Referat despre michelangelo buonarroti

Michelangelo Buonarroti

Prin aceasta lucrare Michelangelo sintetizeaza inovatiile din sculptura ale predecesorilor sai din secolul al-XV-lea, adaugand la aceasta monumentalitatea specifica sculptorilor renascentisti ai secolului XVI.
Statuia lui David (1501-1504) a fost realizată din însărcinarea consiliului municipal al Florenţei. David apare ca un personaj plin de energie şi forţă, chipul minunat finisat şi privirea îndreptată către stânga îi conferă un aspect hotărât şi brav.

Cioplit într-un bloc de marmoră având o înălţime de patru metri, personifică forţa şi siguranţa. A fost nevoie de trei zile pentru a transporta statuia în piaţa Signoria din centrul Florenţei. În anul 1873, pentru a-l proteja de intemperii, originalul va fi mutat în interiorul Muzeului Academiei de Belle-Arte, locul lui din piaţă fiind ocupat de o copie.

Alte opere sculpturale ale lui Michelangelo sunt Moise (în biserica San Pietro in Vincoli, Roma), Sclav înlănţuit şi Sclav murind (prevăzuţi ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 1435
Materia: Arte plastice

Michelangelo Buonarroti

Aici a avut oportunitatea de a conversa cu tinerii Medici, doi dintre acestia devenind mai tarziu Papa (Leo al X-lea si Clement al VII-lea). De asemenea devine familiarizat cu umanisti de talia lui Marsilio Ficino si Angelo Poliziano, poetul, care ii vor deveni vizitatori obisnuiti. Michelangelo a realizat cel putin doua sculpturi in relief pana la varsta de saisprezece ani, si anume: Batalia Centaurilor si Madona pe trepte, amandoua realizate in casa Buonarroti, Florenta.

Alte referate despre: michelangelo buonarroti, michelangelo buonarroti referat, referat michelangelo buonarroti

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo se naşte la Florenţa într-o veche şi numeroasă familie de nobili. Tatăl său, Lodovico , aflat la a doua căsătorie, se ocupă în exclusivitate cu administrarea averii moştenite a familiei. Acesta nu admite ca fiul său să devină pictor, sau artist de vreun fel, sub pretextul că nici un Buonarroti nu a lucrat vreodată cu mâinile. Tânărul de treisprezece ani, îndrăgostit de oraşul său natal, de râul Arno şi de dealurile de la Settignano, pentru care îşi face aproape un cult, este primit de maestrul Ghirlandaio în bottega sa. Mercantilul Lodovico permite asta doar pentru că maestrul promite să-i dea bani ca să-l aibă pe Michelangelo ucenic. Michelangelo nu aduce nici un ajutor bottegei, frescele sale sunt mult mai vii decât cele ale lui Ghirlandaio şi sar în ochi ca un strop de viată într-o mare moartă.

Alte referate despre: referat despre michelangelo buonarroti, michelangelo buonarroti biografie, michelangelo buonarroti picturi

Michelangelo

Michelangelo:Mai tarziu, la Roma, Michelangelo se izbea de Rafael, pe care-l cunoscuse inca de la Florenta. De data asta, artistul puternic si voluntar, mizantrop si mandru de felul sau, isi arata dispretul suprem pentru pictorul agreabil, receptiv la toate influentele pentru care marea regula era sa placa. Dar acest geniu singuratic, care nu voia sa ramana obligat nimanui si care nu avea elevi (ceea ce i sa reprosat destul), a devenit pentru secolul al XVI-lea idolul artistilor si al amatorilor.

Primele notiuni in meserie le-a primit la Ghirlandajo, maestrul cel mai putin indicat pentru un astfel de artist. In realitate, Michelangelo a studiat indeosebi operele antice din colectia mediceeana, a mers pe urmele lui Donatello si a cautat societatea umanistilor platonicieni ; ei l-au ajutat sa inteleaga ca frumusetea e o scoala de spiritualitate, o manifestare a divinului, ca artistul stapanit de « nebunia » frumosului e un inspirat si ca poezia Antichitatii talmaceste in felul ...

Alte referate despre: michelangelo, michelangelo referat, referat michelangelo

Michelangelo Buonarroti - biografie

Michelangelo va locui la familia Medicilor intre anii 1489-1492. In aceasta perioada realizeaza Lupta centaurilor si Madona della Scala. Dupa moartea lui Lorenzo Magnificul, paraseste palatul si se intoarce la casa parinteasca. Florenta traverseaza in acea vreme o perioada tulbure, in care timp Michelangelo pleaca pentru un an la Venetia, dupa ce s-a oprit pentru un timp in Bologna, unde are ocazia sa admire operele lui Jacopo della Quercia si sculpteaza un bassorelief pentru catedrala San Petronio. Se intoarce la Florenta in 1495, o data cu restabilirea pacii, si - in timp ce Savonarola condamna in predicile sale luxul si imoralitatea - Michelangelo picteaza tabloul Bachus beat.

Alte referate despre: biografie michelangelo buonarroti, date biografice michelangelo buonarroti, fisa biografica a lui michelangelo buonarroti

Michelangelo Antonioni

Tema comună din Învinşii, în toate cele trei episoade, pare a fi identificarea instinctului criminal din rândul tineretului şi un fel de exaltare mitomană care exprimă de fapt una din liniile tematice ale operei lui Antonioni - dezaxarea morală. Episodul englez este de departe cel mai bun dintre cele trei. Un tânăr ziarist săvârşeşte o crimă cu singurul scop de a scrie un articol de senzaţie, unde povesteşte cum a descoperit el cadavrul.

Alte referate despre: michelangelo antonioni, referate michelangelo antonioni, antonioni michelangelo

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci este o figura reprezentaiva a renasterii, avand
preocupari multiple : bijutier, architect, sculptor, muzicant, pictor.
El a realizat la Milano stauia lui Francesco Sforza, dar nu s-a
pastrat decat desenul acestuia. El a lasat putine creatii de pictura,
dar a lasat peste 700 de manuscrise . Lucrarea care se presupune ca ar
fi un autoportret al sau se numeste Monalisa .

Alte referate despre: leonardo da vinci referat, referat leonardo da vinci, leonardo da vinci

Italia

Florenta este numita si “orasul de piatra”, pentru ca strazile, casele, cadrul usilor, trotuarele, arcadele ferestrelor, turnurile si podurile s-au impletit in roca cenusie sub uneltele cioplitorilor cu care a crescut Michelangelo. Florenta este un orasel pe raul Arno, cocotat pe dealurile cu maslini.

Alte referate despre: italia, referat italia, unificarea italiei

Renasterea in pictura

Pictura a abordat o mare varietate de subiecte : scene mitologice(Nasterea Venerei de Botticelli , Amorul sacru si amorul profan de Tiziano Vecellio) , scene biblice (frescele Capelei Sixtine dinVatican de Michelangelo ), alegorii (Scoala din Atena , de Rafael) , imagini de batalii (Batalia de la San Romano, de Paulo Ucello ) si
aspecte de viata cotidiana (Dans taranesc de Pieter Bruegel ) . Arta
renascentista rupe cu traditia medievala manifestand predilectie
pentru realizarea de nuduri (Venus adormita , de Giorgione , Adam si
Eva de Albrech Durer ) si madone (Madona Sixtina , de Rafael ).
Portretele masculine cele mai cunoscute sunt Omul cu tichie albastra ,
de Jan van Eyck si Francisc I , de Jean Clouet . Artistii Renasterii
au lasat si autoportrete (Da Vinci , Tiziano, Durer).

Alte referate despre: renasterea in pictura, renasterea artistica pictura, renastere in pictura

Portretul unei personalitati renascentiste

Unul dintre acestia a fost Rafael Sanzio ( Raffaello di Santi ) care s-a nascut in 1483 la 6 aprilie in orasul Urbino din Italia centrala. Tatal sau Givanni di Santi, era un pictor nu prea inzestrat dar cu toate acestea a intuit talentul fiului sau Rafael si a vrut ca macar fiul sau sa realizeze ceea ce lui nu i-a fost dat decit cu jumatati de masura; astfel putem realiza de unde Rafael a mostenit iubirea pentru pictura.

Aceasta iubire pentru pictura nu afost afectata de evenimentele tregice din viata lui: moartea mamei lui si a tatalui ramanad orfan la varsta de 11 ani. Acest lucru aratand caracterul lui puternic inca de la o varsta frageda dovada fiind opara sa luminoasa lipsita de orice umbra care ar putea fi interpretata drept consecinta a unor traume sufletesti. Totusi cariera sa a depins in multe momente de unchiul sau Simone Ciarla si protectorii familiei ducele si ducesa din ...

Alte referate despre: portret de personalitate, personalitati renascentiste, portretul unei personalitati

Agonie si extaz

Cu multi ani in urma,Ernest Steinmann si Rudolf Wittkower,publicau o bibliografie michelongiolesca alcatuita minutios si metodic.Impresionanta prin proportiile ei.lista de titluri dedicate vietii si creatiei marelui florentin marturiseste sradaniile de a despartii,in existenta acetui demiurg,titan si creator de titani,amanuntul exact de legenda.Si totusi in profida acestor cercetari,cu toate ca documentele numeroase au fost aduse la lumina,privim inca uimiti la personalitatea celui ce se confunda exemplar cu insusi epaca de pasiune si de nazuinta spre adevar,care e Renasterea.

Alte referate despre: agonie si extaz, rezumat agonie si extaz, agonie si extaz rezumat

GENIUS

Genius, in Roman mythology, a protecting, or guardian, spirit. It was believed that every individual, family, and city had its own genius. The genius rec eived special worship as a household god because it was thought to bestow success and intellectual powers on its devotees. For this reason, the word came to designate a person with unusual intellectual powers. The genius of a woman was sometimes referred to as a juno. In art, the genius of a person was frequently depicted as a winged youth; the genius of a place, as a serpent.

Alte referate despre: genius, what is a genius, genius without education is like silver in the mine

Reanasterea in afara Italiei

Peter Vischer (1460-1529) apartenent al Scolii din Nurnberg, s-a
transformat in ambitia atelierului tatalui sau , specialist in
turnarea in bronz. Aici, Peter Vischer a deprins stiinta si arta de
bronzier, maiestria grea a modelarii in lut si in ceara, cit si
turnarea in bronz, asigurindu-si locul exceptional printre artistii
Nurnbergului.

Alte referate despre: renasterea in afara italiei, sculptura renasterii in afara italiei, pozitia economico-geografica a italiei

Renaissance and Impressionism

More than any orther style, the works of the Italian Renaissance can be seen is museums collections throughout the world.

Impressionism
The name comes from a picture by Monet,Impression ,Sunrise(1872).This painting shows Monet’s interest in analysing tone and colour and ,above all, the way light reflects on the surface of objects.As a result, the objects do not alwys have a clear cultine. The first Impressonist exhibition was held in 1874 when Monet, Renoir, Cezanne,Dagas and others announced that the aim of the movement was to achieve greater naturalism in painting.

Most Impressionist pictures are of landscapes and the Impressionists liked to use bright colours,even when portraying shadows; this often gives their work a joyful , optimistic feel.

Alte referate despre: italian renaissance tapestry of cupid and psyche, original cast of romeo and juliet during the renaissance 1602, happiness is the biggest achievement and wealth

Roma

Domnia luxului.Una dintre cele mai impozante constructii era Colosseeumul, care putea adaposti 50.000 de spectatori, iar termele lui Caracalla – cu bai calde si reci, cu Sali de ingrijire a trupului, cu biblioteci si Sali de lectura -, putand gazdui o viata plina de frumusete si placeri.

Un moment de cotitura l-a constituit anul 391 cand imparatul Teodosie cel Mare a declarat crestinismul unica religie a imperiului. Roma creştina lua locul Romei imperiale. Au fost si perioade când Roma a fost abandonata, ca de exemplu in 1309 când papii si-au mutat reşedinţa la Avignon, dar după acest declin oraşul a renăscut, devenind un bastion al Renaşterii si mai apoi al barocului .

In ciuda voinţei Papei, Roma a devenit capitala noului regat al Italiei, in 1871, păstrându-si statutul si după referendumul din 1946 când Italia a fost proclamata republica. Vaticanul este un stat suveran care are propriile gara, post de radio si armata – mica garda elveţiana, despre care ...

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica
Referate afisate : 15
Medie note: 8.32 / 10
Referate noi adaugate la Arte plastice
5 Rubens
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK