Referat procedura plangerii prealabile

Procedura plangerii prealabile

Procedura plangerii prealabile
Săvârşirea de infracţiuni dă dreptul statului să tragă la răspundere penală pe infractor, activitate ce se realizează într-un proces penal. În acelaşi timp, art.1 prevede că “scopul procesului penal este constatarea la timp şi în mod complet a faptelor penale”. Rezultă că organele judiciare au dreptul, dar, în acelaşi timp şi obligaţia de a desfăşura activitatea procesuală ori de câte ori s-a săvârşit o infracţiune.
Procedura plangerii prealabile

Nivel: Facultate
Dimensiune: 67kb
Downloads: 12
Materia: Drept

Plangerea Prealabila

Plangerea Prealabila
In unele situatii prevazute de lege declansarea procusului penal a fost lasata de legiuitor la initiativa persoanei vatamate precizandu-se ca punerea in miscare a actiunii penale se face numai la pangerea acesteia, ceea ce reprezinta o exceptie de la pricipiul oficialitatii preocesului penal.Plangerea prealabila este privita ca o dubla manifestare de vointa a persoanei vatamate si anume in primul rand ca o incunostiintare a organelor judiciare si in al doilea rand ca o expresia de vointa ca infractiunea sa fie urmarita.
Plangerea Prealabila

Alte referate despre: plangere prealabila, plangerea prealabila, retragere plangere prealabila

Principiile fundamentale ale procesului penal

Principiile fundamentale ale procesului penal
Actele procesuale şi procedurale întocmite cu încălcarea legii sunt înlăturate prin prevederile existente în Codul de procedură penală,mergîndu-se,dacă este cazul,
pînă la sancţionarea celor vinovaţi de întocmirea lor.
Potrivit art.275 C.proc.pen.,orice persoană poate face plîngere împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală,dacă prin acestea s-a adus o vătămare intereselor sale legitime.
Căile ordinare şi extraordinare de atac precum şi posibilitatea înlăturării unor nereguli pe perioada executării pedepsei constituie,de asemenea,mijloace pentru respectarea principiului legalităţii.

Alte referate despre: principiile fundamentale ale procesului penal, principii fundamentale ale procesului penal, principiile fundamentale ale procesului penal roman

Sanctiunile aplicate minorilor

Aceste sanctiuni sunt adecvate conditiilor fizice, psihice şi umane care deosebesc pe infractorii minori de cei adulti. Cadrul sanctiunilor pentru minori infractori nu poate fi însă redus, în concetia legiuitorului de la 1968 numai la măsuri educative. Pe lângă necesitatea unei reactii prin pedepse fară de minorii care săvârşesc infractiuni deosebit de grave şi vădesc o periculozitate deosebită, recurgerea la sanctiuni penale (pedepse) se impune uneori şi din ratiuni practice.

Alte referate despre: sanctiuni aplicate minorilor, sanctiuni aplicate minorului, sanctiuni aplicabile minorilor

Legitima aparare

Legitima aparare
Legitima apărare reprezintă o metodă eficientă de luptă cu criminalitatea. Ea constituie, de asemenea, o metodă de prevenire a acţiunilor prejudiciabile, întrucît pericolul de a fi omorît sau vătămat corporal nemijlocit ia locul aten¬tatului de cele mai dese ori intimidează mai mult făptuitorul decît posibilita¬tea aplicării ulterioare a unei pedepse.

Alte referate despre: legitima aparare, legitima aparare referat, referat legitima aparare

Vinovatia

Potrivit art.19/pct.2 Cod Penal, o fapta este considerate ca fiind comisa din culpa atunci cand infractorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l accepta, socotind fara temei ca el nu se va produce sau nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada.
Culpa este cunoscuta in legislatie sub doua modalitati :
- culpa cu prevedere sau usurinta;
- culpa simpla (neglijenta)
Culpa cu prevedere se caracterizeaza prin aceea ca faptuitorul prevede rezultatul faptei sale, rezultat pe care nu-l urmareste, nu-l accepta si considera fara temei ca acesta nu se va produce.
Culpa cu prevedere mai este denumita in doctrina penala culpa cu previziune sau usurinta.

Alte referate despre: vinovatia, dupa melci-vinovatia copilului pentru moartea melcului, vinovatia la romani

Procedura plangerii prealabile-reguli de drept

Pentru a se ajunge la sanctionarea infractorului este nevoie de interventia justitiei penale, in sensul condamnarii acestuia de catre instanta competenta pe baza unei judecati.Necesitatea restabilirii ordinii de drept incalcate prin savarsirea infractiunilor a condus la instituirea regulei potrivit careia declansarea si desfasurarea procesului penal se fac din oficiu (principiul oficialitatii procesului penal).

Alte referate despre: procedura plangerii prealabile, procedura plangerii prealabile referat, referat procedura plangerii prealabile

Procedura falimentului

După înregistrarea cererii debitorului, a necontestării creditorilor sau a Camerei de Comerţ şi Industrie teritoriale sau a respingerii contestaţiei debitorului împotriva acestei cereri, tribunalul va notifica aceasta creditorilor, debitorului şi oficiului registrului comerţului. Notificarea se va face imediat de tribunal după ce a constatat că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru aplicarea procedurii.
Legea prevede că ceea ce se notifică este înregistrarea cererii debitorului, necontestarea cererii creditorilor de către debitor sau respingerea contestaţiei debitorului. Însă, în realitate, obiectul notificării constă în înştiinţarea privind continuarea procedurii. Aceasta va cuprinde şi anunţarea în legătură cu convocarea primei şedinţe a adunării creditorilor.
Tribunalul, prin încheiere, aduce la cunoştinţa celor interesaţi continuarea procedurii asupra debitorului, precum şi faţă de autorul cererii introductive.
Destinatarii notificării ...

Alte referate despre: procedura falimentului, procedura faliment, ce se intelege prin procedura falimentului

Dreptul societatilor II - Procedura insolventei

3. Procedura generala a insolventei si procedura simplificata a insolventei
Spre deosebire de reglementarea anterioara, care prevedea o singura procedura a reorganizarii si falimentului, indiferent cât de simpla sau complicata era situatia patrimoniala a debitorului, reglementarea actuala face o diferentiere intre procedura generala a insolventei, care reprezinta regula si procedura simplificata, care reprezinta exceptia.

Alte referate despre: dreptul falimentului si procedura insolventei referat, dreptul societatilor 2 referat procedura insolventei, dreptul de preemtiune al statului in procedura insolventei

Dreptul societatilor - Procedura insolventei - Note de curs

Anterior acestei legi, procedura falimentului a fost reglementată de Legea nr 64/1995 cu numeroase modificari.Conform art. 149 din Lege, astfel cum acesta a fost modificată prin Ordonanta de Urgentă a Guvernului nr. 173/2008, dispozitiile Legii insolventei se completează, în măsura compatibilitătii lor, cu cele ale:Codului de procedură civilă,
Codului comercial român,Regulamentului (CE) nr. 1.346/2000 referitor la procedurile de insolventă, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitătilor Europene nr. L 160 din 30 iunie 2000.

Alte referate despre: drept comunitar al afacerilor note de curs, cod de procedura penala note de curs referat, dreptul falimentului procedura insolventei referat

Procedura insolventei

In legislatia maghiara, sediul materiei procedurii insolventei este stabilit in Legea cu privire la procedurile de reorganizare judiciara si lichidare, nr. IL 1din 1991 2, act normativ ce a suferit numeroase completari si modificari, ultimul amendament fiind adoptat prin Legea nr. VI din 2006.Cea mai notabila modificare a acestei legi s-a realizat in anul 2000,prin legea nr. CXXXVII, prin care legiuitorul maghiar a urmarit sa adapteze legislatia procedurii insolventei, in acord cu principiile economiei de piata, invederea sustinerii unei puternice dezvoltari pozitive a economiei maghiare3.

Alte referate despre: procedura insolventei, procedura insolventei referat, referat procedura insolventei

Procedura divortului

Regulile privind cererile accesorii în procesul de divort se judeca în baza principiului „accesorium sequitur principale”. Altfel spus, încredintarea copiilor, plata alocatiei, plata pensiei de întretinere, împartirea bunurilor comune, atribuirea locuintei
comune, purtarea numelui, sunt de competenta instantei competenta sa solutioneze
divortul 2.

Alte referate despre: procedura divortului, procedura divortului referat, referat procedura divortului

Caile de atac - procedura filtrarii recursurilor

Istoria institutiei:In perioada antebelica, recursul a fost reglementat atat in procedura ardeleana, cat si in legislatia procesuala a Vechiului Regat. Inainte de razboi recursul nu a fost reglementat in Codul de procedura civila, ci in Legea Curtii de Casatie. Se considera ca reglementarea recursului este de oridin constitutional, fiind deschisa tuturor hotararilor judecatoresti de pe teritoriul tarii. Recursul era atunci considerat a fi o "cale de atac extraordinara impotriva hotararilor judecatoresti date in apel sau prima si ultima instanta, prin care se tinde la proclamarea dreptului obiectiv, indiferent de cazul particular, care a provocat recursul".

Alte referate despre: caile de atac procedura civila, caile de atac extraordinare procedura penala referat, procedura civila caile de atac

Procedura infiintarii unei societati comerciale

Procedura infiintarii unei societati comerciale
Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane. Caracterul oneros. Contracul societatii comerciale este cu titlu oneros, fiecare contractant urmarind prin participarea sa la constituirea societatii un folos propriu: obtinerea de beneficii. Caracterul comutativ. Contractul este comutativ in sensul ca intinderea obligatiei de aport a fiecarui asociat este cunoscuta din momentul incheierii contractului.

Alte referate despre: procedura infiintarii unei societati comerciale, referate procedura infiintarii unei societati comerciale, procedura infiintari unei societati comerciale

Teorii si politici monetare - Legea privind procedura falimentului bancilor

Teorii si politici monetare - Legea privind procedura falimentului bancilor
După parcurgerea tuturor etapelor legale, hotărârile tribunalului sunt definitive şi executorii. Ele pot fi atacate cu recurs. Hotărârea tribunalului de începere a falimentului este comunicată Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar, în vederea aplicării reglementărilor privind plata depozitelor garantate.

Alte referate despre: legea privind procedura falimentului bancilor, privind procedura falimentului bancilor legea, legea privind procedura falimentului bancar

Vasile Alecsandri - proceduri sintactice

Un alt procedeu sintactic ce este des intribuintat în poezia lui
V.Alecsandri este interogatia si exclamatia , avînd bogate functii
expresive .

Alte referate despre: balada miorita de vasile alecsandri figurile sintactice, analiza sintactica a poeziilor lui vasile alecsandri, vasile alecsandri-balta alba-rezumat

Documente vamale si proceduri

In medie, este greu sa -ti imaginezi un exportator care sa completeze mai mult de 15 sau 20 de casute si uneori chiar mai putine. Pentru operatiunile de import se completeaza in medie 20-25 de casute. Astfel intotdeauna vor fi parti necompletate.Documentul SAD este singurul formular de declarare a exporturilor/importurilor utilizate in comertul dintre oricare din statele membre ale Uniunii Europene si toate celelalte tari din lume. Documentul indeplineste functia "de tranzit" pentru deplasarile de marfuri dintre EU(Uniunea Europeana) si tarile EFTA si de asemenea dintre EU si tarile Visegrad ce se invecineaza cu EU, adica Polonia, Ungaria si Republicile Ceha si Slovaca.

Alte referate despre: documente vamale, regimurile vamale si procedurile de vamuire, documentele vamale referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles