Referat giuseppe verdi

Giuseppe Verdi

Născut în 1813, în satul italian Le Roncole de lângă Busseto, Giuseppe Verdi şi-a petrecut anii tinereţii studiind orga. La vârsta de şapte ani, el a devenit organist în oraşul San Michele Arcangelo. Acolo tânărul Verdi a cântat pentru biserică şi după legendă, în 1814 mama sa l-a salvat de către cotropitorii francezi. În 1823, Verdi s-a mutat la Busseto şi a absolvit şcoala de muzică condusă de Antonio Provesi.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 9291
Materia: Muzica

Giuseppe Verdi

Prezentarea piesei a fost
un succes. Verdi a devenit faimos cerând un onorariu mai mare decât
oricare alt compozitor al timpurilor sale. Dupa Nabuco, a urmat opera
I Lombardi, care a câstigat o victorie neasteptata asupra cenzorilor
austrieci. Triumful lui Verdi în retinerea libretului si a temelor
melodice i-a adus compozitorului o reputatie de erou ideologic al
italienilor. Aceasta a fost una din multele bataliile pe care Verdi
le-a cu cenzorii pentru libertate artistica.

Alte referate despre: giuseppe verdi, giuseppe verdi referat, referat giuseppe verdi

Giuseppe Verdi

Mare compozitor italian,unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai
teatrului liric din sec.XIX.A debutat la Scala din Milano cu opera
"Oberto"(1839).Verdi a simpatizat cu ideile revolutiei din 1848,al
carei suflu eroic,patriotic si libertar strabate întreaga sa
opera.Calatoriile în orasele Italiei si în metropolele europene au
contribuit la cunoasterea vietii contemporane,care si-a gasit un
puternic ecou în creatia sa.Ea cuprinde aproape 30 de opere,muzica
vocal-simfonica,celebrul "Recviem"(1874),muzica de camera ("Cvartetul
în mi minor",1873).Contributia sa la patrimoniul operei italiene în
sec.XIX este fundamentala si a avut un mare rol artistic si
social-politic.

Alte referate despre: referat despre giuseppe verdi, giuseppe verdi biografie, viata lui giuseppe verdi

Giuseppe Verdi-viata si activitatea

Filarmonica îi comandă opera „Oberto, conte de san Bonfacio”, care la moment, din păcate nu a fost pusă. El a oscilat între Milano şi Bussetto până în Martie 1836, când se întoarce în Bussetto, dorind să ocupe postul de organist al bisericii, dar din păcate, din cauza intrigelor, îi este respinsă cererea. Uniunea muzicanţilor îi propune o bursă pentru 3 ani primind 300 de lire. În acea perioadă compune mai multe marşuri şi o uvertură pentru orchestra oraşului. Mai scrie muzică bisericească.

Alte referate despre: giuseppe verdi viata si activitatea, giuseppe verdi viata lui, giuseppe verdi-viata si creatia compozitorului

Biografii - Giuseppe Verdi, Simon Bolivar, James Watt,

În acel an, junta din Caracas îsi declara independenta fata de Spania
si Bolívar este trimis în Anglia împreuna cu Andrés Bello si Luis
López Mendez într-o misiune diplomatica. Bolívar se întoarce în
Venezuela pe 3 iunie 1811 si tine un discurs în favoarea independentei
la Societatea Patriotica. Pe 13 august fortele patriotice, sub comanda
lui Francisco de Miranda, ies victorioase la Valencia.

Alte referate despre: date biografice giuseppe verdi, simon bolivar biografie, biografia lui james watt

Giussepe Verdi

În acelaşi an pe 6 martie ,,Traviata’’ este reprezentată la Teatrul Fenice din Veneţia.Inspirat din romanul ,,Dama cu camelii’’ de Al.Dumas, opera are un debut dificil.Cenzura este scandalizată de acest afront adus bunelor moravuri şi cere ca demimondena Violetta să nu apară în costum de epocă.Modificându-şi opera,Verdi, un an mai târziu înregistrează un triunf fără precedent.Prin operele sale, Verdi devine un adevărat erou naţional într-o ţară care nu a reuşit încă să se unifice.

Verdi a fost un om ursuz şi singuratic celebru pentru accesele sale la furia asupra soliştilor şi instrumentiştilor, fiind supranumit ,,il orso’’ (ursul). Pe 22 ian. 1901, Italia se cutremură la aflarea veştii despre ,,il maestro’’verdi.Acesta zăcea în pat, într-o cameră de hotel din Milano.Municipalitatea a cerut şoferilor de tranvaie să nu mai clacsoneze, pentru a nu tulbura odihna maestrului.Pe 27 ian. Verdi se stinge şi întreaga Italie este-n doliu.În ...

Alte referate despre: giussepe verdi, giussepe verdi referat, libretele lui giussepe verdi

Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi a fost un maestru incontestabil al muzicii de operă.A reprezentat pentru compatrioţii săi vocea conştiinţei naţionale, muzica sa însoţind naşterea Italiei moderne.Genial şi prodigios, părintele lui Nabucco şi al Traviatei întruchipează, alături de Victor Hugo, forţa lirică a romantismului. Giuseppe Fortunino Francisco Verdi trăieşte copilăria modestă a unui fiu de cârciumar.Este născut la 10 oct. 1813 în satul Roncole.Copilul este energic şi inteligent, iar tatăl consimte să facă sacrificiile necesare pentru ai oferi cea mai bună educaţie.

Alte referate despre: despre giuseppe verdi, giuseppe verdi-referat, traviata giuseppe verdi

Personalitati muzicale

Giuseppe Verdi (1813-1901)
“Declar că vreau să fiu un partizan al muzicienilor viitorului, dar cu o condiţie, cu muzica lor să nu fie un sistem sau o teorie, ci muzică.”
În Italia, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea se impune unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai operei, Giuseppe Verdi. S-a născut în anul 1813 la Roncole, în apropiere de Parma.

Alte referate despre: personalitati muzicale, personalitati muzica, dezvoltarea personalitatii muzica

Radio si Radiodifuziunie

Inainte de 1928, exista o adevarata miscare pro-radiofonie. Principalul protagonist al acestei miscari era profesorul Dragomir Hurmuzescu, cel care, in martie 1925, infiintase Asociatia prietenilor radiofoniei.

Alte referate despre: unde radio si echipamente de radiodifuziune, unde radio echipamente de radiodifuziune, referat unde radio si echipamente de radiodifuziune

Frunza verde magheran

Apare aici si un autoportret al tanarului care este voinic, curajos, trasaturi in care intervin elemente ale unor credinte populare in puterea magica a unor ritualuri. De exemplu, pentru a fi viteaz, eroul este scaldat de mic in olt, iar pentru a avea noroc, este frecat cu busuioc. Astfel, strans legat de natura si atasat afectiv de aceasta, tanarul parca este predestinat unei existente de exceptie.

Alte referate despre: frunza verde magheran, frunza verde magheran doina populara, frunza verde magheran comentariu

Intoxicatia cu suplimente alimentare la iguana verde

Pietrele sunt o acumulare de minerale care precipita din urina si se pot forma in vezica urinara la iguana. Animalele afectate pot sa nu prezinte deloc simptome sau poate aparea abtinerea de la urinare. Daca piatra ajunge la dimensiuni mari se poate observa o marire a abdomenului. Cateodata se poate observa si prezenta sangelui in excrementele iguanei. In diagnosticarea pietrelor este necesara efectuarea de radiografii si inteventia chirurgicala pentru indepartatrea pietrei.

Alte referate despre: iguana verde, suplimente alimentare, referat suplimente alimentare

Frunza verde magheran - doina

Prima strofa reia titlul si fixeaza locul in care a fost creata aceasta doina, pe plaiuri mehedintene: „Voinicel mehedintean”. Comuniunea omului cu natura, tema predominanta in creatiile populare, este reliefata prin ideea ca romanul s-a nascut si a trait in mijlocul naturii, in stransa legatura spirituala cu aceasta „Sunt nascut pe frunzi de fag / Si-s scaldat de mic in Olt / Si-s frecat cu busuioc” .

Alte referate despre: frunza verde magheran doina, frunza verde magheran-doina populara, frunza verde magheran doina populara demonstratie

Capul Verde

Arhipelagul vulcanic alcatuit din10 insule ( Santo Antao, Sao Vicente, Sao Nicolau, Boa Vista, Sao Tiago s.a.) si 15 insulite dispuse in forma de semiluna. Insulele, in cea mai mare parte muntoase si stancoase, ating altitudinea maxima (2 829m) in Pico de Fogo ( din insula omonima, unicul vulcan activ din arhipelag). * Clima tropical-oceanica, cu temperaturi ridicate si constante tot timpul anului (24 grade C),dar cu precipitatii variabile in anotimpul ploios ( iunie-octombrie), insumand, in unii ani, pana la 1 500 mm, iar in altii, numai 100-200mm * Vegetatie foarte saraca, predominand agavele si aloele. Fauna, de asemenea, saraca.

Alte referate despre: capul verde, insulele capului verde, insula capului verde

Frunza verde magheran

Folosirea verbelor la diateza pasivă “sunt născut”, “sunt scăldat” , “sunt frecat” exprimă imposibilitatea eului liric de a se opune tradiţiei, destinului. Aceste verbe alternează cu cele la diateza activă. modul conjunctiv, prin care îşi exprimă dorinţele şi speranţa că va avea un destin blând. Conjunctivul nu arată imaginarul, irealul ci posibilitatea împlinirii dorinţelor.

Alte referate despre: doina populara frunza verde magheran, doina frunza verde magheran, comentariu frunza verde magheran

Giuseppe Garibaldi

Dupa o cateva calatorii in Marea Mediterana, pe un vas comercial in serviciul beiului de Tunis, a plecat pentru America de Sud, ajungand la Rio de Janeiro in 1836. Impreuna cu un alt italian exilat , Luigi Rossetti, a incercat sa lucreze in sectorul transportului maritim, dar fara folos. Aceasta nereusita l-a impins sa ajute rebelii republicani din Rio Grande, razvratiti impotriva guvernului imperial al lui Don Pedro II .

Dupa multe aventuri si participari in mai multe actiuni de razboi, pierderi datorate neintelegerilor interne, paraseste regiunea, vizitand in 1841 Montevideo. In perioada sederii lui la Rio de Janeiro o cunoaste pe Anita ,care isi abandoneaza sotul ca sa-l urmezepe erou.

Alte referate despre: giuseppe garibaldi, giuseppe garibaldi referat, biografie giuseppe garibaldi

Deviza aleasa de un stat si semnificatia ei

Deviza este o expresie sau o propoziţie scurtă simbolică. Ea descrie motivaţiile sau intenţiile unui individ, unui grup social, ale unei organizaţii care a ales-o pentru a sugera un ideal, ca regulă de conduită sau pentru a aminti un trecut glorios.Ex: “Liberte, Egalite,Fraternite” (Franţa).În timpul unei alte revoluţii, cea de la 1848, generalului mason Giuseppe Garibaldi i-a fost reamintit de către şefii săi secreţi sensul acestei devize: „Libertatea înseamnă independenţă fără limite, sustragerea noastră faţă de orice autoritate, nerecunoaşterea niciunei voinţe, nici a unui Rege, nici a unui Papă, nici măcar a lui Dumnezeu. Independenţa totală faţă de cer şi faţă de pământ. Emancipare!

Alte referate despre: semnificatia imnului de stat al romaniei, semnificatia devizelor, semnificatia intemeieri statelor medievale romanesti

O zi in Egipt - compunere

Referat despre O zi in Egipt - compunere
Pleoapele au atins ochii si cad intr-un somn adanc. Imi apare in fata Sfinxul si aici totul incepe. Traiam in Egiptul antic. Aflam de la cat mai multi egipteni ce sa fac cat ma aflu acolo. Dupa ce mi-am machiat ochii cu verde si albastru si i-am conturat cu ajutorul unui carbune ascutit, m-am imbracat si am plecat sa aflu cat mai multe despre aceasta minunata tara.

Alte referate despre: egiptul antic, egiptul antic referat, arta egiptului antic

Povestea lui Harap-alb

Ajutat de felurite personaje, povăţuit de cal, însoţit de nişte simpatici monstri; Harap-Alb se descurcă de minune în toate împrejurările. în final impostorul este demascat şi pedepsit şi, eroul este răsplătit primind binecuvîntarea împăratului Verde, împărăţia şi pe fiica îmţăratului Roş.

După cum se vede, Povestea lui Harap-Alb (1877) apare ca un mic roman de aventuri, realizat însă în cel mai autentic spirit popular, respectînd adică tematica, compoziţia epică, eroii, ajutoarele lor, precum şi mijloacele de exprimare specifice prozei populare.

Alte referate despre: rezumat harap alb, harap alb rezumat, harap alb

Dovlecelul - alimentul ideal in toate sezoanele

Se recomanda in meniurile copiilor, persoanelor aflate in covalescenta sau ale celor cu probleme digestive. Fiind usor digerabil si continand putine calorii ( 100g de dovlecel verde - 16kcal ), dovlecelul verde este una dintre legumele preferate de persoanele care tin cura de slabire. Numarul caloriilor creste daca se adauga branza sau daca sunt prajiti. Sunt preferati dovleceii tineri dar se pot consuma si dovleceii maturi, cu conditia sa fie proaspeti, iar coaja sa nu fie rosiatica.

Alte referate despre: padurile defoioase in toate sezoanele, un liceu ideal unde as putea sa invat cu toate satisfactiile, tinuta angajatului ideal ind aliment
Referate afisate : 19
Medie note: 8.16 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles