Referat despre metodologia procedura si actele controlului financiar

Metodologia procedura si actele controlului financiar

Referat despre Metodologia procedura si actele controlului financiar
Noţiunea de metodologie îşi are originea în cuvântul ”methodus”, care în traducere liberă din limba latină semnifică “un mod de acţiune”.
Metodologia de exercitare a controlului financiar reprezintă “intercondiţionarea cu caracter ştiinţific şi normativ a procedeelor şi modalităţilor, principiilor şi mijloacelor care fac posibilă acţiunea de control” şi are drept scop realizarea procesului de cunoaştere a unui fenomen, a unui proces sau a unei activităţi economice prin raportarea modului concret de manifestare a acestora la prevederile legale, normele sau instrucţiunile prin care au fost definite.

Procesul metodologic de exercitare a controlului financiar utilizează atât căi şi modalităţi proprii de cercetare şi acţiune, cât şi realizarea altor activităţi, adiacente, ca şi a unor analize şi judecăţi de valoare sau de conformitate şi chiar aplicarea şi utilizarea ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 11kb
Downloads: 5
Materia: Economie

Controlul financiar

Controlul financiar
2. Functia preventiva. Consta intr-o serie de masuri luate de catre organelle de control, in vederea evitarii si eliminarii unor fraude, inainte de a se produce efectele negative ale acestora, prin identificarea si anularea cauzelor care le genereaza sau favorizeaza. Prin caeasta actiune, controlul are sarcina de a opri actele si operatiunilor care nu sunt legale, in faza de angajare a societatii comerciale de consiliu de administratie al acesteia. In aceste sens, actiunea preventive se manifesta inaintea emiterii actelor sau efectuarii operatiunilor, astfel incat sa se printampine eventualele prejudicii. Prin intermediul acestei functii, pe langa legalitatea actelor si operatiunilor se mai urmareste oportunitatea, necesitatea si economicitatea acestora.

Alte referate despre: control financiar, controlul financiar preventiv, controlul financiar

Politica financiara si politica fiscala

Politica financiara stabileste raporturile financiare dintre stat, pe de o parte, si companii nationale, regii autonome, societati comerciale, institutii publice, cooperative, societati mixte, intreprinderi private si populatie, pe de alta parte.Politica financiara concretizeaza folosirea constienta a legilor economice si demonstreaza cunoasterea, stapanirea si dirijarea proceselor economice, sociale si financiare; ea poate favoriza sau frana dezvoltarea sociala si economica a tarii.

Alte referate despre: politica financiara si politica fiscala, principii politica financiara in impunerea fiscala, politica financiara si politica fiscala in spatiul ue

Control fiscal

Organizarea controlului fiscal in tara noastra se realizeaza conform Legii nr. 64/15.04.1999 pentru aprobarea O.G. nr. 70/1997 privind controlul fiscal.Controlul fiscal cuprinde "ansamblul activitatilor care au ca scop verificarea realitatii declaratiilor, precum si verificarea corectitudinii si exactitatii indeplinirii, conform legii, a obligatiilor fiscale de catre contribuabili." 3Controlului fiscal sunt supuse persoanele fizice si juridice, romane si straine, asociatiile fara personalitate juridica, carora, le revin obligatii fiscale.

Alte referate despre: controlul fiscal, control fiscal, organizarea si exercitarea controlului fiscal

Sfera de cuprindere - obiectivele si atributiile controlului intern

In 1992, Joseph J. Morris, presedintele Institutului Auditorilor Interni din Marea Britanie confirma previziunea lui Thurston, dar in termeni mult mai categorici: "Este clar pentru cei care lucreaza in domeniul Auditului Intern ca acesta are un rol vital de jucat, ajutand conducerea sa ia in mana haturile controlului intern".

Alte referate despre: in functie de sfera de cuprindere obiectivele firmei, obiectivele generale ale controlului intern, obiectivele controlului intern

Evaluarea riscului si controlului intern

9. "Sistem de control intern" - totalitatea politicii si procedurilor adoptate de conducerea agentului economic in vederea asigurarii unei desfasurari organizate si eficiente a activitatii economice, inclusiv respectarea stricta a cerintelor politicii conducerii, integritatea activelor, prevenirea si descoperirea cauzelor de frauda si eroare, exactitatea si plenitudinea inregistrarilor contabile, precum si pregatirea la timp a unor informatii financiare credibile. Sistemul de control intern se extinde peste limitele aspectelor care sint legate direct de functiile sistemului contabil si include:

Alte referate despre: evaluarea riscului si controlului intern, evaluarea sistemului de control intern, evaluarea riscurilor si controlul intern

Controlul fiscal

Statul, indiferent de forma sa de organizare, si-a creat intotdeauna un sistem de control ale carui principale obiective au vizat, in cele mai multe cazuri, activitatea de urmarire si de realizare a obligatiilor financiare ale cetatenilor fata de institutiile sale.

Alte referate despre: controlul fiscal referat, referat control fiscal, control fiscal referat

Controlul analitic al calitatii apei

•factori demografici, reprezentati de numarul populatiei dintr-o anumita zona direct proportional cu poluarea;
•factori urbanistici, corespunzatoridezvoltarii asezarilor umane, care utilizeaza cantitati mari de apa, ce se transforma in ape uzate meajere (vezi statiile de epurare de pe malul Marii Negre identificate ca surse de poluare
•factori industriali, reprezentati de nivelul de dezvoltare economica si cu precadere industriala al unei regiuni in sensul cresterii poluarii paralel cu cresterea industriei. Poluarea desi considerata ca fenomen general, poate fi diferentiata in mai multe tipuri grupate astfel:

Alte referate despre: controlul analitic al calitatii apei, controlul si monitorizarea calitatii apei, controlul si monitorizarea calitatii apei potabile

Controlul financiar fiscal in economie

Desfăşurarea controlului
Prezentarea la contribuabil se face numai în baza unei împuterniciri scrise (ordin de deplasare) emisă de conducătorul unităţii fiscale, competentă să efectueze controlul.
Această împuternicire conţine date de identificare ale inspectorilor ce urmează să efectueze controlul, ale contribuabililor ce urmează a fi controlaţi, momentul începerii controlului şi semnătura conducătorului unităţii fiscale.

Alte referate despre: control financiar fiscal, control financiar-fiscal si expertiza contabila, controlul financiar fiscal

Rolul trezoreriei publice pe pietele financiare

Capitolul al doilea evidentiaza principalul rol al Trezoreriei Publice si pietele financiare, anume acela de casier al statului, apreciind ca trezoreria finantelor publice genereaza o adevarata retea de fluxuri monetare la nivelul careia se asigura legatura dintre intrari (incasari) si iesiri (plati), in permanenta trebuind sa existe disponibilitati care sa faca fata scadentelor. Pornind de la aceste consideratii, rolul trezoreriei este pus in evidenta de rapiditatea, operativitatea circuitelor realizate, precum si de cunoasterea, previzionarea urmarirea si mentinerea echilibrului acestora in executie.

Alte referate despre: globalizarea pietelor financiare, piete financiare, buget si trezorerie publica

Procedura insolventei

Tot din aceasat lege rezulta si o asemanare aceasta fiind perioada de incercare care I se ofersa societatii comerciale,dandui astfel un ragaz pana la intrarea in faliment.Ambele legislatii au in comun motivul solutieo date acesta fiind de a recupera datoriile si a ajuta societatea sa isi plateasca fiecare creditor.Orin procedura generala in legislatia maghiara debitorul primeste suspendarea platilor fata de credtiori pana in momentul in care el reuseste sa obtina fondurile necesare pentru asi achita datoriile.

Alte referate despre: procedura insolventei, procedura insolventei referat, referat procedura insolventei

Misiunea de examinare a contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare

Delegarea si supravegherea lucrarilor 'Misiunile profesionistului contabil pot necesita formarea unor echipe de asistenti si colaboratori.El poate delega acestora executarea unor lucrari, pastrandu-si raspunderea finala a executarii misiunii"25- Documentarea lucrarilor 'O buna organizare a misiunilor - responsabilitatilor- include tinerea dosarelor de lucru.Ele ajuta intelegerea si controlul lucrarilor.Permit de asemenea, profesionistului contabil materializarea punerii in aplicare a diligentelor sale pentru fiecare misiune indeplinita.

Alte referate despre: practici contabile privind intocmirea situatiilor financiare, contabilitate - intocmirea situatiilor financiare anuale, politici si optiuni contabile in intocmirea situatiilor anuale

Hotarare nr. 124 din 30 ianuarie 2003 privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest

Capitolul II
Acest capitol este format din 8 articolere referitoare la prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest.Masurile necesare asigurari ca emisiile de azbest in aer,evacuarile de azbest in mediul acvatic si deseurile solide din azbest sunt reduse la si prevenite de catre utilizator. In cazul utilizarii azbestului, aceste masuri ar trebui sa determine utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile care nu presupun costuri excesive, inclusiv, daca este cazul, reciclarea sau tratarea.

Alte referate despre: masuri de prevenire si combatere a poluarii mediului, masuri de prevenire si combatere a poluarii mediului inconjurator, cai de prevenire si protectie a poluarii mediului inconjurator

Rampe de control si componente ale acestora

Derulatorii cu actionare pozitiva pot realiza atat derularea cat si rularea, ceea ce conduce la includerea lor in constructia rampelor de control. Materialul textil se desfasoara / infasoara cu viteza constanta, prin antrenarea sa de catre o suprafata de frictiune (cilindru de frictiune, fig, a si b) sau banda fara sfarsit, fig., c).

Alte referate despre: utilajele folosite rampe de control pentru tesaturi si tricoturi, controlul calitati componentelor electronice, rampe de control referat

Audit financiar

In cadrul unei misiuni de asigurare rezonabila, auditorul ofera un nivel inalt de asigurare, dar nu absolut, ca informatiile care fac obiectul auditului nu sunt viciate de erori semnificative. Asigurarea (certificarea) pozitiva presupune ca in raportul de audit va fi exprimata o asigurare rezonabila. Termenul de rezonabil
este specific situatiei in care auditorul a obtinut prin procedeele pe care le-a pus in lucru si prin evaluarea elementelor probante, asigurarea ca informatiile nu contin erori cu caracter semnificativ.

Alte referate despre: audit financiar, audit financiar contabil, referat audit financiar
Referate afisate : 15
Medie note: 8.84 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles