Referat despre finlanda

Finlanda

Plante şi animale
Aproximativ trei pătrimi din Finlanda este acoperită de păduri. Excepţie face extrema sudică, unde sunt arini, arţari şi ulmi, pădurile sunt majoritatea de conifere, dominate de molizi şi pini. În Finlanda trăiesc aproape 1 200 de specii de plante şi ferigi şi vreo 1 000 de varietăţi de licheni.

Printre animalele sălbatice se numeră: urşii, lupii şi vulpea polară , toate găsite mai ales în zona cea mai puţin populată din regiunile de nord. Renul, domesticit de sami(laponi), a dispărut în sălbăticie. Cuiburile gâştelor sălbatice, lebedelor, ptarmiganului şi fluierarului auriu sunt peste tot cuprinsul nordului Finlandei. Printre peştii de apă dulce se încadrează bibanii, somonii, păstrăvii şi ştiucile. Principalii peşti de apă sărată sunt codul, scrumbia şi egrefinul. Balenele pot fi observate de pe coastă.

Solurile
Soluri cenuşii de munte predomină ţinuturile interioare. Treimea nordică a Finlandei este acoperită ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 282kb
Downloads: 14
Materia: Geografie

Europa - caracterizare generala

Europei de- a lungul Muntilor Ural, pe fluviul Ural, Marea Caspica,
nordul Muntilor Caucaz, Marea Neagra, Stamtoarea Bosfor, Marea
Marmara, Stramtoarea Dardanele, Marea Egee si Marea Mediterana

Alte referate despre: tari si capitale din europa, turismul in europa, europa

Suedia

Suedia, stat puternic industrializat în nordul Europei, care ocupă partea estică şi nordică a Peninsulei Scandinave, situat între Norvegia, Finlanda, Marea Britanie (Golful Botnic) şi strâmtorile daneze.

Alte referate despre: minunata calatorie a lui nils holgersson prin suedia, suedia, referat suedia

Clima in Suedia

Regatul Suedia (Konungariket Sverige) – statul în Europa de Nord, în partea de est şi sud al peninsulei Scandinave. La vest este vecină cu Norvegia, la nord-est – cu Finlanda. Din partea de est şi sud este scăldată de Marea Baltică şi golful Botnic. În componenţa Suediei intră 2 insule mari din Marea Baltică – Gotland şi Eland.
Este membru al Uniunii Europene.Clima in Suedia

Alte referate despre: clima in suedia, clima din suedia, clima vegetatie suedia

Norvegia

Norvegia.Asezare: Stat in Europa septentrionala, cuprinzand partea occidentala a Pen. Sacandinave. Suprafata: 324,2 mii km² Populatia:4 mil. loc. (1976) Limba de stat: Norvegiana. Capitala:Oslo. Orase principale:Bergen, Trondheim. Impartirea:Este impartit in 19 districte.

Alte referate despre: capitala norvegiei, pozitia economico geografica a norvegiei, conditiile si resursele naturale norvegia si italia

Alpii Scandinaviei

Rocile din care sunt alcatuiti M-tii Scandinaviei sunt diverse, cele mai raspandite fiind rocile foarte vechi, puternic metamorfozate, in deosebisisturile cristaline(roci formate prin procesul de metamorfismal altor roci sub actiunea presiunii), gnaise, granite,dar si gresii, calcare, etc.

Alte referate despre: alpii scandinaviei, alpii scandinavici, alpi scandinaviei

Despre Finlanda

Plante si animale
Aproximativ trei patrimi din Finlanda este acoperita de paduri. Exceptie face extrema sudica, unde sunt arini, artari si ulmi, padurile sunt majoritatea de conifere, dominate de molizi si pini. In Finlanda traiesc aproape 1 200 de specii de plante si ferigi si vreo 1 000 de varietati de licheni. Printre animalele salbatice se numera: ursii, lupii si vulpea polara , toate gasite mai ales in zona cea mai putin populata din regiunile de nord.

Alte referate despre: finlanda referat, referat finlanda, finlanda

Institutii europene pentru protectia mediului

Comunica la sud-vest cu Marea Nordului prin stramtorile Kattegat si Skagerrak, rezultand astfel k schimbul de apa dintre cele 2 mari este destul de limitat, aceeasi apa ramanand in Marea Baltica pana la 30 de ani, impreuna cu toata material organica si anorganica pe care o contine.

Alte referate despre: institutii europene pentru protectia mediului, institutii europene de protectia mediului, rolul institutiilor europene in protectia mediului

Tarile si capitalele lumii

Tarile si capitalele lumii:1.Rusia-Moscova;2.Ucraina-Kiev;3.Belarus-Minsk;4.Lituania
Vilnius;5.Letonia-Riga;6.Estonia-Tallinn;7.Finlanda-Helsinki;
8.Suedia-Stockholm;9.Norvegia-OsloTarile si capitalele lumii

Alte referate despre: tarile si capitalele lumii, toate tarile si capitalele lumii, tarile si capitalele lumi

Federatia Rusa

Rusia este asezata in Eurasia (in estul Europei si nordul Asiei);este cel mai intins stat din lume: de la vest la est masoara 10.000 km.Limite : Norvegia,Marea Barents,Marea Kara, Marea Laptev,Marea Siberiei de Est,Marea Ciukotsk in nord,Marea Bering,Oceanul Pacific, Marea Ohotsk,Marea Japoniei in est,Coreea de Nord,China,Mongolia,Kazahstan,Marea Caspica,Georgia,Azerbaidjan,Marea Neagra in sud,Ucraina,Bielorusia (Belarus),Estonia, Polonia,Lituania,Finlanda,Marea Baltica in vest.

Alte referate despre: federatia rusa, federatia rusa referat, referat federatia rusa

Uniunea Europeana - trecut, prezent, viitor

Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice si intarirea cooperarii inre state. Uniunea Europeana are sediul in Bruxelles, Belgia.


Uniunea Europeana a fost infintata oficial la 1 noiembrie 1993. Este cea mai recenta organizatie de cooperare europeana care a inceput cu Comunitatea Europeana de Carbune si Otel din 1951 care a devenit Comunitatea Europeana in 1967. Membrii acestei organizatii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia si Spania. In 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit si Tratatul Maastricht). Acesta a transformat Comunitatea Europeana in Uniunea Europeana.In 1994 Austria, Suedia si Finlanda ...

Alte referate despre: eseu uniunea europeana trecut prezent viitor, uniunea europeana trecut prezent viitor si perspective, uniunea europeana - trecut prezent viitor

Moneda unica europeana

o raportarea la euro a cursului monedelor nationale ale tarilor ce au
legaturi comerciale stranse cu zona euro va conduce la preferinta
comerciantilor pentru facturarea in aceasta moneda

Alte referate despre: moneda unica europeana, euro moneda unica europeana, moneda unica europeana referat

Victoria cualitiei antifasciste din Europa

Partzanii iugoslavi condusi de maresalul Tito si Armata Rosie elibereaza simultan Belgradul iar generalul Lohr se refugiaza la Sarajevo.
-pierderile Iugoslaviei în cursul razboiului se ridica la 305.000 de morti si 420.000 de raniti din rândul armatei si 1.400.000 de victime din rândul populatiei.
La 3 octombrie , trupele engleze debarca în Grecia.

Alte referate despre: victoria cualitiei antifasciste din europa, noi victorii ale cualitiei antifasciste, 9 mai ziua independentei si ziua victoriei cualitiei

Mediul de marketing

In contextul cresterii gradului de adoptie a standardului GSM, noul CEO Nokia, Jorma Ollila, reuseste sa plaseze compania in avangarda industriei de telefoane mobile, aflata acum intr-o faza de dezvoltare exploziva. Nokia va deveni lider mondial in domeniu inainte de sfarsitul deceniului...

1992: Jorma Ollila devine Presedinte si CEO
Jorma Ollila devine Presedinte si CEO al Nokia, concentrand activitatea companiei asupra sectorului de telecomunicatii.1992: Primul terminal GSM marca Nokia Nokia lanseaza primul sau terminal GSM - Nokia 1011.
1994: Apare Nokia Tune
Nokia lanseaza telefonul 2100, primul terminal care are instalata secventa muzicala "emblema" a Nokia (Nokia Tune).

1994: Primul apel prin satelit realizat vreodata in lume
Are loc primul apel prin satelit efectuat vreodata in lume - la realizarea acestuia se foloseste un terminal GSM marca Nokia.

Alte referate despre: mediul de marketing, analiza mediului de marketing, mediul de marketing al firmei

Nokia mediul de marketing

1865: Aparitia Nokia
Fredrik Idestam infiinteaza o fabrica de hartie langa cascada Tammerkoski din sud-vestul Finlandei - aici incepe istoria Nokia.

1898: Se creeaza Uzinele Finlandeze de Cauciuc
Arvid Wickstrom infiinteaza compania Uzinele Finlandeze de Cauciuc - aceasta avea sa devina ulterior divizia producatoare de cauciuc din cadrul Nokia.

1912: Se creeaza Uzinele Finlandeze de Cabluri
Eduard Polon infiinteaza compania Uzinele Finlandeze de Cabluri - pe baza acesteia se va crea ulterior divizia de cabluri si electronice a Nokia.

1937: Verner Weckman, un jucator de categoria grea in industrie Fostul luptator olimpic Verner Weckman devine presedinte al Uzinelor Finlandeze de Cabluri.

1960: Primul departament de electronice
Uzinele Finlandeze de Cabluri isi infiinteaza primul departament de electronice, care desfasoara activitati de comercializare si exploatare computere.

1962: Primul dispozitiv electronic productie proprie
Departamentul de electronice ...

Alte referate despre: analiza mediului de marketing la firma nokia, mediul de marketing al firmei nokia, analiza mediului de marketing al unei firme

Planul de afacere al unei intreprinderi - Sovtransavto

Planul de afacere al unei intreprinderi - Sovtransavto - Rolul transportului este foarte important în dezvoltarea societăţii, în domeniul social, economic şi cultural, în realizarea legăturilor economice şi culturale cu ţările din străinătate.

Planul de afacere al unei intreprinderi - Sovtransavto - Printre alte tipuri de transport ce intră în concordanţă cu procesul de trafic, transportul auto ocupă locul de frunte. Lui îi revine partea maximă din volumul total de transportări. În condiţiile de trecere la economia de piaţă rolul transportului auto sporeşte şi mai mult.

Transportul auto internaţional are o semnificaţie deosebită pentru relaţiile economice, politice şi culturale dintre ţările lumii servind drept acel instrument de legătură ce îndeplineşte şi realizează aspectul tehnologic al acestor relaţii. Necesitatea de a colabora, de a face comerţ cu alte state este foarte importantă şi de aceea organizarea şi coordonarea corectă ...

Alte referate despre: planul de afacere al unei intreprinderi - sovtransavto, planul de afacere a unei intreprinderi, plan de afacere a unei intreprinderi

Secolul XX intre democratie si totalitarism

In conditiile date multi incep sa priveasca spre oferta totalitara,Ungaria(1920) si Italia(1921) fiind cele care dau tonul.Regimurile de extrema dreapta nu mai recunosc princiipile fundamentale ale Declaratiei de Independenta sau a Declaratiei Drepturilor Omului si ale Cetateanului .

Alte referate despre: secolul 20 intre democratie si totalitarism, secolul xx intre democratie si totalitarism, referat secolul xx intre democratie si totalitarism

Armata sovietica -1944

Între lacurile Ladoga şi Onega şi în istmul Kareliei, Comandamentul finlandez dispunea de o puternică zonă fortificată „Manerheim” apărtă de 15 divizii, care totalizau 268.000 de oameni, 1930 de tunuri, 110 tancuri şi 248 de avioane. Fronturile Karelian şi Leningrad care urmau să treacă la ofensivă împotriva trupelor finlandeze, dispuneau de 41 de divizii, 5 brigăzi şi 4 sectoare fortificate, totalizând 450.000 de oameni, 10.000 de tunuri, peste 800 de tancuri şi 1.500 de avioane. Raportul de forţe era net în favoarea trupelor sovietice.

Alte referate despre: ziua armatei sovietice, armata sovietica, cauzele infringerii armatei sovietice in 2 razboi mondial

Uniunea europeana -atributii si functii

Din anul 1988 institutiilor comunitare l-i s-a adăugat Tribunalul de primă instantă, ca institutie asociată Curtii de Justitie.În textul Tratatului instituind Comunitatea Europeană au fost adăugate dispozitii cu privire la această nouă institutie. Tratatele modificatoare următoare au păstrat dispozitiile acestea, astfel că în art. 225 din Tratatul privind Uniunea Europeană se prevede:"(1) Pe lângă Curtea de Justitie functionează un tribunal însărcinat cu solutionarea în primă instantă a anumitor categorii de actiuni determinate în conditiile stabilite în paragraful 2; hotărârea acestuia este supusă, în conditiile fixate de statut, recursului introdus în fata Curtii de Justitie, limiat la probleme de drept. Tribunalul de Primă Instantă nu este competent să solutioneze chestiunile prejudiciare la care se referă articolul 234.(2) La cererea Curtii de Justitie si după consultarea Parlamentului European si a Comisiei, Consiliul, hotărând în unanimitate, stabileste ...

Alte referate despre: uniunea europeana atributii, uniunea europeana-atributii, uniunea europeana functii atributii
Referate afisate : 19
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles