Referat fizica temperatura si caldura

Temperatura si caldura

Caldura, in fizica, reprezinta transferul de energie de la o substanta la alta sau de la un corp la altul datorita diferentei de temperatura. Caldura poate fi transferata prin trei procese: prin conductie, prin convectie si prin radiatii. Conductia este transferal de caldura pe un obiect solid; este procesul datorita caruia manuirea unui vatrai devine grea, chiar daca numai varful este in foc.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 88kb
Downloads: 18
Materia: Fizica

Caldura

Conceptul de temperatura vine de la ideea de a masura relativele stari de caldura sau frig si de la observatia ca adaosul de caldura unui corp duce la sporirea temperaturii acestuia in cazul in care nu apare fierberea sau topirea. In cazul a doua corpuri cu temperature diferita, caldura se va transmite de la cel mai cald la cel rece pana cand temperature lor este aceeasi, iar echilibrul termic este atins.

Alte referate despre: il caragiale caldura mare, caldura, i l caragiale caldura mare rezumat

Caldura

PROCESUL TERMIC este trecerea unui sistem dintr-o stare termica in alta stare termica.Marimea ce masoara procesul termic se numeste caldura si se noteaza cu Q.SI=J.Coeficienti calorici sunt factorii de care depinde caldura.Acestia sunt-a)caldura specificab)capacitatea caloricaa)Caldura specifica reprezinta cantitatea de caldura necesara unitatii de masa(kg.)dintr-un corp pentru a-si
modifica temperatura cu un grad.Caldura specifica se noteaza cu Q SI=J.
Coeficienti calorici sunt factorii de care depinde caldura.
Acestia sunt
-a)caldura specifica
-b)capacitatea calorica

Alte referate despre: caldura mare rezumat, caldura mare-rezumat, proiect power point pompa de caldura

Caldura

II.PROPAGAREA CALDURII
Caldura se propaga prin
a)Conductie,adica propagarea caldurii din aproape in aproape,din molecula in molecula fara transport de substanta.Conductia este caracteristica corpurilor solide.

Termoconductoarele sunt corpurile ce permit propagarea caldurii prin conductie(metalele).Termoizolatoarele sunt corpurile ce nu permit propagarea caldurin prin conductie(vidul,apa,aerul).

Alte referate despre: caldura mare de ion luca caragiale rezumat, caldura mare, caldura de reactie

Instalatia de masurare si reglaj a temperaturii

Factori de tehnică a masurării, adica distributia masurătorilor in timp (permanente, unice), agresivitatea mediului. Factori derivati din modul de utilizare al rezultatului masurătorii.

Alte referate despre: instalatia de masurare si reglaj automat a temperaturii, instalatii de masurare si reglaj a temperaturi proiect, proiect instalati de masurare si reglaj a temperaturi

Transfer de caldura conductiv

Creşterea turbulenţei (creşterea lui Re)  creşterea gradientului termic  creşterea coeficientului individual de transfer termic.

Alte referate despre: transfer de caldura conductiv, transferul de caldura conductiv, transfer de caldura prin conductie termica si prin conventie

Transferul caldurii

Cand este o eclipsa de soare, intensitatea lumini si a caldurii scad brusc. Aceasta observatie ne conduce la ideea ca ele se deplaseaza impreuna, cu aceeasi viteza.
Toate corpurile radiaza continuu energie, sub forma de unde electromanetice. Portiunea din spectrul radiatiei electromagnetice asociata transferului de caldura este in domeniul radiatiei infrarosii.
Prin intemediul acestei radiatii, circa 1340 J de energie patrund pe Pamant, in fiecare secunda, de metru patrat de atmosfera. O parte din aceasata radiatie este reflectata de paturile superioare ale atmosferei inapoi in spatiui, in timp ce o alta atinge suprafata Pamantului. Puterea de emisie a radiatiei infrarosi de catre un corp P este proportionala cu puterea a patra a temperaturii corpului pe scara de temperatura absoluta:

Alte referate despre: transferul caldurii, transfer caldura, transferul caldurii referat

Temperaturile si precipitatiile din Romania

0 - 6 - Carpatii Orientali; Carpatii Meridionali; M-tii Apuseni.
6 - 10 - Dealurile de V; M-tii Banatului; M-tii Poiana Rusca; Depresiunea Colinara a Transilvaniei (D.C.T.); Subcarpatii; Pod. Getic; Pod. Mehedinti; Pod. Moldovei.
10 - 110- Campia de V; Campia Romana; Pod. Dobrogei (-zona litoralaΔ Dunarii).
>11 - S Campiei de V; Lunca Dunarii; Delta Dunarii; zona litorala.

Temperaturile medii in luna iulie
23 - Lunca Dunarii

Temperaturile medii în luna ianuarie
00 - Partea SE a Pod. Dobrogei.

Alte referate despre: temperatura si precipitatiile din timisoara, temperatura si precipitatii pe glob referat, temperatura si precipitatiile

Temperaturile si precipitatiile din Romania

0 - 6 - Carpatii Orientali; Carpatii Meridionali; M-tii Apuseni.
6 - 10 - Dealurile de V; M-tii Banatului; M-tii Poiana Rusca; Depresiunea Colinara a Transilvaniei (D.C.T.); Subcarpatii; Pod. Getic; Pod. Mehedinti; Pod. Moldovei.
10 - 110- Campia de V; Campia Romana; Pod. Dobrogei (-zona litoralaΔ Dunarii).
>11 - S Campiei de V; Lunca Dunarii; Delta Dunarii; zona litorala.

Temperaturile medii in luna iulie
23 - Lunca Dunarii

Temperaturile medii în luna ianuarie
00 - Partea SE a Pod. Dobrogei.

Alte referate despre: temperatura si precipitatiile in romania, temperaturile si precipitatiile din timisoara, clima mediteranean temperatura vanturi precipitatii

Dobrogea

Reteaua hidrografica a Dobrogei este formata din: Dunare, raurile interioare podisului, Canalul Dunare-Marea Neagra, lacuri, ape, subterane si Marea Neagra. Dunarea margineste Dobrogea prin sectorul baltilor (Balta Ialomitei, de la Ostrov la Harsova si Insula Mare a Brailei, de la Harsova la Macin) si al Dunarii Maritime, in nord.

Alte referate despre: dobrogea, dobrogea referat, coloniile grecesti din dobrogea

Temperatura

Celelalte doua scari de temperatura (Kelvin si Rankine) sunt scarile utilizate pentru descrierea temperaturii absolute, a caror valoarea minima este egala cu minimul termodinamic.La diverse materiale, dilatarea functie de temperatura este diferita.Dilatarea liniara cu temperatura este caracterizata prin coeficientul de dilatare termica a. Se observa ca a exprima cu cat se alungeste o bara de 1 m la cresterea temperaturii cu 1ºC.

Alte referate despre: temperatura, scari de temperatura, masurarea temperaturii

Temperatura aerului

Campia Moldovei, din punct de vedere termic, se incadreaza intr-un climat temperat-continental cu nuante excesive..Temperatura medie anuala
Temperatura aerului are valori medii de 8.3ºC la dorohoi, 8.6ºC la Botosani si 9.4ºC la Iasi. Mediile anuale cele mai ridicate au ajuns la 10.3ºC (1930) la Botosani si 10.9ºC (1936) la Iasi, iar cele mai scazute 6.8ºC si 7.1ºC (1940). Diferente asemanatoare se intalnesc si intre lunile cu cele mai ridicate, ori cu cele mai sc 858e44i 59;zute temperaturi medii (iulie: 19.7ºC la Dorohoi, 20.1ºC la Botosani si 21.1ºC la Iasi; ianuarie: -4.4ºC la Dorohoi, -4.1ºC la Botosani si -4ºC la Iasi).

Alte referate despre: temperatura aerului, de ce inainte de ploaie temperatura aerului scade usor, referat temperatura aerului

Studiul propagarii caldurii

4. Dispozitivul experimental (fig.1) constĺ dintr-o barĺ de cupru AB cu lungimea de aproximativ 1,5 m, montatĺ pe un suport żi învelitĺ într-un manżon izolator M, care reduce pierderile prin suprafaˇa lateralĺ a barei. La capĺtul A al barei se aflĺ cuptorul C, care permite încĺlzirea barei żi un manżon M1 prin care circulĺ apĺ pentru rĺcire.
La capĺtul B al barei este montat un alt manżon M2, prin care trece permanent apĺ, în scopul menˇinerii unei temperaturi constante.

Alte referate despre: studiul propagarii luminii prin prisma optica, stiudiul propagari calduri printr-un material, aplicatii ale propagarii caldurii

Temperaturile si precipitatiile din Romania

tehnoredactare computerizată: STERE SILVIU MARIUS, clasa a VIII-a A
Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate

Alte referate despre: temperatura aerului precipitatiile si vanturile referat, temperatura si precipitatiile din zona constantei, campulung muscel temperaturi si precipitatii anuale
Referate afisate : 14
Medie note: 8.24 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK