Referat iosif vissarionovici stalin

Iosif Vissarionovici Stalin

Iosif Vissarionovici Stalin (rusă: Иосиф Виссарионович Сталин), născut Ioseb Djugasvili (georgiană: იოსებ ჯუღაშვილი) (21 decembrie 1879 [1] � 5 martie 1953) a fost un revolutionar bolsevic si conducător politic sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922 în urma morţii lui Vladimir Ilici Lenin, câstigând în anii deceniul al treilea lupta pentru putere cu Lev Trotki si consolidându-si pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune cruntă al cărei apogeu a fost atins în 1937.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 519kb
Downloads: 10
Materia: Istorie

Al 2- lea Razboi mondial

Cu privire la Danzig :
Ocuparea prin surprindere a Danzigului poate fi efectuata, in afara operatiunilor incluse in Planul Alb, prin exploatarea unei situatii politice favorabile … Ocupatia militara se va efectua pornindu-se din Prusia Orientala. Marina va sustine actiunea armatei intervenind pe mare.

Alte referate despre: al 2-lea razboi mondial, al 2 lea razboi mondial, al 2-lea razboi mondial referat

Stalin

Sub conducerea lui Iosif Stalin, URSS a devenit in scurt timp un stat industrializat, si iesind invingatoare din cel de- al doilea razboi mondial, a devenit o supraputere. In acelasi timp insa, tirania lui Stalin a dus la ruinarea societatii rusesti. Adevaratul nume al lui Stalin este Iosif Djugasvili. Numele sub care a devenit cunoscut este un nume adoptat in perioada miscarilor revolutionare. Stalin s-a nascut sub semnul saraciei si obscuritatii, nu ca cetatean rus, ci in Georgia, aflata la vremea respectiva sub controlul Rusiei tariste.

Alte referate despre: stalin, viata lui stalin, stalin referat

Iosif Vissarionovici Stalin

Stalin s-a nascut in orasul Gori, Georgia, ca fiul al cizmarului Vissarion Ivanovici Djugasvili. Mama sa, Ekaterina Geladze, s-a nascut intr-o familie de iobagi. Ceilalti trei copii ai lor au murit tineri. Iosif, mangaiat "Soso", a fost practic singur la parinti. Vissarion Ivanovici Djugasvili era un fost iobag care, atunci cand a fost eliberat, a devenit cizmar. El si-a deschis propriul atelier, dar in scurta vreme a dat faliment, ceea ce l-a fortat sa lucreze intr-o fabrica de incaltaminte in Tiflis. Vizitandu-si rar familia si imbatandu-se rau, Vissarion isi batea des nevasta si fiul fara sa aiba vreun motiv. Un prieten din copilarie a lui Stalin a scris ca "... aceste batai nemeritate si infioratoare l-au facut pe baiat la fel de dur si fara de inima precum tatal sau." Acelasi prieten a scris ca nu l-a vazut niciodata plangand pe Stalin. Alt prieten din copilarie, Iremashvili, credea ca bataile pe care i le administrase tatal sau i-au dat lui Stalin ura fata deautoritati. El a spus ...

Alte referate despre: iosif vissarionovici stalin, iosif vissarionovici stalin referat, iosif vissarionovici stalin biografie

Stalin

Autoritatea lui Stalin nu s-a bazat pe frica, ci în primul rând pe simpatie: rigoarea lui Lenin îi impresiona pe rusi, cultura lui Trotki îi complexa; Stalin, cu vodka în mâna si surâsul pe buze, avea mai întotdeauna pregatita o gluma vulgara. Hotarârea sa revolutionara, spiritul practic si bonomia au facut din acest fost luptator de gherila un om de stat.

Alte referate despre: biografia lui stalin, referat stalin, stalin biografie

Batalia de la Stalingrad 1942

Hitler devine din ce in ce mai sigur pe el si incepe sa fie convins de o victorie usoara asupra sovieticilor pe masura ce Rommel obtine in Africa succes dupa succes. Astfel el se decide sa actioneze rapid si, pana la inceputul lunii octombrie sa-si asigure un front pe care ar putea sa reziste la infinit, avand in vedere resursele Ucrainei, Caucazului, Persiei si Orientului Mijlociu.

Alte referate despre: batalia de la stalingrad 1942, referat batalia de la stalingrad 1942-1943, jocuri cu batalia pentru stalingrad 1942

Lev Davidovici Trotki

Datorită bolii şi mai apoi morţii lui Lenin, Stalin a fost capabil să-şi consolideze puterea în partid şi în guvern. În acest moment, Troţki a fost încapabil sau nu a dorit să se opună lui Stalin. Neacţionând la Congresul al XII-lea al Partidului din 1923, în special în problema Testamentului politic al lui Lenin care cerea îndepărtarea lui Stalin, Troţki a pierdut orice şansă să îl învingă pe Stalin care, sprijinit de Lev Kamenev şi de Grigori Zinoviev, a fost în stare să preia controlul Partidului Comunist. Troţki şi susţinătorii săi au format Opoziţia de stânga, care a luptat în interiorul Partidului Comunist câţiva ani împotriva conducerii lui Stalin şi a platformei sale politice.

Alte referate despre: lev davidovici trotki, lev davidovici landau, asasinarea lui lev davidovici

Actul capitularii Germaniei

Reprezantanti:
Uniunea Sovietica: Maresal Gheorghi Jukov din partea Comandamentului Suprema la Armatei Rosii; .Regatul Unit: adjunctul Comandantului Suprem al Fortelor Expeditionare Aliate, Maresal al RAF Arthur William Tedder;
Franta: General Jean de Lattre de Tassigny, comandant al Armatei I franceze;Statele Unite: General Carl Spaatz, comandantul Fortelor Aeriene Strategice ale SUA;Germania Nazista: Amiralul Hans-Georg von Friedeburg, comandantul suprem al Kriegsmarine;General-colonel Hans-Jurgen Stumpff, reprezentant al Luftwaffe;Feldmaresalu Wilhelm Keitel, seful Statului Major al Oberkommando der Wehrmacht.

Alte referate despre: actul administrativ german, actul aditional secret dintre germania si rusia, referat germania

Iosif Stalin

Iosif Stalin s-a inscris la seminarul teologic din Tiflis la varsta de 14 ani, si atitudinea sa rebela I-a atras porecla de Koba, dupa numele legendarului bandit si rebel georgian. In scurt timp s-a simtit incorsetat de aspra disciplina ce domnea in seminar si sub acuzatia de a fi raspandit idei subversive, a fost exmatriculat din seminar in 1899.

Alte referate despre: iosif stalin, iosif stalin biografie, iosif stalin referat

Joseph Stalin

Finlanda si-a pastrat in mod formal independenta, dar era izolata din punct de vedere politic si dependenta din punct de vedere economic de Uniunea Sovietica. Grecia, Italia si Franta au fost sub puternica influenta a partidelor comuniste locale, care priveau cu simpatie la Moscova. Stalin a sperat ca odata cu retragerea americanilor din Europa, tot continentul o sa ramana sub dominatia sovietica. Ajutorul american pentru tabara anti-comunista in razboiul civil din Grecia a schimbat situatia.

Alte referate despre: joseph stalin, joseph stalin referat, joseph stalin prezentare ppt

Stalin

Multi dintre conducatorii partidului se schimbasera foarte mult pana
in anii 1933-1934, pentru ca Stalin nu reusise numai sa-i supuna, ci
si sa-i corupa.

Alte referate despre: moartea lui stalin, lenin si stalin, referat despre stalin

Comunismul

In Romania instaurarea comunismului a afectat foarte mult dezvoltarea statului. Acest regim totalitar si-a lasat amprenta chiar pana-n zilele noastre. Viata populatiei Romaniaei a fost afectata si ea de catre comunism. Conditiile grele de trai din acea perioada au ramas ca un cosmar in mintea celor care le-au intalnit.

Alte referate despre: comunismul in romania, comunismul, comunismul in romania referat

Hitler si Stalin

In 1920 Adolf Hitler devine membru al Deutsche Arbeit Partei ( NSDAP-Partidul National Socialist al Muncitorilor) care in programul sau considera ca nici un evreu nu putea sa faca parte din Volk-ul german,si doar cei cu "sange "German puteau fi germa-ni si cetateni ai Germaniei(februarie 1920).

Alte referate despre: hitler si stalin, hitler vs stalin, rolul hitler mussolini stalin

Al doilea razboi mondial

Am împins hârtia asta spre Stalin, care între timp auzise traducerea. A urmat o mică pauză. Apoi a luat creionul lui albastru şi a făcut un mare semn aprobator şi ne-a dat-o înapoi. S-a stabilit totul într-un timp nu mai lung decât a durat ca să punem pe hârtie.”
La Ialta, s-a perfectat împărţirea Europei, statele din estul continentului, inclusiv Romania, intrând sub sfera de influenţă sovietică. De fapt, în bună parte, asupra acestei împărţiri au căzut de acord la intalnirea lor de la Kremlin Stalin si Churchil, roadele înţelegerii secrete la care au ajuns fiind consemnate pe un banal petic de hartie. La Ialta, această înţelegere a fost doar extinsă în condiţiile când Roosevelt, pe a cărui faţă se putea citi sfârşitul apropiat, nu mai era în stare să judece lucrurile cum trebuie. Este adevarat că, după ce acordurile de la Ialta au fost făcute, în ...

Alte referate despre: al doilea razboi mondial, al doilea razboi mondial referat, romania in al doilea razboi mondial

Serbia

Princip se imprieteneste cu Danilo Ilici, un invatator, si el membru al organizatiei “Tinerii bosniaci”, care se gandise sa-l ucida pe guvernatorul Bosniei, generalul Potiorek. Manifestand vehement impotriva autoritatilor din Sarajevo, Princip este exmatriculat si, in aceeasi zi, porneste spre Belgrad, pe jos, orasul care pentru el reprezinta libertatea. Acolo se inscrie la liceu. Intra in legatura cu alti patrioti sarbi, intarindu-si convingerea ca datoria unui bosniac este sa-l izgoneasca pe invadator, sa lupte impotriva lui. Intre Bosnia si Serbia exista un “tunel” – o retea de agenti , de calauze, de stafete.

Alte referate despre: serbia, serbia referat, referat serbia

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos
Dupa cinci ani se duce la Muntele Athos si intra in obstea Minastirii Pantocrator. Aici, dupa aspre osteneli duhovnicesti, imbraca schima marelui si ingerescului chip sub numele de Iosif. La Pantocrator, cuviosul schimonah Iosif "Valahul" s-a nevoit multi ani de zile impreuna cu numerosi alti monahi greci, romani si macedonen. Acolo a deprins mestesugul luptei duhovnicesti, postul desavarsit, privegherea de toata noaptea, ascultarea si smerenia. Apoi, facindu-se sihastru in padurile din imprejurimi si mult ostenindu-se, a ajuns la masura desavirsirii, invrednicindu-se de la Dumnezeu de darul lacrimilor si ai rugaciunii neadormite care se lucreaza cu mintea in inima. Pentru sfintenia vietii sale avea inca si darul facerii de minuni, vindecind multe boli, indeosebi pe cei ologi.

Alte referate despre: sfantul ierarh iosif cel nou de la partos, sf ierarh iosif cel nou de la partos, manastirea sf ierarh iosif cel nou de la partos

Mihai Eminescu

Debutează in anul 1866,cu poezia La mormântul lui Aron,Pumnul, scrisă la moartea profesorului său de limba româna. La 25 februarie 1866, publică prima poezie semnată Eminescu: De-aş avea…,apărută în revista Familia de la Oradea,editată de Iosif Vulcan.

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu

Yalta, Casablanca, Potsdam

German forces were declining by the time the Quebec meeting of August 1944 was held. Here, the leaders stress again plan for defeating Japan. They also made plans about a free French Government and for dividing Germany into four parts. Yalta and 1945 brought the plans for the finalization of the occupation of Germany and its division into four parts. These were going to be controlled by Great Britain, United States, The Soviet Union, and France. The three agreed upon a provisional government for Poland.

Alte referate despre: yalta casablanca potsdam dates, what happened at yalta casablanca potsdam and tehran, casablanca tehran yalta and potsdam
Referate afisate : 18
Medie note: 8.38 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles