Referat despre sparta si atena

Razboiul peloponesiac

Insemnarile cu privire la razboiul peloponesiac sunt numeroase. Printre cei mai importanti autori se numara Tucidide ( Tukydides - nascut: cca. 471-445 i. Hr. Atena, Grecia). In textul sau, Războiul Peloponesiac, ordonat cronologic, este urmarita evolutia intregului eveniment in incercarea de a reda intocmai evenimentele. Acuratetea si precizia datelor il incadreaza printre cele mai importante izvoare care prezinta acest moment istoric al Greciei antice.Alti autori care au mai abordat acest subiect au fost Aristophanes, Acharnienii, Pacea, Lysistrata , Diodor din Sicilia, Xenofon, Plutarch. De asemenea pe acest subiect au scris si autorii moderni precum Ed. Meyer, J. Beloch, G. Busolt, H. Bengston etc.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 19kb
Downloads: 15
Materia: Istorie

Orasul Atena

Oraşul Atena a luat numele zeiţei Atena , zeiţa înţelepciunii , a strategiei , a disciplinei si a meşteşugurilor , fiica favorită a lui Zeus. Acesta este oraşul în care mie mi-ar fi plăcut să trăiesc în antichitate deorece eu sunt o fiinţă paşnică şi urăsc războiul şi violenţa , iubesc arta , binele şi frumosul. Protejat de zeiţa Atena , oraşul era înfloritor.

Alte referate despre: orasul atena, caracteristici geografice ale orasului atena, despre orasul atena

Atena - perioada antica

Atena a învins dar Poseidon, sub forma unui şarpe, a primit şi el dreptul de a trăi în continuare pe acest deal al Atenei .
Totuşi, atunci când începe istoria scrisă, cele câteva comunităţi independente din Atica renunţaseră la independenţa lor faţă de Atena şi formaseră împreună cu ea un singur stat. Acest transfer de putere a fost comemorat la Atena de festivalul anual Synoikia iar Tucidide referindu-se la semnificaţia lui, afirmă că : ,, Sub Cecropos şi primi regi, până în vremea lui Tezeu, Atica a fost o regiune de comunităţi independente, fiecare cu propriile ei organe administrative şi cu propri ei magistraţi, aceştia venind la regele Atenei doar pentru a se consulta cu el când se simţeau nesiguri.

Alte referate despre: atena-perioada antica, atena perioada antica, perioada antica din atena

Tucidide

Timpul insa a fost folosit cu intelepciune. In timpul acestui exil, Tucidide a facut cercetari si a scris una dintre cele mai mari opere istorice ale antichitatii. Textul sau cuprinde neintelegerile dintre Atena si Sparta dintre anii 431-421, pana in 404.

Alte referate despre: tucidide, tucidide razboiul peloponesiac, tucidide- razboiului peloponesiac

Atena

III ISTORIE. A. Perioada Antica * Colina Acropolis din Atena a fost locuita înca din Neolitic. În 1400 î.e.n. ea a fost fortificata de Mycenae si Tiryns. * În mijlocul secolului IX î.e.n. a fost inclus orasul maritim Pireu în orasul-stat Atena. * În 560 BC tiranul Pisistratus, sprijinit de aristocratie, a câstigat control Atenei. * Pisistratus a sponsorizat de asemenea evenimente publice ca festivalul Panathenaic, tinut o data la patru ani în cinstea Atenei. * Multe alte lucrari publice au fost sa luate tiran si fiii sai între anii 560 si 510 î.e.n.. * În 509 î.e.n. Cleisthenes a condus o revolutie democratica, reorganizând structura tribala a orasului asa ca baza suportului sau era în cel mai democratic centru urban si în Piraeus. Cea mai puternica adunare populara se întâlnea pe dealul Pnyx mai jos de Acropolis.

Alte referate despre: atena, atena antica, sparta si atena

Razboiul Peloponeziac

Cauzele razboiului , au fost ruperea pacii de 30 de ani (dintre Atena si Sparta), care a fost provocata de puterea economica a Atenei si concurenta economica cu Sparta.Incidentul din Corcyrya ; cind Atena sprijina Corcyrya , iar Sparta Corintul. Cele 2 forte erau Atena si Sparta. ATENA era marea forta a Greciei in acea vreme , avind o putere economica foarte mare , apartinand ligii maritime ateniene , si detinea teritorii in Sicilia si alte zone din bazinul mediteeranean in care isi putea sporii agricultura. Din punct de vedere militar , avea o armata numeroasa si bine pregatita si o flota gata de orice razboi maritim.

Alte referate despre: razboiul peloponeziac, referat razboiul peloponeziac, razboiul peloponeziac referat

O zi din viata unui atenian

Atena este una dintre cele mai importante cetăţi ale Greciei antice.
Una dintre perioadele cele mai glorioase ale acestui oraş-stat a fost în timpul conducerii lui Pericle (462-429 î.e.n.). În aceste vremuri de pace, viaţa oamenilor era prosperă.
Copiii atenieni mergeau de la 6 la 14 ani la şcoală. Unii continuau şcoala până la 18 ani la o academie, iar între 18 si 20 de ani toţi tinerii trebuiau să meargă la şcoala militară.
În timpul lui Pericle, o zi din viaţa unui atenian de peste 20 de ani, este diferită în funcţie de rangul social sau averea familiei sale.
Astfel, o zi a unui tânăr de rând cuprinde următoarele evenimente:
Trezirea devreme şi luatul mesei de dimineaţă, care poate conţine: turte de orez, grâu sau făină de orz, usturoi sau ceapă, masline, brânză de capră sau linte, iar ca desert prăjituri cu miere. Ca băuturi, erau consumate ...

Alte referate despre: o zi din viata unui atenian, viata unui atenian, o zi din viata unui tanar atenian

Tucidide (Thucydides)

A durat mult, de la 431 la 404 i.e.n (cu o intrerupere de 7anT), teniinandu-se cu victoria Spartei. Atena nu a pierdut ceva fundamental de pe urma acestui razboi, daca facem abstractie de veleitatile sale de hegemonie si de considerente de prestigiu. S-a desfiintat liga maritima ateniana, au fost distruse fortificatiile orasului.

Alte referate despre: date despre tucidide, despre tucidide, razboiul peloponesiac tucidide

Democratia

Dupa decaderea Atenei regimul politic democratic si notiunea de democratie a disparut. Un caracter relativ de democratie s-a perpetuat in perioada republicii romane (509 I.Hr – 31 I.Hr) inceputul Principatului lui Octavianus, cand se folosea termenul de cetatean roman (nascut la Roma).

Alte referate despre: democratia, regimul democratic, democratia ateniana

Grecia

Primele vestigii ale unei asezari umane pe Acropole dateaza din mileniul 3-2 i.Hr. Polis hegemon al Aticii (sec 8-7 i.Hr.), Atena devine, in sec. 5 i.Hr., dupa respingerea invaziei persane si dupa intemeierea Ligii delio-atice, cel mai stralucit centru economic, politic, dar mai ales cultural, al intregii lumi grecesti. In ciuda infrangerilor in razboiul peloponesiac (404 i.Hr.) si a cuceririi macedonene (388 i. Hr.), Atena ramane metropola spirituala a Greciei, pozitie pastrata si sub dominatia romana.

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, grecia referat

Platon

Platon s-a nascut intr-o familie aristocratica, la Atena sau pe insula Egina, avand ca tata pe Ariston (descendent al regelui Codros) si mama Perictione (dintr-o familie inrudita cu Solon). Numele de nastere Aristocles; Platon a fost o porecla primita datorita pieptului sau lat. Copilaria lui Platon este marcata de razboiul peloponesiac si luptele civile intre democrati si aristocrati.

Alte referate despre: platon, platon banchetul, platon referat

Atena

Deasupra Atenei pe colina Acropole vegheaza ruinele civilizatiei antice grecesti. Cel mai mare templu Parthenonul, a fost construit în onoarea zeitei patroane a orasului, Atena, în secolul V î.e.n.. În ciuda deteriorarilor provocate de intemperiile naturii si a distrugerilor umane, templul a rezistat în timp pâna în zilele noastre. Desi este opera unui simpozion artistic si desi nu stim care este contributia concreta ale mâinilor lui Fidias, Parthenonul este mai mult decât o realitate arhitectonica, este o realizare de un ordin care depaseste speciile artei si care totusi persista sa se identifice cu zestrea spirituala pe care nu putem sa i-o atribuim decât lui Fidias.

Alte referate despre: zeita atena, atena referat, atena si sparta

Atena

Cel mai important eveniment al festivalului era o procesiune în care tinere fete ateniene duceau peplos-ul la Partenon (îmbrăcăminte sacră făcută în fiecare an pentru Atena şi pusă pe umerii statuii. Pericle a comandat ca această procesiune să fie sculptată pe friza care înconjoară Partenonul. Aceste sculpturi se numesc marmurile Elgin (după Lordul Elgin, cel care le-a dus în Anglia)Unele dintre ele pot fi admirate în British Museum. În fiecare an atenienii ţineau un mare festival dramatic, numit Marea Dionysia . Festivalul ţinea 6 zile şi punerea sa în scenă era foarte costisitoare. În primele3 zile se prezentau comedii şi întreceri pentru poeţi , iar ultimele 3 zile erau rezervate pentru piese serioase.

Alte referate despre: referat atena, sparta si atena referat, acropole atena

Grecia

Cu toate ca Macedonia in nord era o societate tribala inapoiata, sub
conducerea lui Filip II ajunge la 338 sa invinga Atena si Teba si sa
preia conducerea Greciei .

Alte referate despre: referat grecia, grecia - referat, referat grecia antica

Scoala Cinica

De asemenea stim ca el nu era atenian liber, fiindca numai tatal sau era nascut in Atena, mama sa dimpotriva a fost sclava de neam tracic. Gomperz ne relateaza ca familia lui Antistene era avuta si ca el si-a pierdut intreaga mostenire si a devenit sarac. Asa se face ca el, inainte de a face cunostinta cu Socrate, 1-a ascultat pe sofistul Gorgias.

Dar nemultumit de grandomania si aviditatea dupa bani a acestui sofist, Antistene il urma pe Socrate. Ca si maestrul sau, Antistene umbla foarte saracacios imbracat. Dar cu toate acestea intre Socrate si elevul sau era, din acest punct de vedere, o mare deosebire. Socrate, este adevarat, neglija exteriorul sau : el umbla cu picioarele goale si imbracat cu o manta roasa etc. Dar la Socrate era vorba despre o indiferenta fata de cele exterioare ale vietii, ce nu era intentionata, ci ca o urmare fireasca a vietii lui spirituale intense. La Antistene, ...

Alte referate despre: scoala cinica, scoala cinicilor, referate scoala cinica

Grecia continentala

Situata in sudul Peninsulei Balcanice, Grecia cuprinde peste 2000 de insule, care se intind din Marea Ionica, la vest, pana in Marea Egee si spre Turcia, la est. Grecia continentala are granite cu Albania, Bulgaria, Turcia si Macedonia. Aici traiesc majoritatea celor 10,2 milioane de locuitori ai tarii, din care o treime la Atena. [...]

Alte referate despre: grecia continentala, grecia continentala antica, referat grecia continentala
Referate afisate : 16
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles