Referat mitul lui oedip

Mitul lui Oedip

Mitul lui Oedip exercita o puternica atractie asupra mea. Ceea ce ma atrage la aceasta legenda este fondul dramei, problema pe care ea o ridica, problema destinului si a omului. Aceasta problema a preocupat pe multi oameni, pe deoparte lupta dintre doua forte antagoniste, fatalitatea oarba, tiranica, nedreapta, iar pe de alta parte, vointa omeneasca libertatea morala.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 4933
Materia: Romana

Oedip rege - tragedie antica

Numit omul „Secolului de Aur” al Atenei, Sofocle redimensionează într-o oarecare măsură, tragedia greacă. El are meritul de a fi introdus cel de-al treilea personaj; luând în considerare perioada tulbure în care a fost scrisă, se poate observa că tragedia lui Sofocle nu mai urmăreşte elanul şi grandoarea (spre deosebire de Eschil), ci pune accent pe gândire şi sentimentele înălţătoare ale cetăţeanului Atenei. „Oedip Rege” e considerată o capodoperă, şi până astăzi a rămas un punct de referinţă, menţinându-se ca modern. S-a spus că este prin excelenţă o tragedie a destinului implacabil.

Alte referate despre: oedip rege tragedia antica, oedip rege - tragedie antica, oedip rege tragedie

Mitul zburatorului

Aici iubirea apare ca un şir de încercări la care este supusă, într-un final izolându-se într-o colibă, spaţiu diferit de cel anterior. Sărăcia şi modestia sunt sugerate prin litota ,, arde o candelă cât un sâmbure de mac”. Şapte sunt anii în care ea înfruntă singură greutăţile şi îşi creşte copilul fără nici un sprijin. Această cifră reprezintă perioada cea mai importantă din viaţa unui om dar mai reprezintă şi ceva magic, încheierea unui ciclu astfel încât în acest timp Zburătorul a renunţat la superioritatea şi unicitatea lui pentru a fi alături de fată de împărat.

Alte referate despre: mitul zburatorului, mitul zburatorului in literatura romana, mitul zburatorului in calin file din poveste

Mitul folcloric al Zburatorului

Acesta este atât de natură cosmică ,,Balaur de lumină cu coada-nflăcărată, “ cât şi telurică ,, tânăr june “. Se introduce o imagine superlativă a Zburătorului, ca şi în ,, Mioriţa “ specifică viziunii populare, fapt relevat prin comparaţii şi epitete, dar şi prin apartenenţa lui la domeniul cosmicului.

Alte referate despre: mitul folcloric al zburatorului, mitul folcloric al zburatorului poiezia, mitul folcloric al zburatorului i h radulescu

Mitul metempsihozei in viziunea lui Liviu Rebreanu

Totuşi, întâlnirea cu necunoscuta de la Iaşi nu se putea rezolva pentru mine cu o nuvelă romanţoasă , mai mult sau mai puţin în genul Sărmanului Dionis. Teoria reîncarnării poate servi însă ca fir roşu pentru o viaţă completă, adică una trăită în mai multe epoci. …Romanul are nevoie de un conflict care să canalizeze interesul. Şi atunci, încet-încet, mi-am făcut eu singur o teorie potrivită cerinţelor romanului închipuit. …În orice caz , mie, din tot ce am scris până acum, Adam şi Eva mi-e cartea cea mai dragă.Poate pentru că într-însa e mai multă speranţă, dacă nu chiar mângâiere, pentru că într-însa viaţa omului e deasupra începutului şi sfârşitului pământesc, în sfârşit, pentru că Adam şi Eva e cartea iluziilor eterne(…)”

Alte referate despre: satul romanesc in viziunea lui liviu rebreanu, satul in viziunea lui liviu rebreanu, satul in viziunea lui liviu rebreanu in romanul ion

Oedip Rege - Tragedie antica

Tragicul se poate asocia cu dionisiacul (atitudine de extaz, de zbucium), cu apolinicul (starea lui Oedip de la inceputul operei; atitudine marcata de calm, liniste, constanta in manifestari), cu hybrisul (orgoliul lipsei de masura), cu moira (destinul, soarta; la greci, ii stapaneau chiar si pe zei) sau cu sublimul (desavarsirea, perfectiunea).

Alte referate despre: oedip rege tragedia destinului, tragedia antica oedip rege, omul antic-iliada oedip rege epopea lui ghilgames

Mitul in literatura

Schitand curba misticii clasice, am putut descrie inaintarea mitului spre inalt. Aceasta era calea ascendenta, care ne-a condus la o disolutie eliberatoare de sub puterea "vrajii". Dimpotriva, literatura este calea care coboara spre moravuri.

Alte referate despre: mitul in literatura, mit si literatura, mitul si literatura

Jertfa pentru creatie in literatura romana si universala

Mitul jertfei zidirii este un mit caracteristic pentru zona sud-est europeana cu o mare pondere ca motiv in folclorul literar si in literatura culta romaneasca. Acesta a fost studiat de numerosi cercetatori, care au relevat particularitatea sa la fiecare popor (romani, sarbi, croati, greci, bulgari maghiari) si cu deosebire originalitatea modului romanesc. In timp ce, s-a aratat, in baladele straine care trateaza motivul, sacrificiul e impus de o constructie utilitara (un pod, o cetate), in balada romaneasca este ceruta o creatie si cu finalitate artistica. Cand constructia este gata, voievodul ii intreaba pe mesterii aflati inca pe acoperis, daca pot construi un edificiu si mai frumos , la care ei raspunzand afirmativ, domnul da ordin sa fie rasturnate schelele pentru ca cei ‘noua mesteri mari’ si Manole sa nu mai poata cobori.

Alte referate despre: jertfa pentru creatie in literatura romana si universala, referat jertfa pentru creatie in literatura romana si universala, jertfa pentru creatie in literatura universala

Mitul Zburatorului

Zburatorul, este mit fundamental romanesc, care a servit ca sursa de inspiratie pentru numeroase opere din literatura romana, cum ar fi: "Zburatorul" de Ion Heliade Radulescu, "Luceafarul" de Mihai Eminescu, creatia lui Vasile Alecsandri, Liviu Damian s.a. Descoperim in operele lor intoarcerea spre frumos, spre sublim, spre frumosul sentiment al dragostei si frumusetea naturii in care este creata faptura misterioasa a Zburatorului.

Alte referate despre: mitul zburatorului in luceafarul, mitul zburatorului de ion heliade radulescu, calin file din poveste mitul zburatorului

Mitul lui Prometeu

De la starea arcadica primordiala el i-a ridicat la cunoastere si civilizatie (asa cum sugereaza chiar doua etimologii propuse pentru numele Prometheus: prometheomai – a purta de grija si prometheia - previziune); traditia transcrisa de Eschil indica un zeu poliatributiv: ,,Pentru ei am gasit cea mai frumoasa dintre stiinte: aceea a numerelor; am alcatuit imbinarea literelor si am intemeiat memoria, muma Muzelor, sufletul vietii. Eu am fost cel dintai care am pus vitele la jug. […].

Alte referate despre: mitul lui prometeu, mitul despre prometeu, mitul lui prometeu rezumat

Mitul lui Gyges

A fi drept inseamna sa respectam toate legile desi,in decursul
evolutiei umanitatii unele legi au fost

Alte referate despre: mitul lui gyges, platon mitul lui gyges, mitul lui gyges platon

Mitul Dracula

Datorită numeroşilor cercetători ai fenomenului mitic, s-au elaborat de-a lungul timpului peste 500 de definiţi. Noi vom explica pe acelea care ne-au ghidat cercetarea, dar şi o succintă trecere în revistă a problematicii mitologiei, pentru ca apoi să formulăm o părere personală asupra raportului mit-realitate în umbra căruia vom înţelege adecvat semnificaţiile Mitului Dracula.

Alte referate despre: mitul dracula, romania si mitul dracula, vlad tepes si mitul dracula

Oedip,intre mitanaliza si psihocritica

In 1911, Jung nu elaborase inca modelul arhetipal al inconstientului si folosea, pentru a urmari transformarile libidoului, o schema de sorginte freudiana. De aceasta schema, aflata la confluenta dintre conceptia freudiana si arhetipologia de mai tirziu a lui Jung, ma voi servi pentru a interpreta in spirit jungian mitul lui Oedip.
Evolutia libidoului este tratata de Jung intr-o conceptie topica, de inspiratie freudiana. Psihismul este vazut ca o succesiAZune orientata de sisteme, pe care pulsiunile libidinale le strabat progredient, intr-o ordine determinata ontogenetic.

Alte referate despre: oedip, mitul lui oedip, oedip rege

Luarea de mita

Luarea de mita.Omul, fiinţă socială, prin esenţa şi definiţia sa nu trăieşte izolat, singur, ci într-o permanentă şi neînlăturat convieţuire cu semenii săi, de acţiune comună pentru existenţa, pentru supravieţuirea şi evoluţia lui, pentru ameliorarea mediului natural şi perfecţionarea celui social. El este purtătorul personalităţii, iar aceasta se relevă ca o însuşire pe care tinde s-o dobândească, s-o exprime într-o modalitate cât mai deplină.

Alte referate despre: luarea de mita, luare de mita, luarea de mita referat

Mit si filosofie in Grecia antica

Crudul şi coptul au fost în Grecia, pur şi simplu, crud şi copt. Nu e nevoie să le deducem. "Un astfel de cuplu de opoziţie în orizontul crudului şi al coptului este şi acela dintre mit şi filosofie. După cum vom vedea mitul se apropie mai mult de "crud", sau de vârsta crudă a gândirii, în timp ce filosofia se înscrie în orizontul coptului sau a maturizării gândirii umane.

Alte referate despre: mit si filosofie in grecia antica, filosofia in grecia antica, filosofia din grecia antica

Mitul potopului

Mitul potopului — este atestat in toate civilizatiile lumii arhaice, avand ca suport un scenariu ce se incadreaza in marele ritm cosmic: dupa actul creatiei, zeii au hotarat sa distruga lumea, nemultumiti fie de imperfectiunile creatiei, fie de decaderea umanitatii. Prin hotarare divina, are loc potopul cosmic, o distrugere a universului si o reintoarcere in Haosul acvatic primordial, dar dupa un timp din ape sa va naste o noua lume si ciclul va reincepe.

Alte referate despre: mitul potopului, mitul potopul, despre mitul potopului

Luarea si darea de mita

Coruptia s-a a interferat cu activitatea unor functionari inca din Antichitate, iar in Principatele Romane primele dispozitii sanctionatorii ii vizau pe judecatori in Pravila lui Matei Basarab din anul 1632 si in Pravilniceasca Condica a lui Alexandru Ipsilante din 1780. Cresterea numerica a functionarilor in tarile Europei vestice a determinat aparitia reglementarilor moderne, in special in perioada lui Napoleon Bonaparte.Dispozitiile de aceasta natura au fost preluate de legislatiile altor state, inserandu-se infractiunea de luare de mita in Codul penal italian, Codul penal austriac si cel ungar, acestea din urma avand aplicabilitate pe teritoriul Bucovinei.

Alte referate despre: luarea si darea de mita, asemanari intre luarea si darea de mita, referat pe tema luarea si darea de mita
Referate afisate : 17
Medie note: 8.10 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles