelor asupra Tarilor Romane

Trebuie să precizăm faptul că ne vom referi cu precădere în cuprinsul studiului nostru la repercursiunile Cruciadelor asupra spaţiului balcanic şi asupra Ţărilor Române, pornind de la premisa că această zonă a Europei s-a aflat într-o strânsă legătură culturală, spirituală, politică şi economică cu Imperiul Bizantin, a cărui prăbuşire în anul 1204 va marca decisiv starea de lucruri în arealul geografic amintit.

Alte referate despre: efectele globalizarii asupra tarilor in curs de dezvoltare, efectele globalizarii asupra tarilor dezvoltate, efectele globalizarii asupra tarilor slab dezvoltate
Referate afisate : 14
Medie note: 8.12 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles