Referat peninsula italica

Peninsula Italica

Peninsula Italica:Asezarile omenesti : Italia se caracterizeaza printr-un numar mare de orase. Exista patru orase cu peste un milion de locuitori fiecare. Acestea sunt Roma , Milano , Napoli , Torino. Doua cu populatie de sapte sute de mii de locuitori fiecare ( Palermo si Genova ) , urmate dee alte orase ( Florenta , Bologna , Catania , Bari , Venetia , Messina s.a.). Italia este a cincea producatoare industriala din lume si a treia tara vizitata de turisti.

Economia :Ţară cu economie dezvoltată, locul 5 pe glob în care industriei îi revine un rol crescând: concentrează ⅓ din populaţia activă şi contribuie cu 1/3 la PNB şi înregistrează cel mai ridicat ritm de creştere dintre ţările membre C.E.E.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 410kb
Downloads: 1541
Materia: Geografie

Italia

Alpii aflaţi în Nord, se prezintă sub forma unui zid masiv, desfăşurat pe circa 1 200 km pe direcţia Vest-Est, incluzând Alpii Piemontezi (vârful Gran Paradiso 4 061 m. altitudine), Alpii Lombarzi şi Alpii Veneţieni. Apeninii, care ocupă cea mai mare parte a peninsulei se continuă şi în insula Sicilia, sunt fragmentaţi, prezintă altitudini mai scăzute decât Alpii (altitudinea maximă în vârful Gran Sasso d’Italia 2 914 m) şi sunt cunoscuţi prin caracteristicile lor vulcanice (inclusiv vulcani activi: Vezuvio, Etna).

Alte referate despre: italia, referat italia, unificarea italiei

Europa - suprafata si intindere

c) noi: - sistemul muntos alpino-carpato-himalayan
- Pirinei, Alpi (Monte Blanc=4807m), Apenini, Dinarici, Pindulei, Balcani;
- vulcanii: Vezuviu, Etno, Hekla.
- Podisurile: - vechi: Messeta, Sisto Renan, Ardeni, Cehiei, Volanic, Podoluci, Valdai, Rusiei Centrale,Volgai, Dobrogei N;
- noi: Elvetiei, Transilvaniei.

Alte referate despre: europa suprafata, tari europa suprafata, suprafata de intindere a romaniei

Portugalia

Lisabona este cel mai mare centru economic al ţării: financiar bancar, comercial, industrial (construcţie de maşini, reparaţii de superpetroliere, rafinarea petrolului, industria chimica şi alimentară ş.a.). Important centru internaţional al transporturilor portuare şi aeriene (aeroportul internaţional Portela), care leagă Europa cu America de Sud, Africa şi Asia.

Alte referate despre: portugalia referat, referat portugalia, portugalia

Arabia - prezentare generala

Situată în partea de SV a continentului Asia, separată de Africa prin Marea Roşie, de restul Asiei prin Golful Persic şi deşertul Siberiei, Arabia mai poartă numele de insula arbilor(“jazirat al-arab”). Alcătuită geologic dintr-o parte mai veche cu roci vulcanice şi metamorfice şi una mai nouă, sedimentară, unde depozitele(în principal calcare şi gresii), cu grosimi de până la 6500 m, adăpostesc imense rezerve de hidrocarburi. Arabia are un relief în care predomină podişurile nisipoase.

Alte referate despre: arabii, califatul arab, arabia saudita referat

Italia - prezentare generala

Apele – Foarte multe izvoràsc din Alpi si stràbat Càmpia Padului.In general sunt scurte,cu debit bogat iarna si scàzut vara.Aduc aluviuni in càmpii . Padul si Adige in nord (se varsà in M.Adriaticà), Arno in vest(se varsà in M.Liguricà)si Tevere(Tibru)in vest(se varsà in M.Tirenianà).

Clima – este mediteraneeanà
in peninsulà si in insule;in partea continentalà (C.Padului ),climà temperat-continentalà.Temperatura medie anualà este (in ianuarie si iulie) de –1°C si 7°C in Alpi; 1°C si 24°C la Milano;10°C si 25°C la Roma ,18°C si 27°C in Calabria .Precipitatiile sunt de 1520 mm/an in Alpii de vest si peste 2000 mm/an in Alpii de est; 500mm/an in valea Padului , Toscana , Latium si sub 500 mm/ an in Apulia ,sudul Siciliei si Sardinia .

Florà si faunà : Italia are o mare diversitate , dupà latitudine si altitudine;18% din teritoriu este ocupat de pàduri (mai ales de fag, stejar, frasin, castan, màslin, mirt, leandru).Fiind un climat ...

Alte referate despre: pozitia economico-geografica a italiei, economia italiei, renasterea in italia

Italia

Italia cuprinde o parte continentalã, formatã din versantul intern al arcului Alpilor şi Câmpia Padului, şi o alta peninsularã, ocupatã de lanţul muntos al Apeninilor, de dealuri şi înguste câmpii litorale. Alpii, în N, se prezintã sub forma unui zid masiv care se desfãşoarã pe cca. 1200 Km pe direcţia V-E.Italia

Alte referate despre: clima italiei, italia referat, referat despre italia

Italia [roma,napoli]

Situată în partea meridională a Europei, Italia este o ţară continentală, peninsulară şi insulară, ale cărei „rădăcini” sunt înfite parcă în arcul Alpilor din centrul continentului şi se prelungeşte până în apropierea Africii (ţărmurile Siciliei se află la numai 150 km de acest continent), astfel că Neapole (Napoli) este mai aproape de Tunis decât de Milano. Între aceste limite naturale, respectiv între Alpi şi mare (Insula Lampedusa), este o distanţă, pe axa nord-sud, de aproape 1290 km. Acolo se află regiunea geografică italiană, a cărei suprafaţă (324.000 kmp), respectiv Italia, inclusiv Citta del Vaticano, Republica di San Marino, Principatul Monaco, Elveţia italiană, Venezia Giulia şi Istria (fostă Zonă 13), ca şi insulele Nizzardo, Corsica, arhipelagul Malta.

Alte referate despre: italia roma napoli, roma napoli km, distanta roma napoli

Italia

Situata în partea meridionala a Europei, Italia este o tara continentala, peninsulara si insulara, ale carei "radacini" sunt înfite parca în arcul Alpilor din centrul continentului si se prelungeste pâna în apropierea Africii (tarmurile Siciliei se afla la numai 150 km de acest continent), astfel ca Neapole (Napoli) este mai aproape de Tunis decât de Milano.Între aceste limite naturale, respectiv între Alpi si mare (Insula Lampedusa), este o distanta, pe axa nord-sud, de aproape 1290 km.Acolo se afla regiunea geografica italiana, a carei suprafata (324.000 kmp), respectiv Italia, inclusiv Citta del Vaticano, Republica di San Marino, Principatul Monaco, Elvetia italiana, Venezia Giulia si Istria(fosta Zona 13), ca si insulele Nizzardo, Corsica, arhipelagul Malta.

Alte referate despre: relieful italiei, la italia de gheorghe asachi, conditiile si resursele naturale norvegia si italia

Roma

Spre deosebire de alte structuri politice, Imperiul Roman se
realizeaza treptat, creste organic, avand ca temelie armata romana si
o forma de guvernamant la inaltimea sarcinilor pe care le impunea
statul roman. Odata cu crearea imperiului, s-a pus si problema puterii
pe care trebuia sa o detina imparatul. In timpul vietii, imparatul nu
se poate considera divinitate. Puterea lui este o datorie si nu un
privilegiu personal. Domnia inseamna munca si nu placere, imparatul
fiind obligat sa-si inchine toata activitatea si puterea de munca spre
binele statului. El poate fii considerat ca tatal si binefacatorul
supusilor sai, dar acestia din urma nu sunt sclavi, ci oameni liberi,
datori sa-l iubeasca pe imparat. Imparatul trebuie sa fie neiertator
fata de dusmani, dar sa se inconjoare de prieteni alesi dintre oamenii
liberi si nobili (o aluzie discreta la senat), cu ajutorul carora sa
conduca treburile statului.

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica

Industria alimentara - cum sa asiguram calitatea produselor pentru export

A intelege natura diverselor componente ale unui articol dat si defectele pe care pot sa le prezinte, constituie deci o etapa esentiala daca intentionam sa obtinem un produs finit calitativ. Deasemenea, e important de a sesiza bine consecintele probabile care vor avea loc din cauza materiilor prime defectate, nu numai calitatea produsului gata, dar deasemenea si eficacitatea procesului de fabricare.

Alte referate despre: industrea materialelor cum sa asiguram calitatea produselor, industria alimentara calitatea produselor pentru export, asigurarea calitatii produselor in industrie

Arta Romei Antice

Dintre popoarele care locuiau in sec.VI-V i.Hr. in Peninsula Italica, etruscii s-au remarcat ca buni fauritori ai uneltelor din fier, bronz si arama, precum si ai obiectelor de podoaba: agrafe, bratari, cercei etc. Buni constructori, au ridicat palate si temple solide, bine proportionate, impodobite cu statuete de pamant ars, sculpturi in bronz si picturi in culori luminoase. Ei au introdus pentru prima data bolta in arhitectura. Sarcofagele erau impodobite cu portretele celor decedati („Sarcofagul din Cerveteri”-lut ars). Dintre sculpturi se remarca: „Lupoaica de pe capitoliu”- bronz, „Apolo din Veii”- lut ars si „Hermes”- lut ars. Picturile infatisau, in compozitii libere, desfasurate pe pereti, lumea parasita de cel decedat: scene de lupta, oaspeti, concerte, intreceri sportive etc: „Cantaret din flaut”, „Dansatori”, „Dans funebru” etc.
Pentru a administra ...

Alte referate despre: arta romei antice, arta romei antice referat, referat arta romei antice

Cucerirea peninsulei italice de catre carpato-dunareni

Atat lumii antice cat si celei moderne, Etruscii, Aryeni-Carpato-Dunareni au aparut ca "un popor straniu, cu o civilizatie avansata, ce nu aveau nimic in comun cu populatiile vecine" (Raymond Block, Etruscii). Herodot (la mijlocul secolului al V-lea i.H.) ii considera urmasi ai Lidienilor (populatie Tracica). Vergilius, Ovidius si Horatius, sunt cu totii de aceeasi parere, in timp ce Nicolas Frere (secolul al XVIII-lea d.H.) ii considera pe Etrusci ca fiind cotropitori Indo-Europeni ce au coborat in peninsula prin anul 2000 i.H. Limba Etruscilor nu se cunoaste bine, existand in sensul acesta o multime de ipoteze.

Alte referate despre: cucerirea peninsulei italice de catre romani, cucerirea italiei de catre romani, cucerirea italiei de catre roma

Comertul Italiei

Relieful
Italia cuprinde o parte continentala, formata din versantul intern al arcului Alpilor si din Campia Padului, si o alta peninsulara ocupata de lantul muntos al Apeninilor, de dealuri si de campii litorale inguste; se adauga o serie de insule, intre care Sardinia, Sicilia, Elba.

Alpii aflati in nord, se prezinta sub forma unui zid masiv, desfasurat pe aproximativ 1200 km pe directia vest-est, incluzand Alpii Piemontezi (Vf. Gran Paraiso 4061 m.), Alpii Lombarzi si Alpii Venetieni.

Apeninii, care ocupa cea mai mare parte a peninsulei se continua si in insula Sicilia, sunt fragmentati, prezinta altitudini mai scazute decat Alpii (altitudinea maxima-Vf. Gran Sasso d`Italia 2914 m.) si sunt cunoscuti prin caracteristicile lor vulcanice (inclusiv vulcani activi: Vezuviu, Etna).

Coastele Italiei masoara peste 9000 Km, sunt joase si nisipoase spre marea Adriatica si inalte si abrupte spre marea Tireniana. Numeroasele bai si golfuri au favorizat dezvoltarea po ...

Alte referate despre: comertul italiei, comertul italia, comert italia

Longobarzii si cucerirea Italiei

Mai la sud de Roma se intindea un alt principat longobard in Benevent, permanenta amenintare pentru districtul de Neapole, condus inca de un Dux bizantin. Supuse unei administratii bizantine erau si tinuturile din sudul extrem, Calabria si Bruthia ca si insulele Sicilia si Sardinia, amenintate insa in aceasta perioada nu de vreun popor germanic ci de primii pirati mahomedani.

Alte referate despre: cucerirea italiei, roma a cucerit italia clasa 5, roma cucerirea italiei

Vacanta in Italia - compunere

Referat despre Vacanta in Italia - compunere
Regiunea in care am fost se numeste Piemonte si este in partea de N a Italiei.Acolo am fost in Torino.Clima este variabila, ploua, ninge este soare.Vegetatia este asemanatoare cu cea a Romaniei numai ca acolo mai sunt maslini, portocali.Animlele existente acolo sunt:camoscio(un fel de capra fara coarne ce traieste in munti la altitudini mari), miniottero(un liliac cu picioare) si hystrix cristata(un animalut ce seaman cu ariciul dar are un par aspru tepos si foartr lung).Oamenii din aceasta regiune sunt primitori, civilizati si foarte culti.

In Italia, Piemotul a avut un rol important in unificarea Italei.Aici isi petreceau timpul liber familia de Savoia.Prim-ministrul Camilo Cavour a avut un rol foarte important in unificarea Italiei.

In Torino sunt multe muzee si palate de vizitat. Eu am fost prin toate pietele din Torino.Acolo o piata nu e ca la noi,sunt statui ale regilor, fantane arteziene si foarte multa lume.Dintre ...

Alte referate despre: compunere vacanta in italia, vacanta in italia compunere, vacanta in italia

Renasterea in Italia

Renastere este denumirea folosita pentru a descrie perioada
schimbarilor culturale ce au avut loc in secolele al XV-lea si al
XV-lea in Italia si care au influentat,in final,cea mai mare parte a
Europei.Rensterea a dus la o schimbare a valorilor umane-un avant de
energie si de incredere in potential unman-care a avut numeroase
consecinte.Printre cele mai spectaculoase consecinte se pot enumera
inflorirea artelor si noua viziune asupra rolului artelor si a
artistilor in viata societatii.

Alte referate despre: renasterea in italia referat, referat renasterea in italia, umanismul si renasterea in italia

Unificarea Italiei

După mai multe secole de slăbiciune Italia s-a bucurat o vreme de identitate politică sub conducerea lui Napoleon Bonaparte. Apoi, după căderea lui Napoleon în 1814-15, italienii au fost obligaţi să accepte o restaurare completă a vechii ordini. Peninsula a fost împărţită între nouă state, cea mai mare parte intrînd sub protecţia Austriei, care domina în mod direct şi cele două provincii nordice, Lombardia şi Venoto, ale căror capitale erau oraşele istorice Milano şi Veneţia.

Suprimarea libertăţilor şi dominaţia străină au făcut ca liberalismul şi naţionalismul să fie elementele de bază în Italia. Rezistenţa a apărut prima dată în cadrul societăţilor secrete, cum erau carbonarii, implicaţi în răscoalele din Neapole (1820) şi Piemonte ...

Alte referate despre: unificarea italiei si germaniei, unificarea italiei si a germaniei, unificarea italiei referat
Referate afisate : 18
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles