Referat michelangelo

Michelangelo Buonarroti

Referat despre Michelangelo Buonarroti
Catedrala Sfantul Petru din Vatican este renumita prin bogatia de fresce, mozaicuri, dantelarii in piatra si marmura, picturi, sculpturi, dar una dintre atractiile principale ramane celebra sculptura a lui Michelangelo, Pieta, amplasata chiar la intrare, intr-o nisa in partea dreapta. Opera din tinerete a marelui architect renascentist – nu avea decat 24 de ani cand a creat-o, in 1499 – aceasta sculptura atrage privirile ca un magnet. Construita pentru a decora monumental funerar al cardinalului francez Jean de Billheres, sculptura a fost mutata in locatia actuala in secolul al XVIII-lea.

Nu exista o reprezentare mai fireasca, mai naturala, mai impresionanta prin simplitatea ei a unei teme clasice: Maria tinandu-l in brate pe Iisus Hristos coborat de pe cruce, tema imprumutata din arta nord - europeana. Fecioara Maria este tanara, este frumoasa, simboluri menite sa demonstreze puritatea, inocenta, inspirate din pasiunea artistului pentru opera ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 1435
Materia: Arte plastice

Michelangelo Buonarroti

Patronul sau, Lorento de Medici, a murit in anul 1492. Doi ani mai tarziu, Michelangelo fuge din Florenta (de unde familia Medici fusese temporar exclusa) in Bologna, unde intre anii 1494-1495 a executat numeroase statuete din marmura pentru biserica din San Domenico.
Din Bologna, Michelangelo a ajuns in Roma, unde a putut examina multe statui clasice, nou descoperite, si multe ruine. In urmatoarea perioda a inceput seria de sculpturi la scara mare, cum ar fi cea a lui Bacchus (una dintre putinele lucrari de natura pagana cu importanta mai mare decat lucrarile sale de natura religioasa).

Alte referate despre: michelangelo buonarroti, michelangelo buonarroti referat, referat michelangelo buonarroti

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo se naşte la Florenţa într-o veche şi numeroasă familie de nobili. Tatăl său, Lodovico , aflat la a doua căsătorie, se ocupă în exclusivitate cu administrarea averii moştenite a familiei. Acesta nu admite ca fiul său să devină pictor, sau artist de vreun fel, sub pretextul că nici un Buonarroti nu a lucrat vreodată cu mâinile. Tânărul de treisprezece ani, îndrăgostit de oraşul său natal, de râul Arno şi de dealurile de la Settignano, pentru care îşi face aproape un cult, este primit de maestrul Ghirlandaio în bottega sa. Mercantilul Lodovico permite asta doar pentru că maestrul promite să-i dea bani ca să-l aibă pe Michelangelo ucenic. Michelangelo nu aduce nici un ajutor bottegei, frescele sale sunt mult mai vii decât cele ale lui Ghirlandaio şi sar în ochi ca un strop de viată într-o mare moartă.

Alte referate despre: referat despre michelangelo buonarroti, michelangelo buonarroti biografie, michelangelo buonarroti picturi

Michelangelo

Michelangelo:Mai tarziu, la Roma, Michelangelo se izbea de Rafael, pe care-l cunoscuse inca de la Florenta. De data asta, artistul puternic si voluntar, mizantrop si mandru de felul sau, isi arata dispretul suprem pentru pictorul agreabil, receptiv la toate influentele pentru care marea regula era sa placa. Dar acest geniu singuratic, care nu voia sa ramana obligat nimanui si care nu avea elevi (ceea ce i sa reprosat destul), a devenit pentru secolul al XVI-lea idolul artistilor si al amatorilor.

Primele notiuni in meserie le-a primit la Ghirlandajo, maestrul cel mai putin indicat pentru un astfel de artist. In realitate, Michelangelo a studiat indeosebi operele antice din colectia mediceeana, a mers pe urmele lui Donatello si a cautat societatea umanistilor platonicieni ; ei l-au ajutat sa inteleaga ca frumusetea e o scoala de spiritualitate, o manifestare a divinului, ca artistul stapanit de « nebunia » frumosului e un inspirat si ca poezia Antichitatii talmaceste in felul ...

Alte referate despre: michelangelo, michelangelo referat, referat michelangelo

Michelangelo Buonarroti - biografie

Datorita prietenului sau, pictorul Francesco Granacci, Michelangelo descopera pictura si, in 1488 este dat la ucenicie in cel mai vestit atelier de pictura din Florenta apartinand lui Domenico Ghirlandaio. In acea perioada, acesta, impreuna cu fratele sau David, executa frescele din biserica Santa Maria Novella. Totusi, dorinta de a lucra in marmura nu-l paraseste; are paisprezece ani cand incepe sa studieze sculptura pe langa Bertoldo di Giovanni, un elev al lui Donatello, pe baza statuilor antice aflate in gradina lui Lorenzo de Medici, supranumit Il Magnifico, conducatorul politic al Florentei. In palatul acestui bogat mecena, protector al artelor, are posibilitatea de a cunoaste pe artistii care veneau la curte, devenita un centru important de cultura umanista. Printre acestia sa afla si poetul Angelo Poliziano, cu care Michelangelo poarta discutii despre Homer, Virgiliu, despre Dante si Petrarca.

Alte referate despre: biografie michelangelo buonarroti, date biografice michelangelo buonarroti, fisa biografica a lui michelangelo buonarroti

Michelangelo Buonarroti

But in the 8th of April 1492, Lorenzo di Medici, the Magnificent, died. Michelangelo lost his protector and he had to work alone just for a while, because Piero, Magnificent’s son, took him to the Medici’s Palace. But Michelangelo didn’t stay there for long. He ran away to Venetia, just before Piero’s thrown away, in 1494. Then, Michelangelo moved to Bologna. He worked for Lorenzo di Piefrancesco dei Medici Popolani. Later, in his way of recovering a statue sculpted by himself, Michelangelo went to Rome. He sat there 5 years: from 1496 to 1501. From that period there are two famous sculptures: Bachus, made for Jacopo Galli and Pietŕ from San Pietro.

For unknown reasons, Michelangelo returned to Fluorinate. He sat there from 1501 to 1505. He found everything changed. But a great thing happened to him: he met Leonardo da Vinci. Michelangelo had the opportunity to be in touch with da Vinci’s work and da Vinci himself. Leonardo, who was 23 years older, encouraged Michelangelo. ...

Alte referate despre: operele lui michelangelo buonarroti, cauta referat despre michelangelo buonarroti, viata lui michelangelo buonarroti

Renasterea in pictura

Varietatea formelor sculpturale a crescut semnificativ , statuile
simple si ecvestre fiind lucrate in marmura sau bronz . Primii mari
sculptori ai Renaserii au fost Donatello si Andrea Verrochio , autorii
a doua statui care il reprezentau pe David . Cel mai mare
reprezentativ sculptor Renascentist a fost Michelangelo . Lucrarile
sale cele mai importante sunt : David si Moise , alegoriile Ziua ,
Noaptea , Aurora, Sclavul si Crepusculul , grupurile de Pieta
(Fecioara Maria cu Hristos rastignit ) si reliefurile in marmura
(Fecioara cu pruncul , Lupta centaurilor ). Gravura in lemn si arama a
fost una din artele in care a excelat Durer : Cavalerii apocalipsei ,
Melanconia . Ea a reprezentat singura modalitate de realizare a
ilustratiei de carte ...

Alte referate despre: renasterea in pictura, renasterea artistica pictura, renastere in pictura

Descriptive essay :Sixtin Chapel

When we are looking to this pictures,we really feel a sense of peace and harmony.Michelangelo was, at the age of 37, recognized as the greatest artist of his day, a position he retained unchallenged until his death.

Alte referate despre: descriptive essay, sixtine chapel, self descriptive essay

Leonardo da Vinci

A realizat portretul unui cal din lut in marimi naturale,care a fost considerat una din minunile vremii;nu a reusit insa niciodata sa-l toarne in bronz si in 1499 modelul a fost distrus de soldatii francezi care au ocupat Milano.Pictura murala “Cina cea de taina”(1498) I-a adus culmea gloriei.
Anii fara odihna

Alte referate despre: leonardo da vinci referat, referat leonardo da vinci, leonardo da vinci

Leonardo da Vinci

1. dezvoltarii etnografice, datorita progreselor tehnice si datorita
unei gandiri estetice.
2. Galileo Galilei.
3. temele biblice, nudul, diferite aspecte di viata sociala, Fecioara
Maria cu Pruncul.
4. Michelangelo Buonaroti si Donatello.
5. promoveaza dezvoltarea libera a personalitatii umane prin
intermediul culturii Greco-romane.

Alte referate despre: leonardo da vinci biografie, referat despre leonardo da vinci, leonardo da vinci biografia

Renasterea in arta

Renaşterea este denumirea folosită pentru a descrie perioada schimbărilor culturale ce au avut loc în secolele al XV – lea şi al XVI – lea în Italia şi care au influenţat, în final, cea mai mare parte a Europei. Renaşterea a dus la o schimbare a valorilor umane – un având de energie şi de încredere în potenţialul uman – care a avut numeroase consecinţe. Printre cele mai spectaculoase consecinţe se pot enumera înflorirea artelor şi noua viziune asupra rolului artelor şi a artiştilor în viaţa societăţii.

Alte referate despre: renasterea in arta, renasterea in arta plastica, renastere in arta

Reanasterea in afara Italiei

Renasterea in nordul si vestul Europei, in Tarile de Jos, Franta,
Germania si Anglia compune un nasamblu eterogen cu citeva linii de
forta diminante care pot fi urmarite. In toata aceasta zona,
persistenta mentalitatilor goticului a durat de-a lungul intregului
veac al XV, in special in arhitectura si sculptura. In acelasi timp
Renasterea era, prin presenta Italiei, modelul de civilizatie in
domeniul artei si gindirii. Dintre care, picture a fost cea care a
aderat in chip evident la spiritul umanist al Renasterii...

Alte referate despre: renasterea in afara italiei, sculptura renasterii in afara italiei, italia

Leonardo Da Vinci - biografie

Artistii renascentisti nu erau considerati specialisti, ci trebuia sa se priceapa la mai multe mestesuguri: de exemplu sa proiecteze decorul pentru o piesa de teatru sau un coif alambicat, o emblema sau o cladire. Leonardo stia sa faca toate acestea si multe altele.

Alte referate despre: leonardo da vinci-biografie, referate leonardo da vinci biografie, leonardo da vinci biografie in limba franceza

GENIUS

So a genius is a very smart person who born at few centuries . I can get examples from all the world : Albert Einstein in Physics , Thomas Edison – a genius of inventions , Michelangelo in Arts , Mihai Eminescu in Romanian Lyrics , Iulia Hasdeu , George Enesco , … ( and the list goes on …) . Further on , I studied their carrer and I have informations about them :

1 . Thomas Edison
American Thomas Alva Edison patented more than 1000 inventions in his lifetime, including the elec tric lightbulb –a well known symbol for a bright idea , the phonograph, and a transmitter that made Alexander Bell’s telephone a usable instrument on a wide scale. Thomas Alva Edison did not invent the modern world. He was, however, present at its creation. Having come of age just after the mid-19th century—1997 marked the 150th anniversary of his birth—he became a significant figure ...

Alte referate despre: genius, what is a genius, genius without education is like silver in the mine

Agonie si extaz

(Agonie in sensul original al adevarului,acela de lupta,pe care l-a folosit canva Milton,infatisand un alt titan,pe Samson(agonistes)Cercetatori dintre cei mai renumiti ai operei au contribuit,intr-un fel sau in altul, la pastrare acestui mit al existentei lui Michelangelo sau chiar la unele impreciziuni in aprecierea operei.

Alte referate despre: agonie si extaz, rezumat agonie si extaz, agonie si extaz rezumat
Referate afisate : 15
Medie note: 8.27 / 10
Referate noi adaugate la Arte plastice
5 Rubens
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK