Referat despre insula creta

Creta si Marea Egee

Grecii au pastrat in secolele urmatoare memoria grandorii cretane, dar istoria acestei civilizatii este invaluita in legenda. Conform celei mai cunoscute dintre ele, orasul grec Atena trimitea regelui cretan Minos in fiecare an drept tribut tineri si fecioare, acestia fiind sacrificati Minotaurului, monstrul jumatate om jumatate taur din adancul labirintului. Pana la urma eroul atenian Teseu omoara bestia si reuseste sa si scape din labirint.

Datorita legendei, adjectivul "minoic" derivat din numele Minos denumeste intreaga civilizatie cretana. Totusi se pare ca in realitate erau sacrificati mai degraba tauri decat oameni iar singurii expusi pericolului erau acrobatii, antrenati anume sa execute salturi peste tauri, prinzandu-se de coamele acestora.

Blanzii minosieni

Frescele viu colorate pictate pe peretii palatului ne sugereaza ca membri societatii minoice erau optimisti, relaxati si iubitori ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 1104
Materia: Istorie

Zeii si eroii Greciei antice

Când a crescut mare, Zeus, a pus la cale, cu ajutorul Geei şi al lui Metis, detronarea tatălui său. După ce l-a silit pe Cronos să-şi verse înapoi copiii înghiţiţi, Zeus, împreună cu fraţii săi acum reîntorşi la viaţă, i-a declarat război lui Cronos. În ajutorul acestuia au sosit însă fraţii săi, titanii. Lupta a durat zece ani şi a luat sfârşit cu victoria olimpienilor. Zeus a devenit stăpânul întregului univers.

Alte referate despre: zeii si eroii greciei antice, eroii greciei antice, caror zei se inchinau grecii antici

Civilizatia greaca

Civilizatia greaca s-a plamadit in bazinul Marii Egee,in Grecia continentala(Sudul Peninsulei Balcanice),in Grecia insulara(insulele din Marea Egee)si Grecia asiatica(Ionia,Eolida,Dorida).Trecerea dinspre partea nordica spre cea de mijloc se facea prin defileul de la Termopile, iar inspre partea de sud,prin istmul Corint.

Alte referate despre: civilizatia greaca, cultura si civilizatia greaca, civilizatia greaca antica

Arta Greciei antice

In interiorul colonadei ornand partea superioara a fatadei , friza se desfasura pe 159 m avand 1m inaltime . Friza ionica , celebra ca frumusete , evoca Sarbatoarea Panateneelor , marcand apogeul sculpturii clasice . Alaturi de Parthenon,Erehteionul isi defineste incinta , ca unul dintre sanctuarele cele mai elegante ale arhitecturii ionice.Cele sase cariatide care antablamentul loggiei (devenita celebra datorita originalitatii si gratiei) inlocuiesc coloanele obisnuite.Atitudinea relaxata ,chipul senin ,usoara flexiunii a piciorului lasa draperia sa vibreze in lumina .

Alte referate despre: arta greciei antice, arta greciei antice referat, arta grecia antica

Mitologia greaca

5) Artemis
In mitologia greaca, una din principalele zeite, iar in cea romana, zeita Diana. Ea a fost fiica lui Zeus si a lui Leto, si sora geamana a zeului Apollo. Ea era conducatoarea vanatorii, pentru zeii si zeitele vanatorii si ale animalelor salbatice, in special ale ursilor. Artemis era deasemenea si zeita nasterii, a naturii si a recoltelor. Ca zeita a lunii, ea era uneori identificata cu zeitele Selena si Hecata.

Alte referate despre: mitologia greaca, mitologie greaca, zeii din mitologia greaca

Grecia antica

EPOPEE
Caracterul esential folcloric al miturilor a fost modificat intr-un moment in care un poet le-a strans intr-o singura opera, intr-o epopee.In antichitate poezia era considerata inspiratie divina, venita de la zei. Poezia si poetii (azeii) erau apreciati in cetati mai ales la festivitati si sarbatori.

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, referat grecia antica

Monografia Greciei

Alături de valorile etnofolclorice prezente în toate localităţile rurale, se află şi importante atracţii cultural-istorice în unele centre turistice: Salonic (450.000 locuitori), întemeiat în 35 î.Hr. de regele Macedoniei Casandru – capitala provinciei Grecia de Nord, azi al doilea oraş al Greciei, important centru industrial, comercial şi turistic, cu numeroase obiective: Turnul Alb, Arcul şi Palatul lui Galerius (sec. XIII), ruinele palatului regal, Agora Romană, bisericile bizantine Sf. Apostoli (sec. VI) şi Biserica Sf. Dumitru (sec. V-VI), Muzeul de Arheologie. Vergina – oraş sacru al regilor macedoneni cu sarcofagul de marmură al lui Filip al III-lea, vestigii antice. Pella – capitală a regatului Macedoniei, unde s-a născut împăratul Alexandru Macedon, azi un imens muzeu (6 ha).

Alte referate despre: monografia grecia, grecia monografie prezentare a monografiei, grecia referat

Meteora -Grecia

Locuitorii, mereu cu zâmbetul pe buze si ospitalieri, peisajele
extraordinare te fac sa-ti amintesti mereu cu drag de un tinut magic
cu numele de Meteora.

Alte referate despre: meteora grecia, referat meteora grecia, manastiri meteora grecia referat

Asia

India
India, oficial Republica India, este o tara din sudul Asiei. India se afla pe locul 7 in ierarhia tarilor dupa suprafata, pe locul doi dupa numarul locuitorilor si este statul democratic cu cei mai multi locuitori. India are o zona de coasta cu o lungime de 7000 de km si granite cu Pakistan la vest, Nepal, Republica Populara Chineza si Bhutan la nord-est, si Banglades si Myanmar la est.

Alte referate despre: capitalele asiei, asia, referat asia

Insula comorii de Robert Louis Stevenson

Insula comorii de Robert Louis Stevenson
Capitanul Billy Bones soseste la hanul „Amiral Benbow”.Capitanul avea cu el un cufar vechi. Piratul i-a spus tanarului Jim Hawkins ca-i va da cate 4 peni pe luna daca il va anunta imediat ce va vedea un marinar cu un singur picior.
Insula comorii de Robert Louis Stevenson

Alte referate despre: insula comorii de robert louis stevenson, insula comorii de robert louis stevenson rezumat, rezumat insula comorii de robert louis stevenson

Creta

Mai presarati peisajului plantatii de maslini (Creta aprovizioneaza intreaga Grecie cu ulei de masline, iar cretanii sunt cei mai mari consumatori de ulei de masline din lume), apoi accesorizati verdelui livezile de portocali si parca incepe sa prinda contur in mintea dumneavoastra imaginea Cretei pe care vreau s-o vedeti.

Alte referate despre: insula creta referat, insula creta, creta

Insula Pastelui

Rest al unui urias continent disparut. Una dintre cele mai vehiculate
ipoteze privind originea acestui petec izolat de uscat, pierdut in
imensitatea Oceanului Pacific, este aceea ca ar reprezenta " o
frantura dintr-un continent disparut", cum s-a exprimat un istoric al
descoperirilor geografice.

Alte referate despre: insula pastelui, insula pastelui referat, cum se numesc statuile uriase de piatra din insula pastelui

Insulele Galapagos

au trimis frecvent nave de razboi si de pescuit in sec. Al
IX-lea.Insulele nu au fost un loc sigur pana la anexarea lor de catre
Ecuador in 1832.In 1835 biologul englez Charles Darwin calatorind pe
mare, a petrecut sase saptamani studiind viata animalelor de pe
insule. Observatiile sale au oferit date importante pentru lucrarea
savantului intitulata Originea speciilor(1859).O statie-satelit a fost
pusa in functiune in Galapagos in 1967.

Alte referate despre: insulele galapagos referat, insulele galapagos, insula galapagos

Insula Pastelui

Intinderea insulei era mai mare? Drumul cu dale pietruite care duce pana in ocean o dovedeste?

Alte referate despre: insulele pastelui, insula pastelui statui, statuile din insula pastelui

Insula artificiala - Palm Jumeirah

Primele doua insule au necesitat circa 100 miliane de metri cubi de rocă, pietriş şi nisip, iar la finalul proiectului se estimeaza că se vor consuma peste 1 miliard de metri cubi de materie primă. Rocile provin din interiorul peninsulei Arabe, iar nisipul din largul mării.
Elaborarea proiectului a inceput în luna iunie a anului 2001 şi la scurt timp, au început lucrările la arcul de cerc ce deserveşte drept dig, Palm Jebel Ali, cu o suprafaţă ce întrece cea a Parisului. Momentan, proiectul rămâne deschis modificărilor şi se estimează ca întregul complex să fie dat în funcţiune în întregime, împreuna cu clădirile şi utilitaţile sale în aproximativ 10 ani.

Alte referate despre: insula artificiala - palm jumeirah, insula artificiala - palm jumeirah imagini, insula artificiala palm jumeirah

Comoara din insula de Robert Lois Stevenson

Un copil pe nume Jim Hawkins este pus de catre Squire Trelawney si doctor Livesey si alti oameni sa spuna tot ce stie despre Insula Comorilor. Pe usa intra batrunul pirate care bea rom si isi canta cantecul lui enervant. Doctorul Livesey nu suporta sa auda acest cantec si ii poruncise sa taca.

Alte referate despre: comoara din insula de robert lois stevenson, comoara din insula de robert lois stevenson referat, comoara din insula de robert lois stevenson rezumat

Insulele balneare

In timpurile de glorie ale pirateriei in Mare Mediterana, numeroase grote ale insulelor au servit drept refugiu legendarilor crosari.Capitala Palma - este dominata de cele doua vechi biserici catolice si de manastirea fascistilor.

Alte referate despre: insulele balneare, referat insulele balneare, insule balneare

Insula pastelui

Rapa Nui, o insula cu suprafata de 170 km2 , aproape complet defrisata, este cea mai singuratica regiune locuita din intreaga lume.* Intreaga insula este in prezent un monument istoric, acest lucru datorandu-se intr-o oarecare masura statuilor de piatra, numite moai, ce se gasesc pe insula. Statile sunt vestigii ale unei civilizatii care candva fremata de viata.
Sculptati din roca vulcanica, unii moai sunt ingropati atat de adanc incat li se vad doar capetele lor uriase. Marea majoritate a statuilor au ramas netermainate prin carierele de piatra sau sunt imprastiate pe strazile antice, ca si cum muncitorii si-ar fi aruncat uneltele si ar fi lasat totul balta. Cele aflate in pozitie verticala variaza: de la simple statui la randuri formate din cate 15 statui asezate cu spatele spre mare. Este lesne de inteles ca, mult timp moai-i i-au nedumerit pe vizitatori.
Stiinta a inceput sa dezlege nu numai misterul moai-lor, ci si misterul in care a fost invaluit motivul pentru ...

Alte referate despre: referat insula pastelui, statui insula pastelui, insula pastelui locuitori

Insula pastelui - Statuile uriase

Astazi orbitele ochilor sunt goale, dar initial pupilele erau facute din coral alb, iar irisul era sapat in tuf vulcanic rosu. Intre problemele ridicate de ipotezele privind aceste monumentale opere de arta se ridica si acelea daca au fost realizate pe loc, acolo unde se gasesc in mare parte si astazi ,sau, din contra, in alta parte, si aduse pe insula.

S-a spus ca au fost ridicate pentru a apara pamantul de dusmanii veniti de pe mare, insa este o interpretare absurda, caci statuile erau cu spatele la adversar si priveau colinele rotunjite si campiile pietroase din interiorul insulei. Lupta dintre ocen si insula le este indiferenta cu toate ca valurile se napustesc, distrugatoare, asupra tarmului. Ele descompun incet statuile si falezele care le suporta, multe dintre ele cazand prada valurilor.

Se presupune ca unele statui au fost pictate, deoarece s-au gasit fragmente din acestea cu urme de vopsea rosie si alba.Un numar mic de statui au fost initial acoperite ...

Alte referate despre: uriasii din insula pastelui, statuile din insula pastelui dimensiuni, jocuri insula pastelui
Referate afisate : 19
Medie note: 7.95 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles