Referat podisul tibet

Podisul Tibet

Situat la o altitudine medie de peste 4500 m,Tibetul este cel mai inalt podis din lume,desfasurandu-se pe o suprafata de peste 1,22 milioane km patrati,avand un aspect accidentat, datorita numeroaselor lanturi muntoase care-l brazdeaza pe lungimi de sute de kilometri si cu inaltimi ce trec frecvent de 6-7000 de metri, uneori chiar 8000 de metri.
Intre aceste lanturi muntoase se desfasoara vai adanci, pe alocuri inguste, ale caror albii sunt captusite cu grohotisuri pravalite de pe povarnisurile muntilor,iar din loc in loc sunt presarate cu lacuri,multe dintre ele cu apa sarata.

Tibetul se dezvolta pe unul dintre vechile scuturi precambriene ale Terrei,puternic fragmentat de falii in urma orogenezei alpine,ceea ce provoaca numeroase cutremure cu magnitudine medie si mare.Formarea sa este legata strans de miscarea orogenetica puternica,determinate de coliziunea subcontinentului indian de continental asiatic, ce a dat nastere celui mai impunator lant muntos al Terrei-Himalaya.Relieful ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 1611kb
Downloads: 3330
Materia: Geografie

Muntii Himalaya

Marile piscuri îşi păstrează misterele. Zeii gheţii îşi ridică cununile sclipitoare spre cer şi rămân într-o lume pe care puţini o cunosc. Căci, după cum spune un străvechi text hindus: precum roua în faţa soarelui, aşa dispare tot ce este josnic la vederea Casei Zăpezilor, veşnic neprihănită".

Alte referate despre: muntii himalaya, muntii himalaya referat, munti himalaya

Asia estica insulara

Ca tipuri genetice de soluri proprii conditiilor amintite se gasesc crasnoziomurile, jeltoziomurile, iar ca animale, maimute, hermina, urs negru.
Altitudinile ce trec de 3000m si dispunerea liniilor mari orografice ce diversifica peisajul se inscriu pe o axa cu directia nord-sud. Formele de relief care intra in peisajul o anumita structura sunt conurile vulcanice si podisurile vulcanice. Culmile muntoase principale sunt: Hida, Kiso, akaishi, Kanto.

Apele , desi scurte, sunt intr-un numar mare. Si-au creat in profilul longitudinal numeroase praguri si cascade. Sunt rauri tinere. Prezinta cresteri de nivel si debit indeosebi var. Multe din ele isi au izvoarele in lacurile din munti. Unele si-au axat vaile partial sau in totalitate (insula Shikoku) pe linii de dislocatie (raul Yoshino).

Alte referate despre: asia estica, asia meridianul de 25 grade longitudine estica, asia - longitudine estica si longitudine vestica

Asia

Vegetaţia
Vegetaţia în Asia este foarte diversă, păstrând o relaţie cu clima şi solurile. În nordul îndepărtat, în Siberia, tundra şi taigaua predomină.
Plantele cuprind licheni şi muşchi. În sud, sud-est şi estul Asiei, predomină pădurile ecuatoriale, mai ales unde latitudinea este mai mică şi unde precipitaţiile mari sunt caracteristice pe tot anul.

Alte referate despre: capitalele asiei, asia, referat asia

Asia - primul continent al lumii

II. Relieful
Relieful din Asia este, dupa cum se poate sustrage si din inaltimea medie a continentului, foarte inalt. In centrul Asiei sunt lanturi muntoase foarte inalte, din care amintim m-ti Himalaya, m-ti Karakorum si m-ti Caucaz in vestul extreme al Asiei (in Turcia).

Alaturi de lanturile muntoase extrem de inalte, aici se afla sic el mai inalt podis al lumii (pod Tibet-peste 5000m) alaturi de pod Pamir si pod. Gobi. In m-ti Himalaya se afla unele dintre cele mai inalte varfuri ale lumii (vf. Everest sau Chomolungma cum este denumit de bastinasi-cel mai inalt vf de pe lume si vf K2-8610m).

Ca alte recorduri ale reliefului din Asia sunt: cea mai mate peninsula din lume (pen. Arabia), cel mai mate arhipelag al lumii (arh. Indonezian) si, mai sus mentionat, inaltimea medie cea mai mare (960 m).

Alte referate despre: cele 7 continente ale lumii, prima minune a lumii, primele state din lume dupa suprafata

Asia si Arabia Saudita

In secolele al XIV-lea si al XV-lea Imperiul Otoman reuseste sa controleze marile drumuri comerciale care legau Asia de Europa si pe care se aduceau marfuri foarte cautate de europeni, intre care matasea si mirodeniile (cuisoare, vanilie, piper s.a.). Aceasta situatie obliga marile puteri europene in ascensiune sa caute noi drumuri spre “Indii”, cum era denumita Asia, inaugurand astfel epoca marilor descoperiri geografice: Vasco da Gama (1498) Europa – Capul Bunei Sperante – India, Magellan (1519-1521) Prima calatorie in jurul lumii. Astfel, calea spre “Indii” era deschisa. Marile puteri continentale si-au impartit intinse arii asiatice: Portugalia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Franta.

Alte referate despre: arabia saudita asia, asia de sud vest arabia saudita, arabia saudita referat

Podisul Karnasuvata

Podisul Karnasuvata in partea nordica a lui,in Oujda fiind in apropierea marii mediterane este o importanta fabrica de vapoare de transport marfa- Marrakarnas.Tot aici in zona de nord a fost descoperita de curand de cercetatorul chinez Ling Yan o importanta dovada istorica a faptului ca pe acel taram au trecut triburi de tatari in trecerea lor spre cucerirea tarmului mediteranei.Podisul Karnasuvata

Alte referate despre: podisul karnasuvata, podisul dobrogei, podisul tibet

Podisul Moldovei

Petrografie.Peste fundamentul cristalin se găsesc strate groase de roci sedimentare, depuse de-a lungul erelor mezozoică şi neozoică (calcare, gresii, marne, argile, pietrişuri, nisipuri), înclinate uşor spre sud-est (în jumătatea de nord) şi spre sud (în jumătatea de sud).

Alte referate despre: podisul moldovei, podisul moldovei referat, referat podisul moldovei

Podisul Dobrogei

Este o zona viticola vestita: Murfatlar, Niculitel, Ostrov. Apele care uda Podisul Dobrogei sunt: Dunarea, Casimcea, Taita si Slava. Printre resursele enumerate mai sus se mai gasesc: petrol, fier, roci de constructii (granit si calcar), baritina.

Alte referate despre: podisul dobrogei referat, referat podisul dobrogei, podisul dobrogei de nord

Podisul Getic

Limite:
In Nord : Subcarpati Getici si Podisul Mehedinti
In Sud : Campia Romana
In Est : Valea Dambovitei
In Vest : Valea Dunari

Alte referate despre: podisul getic, podisul getic referat, referat podisul getic

Podisul Dobrogei

•Orogeneza caledoniana (din Silurian) a creat un sistem montan (situat in zona Podisului Casimcei), adaugat uscatului sud-dobrogean, erodat apoi pana la stadiu de peneplena;
•Orogeneza hercinica (din Carbonifer si Permian) a construit zona Muntilor Macinului (prin cutare si magmatismul granitic), adaugata ariei caledoniene si ulterior erodata;
•In Mezozoic se sedimenteaza substratul peneplenizat cu sedimente triasice, cretatice si jurasice;

Alte referate despre: podisul dobrogei de sud, comparatie intre podisul moldovei si podisul dobrogei, asemanari si deosebiri inre podisul moldovei si podisul dobrogei

Podisul Moldovei

Campia Moldovei(Jijei) NE
este cea mai joasa subdiviziune 250m
strabatuta de Jija cu Bahlui(Iasi) si Sitna
iazuri(Dracsani)
alunecari de teren
utilizata agricol
in sud podgoria Cotnari

Alte referate despre: podisul moldovei caracterizare geografica, podisul moldovei-caracterizare geografica, podisul moldovei-vegetatie fauna soliru

Carpatii

* Nord - Carpatii Orientali
* Sud - Subcarpatii Curburii
* Est - Valea Prahovei
* Vest - Valea Dambovitei

Alte referate despre: muntii carpati, carpatii orientali, carpatii meridionali

India

Aceste afluxuri rezulta in final dintr-o schimbare spre nord a curentilor de aer, care la randul lor provin din cresterea temperaturilor deasupra tibetului si a subcontinentului Indian in timpul verii. Golul lasat de aceasta schimbare, ce schimba directia chiar la sud de lantul Himalayan, la unul ce urmareste nordul tibetului apoi atrage aer cald si umed. Elementul principal din spatele acestei schimbari, este diferenta mare de temperature din timpul verii dintre asia centrala si oceanul Indian.

Alte referate despre: india referat, referat india, india

Agricultura in Asia

Peisaje agricole
Peisajele agricole se suprapun în linii mari cu ceea ce am putea numi ”peisaje rurale“ deoarece tipul predominant de peisaj este în strânsă legătură cu modul de prezentare rural.

Alte referate despre: agricultura in asia, referat agricultura din asia, agricultura din asia

Civilizatiile asiatice

Cazul Japoniei In competitia pentru acapararea spatiului japonez s-au angajat Rusia, Anglia, Franta, S.U.A. si Olanda. Inceputurile ei coincideau in plan intern cu accentuarea crizei politice si sociale a regimului shogunatului. Dupa demonstratia de forta din 1853, americanii obtineau, prin tratatul de la Kanagawa, deschiderea portului Nagasacki. Precedentul a fost urmat in perioada 1854-1860 de seria altor tratate prin care S.U.A. si statele europene obtineau o serie de conditii avantajoase. Percepute ca esecuri ale diplomatiei japoneze, aceste tratate, prin prevederile lor, au lezat profound sentimental national japonez si au accentuat criza regimului.

Alte referate despre: civilizatiile asiatice si africane in fata modernitatii, civilizatiile asiatice, civilizatii asiatice

Campia Romana

La sfarsitul Pliocenului si in Cuaternar s-au depus nisipuri,
pitrisuri. argile si loess care au dus la transformarea lacului pontic
in uscat, de la vest spre est si de la nord spre sud.

Alte referate despre: campia romana, campul magnetic, camp electromagnetic

Brazilia ppt

Balurile organizate in timpul Carnavalului sunt cauatate de toti turistii aflati la Rio. Bilete pentru bal costa intre 20 - 40 euro/persoana.La hotelurile deluxe Copacabana Palace si Gloria se organizeaza in timpul Carnavalului baluri deluxe sofisticate si stralucitoare, mult mai scumpe.Participarea la Carnavalul de la Rio de Janeiro este o adevarata provocare pentru un european neobisnit cu viata tumultoasa, asa cum o traiesc brazilienii. Muzica, dans, rimt, multa bucurie si "nebunia" petrecerii neintrupta timp de 4 zile si 4 nopti. Intrarea in Sambodrome este permisa numai cu 2 sticle mici de apa sau suc si 1 sandwich mic. In interior sunt baruri si fast food-uri, asa ca puteti cumpara apa si mancare in timpul paradei care dureaza de la 9 am pana la 5 pm.

Alte referate despre: brazilia ppt, brazilia ppt asezare caracteristici, brazilia putere economica ppt
Referate afisate : 18
Medie note: 8.31 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles