Referat piata asigurarilor si reasigurarilor din romania

Piata asigurarilor si reasigurarilor

Referat despre Piata asigurarilor si reasigurarilor
1.1. Începuturile asigurărilor
Originile asigurării se pierd în negura timpurilor, neputând fi stabilite decât cu o mare aproximaţie. Se spune că negustorii chinezi îşi distribuiau marfa în mai multe vase ce urmau să o transporte pe râurile şi fluviile tumultoase şi periculoase ale Chinei, reducâand astfel riscul ca întreaga cantitate de marfă ce urma să ajungă la destinaţie să fie supusă pierderii. Este deci o formă de dispersie a riscului, nu şi o protecţie.

Alte dovezi se referă la babilonieni, care în jurul anului 3000 î.e.n. – perioadă caracterizată printr-o civilizaţie unică înfloritoare – au conceput şi practicat un system de aşa-zise credite (împrumuturi) maritime, care îl scuteau pe debitor de a le returna în cazul în care marfa sau nava sufereau avarii. Primele dovezi se referă la Codul lui Hammurabi, descoperit în anul 1902. Acest cod, înscris pe un bloc de diorit negru, cuprindea ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 54kb
Downloads: 9
Materia: Economie

Asigurari si reasigurari - Prima de asigurare

"Asisgurari si reasigurari - Prima de asigurare"
Prima de asigurare depinde de specificul mărfurilor, de varietatea riscurilor, de frecvenţa actiunilor şi de daunele posibile pe care aceste riscuri le-ar genera. La stabilirea primei de asigurare societăţile de asigurare se bazează pe analiza următorilor factori:
"Asisgurari si reasigurari - Prima de asigurare"

Alte referate despre: asigurari si reasigurari - prima de asigurare, referat asigurari riscul si prima de asigurare, asigurarea maritima asigurari si reasigurari

Asigurari si reasigurari

Existenţa individuală şi socio-umană se grevează pe necesităţi şi trebuinţe, a căror satisfacere justifică şi orientează activitatea omului. Unele trebuinţe pot fi satisfăcute imediat sau într-un orizont de timp apropiat, altele sunt posibile într-o anumită eventualitate sub aspectul incertitudinii şi al nesiguranţei.

Alte referate despre: asigurari si reasigurari, referat asigurari si reasigurari, asigurari si reasigurari referat

Piata asigurarilor si reasigurarilor din Romania

Riscul ca element esenţial al asigurării.
Riscul reprezintă elementul specific al conceptului de asigurare, fiind definit în diverse moduri în lucrările de specialitate. În domeniul asigurărilor definiţia dată riscului este adesea formulată după cum urmează: “pericol, primejdie la care sunt supuse bunurile, oamenii, afacerile şi pentru care societăţile de asigurări pot oferi protecţie”¹. Prin urmare, în asigurări riscul este un element negativ, fiind considerat ca o întâmplare nedorită. Se pot asigura acele evenimente prin a căror producere poate să apară o pierdere, asigurătorii concentrându-se asupra pierderilor de natură economică.

Alte referate despre: piata asigurarilor si reasigurarilor, piata asigurarilor si reasigurarilor in romania, piata asigurarilor si reasigurarilor din romania

Asigurari si reasigurari - probleme si rezolvari

c. Asigurătorul plăteşte pentru despăgubirea:
• navei: 350.000$ + 132.092$ = 482.098$;
• mărfii: 120.000$ + 52.838$ = 172.838$.

Alte referate despre: asigurari si reasigurari probleme si rezolvari, asigurari si reasigurari probleme rezolvate, asigurari si reasigurari probleme

Asigurarea de protectie si indemnizare - Asigurari si reasigurari

- rãspunderea derivatã din contractele de închiriere a instalaţiilor şi utilajelor de încãrcare/descãrcare – Se pot asigura de cãtre armator la cluburile de P&I având în vedere pericolele şi riscurile ce pot afecta bunurile închiriate, integritatea şi sãnãtatea operatorilor.

Alte referate despre: asigurarea de protectie si indemnizare, referat asigurarea de protectie si indemnizare, date despre asigurare de protectie si indemnizare pe 2008

Piata asigurarilor in UE

Piata asigurarilor in UE
Tontinele, după numele bancherului italian Lorenzo Tonti din secolul al XVII lea, sunt asociaţii constituite pe o perioadă determinată de timp, în care membrii contribuie la fondul comun cu o cotizaţie anuală, care variază în funcţie de vârstă. După ce termenul expiră, sumele constituite din cotizaţii pe parcursul perioadei determinate se împart între membrii supravieţuitori. Asociaţii asemănatoare se organizează şi pentru cazurile de deces. Legătura dintre asigurat şi asigurători se realizează direct prin personalul de specialitate al societaţilor comerciale de asigurări, apoi se realizează prin intermediul membrilor organizaţiilor de asigurare mutuală sau prin agenţii intermediari( brokeri).

Alte referate despre: piata asigurarilor, piata asigurarilor de viata, piata asigurarilor in romania

Piata si concurenta

Piata si concurenta
Desi in acceptiunea ei spatiala si economica piata este locul de intalnire a agentilor economici, vanzatori si cumparatori, care schimba intre ei bunuri sau servicii, piata mai poate fi inteleasa ca fiind locul de intalnire a ofertei cu cererea, prima reprezentand forma sub care se infatiseaza rezultatele finale ale productiei in conditiile economiei de schimb, cea de-a doua exprimand nevoile umane solvabile.

Piata si concurenta
Regulatorul pietei este concurenta, astfel ca fiecare isi urmareste propriul interes, satisfacerea cat mai avantajoasa a necesitatilor de productie sau de consum si obtinerea de castig. Cunoasterea pietei presupune cunoasterea cererii, ofertei, pretului si concurentei.

Piata si concurenta
Concurenta desemneaza relatiile de competitie, de rivalitate dintre agentii economici in calitate ...

Alte referate despre: piata si concurenta, piata cu concurenta perfecta, piata cu concurenta imperfecta

Piata unica

Datorita numarului mare de masuri, TAIEX are posibilitatea sa foloseasca si resursele oferite de alte servicii ale comisiei, precum si ajutorul si expertiza ministerelor nationale din statele membre, în acest sens încheindu-se o serie de acorduri-cadru care asigura ca reprezentantii TAIEX sa poata cere sfatul si, în anumite cazuri, sa solicite administratiilor nationale de stat sa-si trimita propriii reprezentanti în tarile candidate pentru consultanta asupra integrarii optime a legislatiei comnitare în cadrul juridic postcomunist. Dupa cum explica Bridget Czarnota, responsabila biroului TAIEX, aceasta necesita o buna întelegere a extrem de diferitelor sisteme juridice din diversele tari candidate, sisteme ce au izvorât din traditii diferite, cum ar fi legislatia austriaca, germana, franceza sau engleza.

Alte referate despre: piata unica europeana, piata unica, piata unica europeana referat

Piata asigurarilor in Romania

2. Organizarea activitatii serviciilor de asigurari
Potrivit legislatiei in vigoare, pe teritoriul Romaniei functioneaza societati de asigurari, de asigurare-reasigurare si societati de reasigurare si de asemenea intermediari de asigurari cu capital de stat sau privat care functioneaza ca SA sau SRL .
Legea 47/91 privind organizarea si functionarea societatilor comerciale din domeniul asigurarilor si Legea 136/95 privind societatilor de asigurare-reasigurare.

Alte referate despre: piata asigurarilor din romania, referat piata asigurarilor, piata asigurarilor de viata referat

Evolutia asigurarilor

Data fiind dezvoltarea comerciala a celor doua orase si activitatea de transport maritim, societatea s 'a specializat in asigurarea transporturilor maritime, in special a celor de cereale. Colaborarea cu societatile straine de asigurari era necesara si pentru ca acoperirea prin asigurarea pentru marfuri si nave avea un caracter international datorita traseului parcurs de la punctul de incarcare la cel de descarcare.

Alte referate despre: evolutia asigurarilor in romania, evolutia asigurarilor pe plan mondial, evolutia asigurarilor

Asigurarile de sanatate

Asigurarile voluntare de sanatate reprezinta un sistem facultativ, suplimentar al asigurarilor sociale de sanatate care este sistemul obligatoriu. In cadrul asigurarilor voluntare de sanatate raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile acestora se stabilesc prin vointa partilor si sunt prevazute in contractul de asigurare.

Alte referate despre: reforma in asigurari de sanatate, asigurari de sanatate, asigurari de sanatate referat

Piete de capital - piata financiara si bursa de valori

Piete de capital - piata financiara si bursa de valori
Pe piaţa financiarã secundarã titlurile financiare pot fi valorificate chiar înainte de a adu-ce un avantaj financiar deţinãtorilor acestora adicã înainte de a primi dobânzile sau divi-dendele. Se poate spune deci cã existenţa pieţei financiare secundare asigurã deţinãtorilor de titluri financiare posibilitatea de a ieşi de pe piaţa financiarã primarã când doresc.

Alte referate despre: piete de capital - piata financiara si bursa de valori, referat piete de capital piata financiara si bursa de valori, piete de capital-piata financiara si bursa de valori referat

Piata vinului in Romania

Piata vinului in Romania
Vinurile Moldovei. Viile ocupa, in Moldova, o intindere de peste 90.000 hectare, ceea ce inseamna a treia parte din suprafata viticola a tarii. Plantatiile de vii se insiruie pe toata lungimea provinciei, incepand din Botosani, in nord, pana in Vrancea, in sud si pe toata latimea ei, din zona deluroasa a subcarpatilor rasariteni si pana in apa Prutului. Urmarind harta viticola a Moldovei si coborand pe ea, din nord catre sud, ne intalnim cu cateva celebre podgorii. In judetul Iasi se află in primul rand podgoria Cotnari. Tot aici se află podgoria Iasilor, cu centrele sale viticole Copou, Bucium, Uricani si Comama, precum si centrele viticole independente Plugari si Probota.

Alte referate despre: piata vinului, piata vinului in romania, piata vinului romania

Bariere la intrarea pe piata

Notiunile de cumparator si consumator sunt , cel mai adesea distincte, în special în cazul achizitiilor efectuate la nivel de întreprindere unde cumparatorul unui bun este, în majoritatea cazurilor, diferit de utilizatorul direct al acelui bun. Se poate vorbi despre o oarecare suprapunere a celor doua notiuni în cazul achizitiilor de bunuri de consum curent, dar situatia difera în cazul bunurilor de folosinta îndelungata.

Alte referate despre: bariere de intrare pe piata, bariere la intrarea pe piata, bariere de intrare pe piata ciocolatei

Asigurarile de persoane

Riscuri legate de persoana sunt riscurile care afecteaza in mod direct individul. Ele implica posibilitatea pierderii complete sau reducerii venitului castigat, cheltuieli suplimentare si diminuarea activelor financiare. Exista trei riscuri de baza legate de persoana:
-risc de supravietuire;
-risc de deces;
-risc de pierdere a capacitatii de munca.

Alte referate despre: asigurari de persoane, asigurari de persoane referat, referat asigurari de persoane
Referate afisate : 16
Medie note: 8.68 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles