Referat podisul dobrogei

Podisul Dobrogei

Masivul Dobrogei de Nord este un rest al unor vechi munti cutati in faza hercinica, in nord, iar mai la sud, intr-o faza mai veche, baikaliana (bazinul Casimcei). Sunt alcatuiti din roci dure (granite, calcare, sisturi verzi, roci sedimentare s.a.).

Masivul Dobrogei de Nord cuprinde Muntii Macinului, Culmea Niculitelului, Dealurile Tulcei (scad treptat in altitudine, terminandu-se ca o peninsula intre apele lagunei Razim si mlastinile Deltei), Podisul Babadagului, Podisul Casimcei (aici importante pentru economie fiind, printre altele, piritele cuprifere din mina Altan-Tepe).

Supusi unei indelungate eroziuni si fragmentati tectonic, fostii munti au acum inaltimea unor dealuri, abia atingand in varful Greci 467 m, in Muntii Macinului. Spre est, Culmea Niculitelului atinge 363 m. Podisul Dobrogei de Sud se intinde intre Harsova – Capul Midia si hotarul de sud al tarii. Nu depaseste decat pe alocuri altitudinea de 200 m. Are un climat secetos, media anuala a precipitatiilor nedepasind ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 4kb
Downloads: 10739
Materia: Geografie

Podisul Moldovei

Podişul Moldovei;Aşezare: In estul tarii;Limite: N – Ucraina;S – Câmpia romana
V – Carpatii Orientali(gr. Nordica) Subcarpatii Moldovei;E – Valea Prutului

Alte referate despre: podisul moldovei, podisul moldovei referat, referat podisul moldovei

Podisul Dobrogei

Relief. Evolutia paleogeografica a acestui sector este strans legata
de evolutia intregului podis dobrogean si, in general, de evolutia de
ansamblu a pamantului romanesc.Inca din Precambrian(sfarsitul
Protozoicului)are loc individualizarea sisturilor verzi din Podisul
Casimcei (zona cu mult mai veche decat Carpatii), in timpul orogenezei
baikaliene, fiind mult mai bine consolidate in Silurian, in urma
orogenezei caledoniene.

Alte referate despre: podisul dobrogei, podisul dobrogei referat, referat podisul dobrogei

Podisul Dobrogei

Dobrogea se prezinta ca un podis relativ rigid, format pe roci vechi (sisturi verzi, granite) si structuri sedimentare mezozoice si neozoice, puternic erodat de actiunea indelungata a factorilor modelatori externi, cu un relief domol, usor ondulat si cu altitudini relativ reduse (200-300m). Partea de nord este mai inalta, ajungand pe alocuri la 350-400m si chiar 467m in varful cel mai inalt (Vf. Greci din Muntii Macinului). Partea de sud are sub 200m (altitudinea maxima este de 204m in Deliorman).

Alte referate despre: podisul dobrogei de nord, podisul dobrogei de sud, comparatie intre podisul moldovei si podisul dobrogei

Braila hidrologie

În anii socialismului, s-au făcut desecări de-a lungul Dunării, ocazie cu care lacuri, precum Potelu, Greaca, Nedeia, au dispărut. Aceste lacuri reţineau apa în timpul inunda-ţiilor şi erau o sursă importantă de peşte. În prezent, lipsa acestor lacuri duce la consecin-ţe catastrofale în perioadele de inundaţii.

Alte referate despre: braila hidrologie, riscuri hidrologice braila, braila reteaua hidrologica

Dobrogea

In mod similar se ajunge pe litoral la 10-20 zile tropicale, fata de 30-40 zile spre Campia Romana. O particularitate climatica a Dobrogei este ca zona litorala (alaturi de Delta Dunarii) este cea mai secetoasa regiune din tara, cu precipitatii mai mici de 400mm/anual in interiorul podisului.

Alte referate despre: dobrogea, dobrogea referat, coloniile grecesti din dobrogea

Insula serpilor

Insula Şerpilor a făcut parte odinioară din soclul continental al Dobrogei. Este situată la est de gurile Dunării, în Marea Neagră, în dreptul oraşului-port Sulina, la o distanţă de 44,814 km de uscat. Localizarea sa: 30 grade, 14 minute, 41 secunde longitudine estică şi 45 grade, 15 minute, 53 secunde latitudine nordică. Are o suprafaţă de 17 hectare şi o circumferinţă de 1973 m, cu o formă neregulată. Lungimea insulei, de la nord la sud, este de 440m, iar pe direcţia sud-vest, de 662 m. Adâncimea mării, în jurul insulei, este cuprinsă între 4-25 m.

Alte referate despre: insula serpilor, insula serpilor referat, referat insula serpilor

Podisul Sucevei

- culturi furajere:
- trifoiul in Podisul Sucevei;
- lucerna in Campia Moldovei;
- sfecla furajera in Podisul Sucevei

Alte referate despre: podisul sucevei, podisul sucevei referat, agricultura in podisul sucevei

Podisul Moldovei

Caracterizare.Podişul Moldovei este cel mai întins şi mai tipic podiş din ţară, desfăşurat aproximativ de la nord la sud. Acesta prezintă altitudini diferite în funcţie de subunitate: este mai înalt în partea de nord-vest, unde atinge 500-600 metri, mai jos în nord-est (200 metri) şi coboară uşor de la 500 metri la 200 metri în partea de sud.

Alte referate despre: podisul moldovei caracterizare geografica, podisul moldovei-caracterizare geografica, asemanari si deosebiri inre podisul moldovei si podisul dobrogei

Podisul Getic

Limite:
In Nord : Subcarpati Getici si Podisul Mehedinti
In Sud : Campia Romana
In Est : Valea Dambovitei
In Vest : Valea Dunari

Alte referate despre: podisul getic, podisul getic referat, referat podisul getic

Podisul Tibet

Lhasa,orasul de pe “Acoperisul lumii”,este principalul centru urban si capitala administrativa si culturala a Regiunii Autonome Tibet,avand o populatie de circa 50.000 de locuitori.Activitatea turistica incepe sa capete o importanta deosebita,mai ales dupa constructia magistralei feroviare ce leaga Lhasa de Qinghai si,implicit,Tibetul de restul Chinei.Noul aeroport din Lhasa,precum si soselele ce fac legatura intre Tibet si orasele Sichuan, Qinghai si Yunnan faciliteaza accesul turistilor in aceasta regiune care timp de sute de ani a fost izolata.Guvernul chinez a demarat,impreuna cu autoritatile locale,un plan pe cinci ani,prin care Lhasa va deveni o metropola turistica internationala ce va atrage peste 3 milioane de vizitatori annual.

Alte referate despre: podisul tibet, podisul tibet referat, referat podisul tibet

Europa Centrala

Relieful: este variat.In partea sudica este ocupata de relieful muntos tanar,alpin, Alpi si Carpati ce scad de la sud la nord.In partea centrala intalnim masive si lanturi muntoase vechi de varsta ercinica.Intalnim in nord campii glaciare.Intre muntii Alpi si Carpati se gaseste o zona joasa Campia Panonica.In partea sud-estica intalnim:Podisul Moldovei dezvoltat de structuri foarte vechi apartinand platformei est europene,Campia Aluvionala a Dunarii.

Alte referate despre: europa centrala, europa centrala referat, referat europa centrala

Subacarpatii Romaniei

Ape curgatoare: Putna, Ramnicu Sarat, Buzau, Prahova, Ialomita.
Lacuri: antropice pe Ialomita (Pucioasa); in masive de sare: Slanic, Telega.
Izvoare minerale.

Alte referate despre: subacarpatii romaniei obiective antropice referat, subacarpati precipitatii, subacarpatii getici

Carpatii

* altitudinea maxima 2505 m, vf. Omul;
* sunt formati din sisturi cristaline, roci sedimentare
(conglomerate), calcare;
* s-au format prin incretirea scoartei terestre;
* prezinta un relief carstic (pestera Ialomitei si Dambovicioarei);
* apar formele de eroziune - linxuri si babele;

Alte referate despre: muntii carpati, carpatii orientali, carpatii meridionali

Muntii Macin

-> Aceeaşi interferenţa face posibil ca pe mai puţin de 1% din teritoriul ţării, să se întâlnească peste 50% din speciile de floră şi faună ale României!

Alte referate despre: muntii macinului referat, muntii macin, muntii macinului

Constituirea Dobrogei

Din 971 pana in 1204, teritoriul a intrat sub dominatie bizantina, fiind organizat ca "Thema Paristrion" (Paradunavon). Pentru aceasta perioada, memoriile imparatesei Anna Comnena (Alexiada) indica existenta in Dobrogea a mai multe formatiuni conduse de Tatos, Satza si Seslav si a unui fruntas al vlahilor, "Jupan Pudila" (1094).

Pe la 1230, teritoriul dintre Mangalia si Varna era organizat ca "Tara Cavarnei", tributara emirului tatar Nogai.In sec XIV, izvoarele bizantine mentioneaza drept conducatori politici pe Balica, Dobrotici si Ivanco.Balica, vasal Imperiului Bizantin, s-a implicat in luptele politice de la Constantinopol si s-a confruntat pentru prima oara cu turcii.

Alte referate despre: constituirea dobrogei, constituirea dobrogei ca stat, constituirea societatilor comerciale

Campia Romana

Principalele rauri sunt (de la vest la est): Jiul, Oltul cu afluentul
Oltet,Vedea (cu Teleormanul), Arges cu afluentii sai Neajlov, Sabar si
Dambovita (cu Colentina), Calmatuiul, Ialomita cu afluentul ei
Prahova.

Alte referate despre: campia romana, campul magnetic, camp electromagnetic

Brazilia ppt

Balurile organizate in timpul Carnavalului sunt cauatate de toti turistii aflati la Rio. Bilete pentru bal costa intre 20 - 40 euro/persoana.La hotelurile deluxe Copacabana Palace si Gloria se organizeaza in timpul Carnavalului baluri deluxe sofisticate si stralucitoare, mult mai scumpe.Participarea la Carnavalul de la Rio de Janeiro este o adevarata provocare pentru un european neobisnit cu viata tumultoasa, asa cum o traiesc brazilienii. Muzica, dans, rimt, multa bucurie si "nebunia" petrecerii neintrupta timp de 4 zile si 4 nopti. Intrarea in Sambodrome este permisa numai cu 2 sticle mici de apa sau suc si 1 sandwich mic. In interior sunt baruri si fast food-uri, asa ca puteti cumpara apa si mancare in timpul paradei care dureaza de la 9 am pana la 5 pm.

Alte referate despre: brazilia ppt, brazilia ppt asezare caracteristici, brazilia putere economica ppt
Referate afisate : 18
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles