Referat lentile optice

Lentile optice

Daca grosimea lentilei este mult mai mica decat razele de curbura ale suprafetelor sferice atunci lentila este considerata subtire.Tipuri de lentile.Exista 2 tipuri de lentile: convergente daca transforma un fascicul paralel intr-un fascicul convergent.

Divergente daca transforma un fascicul paralel intr-un fascicul divergent.Lentilele convergente:sunt mai subtiri pe margini si mai groase in zona centrului;Biconvexa;Plan convexa;Menisc convergent.Lentilele divergente:sunt mai subtiri la mijloc si mai groase la margini
Biconcava;Plan concava;Menisc divergent

Nivel: Liceu
Dimensiune: 1421kb
Downloads: 2815
Materia: Fizica

Refractia si lentilele

INDICELE DE REFRACTIE(n)

C=viteza luminii in vid (300.000 km/s)
V=viteza luminii in mediu
Unitate de masura

Alte referate despre: refractia si lentilele, indicele de refractie al lentilelor, referate fizica - reflectia si refractia luminii - lentila

Lentile

Ochelarii cu lentile facute din plastic tare sunt folosite de obicei
pentru motive care maresc gradul de siguranta si pentru a nu fi asa de
grele ca cele de sticla.

Alte referate despre: lentile, lentile subtiri, reactii lente si reactii rapide

Resurse energetice - energia solara si eoliana

Centralele nucleare au şi dezavantaje cum ar fi faptul că au nevoie de peste 10 ani pentru a fi construite, costurile de construcţie şi de producere a energiei, deşi variabile de la o ţară la alta sunt foarte mari, şi produc o serie de deşeuri radioactive foarte nocive pentru mediul înconjurător şi pentru oameni. Accidentul nuclear de la Cernobâl din 1986 a umbrit industria producătoare de energie nucleară,provocând proteste în masă, care au dus la închiderea unor astfel de centrale. Un referendum în Suedia din 1980 se pronunţa pentru renunţarea totală la energia nucleară până în 2010.

Alte referate despre: resurse energetice - energia solara si eoliana, resurse energetice-energia solara si eoliana, download resurse energetice - energia solara si eoliana

Determinarea distantei focale a unei lentile convergente subtiri

O lentila este un mediu transparent si omogen, limitat de doua suprafete sferice sau de o suprafata sferica si alta plana.Lentila convergenta este acea lentila care transforma un fascicul paralel de lumina intr-unul convergent.Centrul optic este punctul din interiorul lentilei situat pe axa optica principala, prin care lumina trece nedeviata. Axa optica principala este axa de simetrie a lentilei.

Alte referate despre: determinarea distantei focale a unei lentile convergente subtiri, determinarea distantei focale a unei lentile convergente, referat determinarea distantei focale a unei lentile convergente

Convergenta unei lentile

Putând mãsura distantele dintre obiect, lentile si ecran vom putea determina mai întâi de unde s-a format imaginea sursã pentru lentila convergentã iar apoi vom putea determina distanåa focalã a lentilei divergente.

Alte referate despre: convergenta unei lentile, convergenta unei lentile subtiri, convergenta unei lentile divergente

Fibrele Optice

Fibra optică este o tehnologie în special pentru reţelele locale (local-area network). Mai mult, companiile telefonice tradiţionale înlocuiesc gradat liniile telefonice cu cabluri de fibre optice. În viitor, aproape toate comunicaţiile vor folosi fibre optice.

Alte referate despre: fibra optica, fibra optica referat, fibre optice

Instrumente optice

-instrumente care dau imagini reale, cum sunt ochiul, aparatrul fotografic si aparatul de proiectii,; aceste imagini pot fi prinse pe un ecran de proiectie, pe o placa sau pe un film fotografic;

Alte referate despre: instrumente optice, instrumente optice referat, referat instrumente optice

Instrumente optice

Instrumentele optice au ajutat la intelegerea universului. Telescopul ne-a dezvaluit detalii ale corpurilor indepartate din spatiu, iar microscopul a dezlegat multe din misterele naturii, cum ar fi structura celulelor vii.Instrumente optice

Alte referate despre: instrumente optice referat fizica, lupa instrument optic, referat fizica instrumente optice

Aberatiile sistemelor optice

Prima aproximare pe care o putem face este înlocuirea sinusurilor cu argumentele lor. Aceasta se numeşte teoria de ordinul întâi sau teoria paraxială deoarece doar primii termeni ai descompunerii sunt folosiţi, restul fiind neglijaţi.

Alte referate despre: aberatiile sistemelor optice, aberatii sisteme optice, aberatile sistemelor optice

Fenomene optice si electrice in natura

Acum a aparut descarcarea principala a trasnetului, care se deplaseaza de la pamant spre nor.Deci au dreptate atat cei care sustin ca trasnetul il loveste pe om de sus, cat si cei care afirma ca il loveste de jos, din pamant.In canalul trasnetului aerul este complet ionizat, substanta fiind aici sub forma de plasma.Datorita degajarii unei mari cantitati de energie intr-un interval de timp foarte scurt, in canalul subtire de plasma are loc un salt brusc al presiunii care produce unde de soc acustice (tunetul).Fenomenul lumimos care insoteste descarcarea se numeste fulger.

Alte referate despre: fenomene optice si electrice in natura, www e-referate ro fenomene optice si electrice in natura, caracteristicile fenomenelor optice si electrice in natura

Principiile opticii

Principiile opticii - Principiul propagării rectilinii a luminii. Raza de lumină se propagă în linie dreaptă printr-un mediu omogen şi transparent. Principiul independenţei propagării razelor de lumină – fasciculelor de lumină. Raza de lumină (fasciculul de lumină) se propagă independent de alte raze de lumină (fascicule de lumină).

Alte referate despre: principiile opticii geometrice, aparate care functioneaza pe principiile opticii geometrice, principiile optice geometrice

Instrumente optice

Un instrument optic este un asamblu de lentile, oglinzi si diafragme cu ajutorul caruia obtinem imagini ale diferitelor obiecte.Axele optice ale pieselor ce constituie instrumental optic trbuie sa coincide cu axa geometrica a instrumentului, adica sa avem un system optic centrat.Instrumentele optice dau imagini ale obiectelor in care se pot distinge amnunte care nu pot fi observate cu ochiul liber. Din punct de vedere al naturii imaginilor, instrumentele optice se clasifica in:
-instrumente care dau imagini reale, cum sunt ochiul, aparatrul fotografic si aparatul de proiectii,; aceste imagini pot fi prinse pe un ecran de proiectie, pe o placa sau pe un film fotografic;

Alte referate despre: instrumente optice microscopul, instrumente optice aparatul de fotografiat, referat despre instrumente optice

Instrumente optice

MICROSCOPUL
Microscopul utilizeaza doua lentile convergente: obiectivul (cu o distanta focala de sub un centimetru) si ocularul (cu o distanta focala de cativa centimetri). Cele doua lentile convergente sunt separate de o distanta L, mult mai mare decat distantele focale.

Lupa este adeseori numita microscop simplu, pentru ca este utila in observarea obiectelor mici. Pentru o marire accentuata cu un minimum de deformare a imaginii este folosit un sistem de doua sau mai multe lentile. Un astfel de dispozitiv este numit microscop compus.

Cel mai simplu microscop compus contine doua lentile convexe. Imaginea marita de lentilele obiective este marita mai departe de lentilele ocheanului. Ca si la telescopul astronomic, imaginea este rasturnata, dar acest lucru nu este important la vizualizarea unor monstre minuscule. Multe microscoape compuse au o gama de lentile obiective de diferite puteri.

Alte referate despre: instrumentele optice, ochiul instrument optic, ochiul ca instrument optic

Optica geometrica

A – raza incidenta = raza de lumina care se propaga prin primul mediu . pana la suprafata de separare .
I – punct de incidenta = punctul de pe suprafata de separare in care ajunge raza incidenta .
B – raza reflectata = raza de lumina , care se intoarce din punctul de incidenta , in mediul initial .
C – directia normala la suprafata de separare = reprezinta dreapta imaginara , perpendiculara pe suprafata de separare , in punctul de incidenta .
i – unghi de incidenta = unghiul format de raza incidenta si directia normala la suprafata de separare .
R – unghi de reflexie = este unghiul format de raza reflectata si directia normala la suprafata de separare .

Alte referate despre: optica geometrica, optica geometrica referat, referat optica geometrica

Energia Solara

Cladiri încălzite de soare
Într-o oarecare masură orice casă este încălzită de soare, dar unele dintre ele sunt proiectate pentru a folosi cât mai bine această sursa de energie gratuita. Aceste case au ferestre mari în partea unde cad razele soarelui la amiază, iar pe partea mai răcoroasă, mai mici. În multe locuri se montează obloane sau jaluzele confectionate din material iyolat termic care se închit noaptea, astfel să se păstreze căldura primită în timpul zilei. Aceasta se numeşte folosirea pasivă a energiei solare.

În multe gospodării, energia solară se foloseşte la încălzirea apei. Lumina soarelui încălzeşte apa rece care curge prin panourile plate şi închise, numite colectoare. De obicei se montează pe acoperişul caselor, sub un unghi care sa permiă absorbţia unei cantităţi cât mai mari de energie.

Alte referate despre: energia solara, energia solara referat, referat energia solara

Sticla

De exemplu sticla rosie contine si oxid de cupru I, sticla galbena sulfat de cadmiu, sticla albastra oxid de cobalt (II), sticla verde oxid de crom (III), sticla violeta oxid de mangan. Trioxidul de uraniu da o culoare galben-verde insotita de o frumoasa fluorescenta verde.
Colorantii moleculari sunt reprezentati de seleniu care da o culoare roz, de sulf care da o culoare galbena sau galbena-cafenie si mai ales de sulfurile si seleniurile diferitelor elemente.

Alte referate despre: sticla, sticla referat, referat sticla

Fibra optica

"Fibra optica"
Cu totii am auzit de fibra optica (Internet prin fibra optica, telefonie prin fibra optica etc.). Dar ce este fibra optica? Este un fir foarte subtire si flexibil din material transparent, de exemplu sticla, care este invelit intr-un strat care ajuta la producerea reflexiei totale.
"Fibra optica"

Alte referate despre: referat fibra optica, fibre optice referat, fibrele optice
Referate afisate : 18
Medie note: 8.11 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK