Referat nato

NATO in contextul istoric european

Intre 1947 şi 1992, Planul Marshall a oferit mijloacele de stabilizare a economiilor vest europene. Rolul NATO ca alianta politica şi militara era de a asigura apararea comuna impotriva oricarei forme de agresiune şi de a mentine o atmosfera de securitate pentru dezvoltarea democratiilor şi creşterea economica. Dupa cum spunea Preşedintele SUA Harry S. Truman, Planul Marshall şi NATO au fost "doua jumatati ale aceleiaşi nuci" .

Membrii fondatori ai NATO – Belgia, Canada, Danemarca, Franta, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie şi Statele Unite – s-au angajat sa se intrajutoreze in caz de agresiune armata indreptata contra oricareia dintre ale. Inca din anii 1950, evolutiile internationale, care au culminat cu declanşarea razboiului din Coreea, pareau sa confirme temerile Vestului legate de ambitiile expansioniste directe şi indirecte ale Uniunii Sovietice.

In consecinta statele membre ale NATO şi-au sporit eforturile pentru crearea ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 24kb
Downloads: 22
Materia: Drept

Politica si strategiea nationala de securitate din Romania dupa integrarea in NATO

Experienta istorica demonstreaza ca au fost si situatii cand serviciile secrete de informatii, manevrate cu dibacie de cercurile politice ale puterii, s-au implicat in declansarea unor evenimente, care, la randul lor, au dus la aprinderea conflictelor militare. Atat primul cat si al doilea razboi mondial constituie exemple, poate cele mai elocvente in acest sens.

Alte referate despre: politici si strategii globale de securitate alimentara, strategia nationala de securitate, politici si strategii globale ale securitatii globale

Uniunea Europeana si NATO

În noul concept strategic al Aliantei Nord-Atlantice se considera ca dezvoltarea unei politici externe si de securitate comuna, care include elaborarea progresiva a unei politici comune de aparare, asa cum s-a cerut în Tratatul de la Amsterdam, este compatibila cu politica comuna de securitate si aparare, stabilita în cuprinsul Tratatului de la Washington. Cresterea mediului de securitate este direct proportionala cu sporirea responsabilitatilor si capacitatilor aliatilor europeni, cu accent pe securitate si aparare .

Alte referate despre: uniunea europeana si nato, referat uniunea europeana si nato, referate uniunea europeana si nato

NATO - Alianta Nord Atlantica

* Compartimentul de suport al apararii care este la rindul sau
impartit in : Grupul de directii nationale pentru codificare care
are in subordinea sa compartimentul care se ocupa cu codificarea
NATO , Grupul national directional de asigurare a calitatii
partereniale , Grupul fortelor armate si echipamente aeriene ,
Grupul fortelor armate si echipamente terestre , Grupul fortelor
armate si echipamente navale , Compartimentul pentru munitii si
echipamente de manevra , Grupul pentru asigurarea sigurantei si
modernizarii de explozibili si munitie
* Cartierul General de consultanta , comanda si control a membrilor
NATO
* Compartimentul pentru securitatea investitiilor , logistica si
planificare a urgentelor
* Compartimentul stiintific
* Biroul Menegerial
* Biroul de control financiar
* Biroul directorial al resurselor
* Biroul directorial al comitetelor bugetoriale
...

Alte referate despre: alianta nord atlantica nato, referat alianta nord atlantica nato, alianta nord atlantica

NATO

Organizatiile interguvernamentale se intrunesc la intervale relativ regulate si au proceduri specifice de luare a deciziilor precum si un secretariat ori un cartier general si un sediu. Cu toate acestea, ele nu au acces direct la cele mai multe dintre resursele materiale pe care le pot utiliza statele. Daca aceste criterii de clasificare a organizatiilor internationale ar fi fost mai elastice, fara indoiala ca numarul organizatiilor interguvernamentale ar fi depasit cu mult pragul de 260 citat anterior, asa cum se intâmpla cu numarul organizatiilor neguvernamentale. In prezent inca 1570 de organizatii aspira la statutul de organizatii interguvernamentale iar alte mai mult de 9630 de asociatii la acela de organizatii neguvernamentale, având caracteristici asemanatoare acestora.

Alte referate despre: nato referat, nato, referat nato

Extinderea Nato

Fara a constitui o garantie de aderare sau o simpla lista de conditii si criterii care trebuie îndeplinite si respectate, Planul este un instrument extrem de util pentru statele interesate care, prin schimbul de informatii, pot afla, reactiile si avizele concrete ale NATO referitoare la pregatirea lor în vederea unei viitoare aderari.

Alte referate despre: extinderea nato, extinderea nato marea neagra-marea baltica, procesul de extindere nato

NATO in relatie cu alti parteneri internationali

Odată cu trecerea în secolul XXI, NATO şi ONU au devenit parteneri în iniţiativa de construire a securităţii la nivel global. Potenţialul acestei relaţii este imens, scopul ambelor constând în a promova pacea şi securitatea, a încuraja relaţiile de prietenie între state, prin cooperare, şi, nu în ultimul rând, a acţiona, atunci când este necesar, ca răspuns la provocările aduse la adresa păcii şi securităţii mondiale.

Alte referate despre: romania in relatiile cu alti parteneri internationali, relatii publice din perspectiva internationala, relatii financiare si monetare internationale

Evolutia istorica a NATO

Prin Tratatul Atlanticului de Nord s-a infiintat o alianta de tari independente avand drept obiectiv comun mentinerea pacii si protejarea propriei libertati prin intermediul solidaritatii politice si a unui sistem de aparare adecvat conceput pentru a descuraja si a respinge orice forma de agresiune impotriva lor.

Alte referate despre: evolutia istorica a extinderii a nato, evolutia istorica a ideilor despre univers, evolutia istoria a controlului financiar in rm

Apararea si securitatea nationala si colectiva in noul context european

Strategiile care definesc procesul transformarii abordeaza domeniile culturamilitara, planificarea si transformarea capabilitatilor. Procesele aferente acestor domenii se sprijina pe patru piloni:
intarirea operatiilor intrunite, exploatarea avantajelor informationale, conceptul de dezvoltare, dezvoltarea capabilitatilor de transformare[1].

Alte referate despre: aparare si securitate nationala, apararea si securitatea nationala a romaniei, apararea si securitatea nationala a romaniei referat

Romania, tara evenimentelor in 2008

Evenimentul, care dorea sa ofere o surpriza placuta bucurestenilor, s-a desfasurat in Centrul Istoric al orasului : strazile Lipscani, Gabroveni, Selari, Smardan, Blanari, Covaci, Franceza, Sepcari, Stavropoleos, atat in locatii istorice precum Hanul lui Manuc, Hanul cu Tei, Curtea Sticlarilor, Palatul Voievodal (Curtea Veche) cat si in cluburi, terase, galerii, cafenele, restaurante din zona. Dorinta a fost aceea de a accentua intentia de reabilitare si renovare a cladirilor istorice din acest perimetru.

Alte referate despre: tari destinatie turistica 2008, eveniment cultural 2008, un eveniment din tara noastra in care romanii si-au doveditfratia

Relatiile transatlantice

2)Consolidarea Uniunii Europene si cresterea rolului sau economic si politic;
3)Accentuarea fenomenului globalizarii si influentele sale asupra perceptiilor decidentilor politico-militari in ceea ce priveste caracteristicile securitatii internationale si utilizarea instrumentelor de putere (si influenta) in relatiile dintre state (sau dintre state si institutiile internationale,) organizatiile nonguvernamentale etc;
4)Impunerea SUA ca putere hegemonica in cadrul sistemului international si cresterea dezechilibrului de putere la nivel transatlantic.
 
Natura diferendelor transatlantice
Diferendele aparute, in ultimii ani, intre SUA si unii dintre aliatii sai europeni, sunt expresia unui conflict politic ce are la baza relatiile de putere dintre cei doi "parteneri transatlantici". Manifestarea acestora evidentiaza deosebirile de viziune existente in ceea ce priveste natura puterii in sistemul international si rolul SUA in cadrul acestuia, in calitate ...

Alte referate despre: relatiile transatlantice, relatii transatlantice, uniunea europeana si relatiile transatlantice

Rolul femeii in armata

In ultimele decenii femeia a evoluat atat pe plan social cat si pe plan militar. Aceasta a inceput sa ocupe, pe plan social, diferite functii de conducere si a demonstrat ca este capabila in aceeasi masura ca si barbatul, ba chiar nu de putine ori a demonstrat ca poate excela in anumite domenii, mult mai bine decat barbatii.

Alte referate despre: rolul femeii in armata, femeia in armata, rolul femeii in armata romana

Republica Moldova in contextul integrarii Europene

Republica Moldova in contextul integrarii Europene
O cerinţă impusă de structurile UE, faţă de statele care doresc să se integreze în UE, este satisfacerea aşa numitele “Criteriile de la Copenhaga“:
-atingerea unei stabilităţi a instituţiilor care asigură democraţia, supremaţia legii.
-existenţa unei economii de piaţă în funcţionare.
-capacitate de a face presiunii concurenţiale şi puterilor de piaţă din UE.
-posibilitate de a-şi asuma obligaţiuni, în legătură cu calitatea de membru, inclusiv realizarea obiectivelor uniunii, politice, economice, monetare.
-garantarea că aderarea ţării nu va slăbi integrarea europeană.
La acest compartiment RM, trebuie să depună un efor major, întru-cît situaţia actuală este incompatibilă cu cerinţele impuse de “criteriile de la Copenhaga”.

Alte referate despre: republica moldova in contextul integrarii europene, republica moldova in contextul integrarii europene eseu, referat republica moldova in contextul integrarii europene

Belgia si Olanda

În 1830, Belgia a devenit stat independent, iar în timpul celor două Războaie Mondiale a fost ocupată de Germania. În ultima jumătate de secol a prosperat ca ţară modernă cu o tehnologie modernă, fiind membru NATO şi al UE. Steagul Belgiei a fost recunoscut oficial în 1831, ceea ce semnifică recunoaşterea Belgiei ca stat independent. Aşezarea verticală a culorilor este preluată de la steagul Franţei.

Alte referate despre: belgia si olanda, particularitati ale sistemului administrativ in belgia si olanda, harta belgia si olanda

Belgia si Olanda

Mediul înconjurător: mediul înconjurător este expus la o presiune continuă din cauza activităţilor umane, cum ar fi: urbanizarea, densitatea reţelei de transport, industria intensă animală, poluarea aerului si a apei au, de asemenea repercusiuni asupra ţărilor vecine, ceea ce conduce la o serie de responsabilităţi in implementarea unor măsuri de protecţie a mediului înconjurător.

Alte referate despre: referat belgia si olanda, belgia si olanda referat, deosebiri dintre belgia si olanda

Ingenunchere si penitenta

Elie Wiesel a inaugurat personal un monument al holocaustului in Romania si l-a avertizat pe presedintele Iliescu si premierul social democrat Adrian Nastase: "Nu intoarceti spatele trecutului. Integrati-l in viata voastra si veti inflori. Uitati-l, si veti fi osanditi" (New York Times, 31 iulie 2002).

Alte referate despre: ingenunchere de tudor arghezi, indreptarea penitentului, penitenta

Macedonia

La summit-ul de la Bucuresti, cele trei tari balcanice spera sa fie invitate formal sa devina membre in NATO. Ceea ce inseamna ca ar putea fi admise oficial in 2009. O parte dintre liderii NATO pretind ca cele trei tari inca nu au indeplinit satisfacator toate criteriile de admitere si ca ar fi preferabil ca acceptarea lor sa fie amanata pana la completarea reformelor economice, politice si militare necesare pentru convergenta cu celelalte state membre. Asemenea obiectii neinspirate au fost avansate inainte de fiecare admitere de noi membri.

Alte referate despre: alexandru macedon, referat alexandru macedon, alexandru macedon referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.09 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles