Referat matematicieni

Matematicieni celebri

Matematicieni celebri - A publicat cel dintâi tratat din lume asupra ecuatiilor integrale "Introducere la teoria ecuatiilor integrale" (1911). Are studii si in domeniul ecuatiilor functionale, al seriilor trigonometrice, fizicii matematice, geometriei, mecanicii, algebrei si istoriei matematicii. In sprijinul predarii matematicilor in invatamântul superior si mediu, Lalescu a publicat valoroase lucrari cu caracter didactic ("Calculul algebric",1924; "Tratat de geometrie analitica", 1925). s

Grigore Moisil (1906-1973)
Fondator al scolii de algebra logicii si teoria algebrica a mecanismelor automate, precum si al studiilor de logica polivalenta si logica nuantata, care au stat la baza realizarii primelor calculatoare românesti; contributii remarcabile la dezvoltarea informaticii in România si la formarea primelor generatii de informaticieni (premiul Computer Pioneer Award al IEEE Computer Society).

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 16
Materia: Matematica

Matematicieni din prima jumatate a secolului

Viitorii învăţători şi profesori urmau să fie selecţionaţi după criterii de vocaţie, dintre cei care urmau „şcolile pregătitoare şi seminariile normale”. Prin legile amintite se intenţiona în special să se ridice „şcoala poporului”, ajungându-se până la un fel de „universitate ţărănească”.

Alte referate despre: matematicieni din prima jumatate a secolului, s u a in prima jumatate a secolului al xix-lea, situatia politica a tarii romanesti in prima jumatate a secolului 17

Matematicieni renumiti - Blaise Pascal

Învatatorul lui i-a răspuns că este stiinta construirii figurilor exacte si a determinării proportiilor dintre diferite parti ale lor. În curând Pascal se apuca de studiat geometria, sacrificându-si timpul de joacă si în ciuda restrictiilor care îi erau impuse, si în câteva săptămâni descoperă singur multe proprietati ale figurilor. Cea mai importanta este aceea privitoare la suma unghiurilor unui triunghi care este egala cu doua unghiuri drepte, respectiv 180 de grade. Se pare ca dovada consta simplu în împaturarea unghiurilor peste figura astfel încât vârfurile lor sa se întâlneasca în centrul cercului înscris în triunghi. O demonstratie similara se poate obtine prin împaturarea unghiurilor astfel încât ele sa se întâlneasca pe piciorul perpendicularei duse din vârful unghiului cel mai mare pe latura opusa. Impresionat de aceasta demonstratie inteligenta, tatal sau i-a dat o copie a cartii Elementele de Euclid, pe care Pascal o citeste cu interes până ...

Alte referate despre: mari matematicieni blaise pascal, blaise pascal, matematicieni renumiti

Matematicieni si oameni de stiinta

Arhimede, primul care a studiat si a stabilit legea pârghiilor, ar fi spus (ni s-a transmis aceasta printr-un text doric): "Dati-mi ceva pe care să pot sta si vă voi ridica Pământul". Regele i-a cerut lui Arhimede o explicatie mai palbabilă a acestei afirmatii. Atunci Arhimede i-a arătat lui Hieron o corabie pe care o trăgeau la mal, greu de tot, multi marinari si i-a spus că o va trage singur mult mai simplu. Si a făcut demonstratia cu ajutorul macaralei, trăgând singur si usor corabia la mal.

Alte referate despre: matematicieni si oameni de stiinta, oameni de stiinta si inventatori romani matematicieni arhimede, oameni de stiinta si inventatori romani matematicieni

Mari matematicieni

Aceasta metoda,cunoscuta si sub numele de metoda exhaustiva a lui Eudoxus,nu este echivalenta cu operatia de trecere la limita.Deci,nu se poate spune ca Arhimede a cunoscut operatia de trecere la limita specifica calculului infinitezimal,desi s-a apropiat foarte mult de aceasta.

Alte referate despre: matematicieni celebri, matematicieni, mari matematicieni

Matematicieni romani

Orascu s-a nascut la Targoviste, la 30 august 1871, ca fiu al serdarului Hristea Orascu. Parintii l-au dat sa urmeze la Bucuresti Colegiul Sf. Sava( 1831- 1841). Dupa ce a absolvit acest colegiu si dupa ce la 8 martie 1840 a obtinut diploma de hotarnic eliberata de Directia Eforiei scolilor, a plecat la Berlin pe cheltuiala parintilor sai, unde a studiat arhitectura; apoi, pentru specializare, a stat un timp la Munchen si Paris.

Alte referate despre: matematicieni romani, matematicieni romani celebri, matematicieni celebrii

Matematicieni

DAVID EMMANUEL
David Emmanuel( 31 ianuarie 1954-4 febroarie 1941) este al doilea cetatean roman doctor in matematici de la Paris si al cincilea dintre toti doctorii in matematici ai nosti. S-a nascut in Bucuresti, la 31 ianuarie 1854, din parinti foarte saraci, tatal sau, Manole Emmanuel, fiind tamplar. Scoala primara a urmat-o la Ploiesti, intre 1861-1864, unde locuiau parintii sai. Primele patru clase secundare le-a facut la Gimnaziul Sincai din Bucuresti, intre anii 1865-1869; pe urma trece la liceul Ghe. Lazar, unde face tot cursul superior intre anii 1869-1873. Cu banii pe care ii strange din meditatii in cursul superior pleaca la Paris sa studieze fara bursa. La Paris isi da licenta in stiintele matematicii, iar mai apoi in fizica. Isi sustine teza de doctorat in matematica in fata unei comisii alcatuita din Puiseux ca presedinte si Briot si Bouquet ca membbrii. Titlul tezei ...

Alte referate despre: referat matematicieni, marii matematicieni, referat despre matematicieni

Matematicieni

Cu banii pe care ii strange din meditatii in cursul superior pleaca la Paris sa studieze fara bursa. La Paris isi da licenta in stiintele matematicii, iar mai apoi in fizica. Isi sustine teza de doctorat in matematica in fata unei comisii alcatuita din Puiseux ca presedinte si Briot si Bouquet ca membbrii. Titlul tezei e “ Etude des integrales abeliennes de troisieme espece”.

Alte referate despre: mari matematicieni romani, referate despre matematicieni, mari matematicieni ai lumii

David Hilbert

În primăvara anului 1882 Hilbert a făcut cunoştinţă cu un tânăr de acum recunoscut ca matematician Hermann Minkowski. În afară de o dragoste înflăcărată faţă de matematică, ei împărtăşeau un optimism profund şi sigur.
Absolvind cursul universitar de opt semestre necesar pentru obţinerea titlului de doctor, Hibert a început să chibzuiască asupra temelor pentru disertaţie. Problema, propusă de Lindemann pentru disertaţie, consta în stabilirea proprietăţilor invariante ale unor forme algebrice.

Alte referate despre: david hilbert, david hilbert referat, david hilbert poze

Fibonacci

}n secolul XIV =irul prezentat mai sus a fost denumit +irul lui
Fibonacci prin contracia cuvintelor filius Bonacci. Acest =ir apare
]n cartea "Liber abaci" =i este utilizat ]n rezolvarea unei probleme
de matematic[.

Alte referate despre: sirul lui fibonacci, fibonacci, numerele lui fibonacci

Henri Poincare

Pregatirea bună de acasă i-a permis lui Henri la vârsta de opt ani şi jumate să între în clasa a noua de liceu (numărarea claselor se efectua invers: a zecea – cea mai mică, întâia – cea mai mare). Făcând studiile, profesorii ramâneau foarte încântaţi de intelectul băiatului. Compunerea scrisă la sfârşitul anului de învăţământ profesorul a numit-o drept "mică capodoperă" pentru stilul neordinar şi emoţional de expunere a gândurilor.

Alte referate despre: henri poincare, jules henri poincare, henri poincare teoria haosului

Despre viata si opera lui Pitagora

(ap. 580 – ap. 500 î.e.n.) Pitagora a avut mai mult noroc decât alţi savanţi ai lumii antice. Despre el s-au păstrat o mulţime de legende şi mituri, adevărate sau ba. De numele lui se leagă mari descoperiri din domeniul matematicii, şi în primul rând – teorema care poartă numele lui. Însă această teoremă n-a fost descoperită de Pitagora. Ea a fost cunoscută pentru cazuri particulare în China Antică, Babilonia, Egipt. Unii consideră, că Pitagora a fost primul care a dat o demonstraţie riguroasă a acestei teoreme, alţii nu recunosc nici meritul acesta.

Alte referate despre: viata si activitatea lui pitagora, viata si opera lui pitagora, viata si opera lui pitagora referat

Sectiunea de aur

Canonul sectiunii de aur era cu strictete respectat de vechii greci in epoca lui Pericle dar denumirea are o datare mai recenta. Se pare ca denumirea sectio aurea se datoreaza lui Leonardo da Vinci dar ea nu era folosita nici atunci in mod curent, ci de-abia de pe la inceputul secolului al XIX-lea . Geometrii greci de dinaintea lui Euclid , ca Pitagora si, Eudoxus,Platon I-au spus pur si simplu raport. Euclid e primul care il denumeste raport extrem si mediu ,deosebindu-l astfel de toate celelalte rapoarte in care s-ar putea imparti un segment de dreapta.

Alte referate despre: sectiunea de aur, sectiunea de aur in arhitectura, sectiunea de aur in arta

Fibonacci

Vom prezenta in continuare solutia problemei si modul in care vestitul sir al lui Fibonacci poate fi utilizat in rezolvare:

Alte referate despre: numarul lui fibonacci, fibonacci si numarul de aur, sirul fibonacci

Arhimede

Arhimede (cca 287-212 i.e.n), originar din Siracuza, dar a studiat mult timp la Alexandria, este celebru atat ca inginer, cat si ca mathematician si fizician.Fiu al astronomului curtii din Siracuza, Fidas, prieten al suveranului Hieron al 2 lea si al urmasului acestuia, Gelon, Arhimede petrece in tinerete un timp la Alexandria, in Egipt. A ici se imprieteneste cu vestiti matematicieni ai epocii, cum ar fi Conon din Samos si Doseitheos din Pelusion.

Alte referate despre: legea lui arhimede, arhimede, arhimede referat

Predictibilitate, determinism si teoria Haosului

Unele sisteme dinamice sunt haotice pretutindeni insa in multe cazuri comportamentul haotic numai intr-un subset al spatiului fazorial.
Un mod usor de a vizualiza un atractor haotic este de a porni intr-un punct de la baza si apoi sa-i stabilim traiectoria.
De exemplu, intr-un sistem cu pendul, spatial fazorial poate fi bi-dimensional continand informatii despre pozitie si viteza.Cand aceasta formeaza o curba, se numeste orbita.Pendulul din imagine are un numar infinit de orbite formand o adunare de elipse in jurul originii.

Alte referate despre: predictibilitate determinism si teoria haosului - powerpoint, determinismul in teoria haosului, determinism si teoria haosului

Gottlob Frege

Frege considera ca exista un "izomorfism" intre diferenta dintre descrierea aparentei unei reprezentari a unui concept si o definitie a acestuia pe de o parte, respectiv diferenta dintre conditiile subiective ce fac ca o propozitie sau o credinta sa intre in constiinta noastra si valoarea ei de adevar, pe de alta parte.

Alte referate despre: gottlob frege, gottlob frege referat, referat gottlob frege
Referate afisate : 17
Medie note: 8.51 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles