Referat inflatia in romania

Inflatia in Romania

Scaderea puterii de cumparare a banilor aflati in circulatie antrena cresterea preturilor. Inflatia de acest gen aparea atunci cand cantitatea banilor de hartie aflata in circulatie o depasea sensibil pe cea care rezulta din raportul dintre masa de aur monetar si etalonul aur (o cantitate de aur ce era asezata la baza unei unitati banesti).

Prabusirea etalonului aur a creat premisele unei noi forme de inflatie - inflatia banilor de hartie neconvertibil in aur. Acum, existenta functionala a banilor de hartie o absoarbe pe cea materiala. Ca urmare, in conditiile cand singurele elemente de stabilitate si normalitate monetara decurg din cursul fortat al banilor si din increderea populatiei in buna lor functionare, inflatia poate sa apara ca un proces ce "iese" din cadrul normalului monetar, ce pune in evidenta un excedent de bani.

In secolul al XVI-lea, odata cu descoperirea si exploatarea resurselor americane de aur si argint, cantitati enorme de metal pretios au luat drumul ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 97kb
Downloads: 0
Materia: Economie

Evolutia inflatiei in perioada 1990-1997

Totodata, in acesta perioada (1994-1996) si nivelurile atinse de inflatia exprimata prin indicele preturilor de consum, indicele preturilor productiei industriale si prin deflatorul PIB sunt relativ foarte apropiate, pentru ca in 1997 sa difere foarte (54,8% prin indicele preturilor bunurilor de consum, 152% prin indicele preturilor productiei industriale si 144,2% prin deflatorul PIB). Valorile luate de inflatie au atins nivelul maxim la inceputul perioadei de tranzitie.

Alte referate despre: evolutia inflatiei in perioada 1990-2000, evolutia ratei inflatiei in perioada 1990 - 2009, inflatia in romania in perioada 1990-1997

Fenomenul de inflatie in R. Moldova

Voi incerca, pe cat posibil, sa clarific continutul acestui proces cu
efecte multiple asupra economie R. Moldova.

Alte referate despre: fenomenul de inflatie in r moldova, inflatia in republica moldova, evolutia inflatiei in republica moldova

Teoria monetarista a inflatiei

Teoria monetarista a inflatiei, denumita si materialista, a furnizat o analiza critica a fundamentelor macroeconomiei. Polemicile au atins intensitatea maxima la inceputul anilor '70, odata cu aparitia a doua articole semnate de Milton Friedman [1] intitulate "O schema teoretica a analizei monetare" (1970) si "Teoria monetara a venitului nominal" (1971), precum si in dezbaterile teoretice referitoare la acestea. In plus, la formularea si popularizarea monetarismului, ca teorie macroeconomica, au contribuit si lucrarile urmatorilor autori: K.Brunner (1970), K.Brunner si A.H. Meltzer (1976), A.Meltzer (1977), H.G. Johson (1972), D.E.W. Laidler (1975, 1976, 1981) si M.J. Parkin (1975). In ace 11111d321l ste lucrari monetariste rolul central este jucat de explicarea procesului inflationist.

Alte referate despre: teoria monetarista, teorii monetariste, teoria monetarista- referat

Corelatia salarii-inflatie

In stransa corelatie cu inflatia se afla salariile populatiei. Atunci cand inflatia creste, salariile reale ale populatiei au tendinta inversa, de scadere. Acest fenomen se resimte la nivelul intregii societati prin scaderea nivelului de trai. Pentru ca populatia sa nu resimta aceste efecte negative, veniturile acestuia trebuiesc corelate cu nivelul preturilor si tarifelor. Acest lucru nu s-a realizat in mod optim in Romania, in special dupa 1990-1991 si rezultatul a constat in ample manifestatii ale populatiei (greve, mineriade etc).

Alte referate despre: corelatie salarii inflatie, corelatia dintre inflatie preturi salarii si consum, corelatia dinte inflatie preturi salarii si consum

Tipologia inflatiei

Daca inflatia este deschia, economia de piata continua practic, sa functioneze ca un mecanism in care preturile sunt fixe. Orice exces de cerere (insuficienta a bunurilor sau fortei de munca) conduce la o crestere a preturilor si a salariilor. Inflatia reprimata apare atunci cand controlul guvernamental inpiedica cresterea preturilor bunurilor de consum si a salariilor, astfel incat excesul de cerere este doar reprimat, nu si redus. Odata cu indepartarea controlului guvernamental, trebuie sa ne asteptam la cresteri de preturi si de salarii.

Alte referate despre: tipologia inflatiei, inflatia, inflatia in romania

Influenta inflatiei asupra dezvoltarii economiei

Influenta inflatiei asupra dezvoltarii economiei
Metodologia de calcul a I.P.C. a făcut obiectul unor ample cercetări ale organismelor publice centrale de statistică ale fiecărei ţări, având în vedere Directivele U.E. privind armonizarea în domeniu, inclusiv necesitatea unor analize şi studii comparabile în statistica internaţională.

Alte referate despre: influenta inflatiei asupra dezvoltarii economice, influenta inflatiei asupra dezvoltarii economiei, influenta creditelor asupra dezvoltarii economice

Inflatia

Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insuficient conturata. Procesul inflationist a aparut, este unananim acceptat acest punct de vedere, cu mult inainte ca stiinta economica. Fiind, anainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii.

Alte referate despre: inflatia referat, definitia inflatiei, inflatia definitie

Inflatia

Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insuficient conturata. Procesul inflationist a aparut, este unanim acceptat acest punct de vedere, cu mult inainte ca stiinta economica. Fiind, anainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii.

Alte referate despre: inflatia si somajul, cauzele inflatiei, evolutia inflatiei in romania

Macroeconomie - Inflatia

Macroeconomie - Inflatia
M. Friedman apreciaza ca inflatia este totdeauna un fenomen monetar, excesul de moneda reprezentand radacinile acesteia. El isi gaseste expresie ecartul inflationist – absolute si relative. Ecartul inflationist relative se determina ca diferenta, la nivelul economiei nationale intre cererea solvabila nominala – data de masa monetara aflata la dispozitia agentilor economici nonbancari si oferta reala de bunuri economice marfare. El reflecta excesul de moneda, neacoperit cu bunuri aflate pe piata.

Alte referate despre: macroeconomie inflatia, referat macroeconomie inflatia, macroeconomie inflatia in romania

Inflatia

Inflatia
Inflaţia este o expresie a fenomenului de accelerare, adică a unui fenomen de creştere a vitezei diverselor procese, în particular a vitezei de circulaţie a monedei şi a vitezei de creştere a preţurilor.
Din punct de vedere istoric, inflaţia a fost definită, pentru prima dată, ca un fenomen monetar. Potrivit definiţiei clasice a inflaţiei, aceasta este un fenomen care constă, în esenţă, în apariţia în circulaţie a unei cantităţi excedentare de monedă, care creează un dezechilibru.

Alte referate despre: inflatie definitie, definitie inflatie, referat inflatia

Efectele si combaterea inflatiei

Aceasta mentinere cu fermitate a asteptarilor unei continuari a ratei curente a inflatiei este cea care conduce la conceptul unei inflatii persistente. Sa presupunem ca in acest caz ca banca centrala decide sa reduca rata inflatiei, reducand rata sa de validare monetara. Evenimentele care vor urma unei astfel de decizii se inscriu in trei etape.

Alte referate despre: combaterea inflatiei, masuri de combaterea inflatiei, efectele economice ale inflatiei

Inflatia la nivelul sistemului pietei si a celui planificat

Inflatia la nivelul sistemului pietei si a celui planificat - fenomen de dezechilibrare structurala a mecanismului economic, monetar si financiar reflectand existenta in circulatie a unei mase monetare ce depaseste nevoile economice. Consecinte: cresterea preturilor si scaderea de cumparere a banilor.Inflatia la nivelul sistemului pietei si a celui planificat

Alte referate despre: rata inflatiei si nivelul de trai, rata inflatiei si nivelul de trai referat, metode de combatere a inflatiei la nivel mondial

Inflatia in Romania

Inflatia in Romania
Inflaţia , problematica de mare importanţă a gândirii şi practicii economice în perioada de tranzacţie spre o economie de piaţă, este un proces deosebit de complex generat de creşterea generală a preţurilor şi tarifelor. Înainte de a trece la o analiză detaliată în ce priveste manifestarea fenomenului inflaţionist în România , trebuie precizate câteva aspecte generale care tind de inflaţie. Conform dicţionarului limbii române , inflaţia este un fenomen specific perioadelor de criză, constând într-o emisiune de hârtie monedă peste necesităţile reale ale circulaţiei băneşti .

Alte referate despre: somajul si inflatia, rata inflatiei definitie, inflatia monetara

Tintirea inflatiei

In luna august 2005, Banca Nationala a Romaniei a adoptat o noua strategie de politica monetara - tintirea directa a inflatiei. Cum a fost posibil acest lucru, ce reprezinta de fapt acest obiectiv, care sunt conditiile care trebuie atinse pentru aceasta strategie? Aceste raspunsuri se regasesc in acest capitol.Regimul de tintire directa a inflatiei inglobeaza recunoasterea importantei fenomenului inflationist in economiile moderne si, implicit, faptul ca asigurarea stabilitatii preturilor reprezinta cea mai eficienta cale de sustinere de catre politica monetara a dezideratului general de crestere economica pe termen lung.

Alte referate despre: tintirea inflatiei, tintirea inflatiei in regatul unit, tintirea inflatiei referat

Efectele economice si sociale ale inflatiei

Inflatia aduce, prin cresterea nivelului preturilor nationale fata de cele externe, slabirea capacitatiii concurentiale ale firmelor nationale.Deprecierea monetara conduce la ieftinirea marfurilor nationale pentru cumparatorii straini si deci usureaza exportul. Este un factor ce nu avantajeaza pe moment. Dar noi urmarim functionarea firmei ca un proces de continuitate. Pentru producatorii nationali, in situatia in care inflatia se permanentizeaza, devine evident ca preturile de achizitie a materiilor prime din import cresc mai repede decat preturile cu care se exporta marfurile si deci ca pentru fiecare partida de marfuri se produce in fapt o pierdere de substanta.

Alte referate despre: efectele economice si sociale ale inflatiei, impozitele directe structura efecte economice si sociale, impozite directe stuctura efecte economice si sociale

Piata monetara si inflatia

Piata monetara si inflatia
Prin conţinutul şi particularităţile sale piaţa monetară, alături de alte sgmente de piaţă – piaţa capitalului financiar, piaţa muncii, piaţa factorilor de producţie, piaţa agregată a bunurilor/serviciilor de consum, s.a. – reprezintă o componentă strategică şi de nivel macroeconomic în cadrul oricărei economii naţionale.
Piata monetara si inflatia

Alte referate despre: piata monetara si inflatia, piata monetara financiara inflatia somajul, piata monetara si inflatia bibliografie
Referate afisate : 17
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles