Referat iluminism

Iluminismul

Miscarea urmarea emanciparea sociala, nationala si culturala a romanilor din Imperiul Habsburgic pe cale legala .Astfel reprezentantii Scolii redacteaza un memoriu adresat imparatului Leopold al II-lea "Supplex Libellus Valachorum Transilvaniae" prin care cerea drepturi egale pentru romanii din Transilvania ,cerere respinsa de dieta reprezentantilor Scolii.

Samuel Micu , Gheorghe Sinca , Petru Maior ,Ion Budali Deleanu reprezentanti ai curentului iluminist citeau si scriau latineste .Activitatea lor a cunoscut doua directii : una practica militanta de culturalizare a multimii prin infiintarea de scoli rurale ,tiparirea de brosuri ,calendare sau prin expunerea in fata maselor si una stiintifca care a avut ca urmare intemeierea istoriei si a filologiei ca stiinte.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1605
Materia: Romana

Iluminismul prezentare

IDEILE ILUMINSMULUI
a)RATIUNEA este considerata ca un dat specific omului.
b)iluminismul proclama EGALITATEA tuturor oamenilor. Monarhul nu mai este unsul lui Dumnezeu si doar primul slujitor al statului preocupat de siguranta supusilor sai. Negandu-se ierarhia sociala feudala, societatea va trebui structurata pe baza unui contract social intre om si semenii sai.
c)MONARHUL ILUMINAT reprezinta idealul politic al epocii care inlocuia perimatul monarh absolutist. Treabuia sa fie un filozof inzestrat cu o capacitate de a intelege mecanismele societatii si de a mediatiza si armoniaza relatiile dintre clasele sociale.
d)Orasul imaginat de iluminist ca sediu pentru "CETATEANUL UNIVERSAL" este "CETATEA UNIVERSALA-COSMOPOLISUL", loc in care razboiele ar disparea iar prejudecatile de ordin rasial sau religos ar fi excluse.
e)Idealul uman al acestei epoci este FILOZOFUL - figura care inlocuia cavalerul si sfantul Evului Mediu.
f) Reprezentantii iluminsmului au militat pentru revolutionare ...

Alte referate despre: iluminismul, iluminismul romanesc, iluminism

Scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Cel dintai nucleu iluminist din cultura romana l-a constituit Scoala Ardeleana, miscarea intelectualitatii din Transilvania de la sfarsitul secolului XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, aparuta ca urmare a excluderii romanilor de la viata social-politica conform actului cunoscut sub numele de "Unio trium nationum" (1437). Programul politic al miscarii este sintetizat in memoriul din 1791, "Supplex libellus valachorum Transsilvaniae" trimis imparatului Leopold II, prin care se cerea recunoasterea romanilor din Transilvania ca natiune egala in drepturi cu celelalte ce intrau in componenta Imperiului Habsburgic.

Alte referate despre: scoala ardeleana iluminism, scoala ardeleana iluminismul, scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Iluminismul romanesc

In ansamblu, activitatea Scolii Ardelene cunoaste doua directii fundamentale:1) prima, socio-culturala, este in stransa legatura cu esenta miscarii iluministe, si urmarea emanciparea oamenilor prin educatie si cultura. In acest scop, se dezvolta si se organizeaza invatamantul in limba romana. Gheorghe Sincai, ca director al scolilor romane, infiinteaza 300 de scoli; se tiparesc manuale scolare, carti de popularizare stiintifica, calendare si carti populare.

Alte referate despre: iluminismul referat, idei iluministe in tiganiada, iluminismul francez

Iluminismul

Evenimentul care constituie punctul de origine al noii miscari este
Revolutia Burgheza din Anglia (1688), când parlamentul voteaza
"Declaratia Drepturilor Omului". Era pentru prima data în istorie când
monarhia a fost negata.

Alte referate despre: referat iluminismul, iluminismul european, referat iluminism

Iluminism

Lozinca acestei revolutii “Liberté,egalité, fraternité” este preluata si de Montesquieu,in 1748,in “Spiritul legilor”.Tot in Franta, se incearca popularizarea “Enciclopediei Universale”,la care lucreaza Voltaire,Rousseau,Diderot.Voltaire este considerat ‘capul miscarii iluministe franceze’.

Alte referate despre: tiganiada iluminism, iluminismul scoala ardeleana, umanismul si iluminismul

Iluminismul

Reprezentanti :
- Iluminismul in Franta :
- Montesquieu (1689 – 1755) baron, dar dispretuieste aroganta aristocratica
- Intreprinde o satira a moravurilor timpului in “Scrisorile persane” (1721) – autorul imagineaza doi persani veniti la Paris si care, prin corespondenta cu compatriotii lor, ii formeaza asupra realitatilor, oamenilor, moravurilor si institutiilor europene

Alte referate despre: iluminismul in tiganiada, iluminismul in franta, literatura din epoca medievala- umanism si iluminism

Aparitia Iluminismului European

A aparut in secolul 17 in Anglia constituindu-se intr-o miscare d idei care se opunea ideologiei de tip feudal. Evenimentul care marcheaza inceputul acestui curent este revolutia burgheza din Anglia(1688). “Actul de nastere” al iluminsmului poate fi considerat votarea de catre parlamentul englez a “ Declaratie Drepturilor Omului”.

Pe plan social, iluminismului ii corespunde cristalizarea burgheziei, clasa care gaseste in ideile iluminste o exprimare a propriei filozofii.Aparitia iluminismului este sintetizata de dinamismul si spiritul revolutionar al burgheziei. Sub raport ideologic acest curent se cristalizeaza in Franta in secolul 18 fiind marcat de aparitia unei mari opere colective (17 volume si 11 volume de planse)-Enciclopedia , alcatuita sub coordonarea lui Jean Jaques Rousseau. Enciclopedia sintetizeaza toate cunostintele umane ...

Alte referate despre: aparitia iluminismului, reprezentanti ai iluminismului european, iluminismul european si romanesc

Fituici pentru bacalaureat la romana

Testament: A aparut în fruntea volumului "Cuvinte potrivite" (1927),
este o poezie programatica, o arta poetica în care Arghezi îsi exprima
conceptia sa despre ceea ce trebuie sa contina poezia si despre rolul
poetului în societate. Poezia surprinde de la început prin limbaj,
prin neasteptatele asocieri lexicale. Poezia se adreseaza unui tînar
poet din dorinta lui Arghezi ca din totdeauna o carte de poezie sa fie
expresia cea mai înalta a vietii poporului, o carte în care arta
cuvîntului sa atinga perfectiunea. Întregul discurs poetic se
concentreaza ...

Alte referate despre: fituici pentru bacalaureat, fituici pentru bacalaureat la biologie, fituici pentru bacalaureat la matematica

Rolul literatutii in perioada postbelica

Perioada pasoptista marcheaza inceputul literaturii romane moderne. Scriitorii acestei perioade provin din clase aristrocratice sunt educati in apus si pot fi considerati promotorii renasterii nationale.
Acesti scriitori incearca o sincronizare a culturii si literaturii romane cu spiritul european. Romantismul este un curent literar si artistic manifestat la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, ca reactie la clasicism si iluminism. In prima perioada intalnim ecouri ale romantismului european.

Alte referate despre: in perioada postbelica, perioada postbelica, tipuri de roman in perioada postbelica

Filosofia in perioada iluminismului

Filosofia in perioada iluminismului - Montesquieu s-a nascut la Brede, langa Bordeaux, in Franta. A studiat dreptul si in 1708 s-a mutat la Paris pentru a castiga experienta in avocatura. La moartea tatalui sau s-a reintors in provincie si in 1716, cand a murit si unchiul sau, i-a mostenit titlul nobiliar, devenind Charles-Louis de Secondat, Baron de Montesquieu.Filosofia in perioada iluminismului

Alte referate despre: filosofia in perioada iluminista, filosofia in perioada iluminismului, perioada iluminismului

Iluminismul francez

Iluminismul francez:Trăsătura definitorie a acestei mişcări a fost încrederea în raţiune ca sursă primordială a intregii cunoaşteri , care e linie directoare a activităţilor umane şi măsură a tuturor valorilor.În lucrarea sa „Ce este Iluminismul?”, Kant a definit în anul 1784 aceasta mişcare ca pe o atingere de către om a maturităţii intelectuale.

Alte referate despre: iluministi francezi, iluministii francezi, iluminism francez

Iluminismul in Europa

Empirismul este bazat pe ideea ca observatia umana este un indicator de incredere al naturii fenomenelor. Perceperea repetata poate produce perspective rezonabile despre viitoare evenimente naturale. Universul este vazut ca o masinarie. Functioneaza prin reguli naturale si predictibile; chiar daca Dumnezeu a creat Universul, El nu intervine in mersul acestuia de zi cu zi. Odata ce lumea este vazuta ca o masinarie atunci ea poate fi manipulata si modificata pentru a aduce beneficii umanitatii asa cum o fac masinariile.

Alte referate despre: iluminismul in europa, umanismul si iluminismul in europa, iluminismul in europa referat

Iluminismul in Franta

e)Idealul uman al acestei epoci este FILOSOFUL - figura care inlocuia cavalerul si sfantul Evului Mediu.
f) Reprezentantii iluminsmului au militat pentru revolutionare sistemului educational si introducera invatamantului in limbile nationale.

Alte referate despre: iluminism in franta, iluminismul din franta, iluminismului in franta

Iluminismul

Reacţionând la dogmatism, iluminismul a găsit un culoar favorabil într-o perioadă în care Biserica îşi pierduse autoritatea sa atotputernică de a impune ordinea socială cu aceeaşi fervoare şi implicare precum în evul mediu şi la începutul modernităţii. Conceptele filosofice din Franţa mijlocului de secol al XVIII-lea au transformat perspectiva mecanicistă asupra universului într-o variantă revizuită radical a creştinătăţii, pe care au denumit-o deism.

Alte referate despre: referat despre iluminism, reprezentanti ai iluminismului, despre iluminism

Istoriografia iluminista romaneasca

O viziune integratoare nu putea, asadar, sa incline spre ceea ce segmenteaza si compartimenteaza realitatea universala a istoriei.
Aceasta perspectiva de analiza a iluminismului a trebuit - am putea spune, in mod necesar, - sa sufere retusuri si amendamente.
Intr-adevar, realizarea societatii civile, bazata pe domnia legii si pe rolul activ al celor guvernati, nazuinta spre regenerare, cautarile menite sa aseze temelii noi umanitatii nu erau opuse fenomenului national, ci, dimpotriva, se interpenetrau.

Alte referate despre: istoria mentalitatilor in istoriografia europeana si romaneasca, istoriografia romaneasca, iluminismul in cultura romaneasca

Iluminismul

Burghezia a realizat că aceste schimbări sunt posibile numai dacă reuşeşte să impună în societate principii şi valori, în cadrul unei concepţii generale despre lume, care să se răspândească pe întreg cuprinsul continentului. Cei care vor elabora această concepţie şi o vor răspândi nu vor fi teologi cum s-a întâmplat în cazul Reformei, ci vor fi filosofiii secolului XVIII, francezi în mare parte, care pornind de la cuceririle teoretice ale secolelor precedente (raţiune, cunoaştere, experienţă, drepturi naturale), aceştia le folosesc în studiul şi explicarea omului, a societăţii, a nedreptăţilor din organizarea socială şi chiar din biserică.

Alte referate despre: tiganiada opera iluminista, iluminismul in tarile romane, reprezentantii iluminismului

Epoca ratiunii

De exemplu, in multe tari in epoca ratiunii, erezia era condamnata inca, in timp ce puterea regala si privilegiile aristocratice erau considerate sacrosancte.

Alte referate despre: epoca ratiunii, epoca ratiunii in arta, omul si ratiunea in epoca moderna

Alexis de Tocqueville

La 4 iulie 1776, cele treisprezece colonii engleze din America de Nord se ridica la lupta impotriva metropolei, constituindu-se in republica federala si independenta SUA. Pentru prima data in timpurile moderne, se pun bazele unui stat si ale unei societati in conformitate cu principiile iluministe de suveranitate a poporului, libertate a Gandirii ,a cetatenilor si a proprietatii.Puterile statului sunt construite astfel incat sa serveasca in exclusivitate societatea-in mod direct cetateanul-, in opozitie cu situatia din monarhiile de pe Vechiul Continent.

Alte referate despre: alexis de tocqueville despre democratie in america, despre democratie in america alexis de tocqueville, alexis de tocqueville vechiul regim si revolutia
Referate afisate : 19
Medie note: 8.45 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles