Referat rinichi

Rinichiul

Rinichii (latina ren, adjectiv renal; greaca nephros) sunt o pereche de organe la animalele vertebrate, fiind parte esentiala aaparatului excretor. Rolul principal al rinchilor este excretia, realizat prin filtrarea sangelui, eliminarea prin urina a substantelor inutile sau daunatoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior.Rinichii reguleaza controlul compozitiei urinei, prin productia hormonala, concentratia in electroliti a spatiului intracelular, presiunii sanguine, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea oaselor, ca si a eritropoezei a tabloului sanguin.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 163kb
Downloads: 648
Materia: Biologie

Tesuturi,organe, respiratie, digestie, vitamine, metabolism

Totalitatea celulelor şi substanţei intercelulare, care au origine, structură şi funcţii asemănătoare, se numeşte ţesut. În organismul uman deosebim patru grupuri principale de ţesuturi: epitelial, conjunctiv, muscular şi nervos. Ţesutul epitelial formează tegumentele corpului, glandelor şi căptuşeşte cavităţile organelor interne.Ţesutul conjunctiv, de exemplu, cel osos şi cartilaginos, serveşte drept suport pentru organe. Alte tipuri de ţesut conjunctiv, formând nişte straturi intercalare printre organe, le leagă între ele. Sângele şi limfa alcătuiesc mediul intern lichid al organismului.

Alte referate despre: compusii organici in alimentatie vitaminele, tesuturi organice, organele sistemului digestiv

Particularitati structurale ale organelor vegetale

Unele plante sunt formate dintr-o singură celulă (unicelulare), ca bacteriile , sau din mai multe celule (pluricelulare), fără organe diferenţiate, având corpul un tal, aşa cum sunt cele mai multe alge, ciuperci şi licheni, plante inferioare, cuprinse în grupă sistematică a talofitelor.

Alte referate despre: particularitati structurale ale organelor vegetale, organe vegetale, particularitatile structurale ale membranei eritrocitului

Organele sexuale masculine

Canalele deferente --Fiecare canal deferent are aprox.50 cm. Fiecare dintre aceste tuburi lungi, inguste si flexibile incepe de la epididim si ajunge la uretra. Sunt la fel de flexibile ca firele de spaghetti gatite. Veziculele seminale si prostata --Cele 2 vezicule seminale si prostata produc fluide care se combina cu spermatozoizii si formeaza sperma. Sperma calatoreste spre si prin uretra.

Alte referate despre: organul sexual masculin, anatomia organului sexual masculin, referat organe sexuale masculine si feminine

Organele genitale feminine

Hormonii ovarieni sunt controlati printr-o retroactiune negativa, la fel ca si hormonii testiculari , insa producerea lor este ciclica. Acest principiu retroactiv implica trei grupe diferite de hormoni: substantele neurosecretoare sau factorii relaxanti ai hormonului foliculo- stimulant si ai hormonului luteinizant provenind din hipotalamus.b) hormonul foliculo-stimulant si hormonal luteinizant provenind din adenohipofiza (pituitara)
estrogenii si progesteronul provenind din ovare.Ciclul menstrual are o durata medie de 28 de zile, si poate varia de la 20 la 35 de zile. Ii putem recunoaste trei faze:1. Faza preovulatoare, care dureaza in jur de paisprezece (14) zile (plus sau minus cinci zile), incepand in prima zi a menstruatiei si terminandu-se cu ovulatia (eliberarea ovulului de catre ovar). Aceasta perioada se numeste de asemenea faza proliferativa. Inca din primele zile, foliculele se umfla in mod spontan fara influenta hormonala.

Alte referate despre: organul genital feminin, organe genitale feminine, organele genitale feminine

Excretia renala

Rinichii
Rinichii sunt organe pereche, situate retroperitoneal, de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare. Ei au forma caracteristica, circa 300 g, doua fete si doua margini

Alte referate despre: excretia renala, excretie renala, aparatul excretor excretia renala

Anatomia si fiziologia sistemului excretor

Igiena sistemului excretor se referă la menţinerea sănătoasa a organelor excretoare şi la înlăturarea produşilor de excreţie, care sunt dăunători organismului. Reţinerea de substanţe nefolositoare sau pierderea unor substanţe de care organismul ore nevoie produc tulburări care influenţează starea de sănătate a organismului.

Alte referate despre: anatomia si fiziologia aparatului excretor, anatomia si fiziologia sistemului excretor, referat biologie anatomia si fiziologia sistemului excretor

Excretia

Vascularizaţia renală este extrem de bogată, rinichii primind 20-25% din debitul cardiac de repaus. Artera renală, ramură a aortei abdominale, pătrunde prin hil şi apoi se împarte în ramuri interlobare, din care se desprind arterele arcuate şi arterele interlobulare, din care provin arteriolele aferente, care se capilarizează formând glomerulul.

Alte referate despre: excretia la plante, excretia, excretia la animale

Bolile sangelui si ale organelor hematopoietice

Sangele este tesut lichid care iriga toate organele si tesuturile. Cantitatea de sange din organism este de 4 - 5 1, din care o parte este sangele circulant, iar restul de depozit, care va fi aruncat in circulatie la nevoie. Sangele este alcatuit din plasma si elemente figurate: eritrocite, granulocite, limfocite, plasmocite, monocite si trombocite. Elementele figurate sunt elaborate de organele hematopoietice, notiunea de hematopoieza referindu-se la procesele biologice care duc, in final, la formarea celulelor sanguine mature. in trecut, s-au emis mai multe teorii in legatura cu acest proces de formare, in functie de numarul celulelor precursoare: monofiletica, dualista, pluralista.

Alte referate despre: bolile sangelui, referat bolile sangelui, bolile sangelui referat

Bolile organelor digestive

Ulcerul gastrio-duodenal este boala preponderent a barbatilor de virsta tinara.Cauza este alimentarea neregulata,fumatul,excesele in consumarea bauturilor alcoolice,dereglarile neuro-psihice,trairile emotionale,atmosfera tensionanta la serviciu si in familie,stresurile emotionale.Bolnavii poarta dureri care pot aparea imediat dupa luarea hranei,peste 2-3 ore dupa masa sau seara tirziu,noaptea(asa numitele boli flaminde),de asemenea greturi si voma.

Alte referate despre: bolile organelor digestive, profilaxia bolilor organelor digestive, referat bolile organelor digestive

Anatomia rinichiului

Reteaua limfatica este bogata in cortexul renal, dar aparent nu si in medulara. Limfaticele mai largi insotesc reterele interlobare, arcuate, interlobulare, inconjurandu-le cu o retea anastomotica neregulata. Limfaticele nu intra in glomerul, parasesc rinichiul prin hil terminandu-se in ganglionii laterali aortici.

Alte referate despre: anatomia rinichiului, anatomia rinichilor, anatomia rinichi

Influenta vitaminei A asupra dezvoltarii embrionare a rinichiului

Dezvoltarea rinichiului e intr-un fel complexa, deoarece se dezvolta trei perechi de structuri nefrice succesive care apar in secventa cranio-caudala si se suprapun partial. Primul care se formeaza e pronefrosul (fig. 2). Al doilea se numeste mezonefros. La pasari , reptile si mamifere mai apare si o a III-a formatiune, metanefrosul.

Pronefrosul formeaza un rinichi functional la animalele inferioare, la om e tranzitoriu si nefunctional.Mezonefrosul (Fig.3) e de asemenea o structura tranzitorie la om , insa functionala pentru o perioada scurta de timp (sapt. 6-7)

Alte referate despre: influenta factorilor medului asupra dezvoltarii embrionare, influenta mediului asupra dezvoltarii embrionului, influenta factorilor de mediu asupra dezvoltarii embrionului

Aparatul renal

Complexul Golgi este situat supranuclear, participand la elaborarea unei secretii mucoase, cu rol de lubrifiere si protectie fata de urina foarte concentrata.Conductele colectoare inacep la periferia cortexului lobular unde tubii colectori ai nefronului se deschid intr-un canal colector secundar situat in varful fiecarui con medular.

Alte referate despre: aparatul renal, aparatul renal referat, fiziologia aparatului renal

Radiografia si bolile aparatului renal

RADIOGRAFIA RENALA SIMPLA efectuata in conditii standard, este utila pentru aprecierea marimii, formei si pozitiei rinichilor, a prezentei calculilor reno-ureterali radioopaci, a calcificarilor lombare, a unor semne indirecte de tumori renale (stergerea umbrei muschiului psoas homolateral, boseluri localizate pe conturul renal). Rinichii normali au forma de boabe de fasole, cu concavitatea mediala. Ei se privesc reciproc prin concavitati. Sunt situati de-o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare, la nivel T12 - L2. Rinichiul stang este mai sus situat, cu 2-3cm. Rinichii au axul longitudinal oblic de sus in jos si dinauntru in afara.

Alte referate despre: bolile aparatului renal, bolile aparatului renal referat, medicina interna volumul iv- bolile aparatului renal download

Aparatul urinar

Urina definitiva este formata de catre tubii distali, prin procesul de concentrare sub influenta hormonului retrohipofizar. Urina formata permanent - diureza (1,5 - 2,5 ml/min) se depoziteaza in vezica urinara, iar atunci cand se acumuleaza in cantitate de 250-300 ml se declanseaza mictiunea (golirea vezicii). Mictiunea este un act constient, iar deschiderea si inchiderea sfincterului vezical are un caracter voluntar.

Un alt rol important al rinichilor este mentinerea echilibrului acido-bazic prin eliminarea de acizi si crutarea bazelor, mentinand un PH de 7,35. Rinichii asigura mentinerea constanta a presiunii osmotice regland apa si diferiti electroliti. Secreta renina ce are functia de a mentine tensiunea arteriala constanta, elimina resturile de medicamente si ale altor substante toxice.

Alte referate despre: aparatul urinar feminin, anatomia aparatului urinar, boli ale aparatului urinar referat

Ingrijirea pacientilor cu pielonefrita

Segmentul pronimal al tubului urinifer este constituit dintr-o
portiune contorta, tubul contort proximal (care se afla în cortica
renala) si este format dintr-un strat de celule a caror membrana, spre
lumen, prezinta o "margine în perii", formata din microvili, care
maresc mult suprafata membranei.

Alte referate despre: ingrijirea pacientilor cu pielonefrita, ingrijirea pacientului cu pielonefrita, ingrijirea pacientului cu pielonefrita acuta

Morfologia proceselor distrofice

Lipofuscinoza: acumulare de pigment de culoare bruna, acumulat in cantitati mari in musculatura, la animalele batrane
Vaca, lipofuscinoza, prin comparatie se poate observa diferenta de culoare dintre cele doua corduri, atat la suprafata, cat si pe sectiune. Pigmentatia bruna a miocardului este caracteristica animalelor batrane.Pulmon vaca, antracoza limfocentrului traheobronsic, pulberile ajung in pulmon prin inhalare, iar din pulmon sunt transportate in limfocentrul traheobronsic pe cale limfatica. Zona periferica prezinta puncte de culoare neagra corespunzatoare acumularii de pulberi de carbon.

Alte referate despre: categori de procese geo-morfologice, procese geno morfologice, structura soarelui si procesele ce au loc in interiorul lui
Referate afisate : 17
Medie note: 8.01 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK