Referat iluminismul

Iluminismul

Originea Iluminismului este in Renastere ,dar aduce in plan dorinta de intemeiere a unei noi ordini sociale si spirituale ; cautatori ai idealului.Iluministii au elaborat conceptul de "cetatean al lumii".Jean-Jacques Rousseau teoretizeaza contractul social dupa care oamenii traiesc pe baza unei intelegeri cu monarhul iluminat .Din punct de vedere cultural Iluminismul a dus la formarea unui nou spirit filozofic ,la o bogata literatura ,la dezvoltarea eticii si a pedagogiei ,a stiintei.

Un produs tipic Iluminismului este "Enciclopedia Franceza"
Reprezentanti: Voltaire, Diderot(Franta) ; Montesquieu(Scrisorile persane) ,Immanuel Kant, Lessing, Herder, Schiller, David Hume , Carlo Goldoni(In Italia).Iluminismul in cultura romana:La noi , Iluminismul patrunde mai tarziu din cauza conditiilor sociale , un feudalism autoritar si dominatia otomana. In Transilvania se manfiesta prin Scoala Ardeleana care reuneste reprezentanti de marca ai culturii transilvanene .

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1605
Materia: Romana

Iluminismul prezentare

Tragediile si operele in proza ale lui Voltaire (Brutus, Zaira, Candid), romanele si eseurile lui Diderot (Cugetari filozofice, Eseuri despre pictura, Nepotul lui Rameau) sunt modalitati de a propaga idei iluministe:toleranta religioasa,respingerea fanatismului, elogiul libertatii si al dreptatii, toate communicate sub forma unei aspre satire la adresa institutiilor feudale.din literatura iluminista franceza mai trebuie amintita si opera dramaturgului Beaumarchais, autorul comediilor Barbierul din Sevilla si Nunta lui Figaro.

Alte referate despre: iluminismul, iluminismul romanesc, iluminism

Scoala ardeleana - iluminismul romanesc

2) cealalta directie este erudita si cuprinde numeroasele tratate de istorie si filologie. Cele mai importante dintre acestea sunt: "Istoria si lucrurile si intamplarile romanilor" de Samuil Micu, "Hronica romanilor si a mai multor neamuri" de Gheorghe Sincai, "Istoria pentru iceputul romanilor in Dachia" de Petru Maior, "Elementa linguae daco-romanae sive valachicae" de Samuil Micu si Gheorghe Sincai, "Disertatie pentru inceputul limbii romane" de Petru Maior si "Lexiconul de la Buda", primul dictionar etimologic al limbii romane.

Alte referate despre: scoala ardeleana iluminism, scoala ardeleana iluminismul, scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Iluminismul romanesc

Actiunea politica si culturala a Scolii Ardelene este indrumata de operele istorice si filologice ale lui Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior si Ion Budai-Deleanu. toti patru au facut studii teologice, filozofice si de drept canonic la Roma si Viena, si au fost minti stralucite, eruditi, savanti de talie europeana, poligloti.

Alte referate despre: iluminismul referat, idei iluministe in tiganiada, iluminismul francez

Iluminismul

Românii ortodoxi din Transilvania au acceptat trecerea la catolicismul
papal din doua motive bine întemeiate:

Alte referate despre: referat iluminismul, iluminismul european, referat iluminism

Iluminism

Iluminismul este un curent cultural ce se afirma in sec 18 avand la baza ideea de suprematie a ratiunii si civilizatiei,dezvoltarea gandirii critice si lupta impotriva prejudecatilor si superstitilor,afirmarea individului si a libertatii acestuia,progresul stiintei si rolul educatiei in dezvoltarea individului.Iluminism

Alte referate despre: tiganiada iluminism, iluminismul scoala ardeleana, umanismul si iluminismul

Aparitia Iluminismului European

A aparut in secolul 17 in Anglia constituindu-se intr-o miscare d idei care se opunea ideologiei de tip feudal. Evenimentul care marcheaza inceputul acestui curent este revolutia burgheza din Anglia(1688). “Actul de nastere” al iluminsmului poate fi considerat votarea de catre parlamentul englez a “ Declaratie Drepturilor Omului”. Pe plan social, iluminismului ii corespunde cristalizarea burgheziei, clasa care gaseste in ideile iluminste o exprimare a propriei filozofii.

Alte referate despre: aparitia iluminismului, reprezentanti ai iluminismului european, iluminismul european si romanesc

Iluminismul in Europa

-Despre spiritul legilor -oroarea fata de despotism, toleranta
religioasa, condamna tratamentul inuman aplicat negrilor, studiaza
dreptul roman si cel francez

Alte referate despre: iluminismul in europa, iluminismul in europa referat, umanismul si iluminismul in europa

Fituici pentru bacalaureat la romana

DIMITRIE CANTEMIR, PERSONALITATE. MULTILATERALA A CULTURII SI
LITERATURII ROMÂNE: Dimitrie Cantemir, în cultura noastra, este unul
dintre cei mai eruditi umanisti. Lucrarile lui atesta o bogata
documentare în domeniul stiintelor umaniste si o mare pasiune pentru
cercetare. Cele mai valoroase lucrari ale sale sînt cele cu caracter
istoric. Reluînd o tema a cronicarilor moldoveni, lucrarea Hronicul
vechimei a romano-moldo-vlahilor înfatiseaza trecutul îndepartat al
poporului nostru, originea comuna a tuturor romanilor. Întreaga opera
a lui Cantemir exprima o conceptie superioara despre istorie fata de
cea a cronicarilor. În timp ce cronicarii explicau fenomenul istoric
prin vointa fortei divine, Cantemir interpreteaza istoria dînd atentie
cauzalitatii: "Nici un lucru fara pricina sa se faca nu se poate". El
afirma ca "sîntem urmasii unui popor care a creat o civilizatie si o
cultura clasica". Descriptio Moldavie ...

Alte referate despre: fituici pentru bacalaureat, fituici pentru bacalaureat la biologie, fituici pentru bacalaureat la matematica

Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
ILUMINISMUL.Iluminismul european
Definitie.Context istoric
Ilummismul este u curent ideologic s i cultural,aparut un Franta in secolul al XVIII – lea(numit secolul luminilor) si care se extinde in intreaga Europa.Iluminismul se caracterizeaza prin cultul ratiunii si al stiintei.Ideea de baza a acestui curent este emanciparea(luminarea)popoarelor prin cultura .
Trasaturi.Are caracter antifeudal si antidespotic : Se cerea anularea privilegiilor feudale , drepturile sociale si politice egale pentru intregul popor , deoarece toti oamenii sunt egali in dreptruri prin nastere.

Are spirit rationalist si materialist : Ratiunea constituie pentru iluministi calitatea cu care natura l-a inzestrat pe om.
Propune accesul poporului l-a educatie si emanciparea lui prin cultura .
Iluminsmul este un curent ideologic si cultural, ...

Alte referate despre: curente literare in secolul al xix-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea, care sunt curentele literare ale secolului al xx-lea

Filosofia in perioada iluminismului

Dupa ani de revizuire si adaugarea unor noi capitole, cartea a fost terminata in 1750. Numita Spiritul legilor, aceasta avea 31 de volume. A fost considerata o sinteza a evenimentelor precedente din istoria teoriei politice si din domeniul jurisprudentei.

Alte referate despre: filosofia in perioada iluminista, filosofia in perioada iluminismului, perioada iluminismului

Iluminismul francez

Iluminismul francez:Iluminismul a fost o mişcare sprituală susţinută de intelectualii europeni, avînd in centrul programului ei obiectivul de a plasa sub „lumina” raţiunii întreaga viaţă a omului şi de a se opune tuturor forţelor acuzate că ar dori să ţină minte într-o stare de „inferioritate”, înconjurată în „tenebrele” erori, ale prejudecăţii şi ale superstiţiei.Iluminismul francez

Alte referate despre: iluministi francezi, iluministii francezi, iluminism francez

Iluminismul in Europa

- Universul este fundamental rational, insemnand ca poate fi inteles doar prin simplu rationament;
- Se poate ajunge la adevar prin observatie empirica prin folosirea rationamentului si a indoielii sistematice;
- Experienta umana este fundamentala intelegerea adevarului uman; acceptarea autoritatii in locul experientei este o gresala;
- Toata viata oamenilor, atat sociala cat si individuala, poate fi inteleasa in acelasi fel ca si lumea naturala; o data inteleasa, viata umana , atat sociala cat si individuala, poate fi manipulata sau modificata asa cum poate fi manipulata sau modificata si lumea naturala;
- Istoria umana este in mare parte o istorie a progresului;
- Oamenii pot fi mai buni prin educatie si prin dezvoltarea rationala;
Doctrinele religioase nu au loc in intelegerea lumii.

Alte referate despre: iluminismul in europa personalitati, reprezentati ai iluminismului in europa, iluminismul in europa-criter literar

Iluminismul in Franta

1.2. IDEILE ILUMINSMULUI a)RATIUNEA este considerata ca un dat specific omului. b)Definind astfel omul iluminismul proclama EGALITATEA tuturor oamenilor. Monarhul nu mai este unsul lui Dumnezeu si doar primul slujitor al statului preocupat de siguranta supusilor sai.
Negandu-se ierarhia sociala feudala, societatea va trebui structurata pe baza unui contract social intre om si semenii sai.

Alte referate despre: iluminismul in franta, iluminism in franta, iluminismul din franta

Iluminism

Iluminismul este o replica la adresa barocului, care incearca sa inlature dogmele religioase si sa infiltreze luminarea maselor pe baza experientei proprii. In Germania, bazele Iluminismului sunt puse de Kant, ce a considerat acest curent ca fiind “epoca majoratului intelectual”, o orientare spre cunoasterea stiintifica prin idei si metode pur personale, si nu preconcepute.

Alte referate despre: iluminismul in tiganiada, literatura din epoca medievala- umanism si iluminism, referat despre iluminism

Iluminismul

Au atacat în diverse feluri autoritatea de ordin religios şi ştiinţific, dogmatismul, intoleranţa, cenzura, precum şi constrângerile economice şi sociale. Considerau că statul este instrumentul adecvat şi raţional al progresului. Raţionalismul extrem şi scepticismul epocii au condus în mod firesc la deism; aceleaşi calităţi au avut un rol important în determinarea reacţiei de mai târziu a romantismului.

Alte referate despre: reprezentanti ai iluminismului, despre iluminism, tiganiada opera iluminista

Consideratii generale iluminismul

Trebuie sa tinem seama de multiplele fenomene care se petrec la nivelul tesuturilor sociale si politice ale societatii, de marile e eminente care se constituie ca adevarate pietre de hotar in istoria omenirii.
Astfel, secolul al XVIII-lea reprezinta pentru Europa Apuseana o perioada decisiva in afirmarea modului de productie capitalist, in constituirea clasei de mijloc, in dezvoltarea comertului mondial si a navigatiei, to progresul educatiei si al urbanizarii.

Alte referate despre: iluminismul in tarile romane, reprezentantii iluminismului, 3 asemanari si deosebiri intre iluminism si clasicism

Epoca ratiunii

Ideile traditionale in epoca ratiunii fusesera deja zguduite de Revolutia Stiintifica din secolele l6 si 17, ce a culminat cu lucrarea lui Isaac Newton (1642-1727) care a descoperit gravitatia si a oferit un model al universului: o ordine rationala, guvernata de legi matematice. In perioada iluminista s-a insistat asupra faptului ca principiile cercetarii stiintifice puteau fi aplicate si altor domenii, inclusiv politicii, societatii si religiei.

Alte referate despre: epoca ratiunii, epoca ratiunii in arta, omul si ratiunea in epoca moderna

Alexis de Tocqueville

La 4 iulie 1776, cele treisprezece colonii engleze din America de Nord
se ridica la lupta impotriva metropolei, constituindu-se in republica
federala si independenta SUA. Pentru prima data in timpurile moderne,
se pun bazele unui stat si ale unei societati in conformitate cu
principiile iluministe de suveranitate a poporului, libertate a
Gandirii ,a cetatenilor si a proprietatii.Puterile statului sunt
construite astfel incat sa serveasca in exclusivitate societatea-in
mod direct cetateanul-, in opozitie cu situatia din monarhiile de pe
Vechiul Continent.

Alte referate despre: alexis de tocqueville despre democratie in america, despre democratie in america alexis de tocqueville, alexis de tocqueville vechiul regim si revolutia
Referate afisate : 19
Medie note: 8.45 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles