Referat despre univers

Satul - univers suprem

Pentru mine, ca şi pentru majoritatea consîngenilor, satul este situat în centrul lumii şi se revarsă în mit; este integrat într-un destin cosmic, dincolo de al cărui orizont nu mai există nimic.

Din punct de vedere sociocultural, prin caracterul său de model general valabil şi prin capacitatea sa de conservare a etnicului, satul a constituit deci baza etnogenezei neamului şi devenise încă de pe timpul Daciei traiene forma de organizare administrativă şi de existenţă socioculturală.

Limba care a fost o transplantare a latinei comune, vorbită neîntrerupt în spaţiul rural, a reprezentat întotdeauna un simbol al tradiţiei, confirmînd parcă din nou ideea că şi ea s-a înveşnicit la sat.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1075
Materia: Romana

Imaginea satului romanesc in romanul Ion

Rebreanu are ambitia de a infatisa viata in multiplele si complicatele ei ipostaze ca un atent si intransigent observator(Carmen Matei Musat).
Pentru realizarea unei imagini complete si complexe cu referire la ce reprezinta satul romanesc in viziunea lui Liviu Rebreanu,in romanul Ion, este necesara o abordare a subiectului din doua puncte de vedere: primul se refera la spatiul satului, iar al doilea la oamenii din acest sat.

Alte referate despre: imaginea satului romanesc in romanul ion, imaginea satului ardelean din romanul ion, referat imaginea satului romanesc in romanul ion

Imaginea satului si a taranului la Creanga

Satul si taranul au constituit o permanenta sursa de inspiratie pentru scriitorii nostri care au creat in operele lor tipuri umane de o deosebita autenticitate si vigoare pornind de la realitati apartinand unor epoci si zone geografice diferite.
Marele povestitor Ion Creanga realizeaza in “Amintiri din copilarie” fresca satului moldovean din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Lumea satului apare in toata complexitatea ei cu aspecte si figuri tipice, munca, petreceri si obiceiuri.

Alte referate despre: imaginea satului si a taranului de la i creanga la l rebreanu, imaginea satului romanesc in viziunea lui creanga, imaginea satului si a taranului in morometii

Satul si Taranul

Opera lui Rebreanu se învârte în jurul temei pământului, fundamentală pentru viaţa socială de până la al II-lea Război Mondial. Autorul intenţiona să scrie câte un roman despre fiecare provincie românească şi să surprindă diverse etape şi condiţii istorice: Răscoala, după cum declară autorul într-un interviu, reprezintă o continuare firească a lui Ion.

Alte referate despre: satul si taranul, satul si taranul in proza romaneasca, satul si taranul in literatura romana

Satul romanesc la George Cosbuc

Coşbuc a proiectat o epopee bazată pe motive folclorice însă toată munca lui s-a concretizat doar în câteva fragmente care au dat mai apoi naştere la două balade care vorbesc despre marile evenimente din viaţa satului: Nunta Zamfirei, o descriere a ceremonialului nunţii ţărăneşti şi Moartea lui Fulger, o evocare a străvechiul ritual al înmormântării.

Alte referate despre: satul si taranul george cosbuc, viata satului romanesc i george cosbuc, poezii despre viata satului romanesc de george cosbuc

Baltagul - monografia satului romanesc

Femeia pleaca pe urmele sotului, gaseste ramasitele pamântesti ale acestuia, ii descopera si pe ucigasi, pe care ii va pedepsi. Partea intai a romanului cuprinde expozitiunea si intriga (cap. I-IV). Torcând singura pe prispa, Vitoria isi aminteste de povestea auzita de Nechifor Lipan de la un baci batrân, poveste pe care si el obisnuia sa o spuna la cumetrii si nunti. Femeia retraieste anii petrecuti împreuna, fapte si obiceiuri ale barbatului cu care are doi copii: Minodora si Gheorghita, acesta din urma aflandu-se la Cristesti, in Valea Jijiei, cu oile la iernat, de unde o instiinteaza pe Vitoria ca Nichifor Lipan nu ajunsese acolo. Iarna se apropie, argatul Mitrea se întoarce cu oile si cu vacile din poiana, femeia isi pregateste gospodaria pentru anotimpul rece, dar tacerea sotului ei o îngrijoreaza din ce in ce mai mult. Vitoria începe sa creada ca drumurile terestre ale sotului ei s-au interupt intr-un punct necunoscut. Judecatile logice ale femeii încep ...

Alte referate despre: baltagul monografia satului, baltagul monografia satului romanesc, baltagul-monografia satului romanesc

Hanu Ancutei - univers al imaginarului sadovenian

In ceea ce priveste reactia ascultatorilor, nu este specificat nimic deosebit, insa din interesul celorlalti de a asculta si o a duoa intamplare povestita de comis, putem deduce o impresie pozitiva lasata de acesta in fata „ publicului”. Capitolul „ Iapa lui Voda” are cel mai greu rol din acest volum si anume sa initieze urmatoarele opt povestiri, sa capteze atentia si curiozitatea cititorului. Autorul asigura aceste lucruri prin fraza de incheiere a acestui capitol:”S-acuma sa mai primim vin in ulcele si sa incep alta istorie pe care demult vroiam sa v-o spun.”

Alte referate despre: hanu ancutei univers al imaginarului sadovenian, hanul ancutei univers al imaginarului sadovenian, hanu ancutei in contextul imaginar al lui sadoveanu

Toamna - zeita frumusetii

Zeiţa şi-a aşternut farmecul şi frumuseţea odată cu sosirea lunii septembrie. Ea ne oferă un mirific univers multicolor.Pădurea ne dăruieşte o adevărată simfonie cromatică. Este greu de exprimat în cuvinte imensul incendiu coloristic:gălbui auriu,verzui maroniu ,stejari de foc,fagi aurii, castani ruginii şi arţari care ard mocnit.

Alte referate despre: referat toamna - zeita frumusetii, afrodita zeita frumusetii, zeita frumusetii la egipteni

Turismul rural

2. Pariul cu turismul a fost câştigat de brăneni
Pe brănenii cu simţ practic, şomajul, ce şi-a întins ghiarele şi peste Ţara Bârsei, se poate spune că i-a ocolit. Aici oamenii prosperă şi, odată cu ei, întreaga zonă. Peisajul aduce mai mult a Elveţia decât cu imaginea satului în tranziţie zugrăvită prin alte regiuni. Curăţenia cu care ne obişnuiau fetele în casă din cărţile lui Rebreanu sau Ionel Teodoreanu, toate îţi sugerează că Branul nu stă în loc în aşteptarea unui semn Divin. Semnul acela l-au întrevăzut cu aproape un deceniu în urmă şi l-au urmat cu încredere. Acea încredere, că se poate ca ţăranul român să răzbească în haosul economic în care ne-am trezit cu toţii după ’89, le-a insuflat-o o mamă cu fiica sa, o profesoară şi o economistă: Mioara şi Marilena Stoian.
Originare din Mehedinţi, dar apreciind corect potenţialul zonei şi amintindu-şi de un vis al copilăriei, cele două doamne se stabilesc la Bran, îşi ...

Alte referate despre: turismul rural, dezvoltarea turismului rural, turism rural

Asezarile rurale

Europa se caracterizeaza printr-o mare diversitate a peisajelor rurale. In vestul si centrul continentului este tipic satul-targ (burg), cu case mari asezate ordonat in jurul unei piete centrale. In regiunea mediteraneana se intalnesc sate-stup, cu constructii dense din piatra si lemn. In tarile nordice predomina catunele si satele risipite, formate din locuinte construite in marea lor majoritate din lemn. In Muntii Alpi, Carpati etc., sunt prezente asezari temporare si sate mici,risipite, ai caror locuitori se ocupa cu pastoritul. In special in Europa Occidentala, tipice pentru marile exploatari cerealiere sunt fermele izolate, formate din cladiri dispuse in jurul unei curti interioare.

Alte referate despre: asezarile rurale, asezari rurale, asezarile rurale din europa

Ioan Alexandru si Iubirea de Patrie

„Poet al Logosului Vieţii”, cum l-a numit prof. univ. Sebastian Moldovan, Ioan Alexandru este şi Poetul-Mărturisitor al lui Hristos. Iar aceasta pentru că el se eternizează prin Credinţă, Nădejde şi Dragoste în Poet al Neamului, Poet al Patriei faţă de care simte Iubire, sinceră şi sfioasă, dincolo de tipare şi clişee. Astfel, deloc întâmplător, Ioan Alexandru publica în 1978 un volum-miracol prin esenţa lui, Iubirea de Patrie. Recitit azi, din perspectiva omului postmodern care îşi clădeşte fiinţarea pe-atâtea precepte etico-sociale, si tot mai puţin pe Credinţă, Nădejde şi Dragoste, volumul devine un adevărat laborator de creaţie, analiză şi înţelegere a sensului rostuirii Neamului românesc în istorie ca şi în eternitate.

Alte referate despre: iubirea de patrie ioan alexandru, ioan alexandru iubirea referat, ioan alexandru - iubirea

Imparatia lui Dumnezeu domneste - sfarsitul lumii este aproape

Este evident că guvernarea pământeasca exercitată de către om, nu s-a dovedit a fi cea mai bună formă de guvernare. Astăzi stau la dispoziţia noastră rezultatele adunate ale guvernărilor demoneşti care au domnit până acuma peste pământ şi locuitorii lui şi aceste rezultate sunt nesatisfăcătoare. Noi nu putem trece cu vederea în mod uşuratic aceste fapte şi nu putem scuza aceste rezultate zicând că tot este mai bună guvernarea omenească decât nici un fel de guvernare.

Alte referate despre: sfarsitul lumii este aproape, sfarsitul lumii e aproape, imparatia lui dumnezeu sfarsitul lumii

Dinamica apelor

Apa subterană poate fi şi ea apă dulce sau apă sărată. După adâncime distingem ape ape freatice şi ape de profunzime. Ele se află de regulă în dinamică, în legătură cu apele de suprafaţă, dar sunt şi unele bine izolate de milenii pe care le numim ape fosile. Apele subterane exploatabile de către om se numesc acvifere.

Alte referate despre: dinamica apelor oceanice, dinamica apelor in ocean, dinamica apelor

Realitatea si reflectarea ei neconventionala

Rozul acela trandafiriu de nou nascut care devenise centru universului neconventional pentru el si central universului conventional al familie sale, era sprit si forma si existenta pentru ca din nimic nu putea apare forma si exisitenta si spiritul meu actual. Sau poate da? Vidul nu produce nimic ori acea entitateunivers a devenit forma, cu certitudine a existat, cu certitudine nu-i putem nega spiritul care a urmat, nu putem nega memoria, simturile, sentimentele, intuitia,instinctul care au devenit realitate mai tirziu, daca noi nu nu am vazut toate acestea atunci nu inseamna ca nu au existat, inseamna ca noi nu am fost in stare sa le vedem.

Alte referate despre: forma de reflectare ideal subiectiva si de constructie a realitatii, reflectarea senzoriala a realitatii externe, poezia lui bacovia reflectare a realitatii

Ipoteza extraterestra

Ipoteza extraterestra - Cate civilizatii sunt in Univers ?

La ora actuala se accepta ca cea mai mare parte a stelelor au in jurul lor planete. Spectroscopia ne asigura ca apa si componentele de baza ale vietii de tip carbonic, inclusiv aminoacizii, se gasesc peste tot in Cosmos. Tot mai multi specialisti admit ca germenii vietii calatoresc prin spatiu, pur si simplu orice loc propice. In cazul in care conditiile favorabile se mentin timp de cateva miliarde de ani, viata poate atinge complexitatea pe care o vedem pe Pamant.

Alte referate despre: ipoteza extraterestra, supercivilizatii si ipoteza extraterestra, despre extraterestrii

Notiuni fundamentale ale managementului inovarii

Una dintre aceste legi afirma ca totul evolueaza, ca totul se transforma continuu, ca fiecare entitate trece printr-un numar infinit de inovari - din toate punctele de vedere. Odata cu aceasta constientizare putem sa ne punem numeroase intrebari si sa gasim numeroase raspunsuri in noi sau in afara noastra. Unii dintre noi constientizeaza ca evolutia se face prin schimbari repetate - continui sau in salturi. Altii constata ca faza actuala este "noua", ca este diferita de cea anterioara sau diferita fata de altele; uneori pare doar diferita pentru ca se schimba contextul.

Alte referate despre: managementul inovarii, managementul inovarii referat, referat managementul inovarii

Inceputurile Universului

Departe de suprafata Pamantului, dincolo de ceea ce pare o cupola uriasa presarata cu stele, se intinde nemarginitul Univers, realitate ce pare izvorata din cele mai fantastice si tulburatoare visuri. Ascuns de barierele timpului si spatiului, Universul a fost in cea mai mare parte a vremii necunoscut, neexplorat, ramanand dincolo de posibilitatile de cunoastere ale omului.

Alte referate despre: inceputurile universului, referat inceputurile universului, inceputurile universului in powerpoint

De unde vin eu ?

O dată cu descoperirea analogiei dintre structura corpului omului şi maimuţei de către C. Galenus (medic şi anatomist roman) şi cu descrierile cimpazeului de către anatomistul englez E. Tyson (1696), a fost posibilă clasificarea omului în cadrul regnului animal. Carl Linne clasifica omul alături de maimuţele antropomorfe, rezervându-i un gen aparte, genul Homo cu specia Homo sapiens (omul înţelept). Mai târziu, J.B. Lamarck si Charles Darwin susţineau că omul s-a dezvoltat de la maimuţă, absolutizând importanţa factorilor biologici. Evoluţia umană se deosebeşte esenţial de celelalte linii evolutive. Atât factorii biologici, cât şi cei sociali influenţează intensitatea antropogenezei.

Alte referate despre: de unde vin lacrimile, africa de unde vine numele, de unde vine numele asia
Referate afisate : 18
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles