Referat despre wolfgang amadeus mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

Într-o conversaţie cu J.J.Rousseau pe malurile Senei a spus că la impresionat opera scrisă de Gluck şi Catedrala Notre Dame. Prezenţa lui aici a fost imortalizată de pictorul Ollivier (“Mozart cântând în palatul prinţului de Conti”), gravura lui Carmontelle (“Familia Mozart”), statueta lui Gustav Landgrebe (“Micul Mozart”) şi o alta a lui Barrias (“Mozart copil”).

La 22 aprilie 1764 familia Mozart ajunge la Londra unde va rămâne un an şi jumătate. A concertat în faţa regelui George al III-lea al Angliei şi a reginei, uimind asistenţa cu uşurinţa cu care descifra partituri necunoscute de el, compuse de Bach, Haendel şi alţii. O întâmplare a rămas memorabilă când fiul lui Johann Sebastian Bach, Johann Christian Bach, el însuşi compozitor a executat prima parte a unei sonate proprii, după care s-a oprit şi a spus copilului care-l urmărea atent:”Poţi termina tu sonata aceasta a mea?” Spre uimirea întregii asistenţe Wolfgang ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 36kb
Downloads: 5027
Materia: Muzica

Simfoniile

Simfonia a IX-a a lui Beethoven este sinteza a doua concepte asupra
carora artistul a lucrat decenii întregi înainte de ale finaliza,
respectiv amplasarea Odei bucuriei a lui Schiller ca expresia
idealului dragostei universale, si o simfonie ampla, fundamentala pe
realizarile deja geniale ale compozitorului. Primele trei parti ale
simfoniei a IX-a sunt o expansiune a modelului clasic, dar cea de-a
patra nu se asemana cu nimic din ceea ce fusese creat înainte. Aceasta
începe prin reluarea celor trei parti precedente, dar de care se
îndeparteaza si introduce patru solisti vocali si un cor. Pe lânga
forta absoluta si inovatiile continue greu de imaginat, aspectul uman
al muzicii lui Beethoven a facut ca aceasta lucrare sa reprezinte una
din principalele inspiratii pentru perioada romantica, perioada în
care idealurile subiective ale artistului erau duse pâna la limita.

Alte referate despre: poemul simfonic, poem simfonic, simfoniile lui beethoven

Wolfgang Amadeus Mozart

Pasiunea pentru muzică îl face să uite de jocurile copilăriei, preferând să stea în faţa clavecinului sau să cânte la vioară ore întregi, ajungând ca la cinci ani să execute cu virtuozitate, la clavecin şi vioară, concerte întregi, scrise de compozitorul Wagenseil (precursor al clasicismului).

Dar viaţa avea să ia o intorsătură neaşteptată o dată cu concertul din seara de Crăciun a anului 1761 organizat în sala de festivităţi din Salzburg când copilul a uimit asistenţa prin interpretarea pe care a făcut-o la orgă şi la vioară.

Tatăl Leopold a luat decizia de al prezenta împreună cu sora lui Nannerl (cu cinci ani mai mare ca Wolferl) în marile centre muzicale ale Europei. Timp de zece ani au urmat, peregrinări prin marile oraşe europene, care şi-au pus amprenta nefastă pe fizicul fragil şi gingaş al micului artist.

În ianuarie 1762 concertează la Munchen în faţa electorului de Bavaria, în septembrie acelaşi ...

Alte referate despre: wolfgang amadeus mozart, wolfgang amadeus mozart referat, referat wolfgang amadeus mozart

Mozart Amadeus Wolfgang

Tatăl lui, Leopold Mozart, era un talentat violonist în orchestra de la curtea prin-ţului arhiepiscop din Salzburg, şi era apreciat pentru aptitudinele sale pedagogice. În registrul de botez noul născut a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, şi-a luat numele de "Amadeus", traducerea latină a lui Theophilus (iubitorul de Dumnezeu).

Alte referate despre: mozart amadeus wolfgang, sonatele lui mozart amadeus wolfgang, familia lui mozart amadeus wolfgang

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart la Viena
Viena era în acea epocă capitala mondială a muzicii. Mozart se simte în sfârşit independent şi îşi creează un cerc de relaţii, conştient de faptul de a fi un virtuos fără egal al pianului. Înregistrează primul mare succes cu opera Răpirea din serai, fiind felicitat de însuşi împăratul Iosif II cu cuvintele: o muzică prea frumoasă pentru urechile noastre.

Alte referate despre: referat despre wolfgang amadeus mozart, wolfgang amadeus mozart biografie, despre wolfgang amadeus mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

La numai 36 de ani , suprasolicitarea si o boala de rinichi a dus la
moartea compozitorului. A avut parte de o inmormantare umila la groapa
comuna "Sf. Marx" iar ramasitele sale nu se stie nici acum unde se
odihnesc.

Alte referate despre: viata lui wolfgang amadeus mozart, wolfgang amadeus mozart viata, operele lui wolfgang amadeus mozart

Mozart

Nascut in 1756, Mozart este unul dintre cei mai mari compazitori ai lumii. Influienta sa este uriasa si dupa 200 ani de la moartea sa. De la inceputul carierei, in postura de copil minune, si pana la moartea sa prematura, la 35 ani, a compus piese extraordinare in cele mai diverse domenii de muzica. Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut in orasul Salzburg situat la poalele Alpilor Austrieci. Tatal sau, Leopold a fost un muzician deja recunoscut.

Alte referate despre: mozart, viata lui mozart, mozart referat

Mozart

Un al doilea suspect în bănuita crimă a fost Franz Hofdemel, un confrate în loja masonică căreia îi aparţinea compozitorul, a cărui tânără şi atrăgătoare soţie Magdalena, s-a numărat printre ultimii elevi ai lui Mozart. La câteva zile după moartea lui Mozart, Hofdemel şi-a atacat cu sălbăticie soţia însărcinată, mutilând-o şi desfigurând-o cu lovituri de cuţit pe faţă, gât şi braţe, după care şi-a luat viaţa. Magdalena a supravieţuit şi cinci luni mai târziu dădea naştere unui copil despre care gurile rele spuneau că ar fi fost al lui Mozart.
Sora mai mare a lui Mozart, Maria Anna, a remarcat la un moment dat că fratele ei dădea lecţii de muzică tinerelor femei doar când era îndrăgostit de acestea. Iar ani mai târziu, rezervatul Ludwing van Beethoven, a refuzat să cânte în faţa Magdalenei deoarece „existase o prea mare intimitate între ea şi Mozart”.Totuşi, ...

Alte referate despre: despre mozart, referat mozart, biografia lui mozart

Mozart

Patru opere mari
În Nunta lui Figaro (operă comică – 1786) se oglindeşte stilul vioi şi briliant al lui Mozart. Premiera a fost un succes uriaş şi în scurtă vreme compozitorul a primit de la Praga o comandă pentru a compune o nouă operă. De data aceasta a pus pe note povestea lui Don Giovanni (1787). Chiar dacă piesa conţine o multitudine de părţi comice, scenele serioase dovedesc o forţă dramatică cum nu a mai existat anterior.

Alte referate despre: operele lui mozart, w a mozart, muzica lui mozart

Mozart

"Flautul fermecat" este ultima opera compusa de Mozart. La îndemnul
impresarului Schikaneder, care scrie libretul, dupa o povestire de
Liebeskind, conceput sub forma unui singspiel, (partile muzicale
alternând cu proza), Mozart scrie aceasta "chintesenta a artei", cum a
denumit-o Wagner, "improvizând o capodopera de gen cu o perfectiune ce
nu a putut fi depasita si care, greu, ar mai putea fi atinsa". Multi
muzicieni considera "Flautul fermecat" si nu Requiemul, ca testament
spiritual al artistului. Genialitatea muzicii lui Mozart a facut ca
aceasta lucrare sa dureze în timp. Compozitorul a dirijat premiera la
Viena într-o sala saracacioasa care datorita "Flautului fermecat" si
fondurilor aduse de el a devenit "Theater an der Wien". Mozart nu s-a
bucurat pe deplin de triumful operei sale îmbolnavindu-se grav.
Premiera operei "Flautul fermecat" a avut loc la Viena, pe data de 30
septembrie 1791, sub conducerea muzicala a compozitorului.

Alte referate despre: referat despre mozart, mozart muzica, amadeus mozart

Mozart

"În muzica lui Mozart, aeriana, usoara, transparenta si imateriala
pâna la iluzie, dispar crisparile, suficienta si moartea [...] Oare
numai de la Mozart am învatat adâncimea seninatatilor? [...] Iubesti
pe Mozart în momentele când suprimi vietii directia, când convertesti
elanul în zbor, când aripile poarta soarta...".

Alte referate despre: viata si opera lui mozart, w a mozart referat, referate mozart

Mozart

Atunci o fost creeat Idomeneo (1781)pe care l-a compus pe baza libretului abatelui Veresco. A avut un succes rasunator, datorat spiritului nou cu care se apropia de traditiile vechi ale Operei. Aceasta experienta a crescut apetitul pt. success a lui Mozart si i-a largit orizontul in domeniu artelor, dar in accelasi timp i-a crescut si frustrarea din cauza racirii relatiilor cu cei dinSalzburg. Dupa conflictul aprig dintre compositor si arhiepiscopul de Salzburg, Mozart a fost concediat. El a plecat sa-si incerce norocul la Viena, capitala Imperiului Habsburgic.

Alte referate despre: mozart bibliografie, bibliografie mozart, flautul fermecat mozart

Anul Mozart

Anul Mozart va fi întreg de spectacole, opere, concerte, expozitii si nenumarate suveniruri Mozart.Dar sunt si austrieci care se tem ca deja se exagereaza.Daca ar vedea Mozart…Industria Mozart a luat un avânt nemaiîntâlnit la Salzburg.

Alte referate despre: anul mozart, anul morti lui mozart, mozart anul mortii

Piotr Ilic Ceaikovski

Piotr Ilic Ceaikovski a urmat colegiul de jurisprudenţă, a luat diploma în drept şi s-a angajat ca secretar la Ministerul Justiţiei. În acelaşi timp, se ocupa de muzică, în calitate de amator. Munca sa la minister nu-i stârnea nici un interes, motiv pentru care i-a scris surorii sale "au făcut din mine un funcţionr, şi încă unul prost". În fine, în 1863, împotriva hotărârii familiei, părăseşte slujba de la minister şi începe să studieze muzica cu Anton Rubinstein.

Alte referate despre: piotr ilici ceaikovski, piotr ilici ceaikovski referat, referat piotr ilici ceaikovski

Mozart

Decenii mai târziu, Sophie Haibel, sora mai mică a soţiei lui Mozart, Constanze, îşi amintea încă strania premoniţie. În prima duminică din decembrie 1791, se afla în bucătărie, unde pregătea o ceaşcă de cafea pentru mama sa. Cu o zi înainte fusese la Viena ca să-şi viziteze cumantul care se îmbolnăvise, dar revenise cu veşti îmbucurătoare.

Alte referate despre: moartea lui mozart, opera lui mozart, wolfram amadeus mozart

Johann Wolfgang von Goethe

- Die Prosafassung der „Iphigenie" in Blankverse umgearbeitet und „Tasso" und die „Römischen Elegien"

Alte referate despre: johann wolfgang von goethe faust, faust de johann wolfgang von goethe, johann wolfgang von goethe

Am Tag als Wolfgang Borchert starb

Die Feinde waren tot, der Schnee von einst verschwunden , alles in die Erde verschwun-den. Die Trümmer , die Schanzen, die weißen Knochen auf den Feldern, die Ratten, aber zitternfrisch. Ein letzter, kräftiger Feind blieb nah , wie ein Schatten; die Gelbsucht.
Allein konnte er sie nicht in die Erde jagen. Deshalb war er jetzt unterwegs nach Basel. Dort, erfahrene Ärzte würden ihn retten können.

Jung und alt auf einmal! Wunderlich, aber doch! Krieger und Mrnschenfreund auf einmal! Wunderlich aber doch! Zum Tode verurteilt und begnadigt auf einmal! Wunderlich aber doch! Und die Krankheit, die im Kerker ausgebrochene Krankheit, zwang ihn anders zu handeln , als an sein Werk zu denken. “Die Gelbsucht nimmt die Kräfte, macht müde, nagt an der Hoffnung… das Schlimmste…

Ach! Wieder ein Bahnhof!Der Zug hat keine Eile., keine menschliche Aufregung. Er folgt stundenweise einem Fahrplan nach. Überall wo ich schaue, sind die Reste des Kriegs noch lebendig… ...

Alte referate despre: am tag als wolfgang borchert starb, wie starb wolfgang borchert, wolfgang borchert referat

Johann Wolfgang von Goethe

Finally, in 1770 Goethe went to Strassburg, this time really intent on
passing his preliminary examinations in law, and with the somewhat
more frivolous ambition of learning to dance. Along with his study of
law, he studied art, music, anatomy and chemistry. A strong friendship
with the writer, Herder, was likewise no part of Goethe's experience
at this time, a contact which was of considerable importance in these
formative years.

Alte referate despre: johann wolfgang von goethe referat, johann wolfgang von goethe opere, faust de johann wolfgang von goethe rezumat

Wolfgang Ernest Pauli

Pauli a absolvit cu merit in 1918 Gimnaziul Dablinger din Viena si la numai doua luni dupa absolvire a elaborat prima sa lucrare asupra teorie relativitatii generale a lui Einstein.Si-a continuat apoi studiile la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen, unde a lucrat sub Sommerfeld, primindu-si doctoratul in iulie 1921 pentru o teza asupra teoriei cuantice a ionizarii hidrogenului molecular. Sommerfeld l-a rugat pe Pauli sa revizuiasca teoria relativitatii pentru „Enciclopedia de stiinte matematice”, o enciclopedie germana. La doua luni dupa ce si-a primit doctoratul Pauli a terminat articolul, care a ajuns la 237 de pagini.

Alte referate despre: wolfgang ernest pauli, wolfgang ernst pauli, ernest pauli
Referate afisate : 19
Medie note: 7.96 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles