Referat despre scrierea hieroglifica a vechilor egipteni

Vechii egipteni

Vechii egipteni erau, din fire, un popor optimist. Ei iubeau viata si se simteau legati de viata de zi cu zi. In acelasi timp, insa, asa cum sublinia si Herodot in Istoriile sale, ei credeau cu tarie in nemurirea sufletului si in viata de dincolo de mormant. Probabil, tocmai de aceea, acest popor cunostea o singura notiune pentru a desemna cele "doua" vieti, respectiv ankh, care inseamna "viata". Pentru egipteni, viata viitoare nu reprezenta altceva decat o continuare a vietii de pe pamant. Singura deosebire intre cele doua stadii ale vietii era aceea ca mortii locuiau undeva in Apus, Imentet, pe cand cei vii traiau in rasarit, pe Nil. Mortii erau "poporul Apusului", Imentiu.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 18kb
Downloads: 86
Materia: Istorie

Arta si arhitectura egipteana

Totul in arta egipteana este dictata de ideea de continuarii existentei si dupa moarte. Ideea „lumii de dincolo” va fi aceea in functie de care si in jurul careia se va organiza aproape intreaga arta egipteana. – Fara insa ca imaginea acelei lumi „de dincolo” sa aiba nimic intunecat, dezolant, macabru. Arta egipteana nu sta – cum gresit se sustine uneori – sub egida mortii. Egipteanul nu este obsedat de ideea deprimanta a mortii, ci arta sa este o senina intelegere a mortii conceputa ca o continuare fireasca a vietii. In Egiptul antic moartea nu este definitiva. De aceea, monumentele funerare egiptene sugereaza si glorifica eternitatea.

Alte referate despre: arta si arhitectura egipteana, arta si arhitectura egipteana referat, arhitectura egipteana

Arta scrisului la Egipteni

Cert este ca societatea egipteana era una prospera,prosperitate garantata de revarsarile anuale ale Nilului,de sistemul de indiguiri si irigatii pe care-l foloseau.Astfel, a putut sa apara un excedent alimentar,o diviziune a muncii, primele asezari urbane.

Alte referate despre: arta scrisului la egipteni, arta scrisului, scrisul la egipteni

Monarhia Egipteana

REGATUL MIJLOCIU
- Se reface autoritatea centrală;
- Se desfiinţează ereditatea funcţiilor;
- Se instituie cultul personalităţii faraonului;

Alte referate despre: monarhia egipteana, monarhia egipteana referat istorie, monarhia egipteana referat

Monoteismul egiptean

- acest nume nu a fost ales la intamplare, deoarece daca se priveste discul solar la rasarit din acest loc se vede cum el se ridica din spatele unor munti, dintr-un fel de vale a acestor coline, care se prelungesc ca niste umeri cu brate, astfel incat soarele are un fel de cap ce se ridica deasupra unui trup cu bratele intinse.

Alte referate despre: religia egipteana, arta egipteana, civilizatia egipteana

Religia Egiptului

Judecata lui Osiris
După moarte, defunctul începe o lungă călătorie până în împărăţia lui Osiris (sau împărăţia morţilor), trebuind să apară în faţa unui tribunal. Cartea morţilor, culegere de formule magice care au fost aşezate în sarcofag, se presupune că îl poate ajuta pe defunct care trebuie să răspundă la interogatoriul lui Osiris despre faptele din viaţă. Apoi sufletul defunctului este cântărit: inima lui este pusă pe unul din talerele balanţei, iar pe celălalt se află o pană. Dacă talerele sunt în echilibru, mortul intră în împărăţia lui Osiris. În caz contrar, este devorat de un monstru şi dispare pentru totdeauna.

Alte referate despre: religia egiptului, religia egiptului antic, religie egipt

Egiptul antic

Egiptul a fost populat inca din paleolitic.In neolitic vechii egipteni se indeletniceau cu pescuitul, cu agricultura primitiva si cu cresterea vitelor. Aproximativ in mileniul al V-lea i.e.n. a inceput descompunerea orinduirilor gentilice si formarea comunitatilor teritoriale.In prima jumatate a mileniul al IV-lea, ca urmare a aparitiei plusprodusului si a proprietatii private, a inceput diferentierea de avere, statale timpurii, numite « nomme » si conduse de nomarhi.

Alte referate despre: egiptul antic, egiptul antic referat, arta egiptului antic

Scrierea cuneiforma

Scrierea cuneiforma a fost inventata de catre sumerieni, stabiliti in Babilon, incepand cu sec. al IV-lea, i.Hr. fiind un tip de scris, in acelasi timp, idiografic si fonetic. La origini, fiecare semn reprezinta un obiect, mai tarziu reprezentand un sunet ce corespunde cu acel obiect transformat intr-un simplu element fonetic. Acelasi semn a fost adoptat sa traduca idei mai dezvoltate decat cea primitiva.

Alte referate despre: scrierea cuneiforma, scriere cuneiforma, scrierea cuneiforma referat

Zeii egipteni si miturile

In esenta o poveste, Gilgames reprezinta una dintre preocuparile majore ale religiei, incercarea zadarnica a eroului de a invinge moartea. Unul dintre basmele legate de aceasta vorbeste despre o mare inundatie care nimiceste toate fiintele, cu exceptia unui grup de oameni refugiati pe o arca; asemanarea izbitoare cu povestea lui Noe din Biblie sugereaza influenta puternica a conceptelor sumeriene asupra religiei ebraice si asupra altor religii.

Alte referate despre: mituri zei egipteni, zeii egipteni, zei egipteni

Civilizatia veche a Egiptului

Egiptul se situeaza in nord-estul Africii la intretaierea drumurilor care leaga trei mari continente,Africa,Asia si Europa
o pozitie unica.Conditiile climaterice specifice zonei ne duc cu gandul la un imens desert, dar existenta fluviului Nil cu revarsarile
sale periodice au transformat pamantul intr-o campie rodnica si
bogata fiind cel care a dus la dezvoltarea civilizatiei egiptene cu
toate caracteristicile sale unice, o civilizatie care nu a fost influen-
tata de vecini,contribuind la caracterul sedentar al asezarilor.
Fenomenul natural al revarsarilor care fertilizau solul a fost completat cu lucrari de irigatii si constructii hidrotehnice care
au dus la dezvoltarea timpurie a unei economii agricole foarte
performanta la acea data.
“Egiptul este un dar al Nilului” spune Herodot,subliniind
dependenta totala fata de acest fluviu a dezvoltarii ...

Alte referate despre: regatul vechi al egiptului, civilizatia si cultura egiptului antic, scrisurile vechi din egiptul antic

Religia egipteana

Caracterul zoomorfic
Pana in vremurile cele mai indepartate se poate dovedi existenta a doua grupuri de zeitati. Unul dintre cele doua grupuri este cel al zeitatilor legate de un anumit loc, vechii zei ai nomelor, reprezentati ca animale sau cu capete de animale. La Dendera, Hathor era adorata ca vaca, la Hermopolis, Thot era adorat ca ibis, iar Chnum, cel cu cap de berbec, trecea drept “stapanul Elephantinei”. Inca de la inceptul Regatului Vechi, regele era conceput ca incarnare a zeului cu chip de soim, Horus; el trecea drept purtatorul coroanei binecuvantat de zei.

Cultul animalelor pare sa fi fost motivat initial prin teama omului fata de acestea si de foloasele aduse de ele. Animalul a devenit purtatorul revelatiei si intermediarul unor puteri supraomenesti, al unor insusiri arhetipale; astfel, taurul simbolizeaza puterea de procerare, vaca, maternitatea. Pretutindeni au existat animale sacre, ocrotite prin tabu, care treceau drept forme de aparitie ale unor zei; ...

Alte referate despre: religia egipteana referat, referat religia egipteana, referat despre religia egipteana

Ghid pentru scrierea eseurilor

Am eu suficient acces la literatura de specialitate relevantă pentru tema aleasă?
Încadrarea temei în literatura existentă în domeniu este extrem de importantă, permiţînd evitarea unor riscuri cum ar fi:
- formularea unor false probleme;
- concentrarea asupra unei probleme care a fost rezolvată deja;
- evitarea unei linii de argumentaţie care a fost invalidată de cercetările anterioare;
- alegerea unei teme prea complexe pentru nivelul de competenţă al studentului sau pentru posibilităţile de informare aflate la dispoziţia sa.

Alte referate despre: exemplu de ghid pentru scrierea e, scrierea eseuri, eseuri despre carte

Comparatie intre doua scrieri eminesciene

Comparatie intre doua scrieri eminesciene - Epoca moderna este pentru Eminescu un asemenea timp tragic al gandirii instrainate pe care nu-l va intelege niciodata,dar despre care va scrie. Comparand doua dintre scrierile lui, vom vedea ca pentru el,”jocurile” de cuvinte frumoase ,rimele nelipsite si aceea “femeie” ,vor ramane atuurile autorului.

Alte referate despre: comparatia intre doua scrieri eminesciene, comparatie intre doua scrieri eminesciene, comparatie doua scrieri eminesciene

Raionul Telenesti - Satul Chitcanii Vechi

Această situaţie este cauzată de faptul că prima grupă mare de vârstă (0-14 ani) care va asigura completarea contingentului populaţiei active din punct de vedere economic este în continuă descreştere începând cu 1989. Raionul Teleneşti se va confrunta în următorii 10 ani cu o accelerare a procesului de îmbătrânire a populaţiei, care va determina o presiune demografică în descreştere. Asemeni , Republica Moldova se confruntă la nivel global cu un proces de îmbătrânire demografică, datorat în principal scăderii natalităţii care a determinat reducerea absolută şi relativă a populaţiei tinere (0-14 ani). În ce priveşte componenţa etnică a populaţiei raionul Teleneşti, un procent de 96 % revine moldovenilor, 1,8% ucrainenilor, 0,8% ruşilor. Ponderea moldovenilor în raion este cea mai mare din toate raioanele.
Densitatea medie a populaţiei între hotarele raionului este în prezent de 82,5 loc/km2, faţă de 126,2 loc/km2 în restul ţării. Diferenţa ...

Alte referate despre: cartea satului chitcani vechi telenesti, satul chitcanii vechi, raionul telenesti satele

Ciocoii vechi si noi

Ciocoii vechi si noi - Nicolae Filimon isi propune sa contureze artistic o anumita categorie sociala, caracteristica secolului al XIX-lea, tipul ciocoiului, definit in "Dedicatie" si "Prolog".

Alte referate despre: ciocoii vechi si noi rezumat, ciocoii vechi si noi, ciocoii vechi si noi rezumat pe capitole

Ciocoii vechi si noi - Nicolae Filimon

Romanul are o constructie stransa, geometrica, fiind alcatuit dintr-o "Dedicatie" si un "Prolog" ce preced cele 32 de capitole cu titluri sugestive, iar in final un "Epilog".

Alte referate despre: ciocoii vechi si noi nicolae filimon, ciocoii vechi si noi nicolae filimon rezumat, ciocoii vechi si noi-nicolae filimon

Ciocoii vechi si noi - comentariu

Aspiratiile lui Dinu Paturica arata un personaj activ, intrprinzator.
Toata atentia scriitorului se concentreaza asupra lui Dinu Paturica si
a grupului de personaje care actioneaza impreuna pentru doborarea lui
Tuzluc. Plasate intr-un fundal social realist,Dilimon isi
construieeste personajele antitetic, in concordanta cu intentia de a
educa.

Alte referate despre: rezumat ciocoii vechi si noi, ciocoii vechi si noi comentariu, ciocoii vechi si noi rezumatul pe capitole

Ciocoii vechi si noi - rezumat

Portretul fizic al lui Paturica din capitolul intai (Dinu Paturica)
ofera o fizionomie in care se pot citi aspectele caracterologice: "...
un june de 22 de ani, scurt la statura, cu fata oachesa, ochi negri
plini de viclenie, un nas drept cu varful cam ridicat in sus, ce
indica ambitiunea si mandria grosolana...". Intalnirea cu Andronache
Tuzluc, viitorul sau stapan, reliefeaza, in vocea linceda "ce inspira
compatimire" ca si in pozitia umilitoare adoptata - servilismul in
spatele caruia se ascunde viclenia. I-ar fi fost greu postelnicului sa
intrevada in acest tanar umil pe omul lipsit de inima care, inainte de
a sosi in Capitala, "stia, si inca foarte bine, sa tortureze pe
nenorocitii tarani, punandu-le oua fierbinti la subtiori si dandu-le
fum de ardei pe nas, ca sa le ia cea mai din urma para din punga".

Alte referate despre: ciocoii vechi si noi capitolul xv, rezumat ciocoii vechi si noi pe capitole, ciocoii vechi si noi momentele subiectului
Referate afisate : 18
Medie note: 7.86 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK