Referat despre timisoara

Timisoara

Vara – amatorii de drumetii si alpinism se pot aventura in frumoasele Chei ale Turzii ; stanci in dezordine , pesteri, fauna si flora deosebita dau maretie locului .De asemenea , Masivul Vladeasa si muntii Trascaului sunt spectaculosi datorita formelor de relief modelate in calcar .

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 23kb
Downloads: 7499
Materia: Geografie

Timisoara

1718 – atestarea celei mai vechi fabrici de bere din România;
1728 – începutul canalizării Begăi, primul canal navigabil din România;
1760 – primul oraş al monarhiei cu străzile iluminate cu lămpi;
1771 – editarea primului ziar din România şi totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten”;
1854 – primul serviciu telegrafic din România;
1855 – primul oraş al monarhiei habsburgice cu străzile iluminate cu gaz;
1881 – prima reţea de telefonie din România;
1884 – primul oraş de pe continentul european cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi;
1886 – prima staţie de salvare din Ungaria şi România;
1895 – prima stradă asfaltată din România;
1897 – primele proiecţii cinematografice din România;
1899 – primul tramvai electric din România;
1953 – singurul oraş european cu trei teatre de stat în română, maghiară şi germană;

Alte referate despre: timisoara, referat timisoara, timisoara referat

Orasul Istambul

Istambulul este singurul oras din lume care a fost construit pe 2 continente. Soarta lui fost determinata de vitala pozitie strategica in care se afla si de incantatoarea frumusete naturala de care dispune.

Alte referate despre: orasul istambul, oras istambul, orasul istambul atractie turistica

Londra

In traditia populara termenul de Orasul LONDRA sau orasul se aplica unei zone restrinse care a reprezentat asezarea de baza ( numita Londinium) si acum este parte din districtul de financiar si de afaceri al metropolei. Orasul Londra si 32 de suburbii inconjuratoare din vechia Londra reprezinta o suprafata de 1579 de km2 ( 610 mile2).

Alte referate despre: londra referat, londra, referat londra

Banatul apusean

Aceste miscari de populatie ale secolului al XVIII-lea au dat noua infatisare aparte, geometrizata, satelor dela ses.Mai au o caracteristica aceste sate: in general sunt mari, unele intrec ca numar de populatie, si chiar si ca aspect, multe orase mai mici.

Alte referate despre: muntii banatului, societatea feudala apuseana, muntii banatului referat

Populatia Banatului

Cercetand acum aceste cifre vedem ca in privinta ocupatiei agricultura ocupa locul intai cu un total de 615.145 locuitori, deci mai bine de jumatate din totalul populatiei; In randul al doilea vine industria (inclusiv minieritul) cu un total de 140.392 locuitori; in randul al treilea vin toate categoriile de functionari si amploiati (de stat, judet, comuna si particulari) cu un total de 96.752 de persoane; iar in ultimul rand profesiunile libere si altele diverse inglobate toate in totalul de 87.148. Din totalul populatiei un numar de 584.887 persoane depun munca activ-productiva, iar 354.550 insi sunt intretinuti (copii, batrani, femei etc.)

Alte referate despre: muntii banatului populatie, populatia in muntii banatului, populatia muntii banatului

Repere cronologice timisorene

1514 cetatea Timisoarei este asediata de catre ostile taranilor rasculati conduse de Gheorghe Doja.
1552 Timisoara e cucerita de turci si devine capitala de pasalac.

Alte referate despre: repere cronologice referat, repere cronologice, alexandru ioan cuza-repere cronologice

Revolutia romana din 1989

Anul 1989 a dus la caderea sistemului totalitar comunist in intreaga Europa;Spre sfarsitul anului, indeosebi in vestul Romaniei, populatia aflase, de la posturile de te-leviziune externe (maghiare, iugoslave) si emisiunile in limba romana de la Radio Europa Libera si Vocea Americii, de schimbarile din Europa; Asa a fost posibil ca un eveniment aparent banal (evacuarea arbitrara a pastorului timisorean al Bisericii reformate Laszlo Tokes fixata pentru data de 15 decembrie 1989) sa devina pretext pen-tru o revolta populara in Timisoara, transformata apoi, prin radicalizare, in revolutie;

Alte referate despre: revolutia de la 1989 referat, revolutia de la 1989, revolutia din decembrie 1989

Monografie contabila privind transportul intracomunitar

Servicii de intermediere a serviciilor de transport intracomunitar
Societatea "X" din Romania (inregistrata in scopuri de TVA in Romania) asigura serviciile de transport pentru "Y" din Italia (inregistrat in scopuri de TVA in Italia). Societatea "X" transporta bunurile de la Timisoara la Roma. Transportul este efectuat cu trenul de la Timisoara pana la o gara din Roma, unde bunurile sunt descarcate si incarcate intr-un autocamion in vederea transportarii lor la sediul societatii "Y".

Alte referate despre: monografie contabila privind vanzarea marfurilor cu ridicare, monografie contabila privind vanzarea marfurilor cu ridicata, monografii contabile privind imobilizarile

Marketing direct

Intocmiti o schema circulara a revistelor selectionate indicand publicatiile suplimentare pe care intentionati sa le includeti in schema, in situatia in care publicatiile pilot dau rezultate bune.
In aceasta etapa urmeaza testarea in publicatii care se adreseaza de data aceasta unui public mai larg, reprezentat de tineri intre 11-18 ani si adulti.

Alte referate despre: referat marketing direct, marketing direct referat, marketing direct

Structura retelei publice de transport

Structura retelei publice de transport
• reteaua de cai navigabile se situeaza in intregime in partea de sud si sud-est a Romaniei cu o densitate de 6,5 km/1000 kmp; lungimea retelei este de 1.779 km din care 1.075 km Dunarea navigabila internationala, 524 km bratele navigabile ale Dunarii si 91 km cai navigabile artificiale (canalele Dunare-Marea Neagra si Poarta Alba-Navodari); in reteaua de cai navigabile interioare si Marea Neagra sunt integrate 35 porturi din care 3 porturi maritime, 6 porturi fluvio- maritime si 26 porturi fluviale. Porturile romanesti dispun de cca. 49.000 m constructii hidrotehnice pentru acostarea navelor, din care 18,1 % cu o vechime mai mare de 50 ani, care necesita urgente lucrari de reconstructie.

Alte referate despre: structura retelei publice de transport, structura serviciilor publice de transport bucuresti, structura retelei de transport aerian

Ana Blandiana

1952-1959 Urmeaza cursurile claselor V-XI ale Scolii generale nr. 2 din Oradea (fostul liceu Oltea Doamna), avand ca profesor de romana pe Eugen Groza (el insusi autor de teatru si proza) si ca profesoara de istorie pe Eleonora Ile, al carei inteligent si amar patriotism o va marca, imprimandu-i pentru toata viata nevoia de a-si raporta destinul la destinul colectiv. Este perioada lecturilor intense, a participarii la cenacluri, a incercarilor in toate genurile si in toate stilurile, a premiilor scolare si a concursurilor literare pentru elevi, a primelor versuri publicate in revistele de copii.

Alte referate despre: ana blandiana, ana blandiana gluma 2, poezia minune-ana blandiana

Analiza financiara

Asociatii acestei societati sunt:Dumitru Vasile, cetatean roman, nascut la Timisoara, numit si asociatul numarul 1;Stanciu Teodor, cetatean roman, nascut la Alba Iulia, numit si asociatul numarul 2;
Statul roman, in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 cu o participare de 35% din totalul capitalului.

Denumirea societatii este de S.C.ALCOM S.A..Sediul fiscal al societatii este in Timisoara , strada Proclamatia de la Timisoara, numarul 7, iar punctul de lucru deschis este la aceeasi adresa. Telefonul este 0256/491991.

Sociatatea va avea ca obiect de activitate : domeniul declarat :- comert cu amanuntul al fructelor si legumelor proaspete domeniul principal: comertul fructelor ( cod 5221 )In baza hotararii Adunarii Generale a asociatilor , obiectul de activitate al societatii poate fi completat sau modificat.

Alte referate despre: analiza financiara, analiza financiara a unei firme, analiza financiara a intreprinderii

Matematicieni celebri

Gheorghe Titeica (1873-1939) A fost un mare popularizator al stiintelor. Impreuna cu I. Ionescu, A. Ioachimescu si V. Cristescu a fondat revista "Gazeta matematica", cu G. G. Longinescu publicatia "Natura" pentru raspandirea stiintelor, iar cu D. Pompeiu a editat revista "Mathematica".

Alte referate despre: matematicieni celebri, matematicieni celebrii, matematicieni celebri referat

Moara cu noroc

Printre marii clasici, dintre care fiecare reprezintã superioara înflorire a unui gen sau a unei specii în literatura românã ( M. Eminescu fiind prin excelentã poetul, I.L.Caragiale-dramaturgul si I.Creangã-povestitorul ), I. Slavici este cunoscut îndeosebi ca nuvelist de exceptie.

Alte referate despre: moara cu noroc, moara cu noroc rezumat, rezumat moara cu noroc

Ioan Slavici - tabel cronologic

1867 – revine la Arad, unde frecventeaza ultima clasa de liceu, ca elev particular.
1868 – trece examenul de bacalaureat, la Satu Mare. Toamna pleaca la Pesta sa studieze Dreptul.
1869 – este secretar al notarului din Cumlaus. Toamna se duce la Viena spre a-si face stagiul militar, reluandu-si studiile de Drept; il intalneste pe Eminescu.
1871 – studentii romani din Viena fondeaza societatea ,,Romania juna”,iar Slavici este ales presedinte, D.Popovici Barcianu – secretar, iar Eminescu – bibliotecar.
1872 – reintors la Viena, intra in biroul avocatului M. B. Stanescu din Arad, pentru practica.
1873 – timp de trei luni este redactor al publicatiei ,,Gura satului”, ocupand apoi postul de arhivar la Consistorul greco-oriental din Oradea.
1874 – trece in Moldova, lucrand pentru putina vreme in redactia ziarului ,,Curierul”.
1875 – se stabileste in Bucuresti, ...

Alte referate despre: ioan slavici tabel cronologic, ioan slavici-tabel cronologic, ion slavici tabel cronologic
Referate afisate : 16
Medie note: 8.22 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK