Referat luna

Fazele Lunii

Fazele Lunii - Perioada de revolutie a Pamatului este egala cu cea de rotatie a Lunii, si din acest motiv Luna este observabila de pa Pamant mereu cu aceeasi fata. Acesta fata vizibila de pe Pamant se modifica odata cu inaintarea Lunii pe Orbita.

Fazele Lunii sunt date in raport de pozitia Pamant Soare. Fazele incep cu luna noua cand se observa doar un corn extrem de subtire, dupa care acesta creste si se ajunge la primul patrar. Partea luminoasa continua sa creasca pana se ajunge la luna plina care dupa o perioada va scadea si va aparea ultimul patrar. Aceasta alternanata se numeste ciclu lunar. Ciclul se incheie cu trei zile in care luna nu mai apare luminata si nu se mai poate vedea pe cer cu ochiul liber.

Un ciclu complet sau perioada dintre doua luni noi se numeste “luna sidonica”. Acesta are o durata de aproximativ 29.5 zile. Luna siderala este perioada in care Luna face o revolutie completa in jurul Pamantului. Aceasta miscare de revolutie are ca referinta stelele fixe. ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 46kb
Downloads: 15
Materia: Astronomie

Lista cronologica a principalelor descoperiri astronomice

3000 i.e.n.: Primele scrieri astronomice din Egipt, Babilon in China.
2697 i.e.n.: Cea mai veche scriere despre o eclipsa de soare in China.
2500 i.e.n.: Se stabileste calendarul solar la egipteni.
2315-2287 i.e.n.: Primele relatari despre aparitia cometelor, in China.
1100 i.e.n.: Se determina inclinarea ecuatorului pe ecliptica de catre astronomul chinez Ciu Kong.

Sec. VII-VI i.e.n.: Se stabileste perioada SAROS, de repetare a eclipselor.
585 i.e.n. 28 mai: O eclipsa de Soare in Asia Mica, prezisa de Tales.
535 i.e.n.: Apare idea sfericitatii Pamantului (Pitagora)
466 i.e.n.: Prima observare a cometei Halley in China.
433 i.e.n.: Stabilirea ciclului de 19 ani a fazelor lunare (Meton).


Sec. IV i.e.n.: Eudos din Cnidos emite sistemul sferelor omocentrice. Heraclit din Pont sustine rotatia Pamantului in jurul axei.
360 i.e.n.: Apare lucrarea “Despre cer” a lui Aristotel, ...

Alte referate despre: lista cronologica a principalelor descoperiri astronomice, 3 lista cronologica a principalelor descoperiri astronomice, lista cronologica a principalelor descoperiri i fizica

Observarea Lunii

Pe bolta cereasca Luna se deplaseaza de la est spre vest ca o consecinta a miscarii diurne.In plus Luna poate fi reperata si fata de stele pe un firma-ment in raport cu care ea are o miscare de la vest spre est, aceasta miscare fiind cauzata de miscarea ei orbitala in jurul Pamantului.Prin urmare, un astronom amator ar putea determina traiectoria Lunii “printre stele’.Apoi, avand in vedere faptul ca de la o faza la alta trecerea se face treptat, s-ar putea urmari procentajul de suprafata iluminata de Soare si vizibila la diferite momente.

Alte referate despre: observarea lunii, observare luna, binoclu observarea lunii

Misterele de pe luna

2. O altă mare întrebare , rămasă în parte neclarificată ,se referă la viaţa geologică a globului selenar.În cursul miliardelor de ani , acesta s-a răcit oare total ,sau mai are poate o inimă fierbinte -un nucleu central topit- , în stare să alimenteze activităţi vulcanice? Judecând după valoarea foarte redusă a intensităţii câmpului său magnetic şi după o anumită linişte a straturilor din profunzime zona centrală a Lunii ar trebui să fie rece .

Alte referate despre: misterele de pe luna, mistere de pe luna, misterele de pe lun

Pamantul si Luna

O planeta dubla
In comparatie cu planeta-mama, Luna este un satelit mare. Diametrul acesteia, de 3.476 km, este mai mult de un sfert din diametrul Pamantului (12.756 km). Majoritatea satelitilor sistemului nostru solar sunt mici in comparatie cu planeta-mama. De exemplu, Ganymede, cel mai mare satelit al planetei Jupiter, este mai mic decat a 25-a parte a planetei.

Alte referate despre: rezumat de la pamant la luna, pamantul si luna, de la pamant la luna rezumat

Eclipsele de luna

Daca Luna se află la apogeu,poziţia sa este atunci la mai mare apropiere de vîrful conului de umbră, iar suprafaţa sa prezintă,prin comparaţie cu Situaţia unei eclipse care se derulează în momentul perigeului, cînd Luna pătrunde mai aproape se baza conului se umbră. Refracţia solară este considerată neglijabilă la altitudini de peste 75 km.

Alte referate despre: eclipsele de luna, eclipsele de luna si de soare, eclipse de luna si de soare

Luna - tratare generala

Adevăraţii pionieri ai rachetelor purtătoare sunt însă Conrad Haas din Sibiu, preconizatorul rachetelor în trepte şi a stabilizatoarelor deltoidale, „visătorul” din Kaluga, K. E. Ţiolkovski(1857-1935), considerat părintele astronauticii, apoi teoreticienii şi-n acelaşi timp experimentatorii de rachete, ardeleanul Herman Oberth(1894-1980) şi americanul R. Goddard(1882-1945), şi, în fine, Werner von Braun(1912-1977), elevul şi colaboratorul lui H. Oberth, constructorul uneia din cele mai puternice rachete cunoscute, „Saturn” şi S.P. Koroliov(1906-1966), proiectantul rachetelor sovietice „Vostok”. Cu ceea ce au gîndit şi au realizat aceşti înaintaşi, era cosmică este inaugurată odată cu primul „Sputnik”, lansat de specialiştii sovietici la 4 octombrie 1957, şi apoi zborul epocal a lui I.

Alte referate despre: tratarea apelor, balada soarele si luna, ultima luna de toamna

Pamantul si Luna

Miscarile tectonice ale placilor dau nastere si altor fenomene.Cand o placa se loveste de cealalta,relieful se increteste si se inalta, formandu-se muntii.Acesti munti pot contine vulcani formati din roci topite izbucnite din zonele de slaba rezistenta ale scoartei.Acolo unde doua placi tectonice aluneca una pe langa alta,ele se intepenesc uneori pentru ca apoi sa se elibereze brusc.

Alte referate despre: de la pamant la luna, de la pamant la luna de jules verne rezumat, de la pamant la luna-jules verne

Luna

Pentru ca Luna sa treaca de la o faza la
urmatoarea faza similara este nevoie de 29 de zile, 12 ore, 44 de
minute, 2,8 secunde, sau o luna lunara. Luna se roteste o data în
jurul axei sale în aceeasi perioada de timp necesara unei rotatii
siderale, tinând cont de faptul ca practic aceeasi fata este
întotdeauna întoarsa catre Pamânt. Desi Luna pare sa fie
stralucitoare, ea reflecta înapoi în spatiu numai 7% din lumina care
cade pe ea. Reflectivitatea de 0,07 este similara cu cea a prafului de
carbune.

Alte referate despre: rezumat soarele si luna, totul despre luna, ultima luna de toamna de ion druta

Eclipsele de soare si de luna

Traversarea conului de umbra al Pamântului dureaza cel mult 2 ore. O eclipsa de luna este vizibila din orice punct de pe Pamânt unde Luna este deasupra orizontului si deci poate fi observata de pe, jumatate, din, suprafata, Pamântului.

Alte referate despre: eclipsele de soare si de luna, eclipse de soare si de luna, eclipsele de soare si de luna referat

Evolutia stiintei din cele mai vechi timpuri

Hiparchus din Niceea (190 – 125 i.e.n) este considerat cel mai mare astronom al antichitatii grecesti. El ajunge la o foarte exacta apreciere a lungimii anului si contribuie la alcatuirea unui catalog de stele. Potrivit lui Ptolomeu (90 – 168 i.e.n), Pamantul se afla in centrul sistemului solar, iar Soarele, Luna si restul planetelor se invarteau in jurul acestuia. Cand observatiile astronomice au venit in contradictie cu ideile lui Ptolomeu, traiectoriile planetelor au fost reconcepute astefel incat sa se potriveasca totusi teoriei; totusi, desi nu se bucura de sustinerea tuturor ganditorilor greci, teoriile lui Ptolemeu au ramas in picioare pana in Evul Mediu.

In secolele al XV-lea si al XVII-lea, in Europa stiinta a cunoscut un mare avant. Marii ganditori, deschizatori de drumuri si noile instrumente stiintifice au schimbat radical conceptiile despre univers si locul omului in el.

Primul care a prezentat o imagine noua si revolutionara a universului a fost Nicolaus ...

Alte referate despre: evolutia stiintei din cele mai vechi timpuri, evolutia omului din cele mai vechi timpuri si pana-n zilele noastre, evolutia demografica din cele mai vechi timpuri pana azi

Istoria astronomiei

Aristah din Samos (310 – 230 î.e.n.). A fost elev al lui Straton din Lampsakos şi de la el s-a păstrat o singură lucrare, Despre dimensiunile şi distanţele Soarelui şi Lunii unde încearcă să determine distanţele până la Lună şi Soare. În ceea ce priveşte concepţia cosmologică a lui Aristah, lui i se atribuie admiterea pentru Pământ a unei mişcări combinate.

Alte referate despre: istoria astronomiei, momente din istoria astronomiei, istoricul astronomiei

Luna

gita in directia Pamantului (unde diametrul ei este cu 3 km mai mare),
iar scoarta lunara este afectata de "maree" dtorate

Alte referate despre: primul om pe luna, luna, miscarea lunii

Luna

Muntii
Suprafata Lunii este foarte muntoasa.Cel mai inalt lant muntos este cel al Apeninilor. Unul dintre varfurile sale este aproape la fel de inalt ca si Muntele Everest, cel mai inalt varf muntos de pe Pamant.

Alte referate despre: fazele lunii, soarele si luna rezumat, ultima luna de toamna rezumat

Eminescu si luna

Dicţionarul de simboluri explică faptul că luna este corelată cu soarele, ea fiind lipsită de lumină proprie şi simbolizează dependenţa şi principiul feminin, precum şi periodicitatea şi reînnoirea.

Alte referate despre: luna iese dintre codri de mihai eminescu motivul lunii, eminescu si luna, mihai eminescu motivul lunii

Omul pe luna

Lungimea rachetei impreuna cu nava spatiala era de 111 metri, iar greutatea totala la decolare a fost de aproape 3.000 de tone. Motoarele puternice din prima treapta a rachetei au ars aproximativ 15 tone de combustibil si oxigen lichid in fiecare secunda, impingand racheta cu o viteza de 10.000 km/h la aproximativ 65 km deasupra Pamantului in doar doua minute si jumatate.

Alte referate despre: omul pe luna, a ajuns omul pe luna, a fost omul pe luna

Eminescu si luna

Dicţionarul de simboluri explică faptul că luna este corelată cu soarele, ea fiind lipsită de lumină proprie şi simbolizează dependenţa şi principiul feminin, precum şi periodicitatea şi reînnoirea.

Alte referate despre: mihai eminescu si luna, eminescu motivul lunii, mihai eminescu despre luna

La lune

Les mots ne me viennent plus à l'esprit.
Turbulence d'une marée vierge,
Une fleur morte sur la berge.
Eul naufragé en ce pays,

Alte referate despre: soarele si luna, motivul lunii, ploaie in luna lui marte de nichita stanescu
Referate afisate : 18
Medie note: 8.02 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles