Referat despre telescopul spatial

Telescopul spatial Hubble

Observatoarele se construiesc de regula pe varfuri inalte, deasupra majoritatii norilo si poluarii din atmosfera terestra. Cele mai clare imagini despre coprpuri aflate in afara atmosferei se pot obtine atunci cand si observarile se efectueaza in afara terestre, adica in spatiul cosmic. Telescoapele arata mai mult din bolta cereasca decat se poate observa cu ochiul liber, deoarece aduna mai multa lumina intr-un punct.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 63kb
Downloads: 2877
Materia: Geografie

Universul

Cele mai mari gauri negre se afla in centrul unor Galaxii, dar originea lor nu este bine conoscuta. Gaurile negre sunt invizibile. Timpul nu exista in interiorul lor. Gravitatia unei gauri negre este atat de mare incat ea nu lasa nimic sa scape, nici chiar lumina. Odata prins de o gaura neagra, nu mai exista nici o sansa de iesire. Este ca un aspirator cosmic. Astronomii au detectat zeci de gauri negre imense in centrul galaxiilor mai apropiate, ca si zeci de gauri negre stelare in galaxia noastra. Pentru ca nu se vad direct, asemenea obiecte se observa prin influenta pe care o au asupra altor stele in imprejurimi.

Alte referate despre: universul, universul si sistemul solar, dictionarul este un univers in ordine alfabetica

Sondele spatiale Voyager

Sondele spatiale Voyager - Incepand cu mijlocul anilor 1960 oamenii de stiinta americani s-au gandit sa trimita nave spatiale pentru a investiga planetele exterioare ale Sistemului Solar.O asemenea misiune depindea de lansarea navelor spatiale intr-un moment in care planetele erau aliniate convenabil.Calculele au aratat ca asemenea conditii ar aparea incepand cu 1976,astfel incat oamenii de stiinta de la Organizatia Guvernamentala pentru Cercetari Spatiale a SUA (NASA),au inceput sa planifice ceea ce a devenit cunoscut ca Marele Turneu al Planetelor Exterioare.Sondele spatiale Voyager

Alte referate despre: sonda spatiala voyager, sonde spatiale referat, sonde spatiale

Telescopul - clasificare

O noua tehnica în astronomie combina semnale de la diferite telescoape
astfel ca imaginea rezultata sa fie identica cu cea obtinuta de la un
telescop gigant . Aceasta tehnica se numeste interferenta optica .
Observatorul sudic european a început constructia a celui mai mare
interferometru în 1996. Cel mai mare telescop este situat în desertul
Atacama din nordul statului Chile . Acesta combina lumina de la 4
telescoape de 800 cm producând o imagine egala cu cea a unui telescop
de 1600 cm . Primul telescop a fost instalat în 1998 si întregul
proiect va fi terminat în 2002 .

Alte referate despre: telescopul-clasificare, telescopul, clasificarea undelor electromagnetice

Telescoape astronomice

Telescoapele refractare moderne folosesc lentile facute din doua tipuri de sticla . Aberatia cromatica a unui element o anuleaza pe cea a urmatorului , astfel incat se produce o imagine practic lipsita de culoare . O asemenea lentila este acromatica , adica "fara culoare" . Inventia lentilei acromatice a dus la dezvoltarea refractorului de 0,47m folosit pentru descoperirea micutei stele albe pitice de mica luminozitate ce o insoteste pe Sirius . Cele mai mari refractoare construite vreodata sunt telescopul de 0.91m din Observatorul Lick si cel de 1.01m din Observatorul Yerkes , ambele fiind americane si ambele folosite si in prezent .

Alte referate despre: telescoape astronomice, radio telescoape astronomice, telescoape astronomice referat

Planeta Neptun

Planeta Neptun a fost identificat ca planeta pentru prima data de catre astronomul german Johann Gottfrie Galle in 1846. Neptun este a patra planeta giganta gazoasa. Este putin mai mica decat Uranus. Face o miscare de spin la 16 ore. Temperatura la suprafata planetei este de aproximativ -218° C.

Alte referate despre: planeta neptun, informatii despre planeta neptun, despre planeta neptun

Naveta spatiala

Primele statii orbitale au fost construite de Uniunea Sovietica la sfarsitul anilor 1960, cand rusii si-au dat seama ca nu vor castiga cursa pentru cucerirea Lunii.Salyut (Salut) 1 , lansata in 1971, avea module de cercetare si de petrecere a timpului, panouri solare care generau electricitate si puncte de cuplare pentru capsula spatiala Soyuz (Uniune).In 1973, NASA a lansat o statie mai mica numita Skylab, insa constructia unei statii orbitale mari a fost amanata in mod repetat.
Uniunea Sovietica a lansat Mirul (Pace) in 1985.Mir are module separate de cercetare astronomica, biologica si de fabricare a materialelor. Statia a avut un succes deosebit, insa la sfarsitul anilor 1990 au aparut o serie de probleme.Rusia si SUA sunt in prezent parteneri ai constructiei noii Statii spatiale internaionale (ISS).

Alte referate despre: naveta spatiala, navete spatiale, navete spatiale referat

Telescopul

Radio astronomia a fost inventată în 1931 când inginerul Karl Jansky de la laboratoarele “ Bell Telephones “ a descoperit cu ajutorul unei antene că din centrul galaxiei noastre sunt emise unde radio . Aceasta a fost prima dată când cercetătorii au realizat că undele radio pot veni de la surse neaflate pe Pământ . În anii care au urmat multe descoperiri majore în radio astronomie s-au produs similar prin coincidenţă sau din întâmplare de exemplu descoperirea galaxiilor active şi a pulsarilor. Designul unui telescop radio e similar cu cel al unui telescop optic dar telescoapele radio trebuie să fie mai mari pentru că funcţionează cu lungimi de undă mai lungi a radiaţiei electromagnetice. Undele radio sunt de fapt între 1 m şi 1 km în lungime în timp ce undele de lumină vizibile sunt de numai 1 micrometru . Undele radio pot fi adunate într-un punct mai uşor decât cele vizibile datorită lungimii lor . Ca un rezultat suprafaţa telescoapelor radio nu trebuie ...

Alte referate despre: telescopul lui galileo, telescop, telescopul referat

Telescopul

Telescoapele sunt folosite în astronomie pentru observarea corpurilor cereşti îndepărtate. Pentru sute de ani , telescoapele au fost singurele instrumente folosite pentru observarea planetelor şi a galaxiilor.

Alte referate despre: referat telescop, telescop referat, referat despre telescop

Telescopul lui Galileo

Telescopul - Un asemenea aranjament de lentile a pus baza primului telescop. Inventia telescopului se datoreaza filozofului englez Roger Bacon, care a trait in anii 1200. Dar este posibil ca acesta inventie sa fi fost facuta mai devreme de oameni de stiinta arabi.

Telescopul - REFRACTORUL LUI GALILEO

Un telescop construit in 1608 de opticianul olandez Hans Lippershey a atras atentia omului de stiinta italian Galileo, care a realizat cat de util ar fi acesta in astronomie. Galileo a imbunatatit rapid modelul lui Lippershey si a inceput sa construiasca o serie din ce in ce mai buna de telescoape. Cu ele, el a facut o serie de descoperiri incluzand muntii si vaile de pe Luna.

Descoperirea telescopului lui Galileo a aratat cat de important este telescopul, modelul folosit de el a devenit cunoscut ca Telescopul lui Galileo. Telescopul lui Galileo are lentile convexe care aduna lumina de la obiecte, facandu-le astfel vizibile. Iar lumina concava a ocheanului ...

Alte referate despre: telescopul lui galileo galilei, telescopul lui galileo galilei referat, telescopul lu galileo galilei

Amortizarea amortizorului telescopic hidraulic bitubular

In cursa de destindere (fig. 1.3, a), lichidul din partea superioara a tubului interior 2 este comprimat si, ca urmare, rondela 3 a supapei de comunicare este presata pe piston, supapa fiind inchisa.prin găurile superioare ale pistonului, lichidul ajunge la rondela obturatoare 7 a supapei de destindere.Daca viteza relativa a pistonului este mai mica decât viteza critica, scurgere lichidului se realizează prin fantele (de inaltime b v fig. 1.2) din rondela obturatoare 7, deoarece presiunea lichidului este mai mica decât forţa de precomprimare a arcului 1 al supapei.Daca viteza de deplasare a pistonului depăşeşte viteza critica, presiunea lichidului creste si invinge forţa arcului 1, iar rondelele 7 si 4 ale supapei de destindere se indeparteaza,realizand o secţiune de trecere mai mare.

Alte referate despre: amortizrea amortizarea amortizorului telescopic hidraulic bitubular, amortizarea amortizorului telescopic hidraulic bitubular, amortizoarea amortizorului telescopic hidraulic bitubular

Prezinta constructia subiectului actiune, conflict, relatii temporale si spatiale intr-un basm cult studiat

In “Povestea lui Harap Alb” Creanga a retopit structuri epice traditionale, intr un stil puternic individualizat care poarta amprenta modernitatii. Astfel, de inspiratie folclorica sunt: tema (triumful binelui asupra raului) si motivele (calatoria, petitul, muncile, proba focului, incercarea puterii, izbanda mezinului, casatoria), personajele (Craiul, Verde imparat, Imparatul Ros, fata acestuia, Spanul, Harap Alb), ajutoarele eroului (Gerila, Setila, Sfanta Duminica, regina furnicilor, si cea a albinelor, calul, etc.), elementele miraculoase (apa vie, apa moarta), fuziunea dintre real si fabulos (se trece de la real la fantezie fara sa se faca distinctie intre cele doua planuri), limbajul caracterizat printr o aparenta simplitate si oralitate (determinata de prezenta exclamatiilor, interjectiilor, a verbelor imitative, a onomatopeelor; repetitia formulelor tipice basmului, precum si frecventa dialogului si monologului).

Alte referate despre: relatii temporale si spatiale intr-un roman, relatia dintre doua personaje intr-un basm cult, relatiile intre 2 personaje intr-un basm cult

Microscopul

Mai subtire în centru decât pe margini, lentila concava va produce un
efect de divergenta: razele de lumina paralele care o strabat vor fi
deviate astfel încât sa se departeze unele de altele, ca si cum ar
proveni dintr-un punct situat în spatele lentilei. Observatorul care
priveste un obiect printr-o lentila concava vede o imagine a acestuia
mai mica decât este ea în realitate. Aceasta imagine nu poate fi
proiectata pe o foaie de hârtie. Ea se formeaza în ochiul
observatorului. O astfel de imagine se numeste imagine virtuala.

Alte referate despre: microscopul, microscopul optic, microscop

Enigma Otiliei

In primul enunt se vorbeste despre Felix Sima ca are optsprezece ani,este imbracat cu uniforma si are un soi de valiza.Este realizata o focalizare externa,naratorul stiind mai putin decat personajul sau.Personajul este conturat prin cateva trasaturi, o varsta aproximativa,prezenta uniformei de liceu si valiza.

Strada este descrisa prin epitetele duble « pustie si intunecata » , de aici reiesind tristete , prin comparatia « racoroasa si intunecoasa ca o padure » rezulta faptul ca acea strada avea un aer misterios,semanand cu un labirint , o viata in antiteza :pustietatea strazii, , vesnicia cu batranetea sugerata de « copacii batrani » , imagini auditive «fosnetul frunzelor»,«vantul».

Tanarul ce patrunde in strada Antim este strain de aceasta strada, merge scutand tocmai pentru ca nu cunoaste.Fata lui Felix era insa « juvenila , ...

Alte referate despre: enigma otiliei, enigma otiliei rezumat, rezumat enigma otiliei

Etapele de localizare a magazinelor

Gradul de concentrare a pietei poate fi o prima caracteristica spatiala demna de luat in considerare intr-o cercetare de marketing. El se refera la raspandirea si repartitia teritoriala a vanzarilor si mesajelor cu caracter promotional, la densitatea retelelor de distributie si la gradul de solicitare a acestora. Poate fi exprimat prin indicatori precum: volum de vanzari/1000 de locuitori, volum de vanzari/Kmp, numar de puncte de vanzare/Kmp, numar de consumatori/punct de vanzare etc.

Alte referate despre: etape de localizare a magazinelor, stabilirea etapelor de localizare a magazinului, stabilirea etapelor de localizare a magazinelor
Referate afisate : 15
Medie note: 8.60 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles