Referat fizica sunetele si propagarea lor

Sunetul si propagarea lui

În aer, ca şi în orice alt gaz, oscilaţiile se propagă sub formă de unde longitudinale. Ajungând la organul auzului nostru, urechea, vibraţiile ale căror frecvenţe sunt cuprinse în intervalul aproximativ de la 20 la 20000 vibraţii în 1s (Hertzi) provoacă senzaţia specifică auditivă. Aceste vibraţii sunt vibraţiile sonore sau acustice , numite sunete.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 15115
Materia: Fizica

Ecolocatia si ecoul

Emiteri scurte si puternice de sunete au cel mai bun rezultat. Sunetele sunt pulsate, lasand cate o mica pauza intre ele, moment in care animalele asculta eventualele ecouri. Atunci cand pradatorii se apropie de prada, sunetele emise cresc de la 1 la 5 impulsuri pe secunda pana la maximum 200 la lilieci si 500 la balena ucigasa. Pentru a nu surzi in timp ce sunetul este produs, pradatorul foloseste muschi pentru a imoboliza oasele mici ce transmit sunetul in interiorul urechii.

Alte referate despre: ecolocatia, ecoul, produse eco

Sunetul

De-a lungul timpului au fost gasite pe diferite mari nave abandonate sau avand la bordul lor cadavre ale caror fete purtau expresia durerii si a groazei.Conform ipotezei amintite in timpul furtunilor sunt emise infrasunete care se propaga cu viteza sunetului,ajungand la mari departari cu mult inaintea furtunii propriu-zise,astfel incat in ciuda vremii bune se pot resimtii efectele lor.Masuratorile efectuate arata ca infrasunetele provocate de furtuni pe mari si oceane au o frecventa medie de 6Hz.S-a constatat ca infrasunetele de intensitati mari,la frecventa de 7Hz pot traumatiza grav sistemul nervos,sistemul circulator,provocand chiar moartea.Astfel s-ar putea gasi o explicatie pentru catastrofele misterioase care au avut loc pe diferite mari si oceane.

Alte referate despre: sunetul, propagarea sunetului, sunete

Sunetul

Astfel, vorbind in fata unui perete reflectator situat la 34 m distanta, ecoul va repeta ultima silaba, din care cauza se numeste ecou monosilabic. In cazul a doi pereti situati fata in fata se poate obtine fenomenul de ecou multiplu, produs de reflexia succesiva pe fiecare din cei doi pereti reflectatori. Fenomenul de ecou are o serie de aplicatii importante precum masurarea adancimii marilor, descoperirea submarinelor in imersiune sau a unor mari banuri de peste. Adancimea marii se determina, de exemplu, masurand timpul dupa care sunetul produs pe un vas la suprafata marii se reintoarse sub forma de ecou in urma reflexiei pe fundul marii.

In cazul cand distanta la peretele reflectator este mai mica decat distanta minima pentru producerea ecoului, sunetul reflectat va sosi inainte de incetarea senzatiei auditive a sunetului direct, producand o prelungire si o intarire a acestuia. Fenomenul poarta numele de reverberatie. Daca sunetul reflectat este perceput aproape concomitent cu cel ...

Alte referate despre: calitatile sunetului, sunet, viteza sunetului

Microfoane si doze

Traductoarele electroacustice sunt subansambluri funcţionale care transformă energia acustica în energie electrică şi invers.
În funcţie de energia primară cu care lucrează le deosebim:
- traductoare care transformă sunetele(micile deplasări de natură mecanică ce sunt date de undele sonore) în curentul electric de audiofrecvenţă(AF) : microfoane, doze de redat discuri
- traductoare care transformă curenţii electrici de audiofrecvenţă în sunete : casca, difuzorul, gravorul de disc
O altă categorie de traductoare o constituie capetele de redare-imprimare a magnetofoanelor şi casetofoanelor, care transformă câmpul magnetic variabil în curent de AF şi invers.
Sursele de semnal şi transductoarele electroacustice sunt parţi componente indispensabile ale aparaturii electronice destinate reproducerii şi transmiterii programelor sonore.
Este ...

Alte referate despre: doze si microfoane, stabilirea dozelor de ingrasaminte, microfoane referat

Poluarea sonora

. Ne permite sa comunicam cu familia si prietenii nostrii prin intermediul vorbirii. Tot sunetul ne avertizeaza de apropierea unui automobil, ne atrage atentia atuci cand suna telefonul sau bate cineva la usa, sau cand suna sirena unui vapor.

Alte referate despre: poluarea sonora, poluarea sonora referat, referat poluarea sonora

Poluarea sonora

Omul traieste in lumea sunetelor si zgomotului. Sunetul se defineste prin vibratiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv. Zgomotul este sunetul puternic, necoordonat.Unitatea de masura a intesitatii sunetelor este decibelul (db). Este o unitate de masura relativa, avind ca baza logaritmul raportului intre intesitatea zgomotului dat si intesitate de referinta, stabilita conventional ca fiind presiunea vibratiilor sonore de 0, 0002 dine/cm si care a fost considerata ca limita de jos a sunetelor audibile de catre om.

Alte referate despre: poluare sonora, poluarea sonora referat fizica, referat despre poluarea sonora

Auzul la om

Cum auzim?
Urechea este impartita in 3 parti: urechea externa, medie si interna. De urechea externa apartine pavilionul, sigura componeneta vizibila, precum si conductul auditiv extern.

Partea vizibila a urechii numita pavilionul urechii, capteaza undele sonore din aer asemenea unei antene parabolice si le transmite prin canalul auditiv spre urechea interioara. Undele sonore captate de urechea exterioara trecand prin canalul auditiv exterior pun in miscare membrana timpanica aflata pe intrarea urechii medii.

Urechea medie reprezinta cam a opta parte din urechea externa, fiind de fapt o mica cavitate “sapata” in oasele craniului. Este delimitata spre exterior de membrana timpanica, dar printr-un conduct subtire, numit trompa lui Eustache, comunica si cu cavitatea nazala. Din acest motiv cavitatea externa corespunde cu presiunea din urechea medie. Daca presiunea atmosferica se modifica brusc, urechea se adapteaza in scurt timp la schimbare, dar pana atunci e posibil sa ...

Alte referate despre: deficienta de auz, deficiente de auz, mecanismul auzului

Sunet si fonem

Fonetica este ramura lingvisticii care studiază latura materială, sonoră, a limbii, prin fonetică înţelegându-se atât ştiinţa în sine, cât şi obiectul de studiu.Ea reprezintă unul dintre nivelurile limbii, având drept obiect de studiu semnele audibile şi vizibile prin scris, cu rol in comunicare, producerea, transmiterea, receptarea şi evoluţia sunetelor limbajului articulat, prin aceste semne sau sunete realizându-se vorbirea.Prin vorbire vom inţelege o înlănţuire de sunete articulate prin dilatarea şi comprimarea succesivă a aerului înconjurător.

Scrierea sau ortografia limbii române este fonetică, adică notează fiecare sunet printr-o literă.Inventarul literelor, numite “alfabet” trebuie învăţat într-o ordine precisă, numită " ordine alfabetică".

În alfabetul românesc ...

Alte referate despre: sunet si fonem, sunetul si fonemul, distinctia sunet-litera-fonem

Placa de sunet

Cum funcţionează o placă de sunet.
În 1989, Creative Labs a introdus placa de sunet Creative Labs SoundBlaster®. De atunci, multe alte companii au introdus plăci de sunet, iar Creative a continuat să perfecţioneze plăcile Sound Blaster.

Anatomia unei plăci de Sunet
- O placă de sunet conţine:
- Un procesor de semnal digital (DSP) care controlează computaţiile
- Un convertor digital-analog (ADC) pentru audio ce intră în calculator
- Memorie read-only (ROM) sau memorie Flash pentru stocare de date
- Interfaţă pentru instrumente muzicale digitale (MIDI) pentru conectarea echipamentelor muzicale externe (pentru majoritatea plăcilor, game portul este folosit de asemenea pentru conectarea unui adaptor MIDI extern)
- Jack-uri pentru conectarea difuzoarelor şi microfonului, la fel şi alte intrări şi ieşiri
- Un game ...

Alte referate despre: placa de sunet referat, placa de sunet, download placa de sunet

Corectarea sunetului "F"

Deficiente ale auzului fonematic.Dislalia primeste numele de la denumirea in limba greaca a sunetului la care se adauga sufixul "ism" in cazul deformarilor si omisiunilor; in cazul inlocuiri unui sunet cu altul se adauga prefixul "para". Exemple de deformari si omisiuni ale sunetului: "B- betacism", "C- capacism", "D- deltacism", "F- fitacism " "G- gamacism", "L- lamdacism", "P- pitacism", "R- rotacism", "S- sigmatism", "V- vitacism". Exemple de inlocuiri ale sunetului: "B- parabetacism", "C- paracapacism", "D- paradeltacism", "F- parafitacism" "G- paragamacism","L- paralamdacism", "P- parapitacism", "R- pararotacism", "S- parasigmatism", "V- paravitacism".

Alte referate despre: corectarea sunetului r, corectarea sunetului c, corectarea sunetului b

Sunetul pe computer

Multimedia este punctul spre care se indreapta diferitele tipuri de media. In trecut calculatoarele aveau tendinta sa ofere utilizatorilor o gama stransa de posibilitati media: in general, text si grafica de calitate slaba. Dar performantele imbunatatite ale componentelor hard din industria de astazi au dus la aparitia unei game mai largi de produse, care folosesc intens procesorul, de la functii grafice de varf, la sunet si full-motion video.

Alte referate despre: sunet computer, dowloand program de sunet pentru unitatea multimedi computer system, dispozitive sunet computer

Proiect Atestat Placa de Sunet

Pentru a evita aceasta problema, multe placi audio destinate publicului larg codifica prin culori mufele jack conform specificatiilor. Codificarea prin culori poate diferi pentru unele adaptoare audio ( sau poate sa nu existe deloc ). In orice caz, setul fundamental de conexiuni inclus pe majoritatea placilor audio este urmatorul:

Alte referate despre: atestat placa de sunet, proiect de atestat placa de sunet, proiect atestat placa de sunet

Primavara - armonie de sunet, lumina si culoare

In desisuri a albit floarea ghiocelului si un parfum usor de toporasi se raspandeste la adierea vantului din amurg.

Primavara a trezit lunca la viata .Fluturii zburda , albinele harnice isi incep dulcele zumzet prin flori.Gandaceii si carabusii dorm la soare ,dezghetandu-si aripioarele si piciorusele.Pasarile calatoare par niste vaslasi pe marea cerului albastru.

Alte referate despre: primavara armonie de sunet lumina si culoare, referate primavara armonie de sunet cuvant si culoare, primavara armonie de suflet lumina si culoare

Cuvintele magice

Ma apropii de el , dar el , fiind foarte speriat in urma faptelor intamplate , incearca sa se ridice pentru a fugi , dar puterile il parasisera in ultimul moment . Teama imi mai trecuse si mie , in sfarsit ajung langa puiut , incep a'l mangaia usor pentru a'I capata increderea si pentru ca sa nu ii mai fie teama . Din pacate , durerea in acel moment nu aveam cum sa I'o alung , dar bine ca reusisem cu teama . Il iau in brate , pornind a cauta un adapost in care sa innoptam . Tremura in bratele mele de durere ...era cumplit sa vezi ca cineva sufera si nu poti face nimic pentru a'I alina durerea .

Alte referate despre: feerie de iarna prin cuvinte magice, cuvinte magice cu tema o zi de primavara, eseu despre cuvintele magice
Referate afisate : 15
Medie note: 8.56 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles