Referat rosia montana

Rosia Montana-un loc vechi cu potential nou

Numele este de luat de la toponimul dacic alburnus si de la adjectivul roman maior devenind Alburnus Maior si in prezent Rosia Montana.Roşia Montană este reşedinţa comunei cu acelaşi nume şi are o suprafaţă de 4.200 de hectare. Prima atestare documentară a Roşiei Montane este din 6 februarie 131 p. Chr., această dată apărând pe o tăbliţă cerată găsită într-una dintre galeriile ce datează din perioada romană. Aceasta înseamnă că, încă de la începuturile sale, Roşia Montană este direct legată de aurul ce se găseşte în subsolul său.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 19kb
Downloads: 1931
Materia: Geografie

Parcul national Muntii Rodnei

Parcul Naţional Munţii Rodnei – Rezervaţie a Biosferei este localizat în sud-estul judeţului Maramureş şi nord-estul judeţului Bistriţa Năsăud, în zona înaltă a Munţilor Rodnei, ocupând o suprafaţă de 46.399 ha.Parte integrantă a grupei nordice a Carapaţilor Orientali, Munţii Rodnei sunt situaţi între Masivul Ţibleş în vest; Obcinele Bucovinei şi Munţii Suhard la est; Munţii Maramureşului la nord; Dealurile Năsăudului la sud; Munţii Bârgăului la sud-est. Munţii Rodnei reprezintă cea mai importantă unitate montană din Carpaţii Orientali.descrierea parcului

Alte referate despre: parcul national muntii rodnei, parcul national muntii rodnei referat, referat parcul national muntii rodnei

Rosia Montana

Gospodăriile locuitorilor se întind în lungul văilor, pe platouri şi culmi puţin înclinate, străjuite de muntele Rotunda (1187m), Ghergheleu (1157m), Cârnic (1087) şi Tile (918m). Pe raza comunei Roşia Montană se află doua situri geologice protejate: Piatra Despicată şi Piatra Corbului. Piatra Despicată, situată între vârfurile Cârnic şi Cetate, are aspect de bloc izolat, rezistent la eroziune.

Alte referate despre: rosia montana referat, referat rosia montana, rosia montana

Rosia Montana

Comuna Rosia Montană este localizată geografic în Muntii Apuseni, la o distantă de 135 km de Cluj-Napoca, la 100 km de Turda, la 81 km de Alba-Iulia, la 50 km de brad, la 15 km de Cîmpeni si respectiv 10 km de Abrud.

Alte referate despre: rosia montana poluare, referate rosia montana, studii de conflict rosia montana

Carpatii orientali

În Carpaţii Orientali se găseşte cel mai lung şir de munţi vulcanici din Europa:Munţii Oaş,Munţii Gutâi, Munţii Ţibleş,Munţii Călimani,Munţii Gurghiului,Munţii Harghitei.

Alte referate despre: carpatii orientali, carpatii orientali referat, referat carpatii orientali

Rosia Montana-un taram de basm, o fila din istoria neamului

"O simpla mutare a acestora intr-un muzeu inseamna sa pierdem un foarte valoros patrimoniu cultural care nu apartine doar Romaniei, ci intregii lumi", spune Ioana Bogdan Cataniciu, vicepresedintele Societatii Arheologice Romane. Aprobarea investitiei Gold Corporation ar insemna insa ca tot acest patrimoniu studiat pina acum, galeriile romane (unice in Europa), templele si altarele descoperite, sa dispara pentru totdeauna, cind firesc ar fi ca autoritatile sa dea bani pentru continuarea cercetarilor istorice de la Rosia Montana si sa ceara inscrierea lor pe lista UNESCO.

Alte referate despre: poluarea rosia montana, studiu de conflict-rosia montana, poluare rosia montana

Patrimoniul turistic al statiunii Lacu Rosu

1.2. Scurt istoricul statiunii
Odata cu formarea sa, in 1873, Lacu Rosu a deventi o atractie turistica importanta pentru acasta arie montana,formand impreuna cu Cheile Bicazului un ansamblu turistic unicat in Romania.

Alte referate despre: statiunea lacu rosu, analiza swot a statiunii lacu rosu, statiune lacu rosu

Monografia Slovaciei

Slovacia Centrală – cuprinde Munţii Tatra Mare (2250 m) şi Tatra Mică (2043 m) în vest, Fatra Mare şi Mică (1700-1592 m), Metaliferii Slovaci (1459 m) şi Podişul Krupinei în sud, cu peisaje de mare varietate şi pitoresc, staţiuni balneare, castele gotice, fortificaţii medievale şi oraşe istorice;
Slovacia Orientală – cu Masivele Tatra şi Metaliferii Slovaci în vest, Podişul Ondavei în est, Beskizii Răsăriteni, Câmpia Slovaciei Orientale, Munţii cristalini Slanske şi vulcanici Virkolat.
Turismul cunoaşte, din 1990, un proces de revigorare în această ţară.
Oferta turistică

Alte referate despre: monografie contabila, monografii contabile, monografie

Dezvoltarea rurala in zona Valiug

Lacul de acumulare Văliug funcţionează din 1909 în scop hidroenergetic şi pentru alimentare cu apă. Are o suprafaţă de 12,6 ha şi un volum de 1.130.000 m.c. de apă.
Lacul de acumulare Secu, construit în 1963 cu suprafaţa de 105,67 ha şi un volum de 15.132.000 m.c. apă, serveşte la alimentarea cu apă a municipiului Reşiţa având şi rol de agrement în cadrul Staţiunii Turistice Secu.

Alte referate despre: dezvoltare rurala in zona valiug, dezvoltarea rurala in zona valiug, dezvoltarea rurala in zona borsa

Cadrul natural in M-tii Apuseni

Data de 1 Decembrie 1918 este inregistrata in istoria acestor locuitori prin participarea motilor in numar mare la Marea Unire Nationala.
Motii, (urmasi ai dacilor), locuitorii zonei delimitate de perimetrul Muntilor Apuseni, pastreaza si azi ocupatiile stravechi precum sunt cresterea animalelor si activitatile legate de prelucrarea lemnului, arta mestesugareasca bine insusita, dovada facand numeroasele obiecte si unelte din lemn, ornate cu incrustatii si motive decorative de o rara valoare si frumusete.

Alte referate despre: cadrul natural muntii apuseni, cadrul natural al muntilor apuseni, cadrul natural munti apuseni

Muntii Apalasi

Regiunea montana appalachiana, ocupa latura estica a teritoriului principal al S.U.A. ,partea ei cea mai nordica, situata la sud de estuarul St.Lavrence, apartinand Canadei.
Este cuprinsa intre campiile si podisurile centrale la vest si Campia Litoral Atlantica la est, desfasurandu-se in directia S-SV-N-NE, pe o lungime de 2000 km si cu o inaltime ce variaza intre 300 si 500 km, mai apropiata de tarm in partea nordica. Aceasta regiune montana este urmarea orogenezei hercinice din Paleozoic formandu-se pe locul geosinclinal cuprins intre un masiv vechi scufundat din spatial Atlanticului actual si prelungirea sudica a Scutului Canadian.

Alte referate despre: muntii apalasi, munti apalasi, imagini muntii apalasi

Muntii Applachi - prezentare power-point

Clima este temperat-oceanica moderata al carui anotimp cel mai placut este primavara. Precipitatiile sunt bogate variind 1000-2000 mm anual si cad in toate anotimpurile iar zapezile sunt abundente. Vegetatia corespunde conditiilor climatice si este alcatuita dintr-o mare varietate de specii.Padurile de foioase reprezentate de stejar imbraca poalele muntilor, iar cele de rasinoase(brad , pin) urca pe versantii acestora.

Alte referate despre: muntii applachi, muntii alpi, muntii carpati

Zonele de clima ale Asiei

Climatul temperat continental arid (de deşert) ocupă centrul continentului, la est de Caspica, la nord de barajul lanţului muntos al Himalaiei.
Climatul continental de tundră (subartic sau subpolar) are ierni foarte reci şi friguroase. Ocupă fâşia din nordul taigalei. Aici apare un alt pol al frigului -Verhoiansk (-60 grade celsius). Precipitaţiile anuale sunt sub 250 mm.

Alte referate despre: zonele de clima ale asiei, zonele de clima ale asiei 3x puncte, zonele de clima din asia

Cei mai mari ghetari din lume

Cei mai mari ghetari din lume- Gheţarii se deplasează încet de-a lungul văilor montane, ca nişte benzi transportoare imense încărcate cu roci sfărâmate. Se aseamănă şi cu nişte corpuri abrazive gigante, flexibile, modelând peisaje spectaculoase.Cei mai mari ghetari din lume

Alte referate despre: cei mai mari ghetari din lume, detalii despre cei mai mari ghetari din lume, cei mai mari ghetari din luma

Drumetii prin Piatra Craiului

Carpatii Meridionali sunt mult mai impresionanti prin volumul sau prin aspectele lor alpine impunatoare (Bucegi, Iezer, Fagaras, Parang, Retezat), Piatra Craiului se caracterizeaza printr-o infatisare cu totul particulara, unica in geografia Carpatilor romanesti.Drumetii prin Piatra Craiului

Alte referate despre: drumetii in piatra craiului, drumeti montane in piatra craiului, drumetii in munti piatra craiului referat

Traditii culinare romanesti

Dezvoltarea bucătăriei privită în ansamblul istoriei, parcurge
cronologic mai multe perioade: Începuturile artei culinare, până la aproximativ anul 1000 î.e.n alimentaţia de bază era carnea, în Egipt se făceau pâinişoare din grâu şi erau cunoscute vinul şi berea.
Perioada preclasic, până la căderea Romei, perioada lui Homer şi Pericle. În Imperiul Roman, arta culinară era foarte apreciată. Bucătării prezentau bucatele cu aspectul lor iniţial; peştele şi vanatul trebuiau să păstreze forma din starea lor vie, principalul mijloc de preparare al hranei era frigerea.

Alte referate despre: traditii culinare romanesti, traditii culinare romanesti referat, referat traditi culinare romanesti

Calcularea venitului din capitalul investit

Calcularea venitului din capitalul investi - Rezultatele obţinute în domeniul economic denotă faptul ca unităţile economice se dezvoltă punîndu-şi probleme, căutînd soluţii si furnizîndu-şi posibilităţi care să susţină şi să extindă activitatea economică. Calcularea venitului din capitalul investi

Alte referate despre: calcularea venitului din capitalul investit, calculul capitalului investit, calcularea capitalului investit

Etica filozofiei

In mod personal, nu sunt de acord cu aceasta etica pentru ca pe termen lung implica disparitia speciilor si ecosistemelor din rezervatii diminuand diversitatea cadrului natural, insa, cum a fost si in cazul Rosiei Montana, o astfel de abordare a problemelor are un impact mai mare la nivelul opiniei publice intrucat implica cansecinte directe asupra omului.

Alte referate despre: etica filozofica, etica filozofie, etica filozofica libertate

Andalucia

El rio mas grande es el Guadalquivir. Este rio esta al norte de Cadiz. Fluir en el Atlantico. El Guadalquivir esta al sur de la sierra Madre. Esta montana es 3478 (tres mil cuatrocientos setenta y ocho) metros alto.

Alte referate despre: andalucia, andalucia diviziuni, referat despre orasul andalucia in spaniola
Referate afisate : 19
Medie note: 8.19 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles